Newsy

PGNiG Energia planuje zainwestować w biogazownie jeszcze w tym roku

2012-03-09  |  06:25
Mówi:Krzysztof Kowalski
Funkcja:Członek Zarządu
Firma:PGNiG Energia
  • MP4

    Spółka chce tłoczyć biogaz do gazociągów. Projekt biogazowni, wyposażonej w system uzdatniania gazu, jest w analizowany. Jeśli inwestycja bedzie opłacalna, jej realizacja jest możliwa w przeciągu roku.

     - PGNiG w pierwszej kolejności chciałoby przeprowadzić taki pilotaż, który pozwoliłby na zatłaczanie biogazu z biogazowni do gazociągu. Chcielibyśmy, żeby była to biogazownia 1-2 MW, która zamiast jednostki kogeneracyjnej na końcu miałaby system uzdatniania, uszlachetniania tego gazu i wprowadzania go do gazociągu - wyjaśnia Krzysztof Kowalski, członek zarządu PGNiG Energia.

    Chociaż spółka chciałaby jak najszybciej rozpocząć realizację projektu, musi czekać na rezultaty analiz.

     - Myślę, że to jest kwestia tego roku: 2012 i 2013 - prognozuje Krzysztof Kowalski.

    I dodaje, że inwestycja przede wszystkim musi być uzasadniona ekonomicznie. Podobne instalacje funkcjonują w Niemczech. W Polsce byłby to pierwszy tego typu projekt.

     - Chcielibyśmy, żeby taki system powstał jako pierwszy, w PGNiG Energia. Wówczas inni inwestorzy mogliby wykorzystać te doświadczenia, które my przerobimy przy tym projekcie. Trzeba pamiętać o warunkach przyłączenia do tego gazociągu. Zdajemy sobie sprawę, że gaz wprowadzony do tego systemu naprawdę musi być uszlachetniony i uzdatniony - mówi członek zarządu spółki.

    Krzysztof Kowalski na Polskim Kongresie Gospodarczym podkreślił, że odbiorcą biogazu byłaby któraś ze spółek kapitałowych PGNiG. Ale w przyszłości jest możliwe, żeby byli to inni odbiorcy przemysłowi i indywidualni.

     - Jeżeli mówimy o przesyle, to rzeczywiście projekt można przebudować w ten sposób, że my wprowadzamy biogaz w miejscowości X, a zostanie on odebrany w miejscowości Y przez małą ciepłownię, elektrociepłownię czy układ kogeneracyjny, który jest np. w jakimś zakładzie mięsnym. Nasze prawo w tym kierunku się rozwija, ale dziś wiemy, że to nie jest jeszcze takie proste i łatwe - zaznacza Krzysztof Kowalski.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Handel

    Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok

    Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.

    Problemy społeczne

    Duża część ukraińskich uchodźców w Polsce wciąż potrzebuje wsparcia. Szczególnie osoby starsze i z niepełnosprawnościami

    Do Polski cały czas napływają kolejni uchodźcy z Ukrainy, a ci, którzy są u nas już ponad dwa lata, nadal potrzebują wsparcia – oceniają eksperci IOM Poland i UNHCR. Szacuje się, że ok. 200 tys. osób nadal mieszka w miejscach zakwaterowania zbiorowego. To często osoby starsze i z niepełnosprawnościami, którym trudno się usamodzielnić. Uchodźcy nadal potrzebują wsparcia związanego ze znalezieniem zatrudnienia, dostępu dzieci do edukacji czy nauki języka polskiego. Eksperci podkreślają, że integracja ekonomiczna Ukraińców to duża korzyść dla polskiej gospodarki. Tylko w 2023 roku udział pracowników z Ukrainy przełożył się na ok. 1 proc. krajowego PKB.

    Konsument

    Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

    Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.

    Partner serwisu

    Instytut Monitorowania Mediów

    Szkolenia

    Akademia Newserii

    Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.