Świątecznie, choć bez mąki i cukru
Fit Cake już dawno udowodniło, że nie jest zwykłą kawiarnią. Idzie własną „bezukrową” drogą i co raz zaskakuje ofertą dla osób, które mają specjalne dietetyczne wymagania. W tym roku na święta przygotował nie tylko ciasta bez cukru i fikuśne fit desery, ale też bezglutenowe kluseczki, pierogi i paszteciki.
Szacuje się, że w Polsce około 20 proc. osób unika produktów z glutenem. Dla chorych np. na celiakię to dieta obowiązkowa, dla wielu ludzi to wybór zdrowszego stylu życia.
- Ponad miesiąc temu wprowadziliśmy do oferty mieszanki mąk dla osób na diecie bezglutenowej, keto i low fodmap. Przy obecnych cenach bezglutenowego pieczywa był to po prostu produkt bardzo pożądany. Z takiej mąki można mieć własne, zawsze świeże i tańsze bułki i chleb – mówi Rafał Kościuk, właściciel franczyzy Fit Cake. – Potem klienci zaczęli pytać, czy możemy coś w podobnym stylu przygotować na Boże Narodzenie. Jako to MY nie możemy??!! Voilà.
W tym roku w świątecznej ofercie sieci franczyzowej znajdują się więc także mączne dania wytrawne. Ci, którzy ufają Fit Cake (a wielu jest przekonanych tylko do tej marki) mogą na wigilijnym stole postawić wyprodukowane przez sieć: pierogi z kapustą i grzybami oraz paszteciki z kapustą i grzybami. Obydwa dania są dostępne w wersji vege, keto, bez cukru, laktozy, glutenu i orzechów.
Ze świątecznych słodkości Fit Cake proponuje wigilijną nowość: proteinowe kluseczki z makiem (też dostępne w opcji bezglutenowej i keto). W bożonarodzeniowym menu nie może też zabraknąć tradycyjnych, rozpoznawalnych smaków, ale jak to w Fit Cake, będą one przygotowane specjalnie z myślą o cukrzykach, alergikach, osobach na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej czy dbających o wagę. Z świątecznych klasyków, ale kategorycznie bezcukrowych, hitami sieci są: kutia (także w wersji keto), korzenny Marcinek czy makosernik. Lubiących nowinki na pewno zaintryguje zweganizowany piernik.
Już w 2018 roku dr hab. Piotr Dziechciarz z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego powiedział dla portalu „Nauka w Polsce”, że od 13 do 25 proc. osób w Polsce przestrzega diety bezglutenowej. Przez ostatnie cztery lata grupa ta na pewno urosła.
- Obserwujemy, że coraz więcej ludzi, dbając o własne zdrowie, przechodzi na różne diety. Ich nie odstręczają nawet wyższe, tegoroczne ceny. Choć obiektywnie ceny w tradycyjnych kawiarniach i specjalistycznych, jak nasza bardzo się w ostatnim roku wyrównały – dodaje Rafał Kościuk. - Fit Cake ma wielu naśladowców, ale ludzie chorzy muszą mieć 100-procentową pewność, że to co zaserwują na stole jest bezpieczne. Ostatnia kontrola UOKiK wykazała jak często nadużywa się etykietki „gluten free”. Fit Cake daje gwarancję jakości. Nie mogliśmy więc nie zaproponować na święta czegoś ekstra, bo ludzie tego od nas oczekiwali.
Fit Cake przyjmuje zamówienia na świąteczne dania w swoich 55 punktach w całym kraju (można je złożyć także telefonicznie czy internetowo) do 22 grudnia.
Jak zmieniła się polska przedsiębiorczość przez 20 lat w Unii Europejskiej
Nagrody Nowego Europejskiego Bauhausu przyznane
Nowy Europejski Bauhaus znów rozkwita – Festiwal NEB wraca do Brukseli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Regionalne
Start-upy mogą się starać o wsparcie. Trwa nabór do programu rozwoju innowacyjnych pomysłów na biznes
Trwa nabór do „Platform startowych dla nowych pomysłów” finansowany z Funduszy Europejskich dla Polski Wschodniej 2021–2027. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości wybrała sześć partnerskich ośrodków innowacji, które będą oferować start-upom bezpłatne programy inkubacji. Platformy pomogą rozwinąć technologicznie produkt i zapewnić mu przewagę konkurencyjną, umożliwią dostęp do najlepszych menedżerów i rynkowych praktyków, ale też finansowanie innowacyjnych przedsięwzięć. Każdy z partnerów przyjmuje zgłoszenia ze wszystkich branż, ale także specjalizuje się w konkretnej dziedzinie. Jest więc oferta m.in. dla sektora motoryzacyjnego, rolno-spożywczego, metalowo-maszynowego czy sporttech.
Transport
Kolej pozostaje piętą achillesową polskich portów. Zarządy liczą na przyspieszenie inwestycji w tym obszarze
Nazywane polskim oknem na Skandynawię oraz będące ważnym węzłem logistycznym między południem i północą Europy Porty Szczecin–Świnoujście dynamicznie się rozwijają. W kwietniu 2024 roku wydano decyzję lokalizacyjną dotycząca terminalu kontenerowego w Świnoujściu, który ma szansę powstać do końca 2028 roku. Zdaniem ekspertów szczególnie ważnym elementem rozwoju portów, podobnie jak w przypadku innych portów w Polsce, jest transport kolejowy i w tym zakresie inwestycje są szczególnie potrzebne. – To nasza pięta achillesowa – przyznaje Rafał Zahorski, pełnomocnik zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście ds. rozwoju.
Polityka
Projekt UE zyskuje wymiar militarny. Wojna w Ukrainie na nowo rozbudziła dyskusję o wspólnej europejskiej armii
Wspólna europejska armia na razie nie istnieje, a w praktyce obronność to wyłączna odpowiedzialność państw członkowskich UE. Jednak wybuch wojny w Ukrainie, tuż za wschodnią granicą, na nowo rozbudził europejską dyskusję o potrzebie posiadania własnego potencjału militarnego. Jak niedawno wskazał wicepremier i minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz, Europa powinna mieć własne siły szybkiego reagowania i powołać komisarza ds. obronności, ponieważ stoi obecnie w obliczu największych wyzwań od czasu zakończenia II wojny światowej. – Musimy zdobyć własną siłę odstraszania i zwiększać wydatki na obronność – podkreśla europoseł Janusz Lewandowski.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.