News powiązane z bakalie

2020-06-12 | 06:20
Handel
Rośnie eksport śliwki kalifornijskiej. W okresie pandemii częściej sięgamy po zdrowe produkty o długim terminie ważności News powiązane z bakalie

Rośnie eksport śliwki kalifornijskiej. W okresie pandemii częściej sięgamy po zdrowe produkty o długim terminie ważności

W czasie pandemii rośnie sprzedaż naturalnych produktów spożywczych o długim terminie ważności. Na popularności zyskują suche artykuły spożywcze, ale też produkty prozdrowotne. Taki trend sprzyja producentom suszonych owoców, którzy już przed koronawirusem dynamicznie zwiększali sprzedaż. Eksport śliwki kalifornijskiej do Polski od sierpnia 2019 do marca 2020 roku wzrósł prawie dwukrotnie. – Konsumenci częściej wybierają produkty, które w naturalny sposób pomagają im zachować zdrowie – mówi Kevin Verbruggen z California Prune Board i podkreśla, że suszone śliwki mają między innymi dobroczynny wpływ na układ trawienny.
więcej
2020-06-02 | 06:25
Handel
Rośnie eksport śliwki kalifornijskiej. W okresie pandemii częściej sięgamy po zdrowe produkty o długim terminie ważności

Rośnie eksport śliwki kalifornijskiej. W okresie pandemii częściej sięgamy po zdrowe produkty o długim terminie ważności

W czasie pandemii rośnie sprzedaż naturalnych produktów spożywczych o długim terminie ważności. Na popularności zyskują suche artykuły spożywcze, ale też produkty prozdrowotne. Taki trend sprzyja producentom suszonych owoców, którzy już przed koronawirusem dynamicznie zwiększali sprzedaż. Eksport śliwki kalifornijskiej do Polski od sierpnia 2019 do marca 2020 roku wzrósł prawie dwukrotnie. – Konsumenci częściej wybierają produkty, które w naturalny sposób pomagają im zachować zdrowie – mówi Kevin Verbruggen z California Prune Board i podkreśla, że suszone śliwki mają między innymi dobroczynny wpływ na układ trawienny.
więcej
2016-04-20 | 06:40
Handel
Moda na zdrowe odżywianie sprzyja producentom suszonych owoców. Kalifornijska śliwka podbija polski rynek

Moda na zdrowe odżywianie sprzyja producentom suszonych owoców. Kalifornijska śliwka podbija polski rynek

Kalifornia jest potentatem rynku suszonej śliwki. Stąd pochodzi prawie 100 proc. dostaw amerykańskich i 42 proc. dostaw światowych. Rosnącej stale sprzedaży – jak w przypadku innych bakalii – sprzyja moda na zdrowe odżywianie i lekkie przekąski. Polska jest jednym z najszybciej rosnących rynków w Europie – podkreślają przedstawiciele California Prune Board. W ubiegłym roku sprzedaż wzrosła o ponad 50 proc. rdr.
więcej
2016-03-16 | 06:40
Handel
Polskie batony wiceliderem rynku w RPA. Bakalland chce inwestować w eksport

Polskie batony wiceliderem rynku w RPA. Bakalland chce inwestować w eksport

Producent bakalii i dodatków do ciast Bakalland zamierza umacniać swoją pozycję eksportową zarówno na europejskich, jak i bardziej egzotycznych rynkach. Krajami, w których udało się już firmie uzyskać znaczący udział rynkowy, są m.in. Węgry i RPA. W kategorii batonów spółka chwali się drugą pozycją na rynku południowoafrykańskim.
więcej
2016-02-15 | 06:50
Przemysł spożywczy
Rosną inwestycje Bakallandu w rozwój produkcji i poprawę efektywności pracowników

Rosną inwestycje Bakallandu w rozwój produkcji i poprawę efektywności pracowników

Bakalland w przyszłym roku chce zainwestować więcej w linie technologiczne i rozwój rynku – zapowiada prezes zarządu Marek Moczulski. Spółka deklaruje również utrzymanie zatrudnienia przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności produkcji. Szans rozwoju szuka za granicą, w działalności eksportowej. Mimo drożejącego dolara, w którym Bakalland nabywa surowce, udało się zdobyć rynki afrykańskie, w tym RPA. Działalności spółki produkującej bakalie, płatki, musli i batony zbożowe sprzyja też trend zdrowego odżywiania.
więcej
2016-02-11 | 06:30
Handel
W marcu Bakalland pokaże nowe produkty. Spółka wprowadzi zmiany wizerunkowe w marce Delecta

W marcu Bakalland pokaże nowe produkty. Spółka wprowadzi zmiany wizerunkowe w marce Delecta

Rozwój organiczny oraz zmiana wizerunku marki Delecta – to najważniejsze cele Bakallandu na najbliższy rok. Zarząd spółki liczy ponadto na efekt synergii wynikający z zeszłorocznej fuzji z Delectą. Prezes Marek Moczulski zapowiada też, że w marcu spółka zaprezentuje konsumentom nową ofertę produktową.
więcej
2015-07-14 | 06:35
Przemysł spożywczy
Polacy jedzą coraz więcej bakalii, choć ich ceny rosną

Polacy jedzą coraz więcej bakalii, choć ich ceny rosną

Rynek bakalii w Polsce cały czas rośnie. Rocznie sprzedaż produktów paczkowanych sięga 700 mln zł, a po doliczeniu tych sprzedawanych luzem wartość wzrasta do miliarda złotych. Niestety, ze względu na wysokie ceny surowców oraz niekorzystny kurs dolara ceny bakalii rosną. Nie wiadomo, jak zareagują na to klienci.
więcej
2015-05-07 | 06:35
Handel
Polskie bakalie dobrze sprzedają się w RPA. Ceny niektórych surowców są w tym roku nawet trzykrotnie wyższe

Polskie bakalie dobrze sprzedają się w RPA. Ceny niektórych surowców są w tym roku nawet trzykrotnie wyższe

Rosnąca konsumpcja bakalii, niekorzystne warunki pogodowe w Kalifornii i Turcji oraz silny dolar spowodowały, że znacznie podrożały migdały, orzechy włoskie i laskowe – mówi prezes Bakallandu. To może oznaczać dla konsumentów podwyżki cen, które i tak nie zrekompensują spadającej marży i większych kosztów pozyskiwania surowców. Polski producent bakalii ma jednak ambitne plany związane z eksportem, m.in. do Afryki.
więcej
2015-05-06 | 10:00
Przemysł spożywczy
Bakalland do połowy roku wchłonie Delectę. Spółka chce się skoncentrować na wzroście organicznym, ale przygląda się także spółkom do przejęcia

Bakalland do połowy roku wchłonie Delectę. Spółka chce się skoncentrować na wzroście organicznym, ale przygląda się także spółkom do przejęcia

Do końca czerwca nastąpi pełne prawne połączenie Bakallandu z przejętą rok temu Delectą. Szefowie spółki już dostrzegają zawiązany z fuzją wzrost sprzedaży i nie wykluczają kolejnych zakupów firm z branży.
więcej
2014-12-01 | 06:30
Żywienie
O tej porze roku zamiast sięgać po słodycze, powinniśmy wybierać suszone owoce, ryby i aromatyczne herbaty

O tej porze roku zamiast sięgać po słodycze, powinniśmy wybierać suszone owoce, ryby i aromatyczne herbaty

Dietetycy radzą, by jesienią i zimą włączyć do swojego menu kremowe zupy, tłuste ryby, które zawierają kwasy omega-3, aromatyczne herbaty z miodem i suszone owoce. Nie tylko rozgrzeją podczas chłodów i ochronią przed przeziębieniem, lecz przede wszystkim pomogą walczyć z depresją. Z badań wynika, że ponad połowa Polaków jesienią ma chandrę.
więcej
2014-05-23 | 06:05
Przemysł spożywczy
Polskie bakalie i płatki śniadaniowe podbijają świat. Perspektywy na najbliższe lata są jeszcze lepsze

Polskie bakalie i płatki śniadaniowe podbijają świat. Perspektywy na najbliższe lata są jeszcze lepsze

Firma Bakalland, producent m.in. bakalii i produktów śniadaniowych, stawia na rozwój eksportu. Choć napięta sytuacja polityczna może negatywnie wpłynąć na sprzedaż do Rosji, bakalie trafiają nie tylko do krajów europejskich, lecz także na rynek azjatycki i afrykański, gdzie sprzedaż dynamicznie rośnie. W Polsce firmy przemysłu spożywczego narzekają na rentowność i zmieniającą się strukturę konsumpcji, plusem są za to rozwinięte linie produkcyjne i dobra baza surowcowa, np. owoców, warzyw czy bazy mleczarskiej.
więcej
2014-03-17 | 06:25
Przemysł spożywczy
Polskie bakalie na zagranicznych rynkach. Bakalland będzie zwiększał udział eksportu w sprzedaży

Polskie bakalie na zagranicznych rynkach. Bakalland będzie zwiększał udział eksportu w sprzedaży

Chiny, RPA, Nigeria, Kanada, Węgry i Rumunia – to tylko niektóre rynki zagraniczne, na które stawia Bakalland. Firma chce zwiększyć udział eksportu w sprzedaży, głównie płatków śniadaniowych i batonów. Nie zamierza jednak zdobywać nowych rynków poprzez przejęcia, stawia raczej na wzrost sprzedaży stacjonarnej.
więcej