News powiązane z herbata
2020-08-24 | 05:55
Napoje i żywność
Woda pitna [przebitki]
woda z kranu, kapanie wody, marnowanie wody, nalewanie wody, gotowanie wody w czajniku, zalewanie herbaty, mycie rąk, nalewanie wody z butelki do szklanki
2020-05-11 | 05:00
Napoje i żywność
Plantacja i fabryka herbaty na Sri Lance [przebitki]
plantacja i fabryka herbaty, zbiory, transport, produkcja, maszyny
2017-09-26 | 06:00
Żywienie
Polacy piją coraz więcej herbaty. Popełniają jednak sporo błędów podczas jej przyrządzania
Sztuka parzenia herbaty ma wielowiekową tradycję, a jej odpowiednie przyrządzenie sprawia, że jest ona pełna smaku i aromatu. Wiele osób na co dzień sięgających po ten napój nie wie jednak, jak wydobyć jego prawdziwe walory. Ważna jest umiejętność odpowiedniego parzenia.
2017-07-14 | 06:00
Żywienie
Polacy nie doceniają walorów herbaty. Parzą ją zbyt długo, przez co traci swoje właściwości
Czarna herbata powinna być parzona od 3 do 5 minut i w tym czasie można delikatnie ją mieszać tak, żeby woda dokładnie opłukała wszystkie listki. Im krócej herbata jest parzona, tym jest łagodniejsza w smaku, a jednocześnie zawiera więcej właściwości pobudzających. Eksperci radzą, by używać wody zagotowanej tylko raz, gdyż wtedy zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu.
2015-11-12 | 06:35
Żywienie
Sezon na herbaty zimowe. Duże znaczenie dla ich smaku ma czas parzenia i temperatura wody
Wiele osób nie wyobraża sobie jesiennego wieczoru bez kubka gorącej herbaty. O tej porze roku jest ona preferowana nie tylko ze względu na niezwykły smak, lecz także działanie rozgrzewające i poprawiające odporność. Aromatyczne mieszanki herbat, które poprawią samopoczucie, można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.
2015-08-31 | 06:00
Żywienie
Polacy na śniadanie jedzą głównie kanapki i płatki. Niecały procent ludzi poświęca na jego zjedzenie więcej niż pół godziny
Ponad 80 proc. Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i bez niego nie ruszają się z domu. Większość na jedzenie poświęca od 5 do 15 minut. W menu najczęściej królują kanapki, owsianka, musli i owoce. Z badań wynika, że podczas jedzenia Polacy znajdują także czas na surfowanie po sieci.
2014-11-25 | 06:00
Żywienie
Do parzenia herbaty należy używać lekkiej wody bogatej w tlen i ubogiej w wapń
Sposób i czas parzenia herbaty ma ogromny wpływ na jej smak i oddziaływanie na organizm człowieka. Osoby, którym zależy na pobudzającym działaniu herbaty, powinny pić napar parzony nie dłużej niż trzy minuty. Dla smaku i aromatu herbaty znaczenie ma także woda, na bazie której przyrządzony zostanie napar. Jej skład powinien być zbliżony do neutralnego i bogaty w tlen.
2014-11-05 | 06:20
Żywienie
Herbatę najlepiej wypić w ciągu 6 minut od zaparzenia. Wtedy ma najlepszy smak i aromat
Żeby wydobyć z herbaty pełnię aromatu, trzeba ją umiejętnie zaparzyć i pić bez dodatków. Cukier, cytryna i sok znacznie zmieniają smak napoju. Herbata ma najlepsze właściwości smakowe i zapachowe wtedy, kiedy jest jeszcze gorąca. Przy wyborze odpowiedniego gatunku nie można kierować się niską ceną.