Komunikaty PR

Raport: „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”

2020-07-22  |  05:30
Biuro prasowe
Kontakt
Joanna Guz
Lensomai Communication

al. ks. Poniatowskiego 1
03-901 Warszawa
media|lensomai.com| |media|lensomai.com
506635140
www.lensomai.com

Polacy deklarują, że chcą odżywiać się zdrowo i dbają o aktywny tryb życia - takie optymistyczne dane wynikają z najnowszego badania przeprowadzonego przez firmę Kukuła Healthy Food*. Trend zdrowego odżywiania jest bardzo silny i nadal ma tendencję wzrostową. Aktualna sytuacja związana z pandemią COVID-19 dodatkowo go umacnia.

 

Według wyników najnowszego badania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”, 60% respondentów zadeklarowało, że stara się zdrowo odżywiać na co dzień a 47% zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Z  drugiej strony wciąż mamy tendencję do dokonywania niekorzystnych dla naszego zdrowia wyborów w obszarze dań gotowych. Tu najczęściej wybieramy pizzę, pierogi oraz kanapki. Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowe odżywianie i chociaż do tej pory skorzystało z niej 12% badanych to kolejne 46% rozważa spróbowanie jej w przyszłości.

- Raport potwierdza, że Polacy zwracają uwagę na to, co jedzą i mają coraz większą wiedzę w tym temacie. Potwierdza to silny wzrost zainteresowania ofertą cateringu dietetycznego, bo to idealna usługa dla tych, dla których ważne jest regularne spożywanie zdrowych i odpowiednio zbilansowanych posiłków z sezonowych produktów. Widać również wzmacniający się trend żywienia wegetariańskiego, a także wzrost zainteresowania dietami o obniżonej ilości węglowodanów i dietami specjalistycznymi, jak np. dieta bezglutenowa. Trendy odzwierciedlają się również wśród zamówień poszczególnych programów dietetycznych przez naszych Klientów. Podczas pandemii zainteresowanie naszymi dietami roślinnymi dodatkowo przybrało na sile ze względu na potwierdzone naukowo właściwości  diety wegetariańskiej jako wspierającej układ odpornościowy. – komentuje Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food.

 

Coraz powszechniejszy „zdrowy i aktywny styl życia”
Według raportu Kukuła Healthy Food dla 48% ankietowanych o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, dla 24% jest to uprawianie sportu, a 23% wymienia spokojny tryb życia.
Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru i soli.
Blisko połowa ankietowanych (44%) stara się odżywiać „sezonowo”, czyli na co dzień wybiera produkty i dania z najbardziej dostępnych w danym czasie składników. Cieszy również fakt, że większość respondentów na myśl o przekąsce pomiędzy posiłkami na pierwszym miejscu wymienia warzywa i owoce.
Ponad 70% badanych przyznaje, że uprawia sport lub podejmuje inną aktywność fizyczną. Prawie połowa tej grupy deklaruje, że ćwiczy kilka razy w tygodniu, a co 12 badany twierdzi, że robi to codziennie. W pierwszej trójce najpopularniejszych aktywności fizycznych znalazły się: bieganie na świeżym powietrzu, ćwiczenia na siłowni i pływanie. Co ciekawe, 56% wszystkich badanych zadeklarowało, że planuje w tym roku zredukować masę ciała o kilka kilogramów, a 42% chce zbudować masę mięśniową.

- Wyniki badań są bardzo optymistyczne i pokazują, że Polacy zaczęli przywiązywać uwagę do tego jak wygląda ich codzienny styl życia a przede wszystkim odżywianie się. Dane są bardzo optymistyczne. Dla porównania w 2017 roku Eurostat opublikował portret statystyczny „Życie kobiet i mężczyzn w Europie”** z którego wynikało, że w całej Unii Europejskiej 36 % mężczyzn i 26 % kobiet uprawiało sport lub inną aktywność fizyczną
nie związaną z pracą przez co najmniej 150 minut tygodniowo. Zdrowe odżywianie jest natomiast kluczowe, ponieważ coraz więcej osób zmaga się z chorobami cywilizacyjnymi, które w większości wynikają z nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Niezwykle istotne jest więc także podnoszenie świadomości dotyczącej składu i regularności posiłków. Powoli widać tendencję wzrostu tej świadomości i to nie tylko wśród osób młodych, mających na co dzień styczność z mediami społecznościowymi, ale także wśród ludzi starszych po 65 roku życia. – komentuje prof. dr hab. n. med. Dominik Rachoń, doradca i konsultant Kukuła Healthy Food***

 

Najczęstsze ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie
Blisko połowa badanych (43%) stosuje różnego typu ograniczenia żywieniowe. Prawie połowa tej grupy to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier, a aż 21% wszystkich badanych deklaruje unikanie jego spożycia. Wśród najczęściej stosowanych diet wymieniają te, które mają na celu ograniczenie kalorii, a co dziesiąty badany zadeklarował, że jest wegetarianinem. Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniane są: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia oraz utrzymanie zgrabnej sylwetki lub odpowiedniej budowy ciała.

- Ostatnie badania immunologów z Polskiej Akademii Nauk potwierdzają, że dieta wegetariańska wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

 

„Dieta pudełkowa” wyznacznikiem zdrowego stylu życia
Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie. Jako największe jej korzyści wymieniają oszczędność czasu (63%) oraz regularność spożywania posiłków (62%). Jako główny powód wybierania cateringu dietetycznego zarówno wśród osób, które obecnie z niego korzystają, jak i tych, którzy rozważają możliwość skorzystania, wymieniają przede wszystkim chęć zdrowszego odżywania oraz chęć utraty masy ciała. Z diety pudełkowej skorzystało już 12% badanych, natomiast 46% rozważa skorzystanie z niej w przyszłości.

- Dane odzwierciedlają tendencję naszych zamówień. Najbardziej popularna wśród Klientów jest dieta Optimal, w której nie ma wykluczonych żadnych produktów, natomiast uwzględnia odpowiedni rozkład makro i mikro składników w ciągu dnia. Spodziewamy się również dalszego wzrostu zamówień w kategoriach diet roślinnych i specjalistycznych jak dieta bezglutenowa, czy poprawiająca insulinooporność. – podsumowuje Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food.

 

* Raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” na podstawie badania Kukuła Healthy Food przeprowadzonego w styczniu 2020 r.  na grupie 1020 Polaków w wieku 18-65 lat.

** https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowania/inne-opracowania-zbiorcze/zycie-kobiet-i-mezczyzn-w-europie-portret-statystyczny,27,1.html

*** Prof. dr hab. n. med. Dominik Rachoń, specjalista chorób wewnętrznych i endokrynologii.  Kierownik Zakładu Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego prowadzący badania nad rolą prawidłowych nawyków żywieniowych w leczeniu insulinooporności i jej niekorzystnych następstw metabolicznych takich jak otyłość, zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS) oraz cukrzyca typu 2.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie BRAK ZDJĘCIA
2021-09-27 | 09:00

COVID, czy Post-COVID – co nas czeka w najbliższym czasie?

Zachorowania wirusem SARS-CoV-2 ponownie rosną i oscylują na poziomie kilkuset. Można spodziewać się, że jesienią po odbytych urlopach oraz powrocie dzieci do szkół ta liczba wzrośnie, na co już wskazują dzienne raporty
Zdrowie Lekarze dla Afryki – zbiórka na wyjazd neonatologa do Tanzanii
2021-09-21 | 13:00

Lekarze dla Afryki – zbiórka na wyjazd neonatologa do Tanzanii

Polska Misja Medyczna prowadzi zbiórkę środków, dzięki którym do szpitala położniczego w Nyangao zostanie wysłana lekarka, która wesprze lokalny personel i
Zdrowie Piknik Odważ się być zdrowym! z Ewą Chodakowską na PGE Narodowym w Warszawie!
2021-09-17 | 16:00

Piknik "Odważ się być zdrowym!" z Ewą Chodakowską na PGE Narodowym w Warszawie!

Kolejna, siódma już edycja pikniku rodzinnego „Odważ się być zdrowym!”, odbędzie się 19 września 2021 roku na PGE Narodowym. Słynna trenerka Ewa Chodakowska

Więcej ważnych informacji

Firma

Handel

Spożycie piwa najniższe od dekady, a udział w strukturze konsumpcji alkoholu najniższy od 2003 roku. Trend spadkowy kontynuowany w 2021 roku

W 2020 roku Polacy wypili najmniej piwa od dekady – wynika z najnowszych statystyk opublikowanych przez Państwową Agencję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. To m.in. skutek lockdownów i nieczynnej przez wiele miesięcy gastronomii. Trend spadkowy jest kontynuowany w 2021 roku. Spadła też całkowita ilość alkoholu spożywana w postaci piwa, a jego udział w strukturze spożycia alkoholu spadł do najniższego poziomu od 2003 roku. Wynika to m.in. ze spadku zainteresowania piwami mocnymi i szybkiego rozwoju segmentu piw bezalkoholowych.

Handel

Polskie firmy rzadko decydują się na zagraniczną ekspansję. Najłatwiej przychodzi to branży technologicznej

– Każda firma już na początku swojej działalności powinna myśleć o zagranicznej ekspansji – mówi Nobu Ota, partner w firmie konsultingowej Oxygy. Statystyki pokazują, że rodzime przedsiębiorstwa mają z tym jednak problem i choć relacja eksportu do PKB systematycznie rośnie, wciąż relatywnie niewiele firm myśli o sprzedaży swoich produktów i usług za granicę. Najłatwiej przychodzi to start-upom i przedsiębiorstwom z branży technologicznej, które już na starcie są gotowe na skalowanie swojego biznesu poza rodzimym rynkiem.

Handel

Na ponad tysiąc zielonych budynków w Polsce tylko 17 to hotele. Ekologia wchodzi jednak na stałe do hotelarstwa

W Polsce zielone budownictwo zyskuje na popularności z każdym rokiem. Odzwierciedlają to statystyki Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego, według których powierzchnia użytkowa budynków objętych zielonymi certyfikatami wzrosła aż o 35 proc. na przestrzeni ostatniego roku. Ten zielony trend widać już nie tylko w biurach, ale i innych segmentach rynku nieruchomości, także w hotelach. I choć na 1,1 tys. certyfikowanych budynków w Polsce tylko 17 to hotele, to z każdym rokiem ich przybywa. Najnowszą taką inwestycją jest hotel Mercure Katowice Centrum, którego fasadę pokrywa jedna z największych w Polsce, blisko 18-metrowa ściana z żywych roślin. Inwestorem nowego hotelu jest uznany austriacki deweloper, firma UBM Development.