Komunikaty PR

Co dziesiąty Polak wegetarianinem. 1 października–Światowy Dzień Wegetarianizmu

2020-09-28  |  05:00
Biuro prasowe
Kontakt
Joanna Guz
Lensomai Communication

al. ks. Poniatowskiego 1
03-901 Warszawa
media|lensomai.com| |media|lensomai.com
506635140
www.lensomai.com
Do pobrania wege2_KHF ( 0.11 MB )

Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” już 10% Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4% weganami. Kolejne 10% planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku*.

 

Wegetarianizm to obecnie jeden z najsilniejszych trendów żywieniowych w naszym kraju i nadal ma tendencję wzrostową. Popularność diety wykluczającej mięso będzie przybierała na sile, ponieważ z tegorocznych badań immunologów Polskiej Akademii Nauk wynika**, że dieta wegetariańska wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego.

- Branża produktów i usług związanych z żywieniem opartym na produktach roślinnych cały czas bardzo prężnie się rozwija. Rynek roślinnych dań gotowych oraz bezmięsnych produktów do samodzielnego przygotowywania posiłków rośnie właściwie z dnia na dzień. Wyniki raportu odzwierciedlają się również w zamówieniach naszych klientów. Na przestrzeni ostatniego roku sprzedaż zestawów wegetariańskich i wegańskich Kukuła Healthy Food wzrosła o ok. 50%. Miesięcznie jest to ok. 5% wzrostu. W tym segmencie przewiduję ok. 70% wzrost w skali 2020 roku. - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.
 

Kto i gdzie najchętniej wybiera dietę wegetariańską?
Według statystyk sprzedaży Kukuła Healthy Food*** najwięcej zamówień na diety wykluczające mięso bez podziału na kobiety i mężczyzn przypada na województwa mazowieckie i pomorskie.
W przypadku podziału na płeć diety roślinne chętniej zamawiają kobiety.
- Dieta wegetariańska plasuje się na drugim miejscu wśród najchętniej zamawianych programów dietetycznych przez kobiety na Pomorzu, Warmii i Mazurach. Na Mazowszu zajmuje trzecie miejsce. Obserwujemy także znaczący wzrost zamówień diet wykluczających mięso również wśród mężczyzn, jednak w przypadku panów w całej Polsce „pierwsza trójka” od wielu miesięcy pozostaje niezmienna: pierwsze miejsce zajmuje dieta optymalna bez żadnych wykluczeń, na drugim jest dieta dla aktywnych, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię, a na trzecim dieta o obniżonej zawartości węglowodanów. - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.
 

Inne ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie Polaków
Już blisko połowa Polaków (43%) stosuje różnego typu ograniczenia żywieniowe. Oprócz mięsa coraz częściej wykluczamy z jadłospisu cukier, gluten i laktozę. Aż 21% respondentów zadeklarowało, że unika cukru, 13% wykluczyło już z menu laktozę, a 6% całkowicie wyeliminowało nabiał z diety, posiłki bezglutenowe jada 12% respondentów a kolejne 7% planuje wykluczyć gluten z diety jeszcze w tym roku*.
 

Coraz powszechniejszy „zdrowy i aktywny styl życia”
Według raportu Kukuła Healthy Food aż 60% Polaków stara się zdrowo odżywiać na co dzień a 47% zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Dla 48% o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, dla 24% jest to uprawianie sportu, a 23% wymienia spokojny tryb życia.
Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru i soli.
Blisko połowa z nas (44%) stara się odżywiać „sezonowo”, czyli na co dzień wybiera produkty i dania z najbardziej dostępnych w danym czasie składników.

 

*Raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”. Badanie zostało zrealizowane w 2020 roku
na reprezentatywnej grupie 1020 Polaków w wieku 18-65 lat.
**https://informacje.pan.pl/index.php/informacje/materialy-dla-prasy/2909-koronawirus-zalecenia-immunologow
*** Raport sprzedaży Kukuła Healthy Food styczeń – wrzesień 2020

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Branża winiarska w dobie pandemii. Biuro prasowe
2020-12-04 | 01:00

Branża winiarska w dobie pandemii.

Witold Franczak, Dyrektor Generalny Platinum Wines Pandemia znacząco uderzyła w handel, jednak obserwujemy, że na tle całego sektora, pozytywnie wyróżnia się branża winiarska.
Przemysł spożywczy Tysiące czekolad z Wawelu dla klientów InPost
2020-12-03 | 10:00

Tysiące czekolad z Wawelu dla klientów InPost

Na klientów InPost odbierających paczki w PaczkoPunktach czeka miła niespodzianka – oryginalne czekolady Wawel, dostępne w dwóch wariantach. Słodkości oferowane będą w
Przemysł spożywczy Kiełbasa żywiecka i krakowska sucha debiutują w ofercie ZM Silesia
2020-12-02 | 16:00

Kiełbasa żywiecka i krakowska sucha debiutują w ofercie ZM Silesia

Kiełbasa żywiecka i krakowska sucha debiutują w ofercie Zakładów Mięsnych Silesia Zakłady Mięsne Silesia poszerzają linię produktów „Nasze polskie” o

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Aktualne oferty pracy

Specjalista ds. sprzedaży

Aktualnie poszukujemy kandydatów i kandydatek na stanowisko: Specjalista ds. sprzedaży. Ze szczegółami oferty można zapoznać się na tej podstronie.

Handel

Technologiczna rewolucja w handlu przyspieszyła dzięki pandemii. Skanowanie i płatności w aplikacji mobilnej mają zwiększyć bezpieczeństwo zakupów [DEPESZA]

Pandemia sprawiła, że podczas zakupów przykładamy większą wagę do własnego bezpieczeństwa i zachowywania dystansu. Choć w rekordowym tempie rośnie rynek e-commerce, Polacy wciąż kupują także w sklepach stacjonarnych, które w dobie koronawirusa zaczęły zbroić się w nowe technologie. Sieci handlowe wprowadzają rozwiązania, które pomagają zachować dystans i zwiększają bezpieczeństwo, takie jak np. mobilne kasy samoobsługowe. Całkowicie bezdotykowe płatności od 1 grudnia uruchomiła sieć Rossmann. Artykuły w popularnej drogerii można skanować za pomocą telefonu i zapłacić za nie aplikacją mobilną.

Prawo

CASE: W długim terminie możemy spodziewać się wzrostu bezrobocia. Na razie przed zwolnieniami firmy powstrzymują warunki pomocy publicznej

Według badania Diagnoza.plus, przeprowadzonego pod koniec października, bezrobocie jesienią nie spadło, choć normalnie w tym okresie jest niższe ze względu na sezon przedświąteczny. Rodzi to obawy o zachowanie rynku pracy po Nowym Roku. Według prezes Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych trudna sytuacja na wielu firmach wymusiłaby redukcję etatów, ale pracodawcy nie mogą tego zrobić ze względu na otrzymaną pomoc państwa. To może pogłębić ich problemy finansowe.

Problemy społeczne

Przez pandemię pogarsza się kondycja skóry Polaków. Przyczynami rezygnacja z wizyt u dermatologa, stres i noszenie maseczek

Prawie połowa pacjentów ze schorzeniami dermatologicznymi ogranicza lub rezygnuje z wizyt u lekarzy specjalistów w czasie pandemii COVID-19 – wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii #WłączLeczenie. – Przewlekłe choroby skóry nieregularnie kontrolowane mogą się zaostrzyć,  a wtedy ich terapia jest bardzo trudna – przestrzega dermatolog, dr Ivana Stanković. Już teraz ponad połowa pacjentów dostrzega pogorszenie kondycji skóry w czasie pandemii. Wpływ na to może mieć nie tylko brak opieki dermatologicznej, lecz również stres i noszenie maseczek.

 

IT i technologie

Na wejście do branży IT decyduje się coraz więcej młodych. Większość programistów to samoucy, a co trzeci zaczynał od studiów kierunkowych

Ponad 60 proc. polskich programistów deklaruje, że samodzielnie stawiało pierwsze kroki w zawodzie. Tylko 35 proc. zgłębianie IT zaczynało na studiach, a 4 proc. – od kursów programowania – wynika z Antybadania firmy Just Join IT. Wbrew stereotypom programiści to nie zamknięci w domach introwertycy mieszkający z rodzicami, ale ludzie, którzy mają lub planują założyć rodzinę, lubią integrację z zespołem i sport. Co drugi pracownik podkreśla, że bardzo ceni sobie work–life balance.