Komunikaty PR

Moc inspiracji na świąteczne wypieki z marką Electrolux

2019-04-19  |  09:00
Biuro prasowe
Do pobrania biszkopt ( 0.03 MB )

Święta to nie tylko niezwykły czas, na który czekamy przez cały rok, ale także idealny moment, by zaskoczyć bliskich przepysznymi wypiekami. Przygotowywanie świątecznych ciast i deserów to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości, ale też doskonała zabawa zarówno dla najmłodszych jak i tych starszych. Zainspiruj się naszymi przepisami na same pyszności i przekonaj się, które produkty marki Electrolux sprawdzą się wyśmienicie podczas wszystkich kulinarnych zmagań i eksperymentów. Kiedy odkryjesz, jak idealne może być tworzenie dań z pomocą Blendera Explore 7 i robota kuchennego Kitchen Assistent EKM4200 – gwarantujemy, że staną się Twoimi towarzyszami w kuchni na długie lata.

 

Świąteczny pomocnik

Wyjątkową świąteczną atmosferę bez wątpienia tworzy unoszący się w całym domu zapach pieczonych ciast. Przyrządź je w te święta razem z bliskimi - bo czy jest coś lepszego od wspólnego pieczenia i radości z zajadania się słodkimi wypiekami? Jeśli chcemy przygotować wszystko bez stresu i zaoszczędzić cenny czas, skorzystajmy z pomocy urządzeń, które umożliwią przygotowanie świątecznych wypieków za pomocą jednego naciśnięcia przycisku. Taki jest właśnie Blender Explore 7 od marki Electrolux, który powstał z myślą o współczesnym stylu życia. Jego nowoczesny design to nie wszystko -  blender nie tylko idealnie zmieli orzechy, które dodamy do ciasta, ale także przygotuje zdrowe i pyszne koktajle lub zupę krem, którą podamy bliskim na świąteczny stół. Szerokie zastosowanie pozwala na przyrządzenie różnorodnych potraw, ciast i deserów z gwarancją zachowania ich walorów smakowych i wartości odżywczych. Wysoka funkcjonalność w połączeniu z wyjątkowym wzornictwem to elementy, które czynią Explore 7 urządzeniem doskonałym i niezbędnym w przedświątecznych zadaniach w kuchni. Specjalne programy dostosowane do przepisów pozwalają na uzyskanie znacznie lepszych rezultatów niż przy pracy z jedną prędkością. Można je wybierać odpowiednio do przyrządzanych dań. Gwarantujemy, że to, co przygotujesz z pomocą urządzeń Electrolux będzie pyszne i zachwyci wszystkich gości zebranych przy wielkanocnym stole!

 

Asystent dla każdego

Chcesz poznać jeszcze jednego pomocnika, który idealnie sprawdzi się podczas kulinarnych zmagań? Przedstawiamy robota kuchennego Kitchen Assistent EKM4200. Dzięki jego całkowicie metalowej konstrukcji i silnikowi o mocy 1000W możemy powierzyć mu szereg nawet najbardziej wymagających zadań. Zaoszczędzimy przy tym dużo cennego czasu, który możemy wykorzystać na radosne aktywności z bliskimi. Dodatkowe akcesoria, które wyróżniają ten produkt sprawią, że robot kuchenny będzie bardzo pomocny zarówno przy przygotowywaniu ciast, jak i dań głównych. Innowacyjna technologia i wyjątkowe wzornictwo dostosowane do współczesnego stylu życia sprawiają, że urządzenia Electrolux stają się obowiązkowym elementem każdej nowoczesnej kuchni. 

 

Inspiracje dla każdego łasucha i nie tylko

Poznaj nasze pomysły na pyszne świąteczne słodkości, których smak zaskoczy podniebienia i zachwyci gości. Rozkoszuj się nimi wraz z najbliższymi, a te święta będą naprawdę słodkie!

Tarta cytrynowa? Jesteśmy na tak!

Wyrazisty cytrynowy smak i złocista chrupkość – zainspiruj się naszym przepisem na przepyszną tartę cytrynową. Gwarantujemy, że to ciasto zawsze poprawia humor!

 

Składniki na ciasto o średnicy 20 cm

  • Ciasto patè sucree
  • 50 g cukru pudru, 130 g masła, 180 g mąki, 10 g wody

 

Krem

  • 25 g mąki, 170 g cukru, 100 g soku z cytryny, dwa jajka, jedno żółtko, 1 g soli, starta skórka z 1 cytryny

 

Beza

  • Dwa białka, 100 g cukru, 35 g wody

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto patè sucrée - używając urządzenia Electrolux Assistent, wymieszaj mąkę, cukier puder i masło do konsystencji przypominającej tartą bułkę. Dodaj wodę i wymieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Odstaw na około 20 minut do lodówki. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Upiecz ciasto patè sucrée - rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko oprószonej mąką. Wyłóż nim dno i boki formy do ciasta o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem. Pamiętaj o przycięciu brzegów. Odłóż tortownicę z ciastem na 30 minut do lodówki. Forma jest już gotowa. Następnie włóż ją do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut lub aż ciasto będzie mieć złoto-brązowy kolor. Odłóż je na bok.
  3. Przygotuj bezę - aby przygotować bezę, połącz w rondlu cukier z wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu się syropu umieść w rondlu termometr cukierniczy. Gdy syrop osiągnie temperaturę 110°C, ubij pianę z białek, używając średniej prędkości miksera. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120°C, zdejmij rondel z płyty grzejnej. Jeśli posiadasz płytę indukcyjną to super - umożliwia ona łatwe i szybkie uzyskanie tak wysokiej temperatury. Wlej gorący syrop do miski z pianą z białek.
  4. Wykończ bezę - pamiętaj o ciągłym mieszaniu masy bezowej, aby nie dopuścić do ścięcia się jajek. Po dodaniu syropu kontynuuj mieszanie, aż miska wystarczająco ostygnie, aby można było jej dotknąć, a temperatura masy bezowej spadnie do 37°C. Napełnij masą worek cukierniczy i odłóż go do lodówki w celu schłodzenia.
  5. Przygotuj krem cytrynowy - aby uzyskać idealnie gładki krem cytrynowy, wymieszaj startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy i mąkę do konsystencji pasty. W oddzielnej misce połącz jajka, żółtko, sól i cukier. Następnie ostrożnie wymieszaj ze sobą obie masy. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wyłóż krem na upieczony wcześniej spód.
  6. Zadbaj o żywy cytrynowy kolor – wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego – jeśli go posiadasz. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 150℃. Naciśnij przycisk PlusSteam i włóż do środka ciasto. Piecz przez 20 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Zaczekaj, aż cytrynowa tarta całkowicie ostygnie, a następnie udekoruj ją masą bezową. A może by tak użyć ręcznego palnika gazowego, aby przypiec i przyrumienić bezę?

 

Doskonała zabawa dla dużych i małych kucharzy - odkryj nasz pomysł na kremowy biszkopt lekki jak chmurka, któremu nikt się nie oprze.

Masz ochotę na małą czekoladową wariację w te święta? Mamy na to rozwiązanie! Doskonałym pomysłem na deser jest biszkopt czekoladowy, którego smak i zapach podkreśli świąteczny nastrój w Twoim domu.

 

 

Składniki na ciasto czekoladowe o średnicy 16 cm:

 

Biszkopt

  • 3 duże jajka, 80 g cukru, 30 g skrobi ziemniaczanej, 40 g mąki, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem czekoladowy

  • 200 ml śmietanki kremówki, 90 g cukru, 260 g posiekanej gorzkiej czekolady, 30 g masła

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj masę - ubij trzy jajka z cukrem w misce do mieszania, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przełóż masę do blendera i ubijaj, aż potroi swoją objętość. Urządzenie Kitchen Assistent bardzo ułatwia tę pracę. Przesiej skrobię ziemniaczaną z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj suche składniki do ubitych jajek. Wlej masę do tortownicy o średnicy 16 cm.
  2. Jeśli posiadasz piekarnik parowy - poddaj działaniu pary dla zwiększenia puszystości - wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Naciśnij przycisk PlusSteam i odczekaj pięć minut. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 25 minut lub do czasu, aż biszkopt będzie gotowy. Przełóż ciasto na ruszt, aby całkowicie ostygło przed udekorowaniem.
  3. Przygotuj jedwabiście gładką masę - doprowadź w rondlu do wrzenia śmietanę wymieszaną z cukrem. Wlej gorącą śmietanę do miski z masłem i posiekaną gorzką czekoladą. Pozostaw na dwie minuty, a następnie wymieszaj trzepaczką aż do uzyskania jedwabiście gładkiej konsystencji.
  4. Złóż w całość swoje dzieło - teraz przekrój biszkopt na dwie równe warstwy. Rozprowadź połowę masy na jednej warstwie biszkoptu. Połóż na niej drugą warstwę ciasta i rozprowadź na wierzchu resztę masy, aż po same brzegi. Włóż ciasto na ok. 20 minut do chłodziarki, aż masa stężeje. Delektuj się smakiem, pamiętając, aby podzielić się z innymi!

 

Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy BRAK ZDJĘCIA
2019-05-17 | 11:00

Koszyk Polaka – co sprawia, że sięgamy po przekąski?

Przekąski to niemal stały element codziennego jadłospisu standardowego Polaka. Sięgamy po nie w sytuacjach towarzyskich, w chwilach pośpiechu czy niedużego głodu. Polacy swoimi wyborami odczarowują mit niezdrowej przekąski – w
Przemysł spożywczy Tetra Pak po raz kolejny głównym sponsorem Sweets & Coffee Forum
2019-05-14 | 12:00

Tetra Pak po raz kolejny głównym sponsorem Sweets & Coffee Forum

20 maja w hotelu Marriott w Warszawie odbędzie się V Forum Rynku Kawiarni - Cukierni - Lodziarni - Piekarni Sweets & Coffee Forum – kluczowe, doroczne spotkanie przedstawicieli
Przemysł spożywczy Jantoń podpisuje kolejną umowę na wyłączność z polską winnicą
2019-05-13 | 11:15

Jantoń podpisuje kolejną umowę na wyłączność z polską winnicą

Uroczystego podpisania umowy dokonali: Jakub Nowak, Prezes Zarządu Jantoń S.A. Sp.K. oraz Jarosław Mazurek – właściciel Winnicy Bagieniec. Jestem przekonany, że nasza

Kalendarium

Telekomunikacja

Ponad 80 proc. młodych firm jest zainteresowanych współpracą z korporacjami. To dla nich szansa na dostęp do nowych technologii i działań marketingowych

Wsparcie mentoringowe i pomoc w komercjalizacji nowych rozwiązań to główne potrzeby młodych przedsiębiorstw. Rozwój może umożliwić im współpraca z korporacjami i dużym biznesem, a – jak wynika z badań Fundacji StartUp Poland – ponad 80 proc. start-upów jest otwartych na takie rozwiązanie. Naprzeciw potrzebom w tym zakresie wychodzi zainicjowany przez UPC Polska program THINK BIG, który wspiera młode firmy rozwijające swój biznes w oparciu o nowe technologie. W tegorocznej, już szóstej edycji zostaną wyłonione najlepsze rozwiązania, które wspierają cyfrową transformację.

Ochrona środowiska

Europejska gospodarka traci na smogu setki miliardów euro rocznie. Innowacje w energetyce pomogłyby zaoszczędzić 180 mld w ciągu 7 lat

Smog – zgodnie z szacunkami Komisji Europejskiej – odpowiada za ok. 10 proc. przedwczesnych zgonów na świecie i kosztuje unijną gospodarkę nawet 475 mld euro rocznie. Wdrożenie innowacyjnych technologii w energetyce może przynieść nawet 183 mld euro oszczędności w ciągu nadchodzących 7 lat. Są wśród nich niskoemisyjne systemy grzewcze, tzw. generacja rozproszona, elektromobilność i niskoemisyjny transport czy wykorzystanie odpadów jako surowca do produkcji energii. – To na nich będzie się opierała ewolucja systemu energetycznego, która pozwoli nam zrealizować cele w obszarze jakości powietrza – podkreśla Marcin Lewenstein, dyrektor ds. innowacji w InnoEnergy.

Finanse

Polski rynek ubezpieczeń nadrabia zaległości wobec bardziej rozwiniętych krajów. Pomaga w tym proces łączenia się firm w duże grupy

Polska to rynek z dużym potencjałem, ale również z dużym niedoubezpieczeniem – ocenia Anna Włodarczyk-Moczkowska, prezes Gothaer TU S.A. Z danych Polskiej Izby Ubezpieczeń wynika, że pod względem wartości składki przypisanej brutto Polska plasuje się dopiero na 14. pozycji w Europie i wciąż ma do nadgonienia duży dystans względem Wielkiej Brytanii czy Niemiec. Rodzimy rynek ubezpieczeniowy jest też w fazie dynamicznych zmian, a wiodącymi trendami są wszechobecna cyfryzacja i konsolidacja. W trakcie tego procesu jest też TU Gothaer, które lada moment pojawi się na rynku pod nowym brandem – Wiener Towarzystwo Ubezpieczeń SA Vienna Insurance Group.

Finanse

80 proc. dużych firm angażuje się społecznie. Dla wielu staje się to ważnym elementem strategii

Duże firmy angażują się w działania społecznej odpowiedzialności biznesu. Robi to już 80 proc. z nich. CSR zwiększa zaufanie do przedsiębiorstwa – 83 proc. przedstawicieli pokolenia Y uznaje, że sukces firmy powinien wykraczać poza wyniki finansowe. Zdecydowana większość uważa, że największe firmy mają odpowiedni potencjał, by rozwiązywać problemy gospodarcze i społeczne. Przykładem takiego przedsiębiorstwa, jest Benefit Systems. Firma jako pierwsza spółka publiczna z regionu Europy Środkowo-Wschodniej otrzymała tytuł B Corporation przyznawany organizacjom, które w strategie działalności trwale wpisują zasady społecznej odpowiedzialności biznesu.