Komunikaty PR

Raport: „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”

2020-07-22  |  05:30
Biuro prasowe
Kontakt
Joanna Guz
Lensomai Communication

al. ks. Poniatowskiego 1
03-901 Warszawa
media|lensomai.com| |media|lensomai.com
506635140
www.lensomai.com

Polacy deklarują, że chcą odżywiać się zdrowo i dbają o aktywny tryb życia - takie optymistyczne dane wynikają z najnowszego badania przeprowadzonego przez firmę Kukuła Healthy Food*. Trend zdrowego odżywiania jest bardzo silny i nadal ma tendencję wzrostową. Aktualna sytuacja związana z pandemią COVID-19 dodatkowo go umacnia.

 

Według wyników najnowszego badania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”, 60% respondentów zadeklarowało, że stara się zdrowo odżywiać na co dzień a 47% zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Z  drugiej strony wciąż mamy tendencję do dokonywania niekorzystnych dla naszego zdrowia wyborów w obszarze dań gotowych. Tu najczęściej wybieramy pizzę, pierogi oraz kanapki. Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowe odżywianie i chociaż do tej pory skorzystało z niej 12% badanych to kolejne 46% rozważa spróbowanie jej w przyszłości.

- Raport potwierdza, że Polacy zwracają uwagę na to, co jedzą i mają coraz większą wiedzę w tym temacie. Potwierdza to silny wzrost zainteresowania ofertą cateringu dietetycznego, bo to idealna usługa dla tych, dla których ważne jest regularne spożywanie zdrowych i odpowiednio zbilansowanych posiłków z sezonowych produktów. Widać również wzmacniający się trend żywienia wegetariańskiego, a także wzrost zainteresowania dietami o obniżonej ilości węglowodanów i dietami specjalistycznymi, jak np. dieta bezglutenowa. Trendy odzwierciedlają się również wśród zamówień poszczególnych programów dietetycznych przez naszych Klientów. Podczas pandemii zainteresowanie naszymi dietami roślinnymi dodatkowo przybrało na sile ze względu na potwierdzone naukowo właściwości  diety wegetariańskiej jako wspierającej układ odpornościowy. – komentuje Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food.

 

Coraz powszechniejszy „zdrowy i aktywny styl życia”
Według raportu Kukuła Healthy Food dla 48% ankietowanych o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, dla 24% jest to uprawianie sportu, a 23% wymienia spokojny tryb życia.
Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru i soli.
Blisko połowa ankietowanych (44%) stara się odżywiać „sezonowo”, czyli na co dzień wybiera produkty i dania z najbardziej dostępnych w danym czasie składników. Cieszy również fakt, że większość respondentów na myśl o przekąsce pomiędzy posiłkami na pierwszym miejscu wymienia warzywa i owoce.
Ponad 70% badanych przyznaje, że uprawia sport lub podejmuje inną aktywność fizyczną. Prawie połowa tej grupy deklaruje, że ćwiczy kilka razy w tygodniu, a co 12 badany twierdzi, że robi to codziennie. W pierwszej trójce najpopularniejszych aktywności fizycznych znalazły się: bieganie na świeżym powietrzu, ćwiczenia na siłowni i pływanie. Co ciekawe, 56% wszystkich badanych zadeklarowało, że planuje w tym roku zredukować masę ciała o kilka kilogramów, a 42% chce zbudować masę mięśniową.

- Wyniki badań są bardzo optymistyczne i pokazują, że Polacy zaczęli przywiązywać uwagę do tego jak wygląda ich codzienny styl życia a przede wszystkim odżywianie się. Dane są bardzo optymistyczne. Dla porównania w 2017 roku Eurostat opublikował portret statystyczny „Życie kobiet i mężczyzn w Europie”** z którego wynikało, że w całej Unii Europejskiej 36 % mężczyzn i 26 % kobiet uprawiało sport lub inną aktywność fizyczną
nie związaną z pracą przez co najmniej 150 minut tygodniowo. Zdrowe odżywianie jest natomiast kluczowe, ponieważ coraz więcej osób zmaga się z chorobami cywilizacyjnymi, które w większości wynikają z nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Niezwykle istotne jest więc także podnoszenie świadomości dotyczącej składu i regularności posiłków. Powoli widać tendencję wzrostu tej świadomości i to nie tylko wśród osób młodych, mających na co dzień styczność z mediami społecznościowymi, ale także wśród ludzi starszych po 65 roku życia. – komentuje prof. dr hab. n. med. Dominik Rachoń, doradca i konsultant Kukuła Healthy Food***

 

Najczęstsze ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie
Blisko połowa badanych (43%) stosuje różnego typu ograniczenia żywieniowe. Prawie połowa tej grupy to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier, a aż 21% wszystkich badanych deklaruje unikanie jego spożycia. Wśród najczęściej stosowanych diet wymieniają te, które mają na celu ograniczenie kalorii, a co dziesiąty badany zadeklarował, że jest wegetarianinem. Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniane są: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia oraz utrzymanie zgrabnej sylwetki lub odpowiedniej budowy ciała.

- Ostatnie badania immunologów z Polskiej Akademii Nauk potwierdzają, że dieta wegetariańska wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

 

„Dieta pudełkowa” wyznacznikiem zdrowego stylu życia
Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie. Jako największe jej korzyści wymieniają oszczędność czasu (63%) oraz regularność spożywania posiłków (62%). Jako główny powód wybierania cateringu dietetycznego zarówno wśród osób, które obecnie z niego korzystają, jak i tych, którzy rozważają możliwość skorzystania, wymieniają przede wszystkim chęć zdrowszego odżywania oraz chęć utraty masy ciała. Z diety pudełkowej skorzystało już 12% badanych, natomiast 46% rozważa skorzystanie z niej w przyszłości.

- Dane odzwierciedlają tendencję naszych zamówień. Najbardziej popularna wśród Klientów jest dieta Optimal, w której nie ma wykluczonych żadnych produktów, natomiast uwzględnia odpowiedni rozkład makro i mikro składników w ciągu dnia. Spodziewamy się również dalszego wzrostu zamówień w kategoriach diet roślinnych i specjalistycznych jak dieta bezglutenowa, czy poprawiająca insulinooporność. – podsumowuje Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food.

 

* Raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” na podstawie badania Kukuła Healthy Food przeprowadzonego w styczniu 2020 r.  na grupie 1020 Polaków w wieku 18-65 lat.

** https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowania/inne-opracowania-zbiorcze/zycie-kobiet-i-mezczyzn-w-europie-portret-statystyczny,27,1.html

*** Prof. dr hab. n. med. Dominik Rachoń, specjalista chorób wewnętrznych i endokrynologii.  Kierownik Zakładu Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego prowadzący badania nad rolą prawidłowych nawyków żywieniowych w leczeniu insulinooporności i jej niekorzystnych następstw metabolicznych takich jak otyłość, zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS) oraz cukrzyca typu 2.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Wspieraj rozwój dziecka razem z NANCARE – NOWE suplementy diety dla dzieci Biuro prasowe
2021-04-20 | 13:05

Wspieraj rozwój dziecka razem z NANCARE – NOWE suplementy diety dla dzieci

Do oferty Nestlé dołączyły suplementy diety stworzone specjalnie dla najmłodszych - nowa linia NANCARE. W skład linii wchodzą NANCARE WITAMINA D, probiotyki: NANCARE FLORA-PRO i
Zdrowie Zator płucny przy COVID-19
2021-04-19 | 11:00

Zator płucny przy COVID-19

Co łączy koronawirusa z zatorowością płucną? Na pewno podobieństwo objawów, takich jak duszności, czy bóle w klatce piersiowej, jednak nie tylko. COVID-19 przyczynia się
Zdrowie Ustawa o zawodzie farmaceuty - wiedza studentów farmacji i medycyny
2021-04-16 | 11:35

Ustawa o zawodzie farmaceuty - wiedza studentów farmacji i medycyny

Dziewięćdziesiąt trzy  proc. studentów farmacji słyszało o ustawie o zawodzie farmaceuty. Dla porównania wśród studentów na kierunku lekarskim jest to grupa

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Lotnictwo

UE nie radzi sobie z przywracaniem ruchu lotniczego. Paszport szczepionkowy może się okazać ratunkiem dla europejskich przewoźników

Trwające w wielu europejskich krajach lockdowny nie sprzyjają zwiększaniu liczby połączeń lotniczych w ruchu regularnym i czarterowym. – Unia Europejska niestety najgorzej sobie radzi w lotnictwie ze względu na to, że jest tak duża niepewność – mówi Artur Tomasik, prezes zarządu Katowice Airport i Związku Regionalnych Portów Lotniczych. W konsekwencji europejskie linie lotnicze przeżywają głęboki kryzys. Ratunkiem może się okazać Cyfrowy Zielony Certyfikat, czyli tzw. paszport szczepionkowy, który umożliwi bezpieczne podróżowanie w sezonie wakacyjnym.

Transport

Przesyłki kurierskie już w tym roku staną się bardziej ekologiczne. DHL powiększy flotę elektryków do blisko 150 aut, a w najbliższych latach do ponad 500

Sektor transportu ma znaczący udział w emisji dwutlenku węgla w Europie. Bez zdecydowanych proekologicznych działań może ona wzrosnąć w branży o 60 proc. do 2050 roku – wynika z szacunków Międzynarodowego Forum Transportu. Dlatego coraz więcej firm logistycznych i kurierskich decyduje się na zielone inwestycje w elektryczne auta dostawcze. Poza aspektem ekologicznym mają one także inne korzyści – są niemal bezgłośne, mogą korzystać z buspasów i pozwalają uniezależnić się od wahań cen na rynku paliw. Na samochody elektryczne stopniowo przesiadają się m.in. kurierzy DHL Parcel. Firma będzie sukcesywnie w kolejnych latach inwestować w zieloną flotę.

Problemy społeczne

Wydłuża się kolejka potrzebujących rehabilitacji postcovidowej. Czas rozpoczęcia zabiegów gra istotną rolę

Na początku kwietnia ruszył w Polsce szeroki program rehabilitacji postcovidowej. Mogą z niego skorzystać wszyscy pacjenci, który przechorowali COVID-19 i borykają się z problemami wydolnościowymi dłużej niż cztery–sześć tygodni. Usługi mogą świadczyć wszystkie placówki, które mają podpisane umowy z NFZ i odpowiednie zasoby kadrowe. – Rehabilitacja jest prowadzona przez trzy tygodnie, a po tym czasie badamy efekty. W większości przypadków następuje poprawa możliwości wysiłkowych, jakości życia pacjenta, zmniejszenie duszności i powrót do codziennej sprawności – mówi prof. Jan Szczegielniak ze Szpitala MSWiA w Głuchołazach, który rozpoczął pierwszy pilotażowy program takiej rehabilitacji.

Transport

Gazy używane w przemyśle i medycynie będą wytwarzane ekologicznie. Producenci rezygnują z paliw kopalnych i sięgają po OZE

Gazy przemysłowe wykorzystywane są w przemyśle chemicznym, rafineryjnym, metalurgicznym i spożywczym, a także w ochronie środowiska czy medycynie. Tlen medyczny podawany jest chociażby w szpitalach pacjentom chorym na COVID-19. Wodór z kolei jest postrzegany jako przyszłość ekologicznego transportu. Proces produkcji gazów przemysłowych jest jednak energochłonny, a przez to i wysoce emisyjny. Dlatego producenci stopniowo przestawiają się na bardziej ekologiczne metody i zamieniają energię z paliw kopalnych na źródła odnawialne. Jednym z przykładów takich inwestycji jest zakład produkcyjny Linde Gaz Polska pod Wrocławiem, który w 100 proc. do produkcji gazów wykorzystuje energię z OZE.