Komunikaty PR

100 lat Danusi i 100 lat niepodległości

2018-11-09  |  16:30
Biuro prasowe

W 2018 roku obchodzimy przynajmniej dwie wyjątkowe rocznice. To nie tylko stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości, ale również 100 lat istnienia ponadczasowej czekoladki Danusia marki Wawel. Jej unikalną recepturę opracował równo 100 lat temu sam właściciel późniejszej fabryki, krakowski cukierki Adam Piasecki, a wszystko wskazuje na to, że inspiracją była… kobieta! Danusia przez ostatni wiek przeszła kilka zmian opakowania, ale do dziś niezmienny pozostaje jej klasyczny smak. W 2018 r. marka Wawel świętuje to wyjątkowe stulecie odświeżonym opakowaniem czekoladki i wprowadzeniem nowej wersji o smaku gorzkiej pomarańczy, otulonej wykwintną czekoladą  Wawel.

Dwa wyjątkowe jubileusze 100-lecia

W całym kraju uroczyście świętujemy 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości. Jednak w tym roku możemy również świętować 100 lat prawdziwego klasyku wśród słodyczy – czekoladki Danusia marki Wawel. To klasyk z romantyczną historią w tle. Adam Piasecki, cukiernik i protoplasta firmy Wawel, stworzył ją ku czci swojej pracownicy o imieniu Danusia, w której zakochał się bez pamięci. Miasto huczało od plotek! Każdy chciał spróbować, jak smakuje słynna Danusia…  Pyszna nadziewana czekoladka, niezmienna w smaku od 100 lat, skrywa w sobie czekoladowo-orzechowe wnętrze, otulone wykwintną czekoladą Wawel, ale teraz zyskała także nowe odświeżone opakowanie i, obok klasycznego, drugi wariant smakowy Danusia – Gorzka Pomarańcza.

Doskonała jakość i niepowtarzalny smak od 100 lat

Dziś kusi nie tylko niezwykła historia Danusi, ale także jej receptura. Czekoladka nie zawiera barwników i sztucznych aromatów dzięki pionierskiemu programowi Dobre Składniki. To gwarancja doskonałej jakości i dobrego smaku – bez zbędnych dodatków.

Świętowanie w klasycznym stylu

Jest tyle pomysłów na świętowanie Dnia Niepodległości, ilu Polaków – celebrujemy ten czas aktywnie i radośnie, podczas upamiętniających koncertów czy biegów. To także doskonała okazja, by zasmakować w oryginalnej czekoladce, produkowanej nieprzerwanie już przez 100 lat. Tego dnia smak Danusi z Wawelu będzie jeszcze bardziej wyjątkowy!  

Więcej informacji na temat historii czekoladki Danusia znajdziesz na:

https://www.wawel.com.pl/danusia/ 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Konsument Kiedy kłamstwo staje się „prawdą hybrydową” Biuro prasowe
2018-11-15 | 01:00

Kiedy kłamstwo staje się „prawdą hybrydową”

Według 66 proc. uczestników VI Konferencji Nienieodpowiedzialni, kłamstwo nie jest najskuteczniejszym narzędziem sprzedaży. Z badania przeprowadzonego na potrzeby Konferencji
Konsument Otwarcie Metro Park Biłgoraj już 14 listopada 2018 r.
2018-11-09 | 12:00

Otwarcie Metro Park Biłgoraj już 14 listopada 2018 r.

14 listopada 2018 r. nastąpi otwarcie nowego parku handlowego w Biłgoraju. Nowoczesny i funkcjonalny kompleks jest jednym z największych obiektów handlowych w mieście. Za
Konsument Restauracje Jeff’s wprowadzają papierowe słomki w miejsce plastikowych
2018-10-19 | 17:00

Restauracje Jeff’s wprowadzają papierowe słomki w miejsce plastikowych

W restauracjach sieci Jeff’s obsługa nie poda już gościom słomek plastikowych. Do napojów proponowane będą odtąd kolorowe, biodegradowalne słomki z papieru. Artur

Kalendarium

Patronaty medialne

Obsługa konferencji prasowych i innych wydarzeń

Agencja informacyjna Newseria realizując zleconą obsługę wydarzenia przygotowuje pełny zapis konferencji, a także realizuje wywiady z gośćmi i uczestnikami wydarzenia.

> Zobacz pełne informacje o naszej ofercie.

Finanse

Cyfryzacja nowym motorem polskiej gospodarki. Do 2025 roku może przynieść dodatkowe 275 mld zł

Dotychczasowe motory wzrostu Polski, takie jak podaż taniej i wykwalifikowanej siły roboczej czy napływ środków z Unii Europejskiej, zaczynają słabnąć. Jest jednak szansa, że nową siłą napędową gospodarki stanie się cyfryzacja, która do 2025 roku może przynieść 275 mld zł dodatkowego PKB – wynika z najnowszego raportu firmy doradczej McKinsey & Company. Eksperci podkreślają, że umożliwiłoby to zwiększenie globalnej konkurencyjności Polski. Z analiz firmy McKinsey wynika, że tempo rozwoju cyfrowej gospodarki w Polsce już i tak znacznie przyspieszyło. W latach 2012-2016 rosła ona o 7 proc, rocznie, co było dwukrotnie wyższym wynikiem niż w największych krajach UE.

Firma

Nowe technologie w zakupach pomagają firmom ciąć koszty nawet do 15 proc. Sztuczna inteligencja sama wybierze najlepszego dostawcę, a system zaksięguje fakturę

Usprawnienie procesów zakupowych może przynieść firmie oszczędności sięgające nawet 15 proc. kosztów. Optymalizacja tego obszaru jest szczególnie istotna teraz, kiedy wiele firm boryka się z presją płacową i musi szukać oszczędności w innych obszarach. Z drugiej strony dla wielu firm pozyskanie dobrych fachowców od zakupów stanowi nie lada problem. Dlatego w obszar zakupów wkracza sztuczna inteligencja, która nie tylko usprawnia proces zakupowy i pozwala firmie ciąć koszty, lecz także ułatwia pracę ludzi, którzy mogą skupić się na bardziej strategicznych zadaniach.

Patronat Newserii

Rolnictwo

Minister rolnictwa: Rośnie eksport polskiej żywności do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Zapotrzebowanie jest na mięso halal, produkty mleczne czy słodycze

Rośnie eksport rolno-spożywczy do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. To drugi po Arabii Saudyjskiej największy partner gospodarczy i handlowy Polski w tym regionie. Tylko w 2017 roku eksport na rynek ZEA osiągnął wartość 85 mln euro i wzrósł o 11 proc. w ciągu roku. Potencjał jest jednak znacznie większy. Hitem eksportowym mają szanse stać się mięso halal, produkty mleczne, słodycze czy przetwory owocowe. Polscy przedsiębiorcy mogą liczyć na pomoc rządu, jednak dużo zależy od nich samych – podkreśla Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.

Handel

Polacy konsumują coraz więcej wino. Na rynek trafiają jednak podróbki i konieczna jest weryfikacja ich autentyczności

Wino cieszy się rosnącą popularnością. Polscy konsumenci przykładają coraz większą wagę do jego walorów i jakości. Na rynku zdarzają się jednak producenci, którzy wypuszczają podrabiane wina gronowe z dodatkiem wody, cukrów, mieszane z alkoholem czy z dodatkiem ekstraktów z owoców. Do tej pory autentyczność i jakość trunku można było skontrolować wyłącznie w zagranicznych laboratoriach. Od czerwca taką możliwość zapewnia też łódzkie Laboratorium Autentykacji Produktów. Mogą z niej skorzystać nie tylko producenci i importerzy, którzy chcą mieć gwarancję jakości, ale również m.in. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.