Komunikaty PR

Nowe menu w restauracjach Sodexo

2014-03-20  |  09:57
Kontakt
ConTrust
Communication

ul. 1 sierpnia 6A
02-134 Warszawa
contact|contrust.pl| |contact|contrust.pl
+48 22 370 28 87
media.contrust.pl

Polacy coraz większą uwagę przywiązują do tego, co jedzą – czytają etykiety na produktach spożywczych, sprawdzają kaloryczność i wartość odżywczą potraw. W restauracjach sięgają po lekkie sałatki, dania wegetariańskie czy ryby lub owoce morza. Coraz liczniejszą grupę gości restauracji stanowią alergicy i osoby na diecie bezglutenowej. Aby w pełni odpowiedzieć na rosnące oczekiwania klientów, firma Sodexo Polska On-site Services wprowadziła w swoich restauracjach w całej Polsce nowe, różnorodne menu.

 

Menu w restauracjach Sodexo – kompozycja doskonała

 

Filozofia budowania nowego menu powstała w oparciu o aktualne trendy żywieniowe, na bazie ponad 20-letniego doświadczenia Sodexo na polskim rynku usług żywieniowych. Unikalne podejście do tworzenia różnorodnego menu wypracowali szefowie kuchni, menedżerowie restauracji i dietetycy. Ponad rok pracy zaowocował stworzeniem kompleksowej oferty składającej się ze zdrowych i smacznych potraw, dostępnych w przystępnych cenach. Każdego dnia eksperci żywieniowi Sodexo tworzą listę dań, które są serwowane w restauracjach w całej Polsce. Nowe menu uwzględnia sezonową dostępność poszczególnych produktów, jest dostosowane
do kalendarza obchodzonych świąt, a także uwzględnia tematykę organizowanych
w lokalach akcji edukacyjnych czy festiwali kulinarnych.

 

Bez sody i glutaminianu sodu

 

We wszystkich restauracjach Sodexo w Polsce potrawy są przyrządzane codziennie, na miejscu, na bazie świeżych składników, pochodzących od sprawdzonych dostawców. Co należy podkreślić, kucharze zamiast gotowych mieszanek przypraw i dodatków, wykorzystują wyłącznie składniki i przyprawy bez zawartości glutaminianu sodu, czyli chemicznego wzmacniacza smaku i zapachu. Posiłki są komponowane zgodnie z normą ISO 22000, gwarantującą jakość i bezpieczeństwo w procesie ich przygotowywania.

 

 

Klasycznie czy lekko? Danie z mięsem czy bez?

 

W nowym menu wyodrębniono dania rybne i mięsne oraz dania wegetariańskie w dwóch wersjach: klasycznej i lekkiej. Wśród lekkich dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich znalazły się różnorodne potrawy przygotowane bez dodatku tłuszczu, bez mąki, panierki i zasmażki. Jest
to propozycja skierowana do osób, które prowadzą zdrowy tryb życia, jak również dla tych, które dbają o linię lub są na diecie. Natomiast dania klasyczne to oferta dla klientów, którzy cenią sobie domowe smaki, są tradycjonalistami kulinarnymi oraz wybierają dania kuchni polskiej
i międzynarodowej przygotowywane według tradycyjnych receptur. Ponadto osoby eliminujące
ze swojej diety gluten będą mogły każdego dnia w menu restauracji znaleźć coś dla siebie. Wegetarian natomiast ucieszy bogata propozycja lekkich, urozmaiconych dań na bazie warzyw, ze szczególnych uwzględnieniem tych strączkowych.

 

„Jesteśmy dumni z wdrożenia unikalnej na polskim rynku, kompleksowej oferty restauracyjnej.
To nie tylko nasza odpowiedź na rosnące oczekiwania klientów, ale przede wszystkim realizacja strategii Sodexo, która koncentruje się na poprawie jakości codziennego życia. Jestem przekonana, że nasza nowa oferta zaspokoi gusta i zasmakuje najbardziej wymagającym klientom” – powiedziała Katarzyna Skipor, Dyrektor Marketingu Sodexo Polska On-site Services. – „Dziękuję całemu zespołowi za zaangażowanie w proces wdrażania tego przełomowego projektu”.

 

Sodexo Polska On-site Service zarządza blisko 80. restauracjami w całej Polsce oraz prowadzi techniczną obsługę nieruchomości w blisko 400 obiektach.

 

Szczegółowe informacje na temat restauracji Sodexo Polska On-site Services dostępne są na stronie www.sodexo.pl

 

O Sodexo

Grupa Sodexo, światowy lider w zakresie usług poprawiających  Jakość Życia, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellona w 1966 roku, jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 420 000 pracowników Sodexo w 80 krajach, projektuje, zarządza
i dostarcza kompleksowe usługi w zakresie obsługi nieruchomości (Sodexo On-site Services) oraz w zakresie motywacji (Sodexo Benefits and Rewards Services), obsługując każdego dnia
75 milionów konsumentów na całym świecie.

 

Sodexo w liczbach
(dane z 31 sierpnia 2013 roku)

 

Grupa Sodexo na świecie

18,4 miliarda euro skonsolidowanego dochodu

428 000 pracowników

18. pozycja na liście największych pracodawców na świecie

80 krajów

33 300 placówek

75 milionów konsumentów dziennie

 

 

Sodexo On-site Services w Polsce

5 800 000 m2 obsługiwanej powierzchni

2 600 obsługiwanych mniejszych jednostek

2 000 zatrudnionych pracowników

420 Klientów

400 obsługiwanych nieruchomości

80 restauracji

 

Sodexo Benefits and Rewards Services w Polsce

43 000 Klientów

3 500 000 użytkowników naszych rozwiązań

50 000 współpracujących punktów usługowo-handlowych

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Prezes Zarządu TIM SA w finale konkursu EY Przedsiębiorca Roku Biuro prasowe
2021-01-13 | 13:20

Prezes Zarządu TIM SA w finale konkursu EY Przedsiębiorca Roku

Krzysztof Folta, Prezes Zarządu i jeden z założycieli TIM SA, znalazł się w gronie 15 osób walczących o tytuł Przedsiębiorcy Roku w konkursie organizowanym w Polsce od 2003 roku
Firma Zimowy sezon przeziębieniowy 2021 również z kampanią radiową „Weź dziś Cerutin®”
2021-01-13 | 01:00

Zimowy sezon przeziębieniowy 2021 również z kampanią radiową „Weź dziś Cerutin®”

Emitowana od jesieni reklama „Weź dziś Cerutin®”, skutecznie zachęcała do sięgnięcia po popularny lek stosowany w zapobieganiu przeziębieniom oraz łagodzeniu objawów
Firma Ruszyła XXIV edycja Konkursu „Dobroczyńca Roku”
2021-01-12 | 13:00

Ruszyła XXIV edycja Konkursu „Dobroczyńca Roku”

W Polsce jest wiele firm, które samodzielnie lub we współpracy z organizacjami pozarządowymi, realizują wartościowe projekty społeczne, angażując się przy tym całym sercem.

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

Prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego: Szczepienia podstawą bezpieczeństwa uczniów i nauczycieli. Powinny być przeprowadzane równolegle ze szczepieniami seniorów

– Szczepienia są sprawą podstawową z punktu widzenia bezpieczeństwa uczniów, nauczycieli i pracowników niebędących nauczycielami – podkreśla Sławomir Broniarz, prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego. Dlatego ZNP postulował do rządu o wykonywanie ich wśród nauczycieli równolegle z grupą seniorów, którzy będą szczepieni od 25 stycznia. Na to jednak nie ma na razie szans, tym bardziej że w następnych tygodniach możliwe jest ograniczenie dostaw szczepionek przez firmę Pfizer. Jak podkreśla prezes ZNP, wszystkim zależy na bezpiecznym powrocie do nauki stacjonarnej, zwłaszcza że ma to duże znaczenie dla normalnego funkcjonowania milionów rodziców.

Prawo

W 2060 roku dwie trzecie seniorów będzie otrzymywać minimalną emeryturę. Brak reform może pogrążyć polski system emerytalny

– O ile dzisiaj jesteśmy mniej więcej w środku peletonu europejskiego pod względem wysokości emerytur, o tyle w 2060 roku będziemy należeć do krajów o najniższych emeryturach – mówi Krzysztof Nowak, prezes Mercera. Według różnych szacunków za 40 lat wysokość emerytury w Polsce będzie stanowić 25–30 proc. ostatniej pensji, czyli prawie dwukrotnie mniej niż dzisiaj. To efekt nie tylko zmian demograficznych, lecz także niskiego wieku emerytalnego. Stopa zastąpienia będzie jeszcze niższa dla kobiet ze względu na to, że przechodzą na emeryturę o pięć lat wcześniej niż panowie. – Emeryt w Polsce dziś nie jest bogaty, w przyszłości będzie biedny, a kobiety będą jeszcze biedniejsze – podkreśla ekspert.

Bankowość

Nowy system ułatwi służbom dostęp do informacji o kontach bankowych Polaków. Eksperci ostrzegają przed ryzykiem nadużyć

W resorcie finansów trwają prace nad Systemem Informacji Finansowej, który pozwoli odpowiednim służbom i instytucjom szybko ustalić, w jakich bankach Polacy mają konta oraz czy korzystają ze skrytek bankowych lub kont maklerskich. Zgodnie z unijnymi przepisami ma to być narzędziem walki z poważnymi przestępstwami. – Służby powinny mieć dostęp do danych finansowych w przypadku ścigania poważnych przestępstw, jednak istnieje ogromne ryzyko, że będzie to wykorzystywane także w innych, błahych sprawach, a być może nawet w sytuacjach, które są zwykłym nadużyciem – mówi Wojciech Klicki, prawnik z Fundacji Panoptykon.

Ochrona środowiska

Kwestie środowiskowe coraz ważniejsze dla inwestorów. Nie będą finansować spółek nieraportujących swojego wpływu na klimat

ESG, czyli czynniki niefinansowe obejmujące np. dbałość firmy o środowisko i kwestie ważne społecznie, mają coraz większe znaczenie w podejmowaniu decyzji przez inwestorów. Takich danych szukają m.in. ubezpieczyciele czy banki, które dzięki nim mogą ocenić, czy firma działa w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju i opłaca się udzielić jej finansowania. W tym roku duże polskie spółki giełdowe będą już po raz czwarty obowiązkowo publikować dane ESG w swoich raportach niefinansowych, ale już wkrótce większą wagę do tego aspektu będą musiały przyłożyć również podmioty średnie i mniejsze. W przeciwnym razie grozi im utrudniony dostęp do kapitału.