Komunikaty PR

„Lubella inspiruje i edukuje” w woj. mazowieckim. Nagrody za zdrowe gotowanie!

2016-11-29  |  18:30
Biuro prasowe
Kontakt
Aneta Sierocińska
Synertime

ul. Nowoursynowska 101e
02-797 Warszawa
a.sierocinska|synertime.pl| |a.sierocinska|synertime.pl
(22) 544 05 13
www.synertime.pl

Program „Lubella inspiruje i edukuje” to nie tylko okazja dla gimnazjalistów w całej Polsce, aby poznać zasady zdrowej diety opartej o produkty zbożowe. To również szansa, aby wygrać atrakcyjne nagrody. Do programu zgłosiło się już prawie 22 tysiące uczniów z całej Polski, w tym ponad 3 tysiące uczniów z województwa mazowieckiego m.in. z Gimnazjum w Zespole Szkół  nr 1 w Brwinowie, Gimnazjum Specjalnego w Pionkach, Gimnazjum w Byszewie czy Społecznego Gimnazjum Startowa w Warszawie. Wciąż można dołączyć do ich grona!

Wystarczy, że nauczyciel zarejestruje swoje klasy na stronie www.lubella.edu.pl, a otrzyma na swój adres e-mail materiały edukacyjne przygotowane we współpracy ze specjalistami ds. żywienia. Są one dostosowane do oczekiwań i zainteresowań nastolatków. Jednym ze scenariuszy jest unikalna gra szkolna, podczas której uczestnicy wcielają się w role kulinarnych mistrzów i w grupach rozwiązują zadania, np. rozpoznają typ mąki czy rodzaj makaronu, poznają ciekawostki na temat produktów zbożowych czy przygotowują własny jadłospis.

Szef kuchni zdradzi tajniki gotowania

Po przeprowadzeniu wszystkich zajęć szkoły mogą wziąć udział w konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Wystarczy, że najpóźniej do 5 grudnia stworzą autorski przepis, według którego przygotują danie, uwiecznią je na zdjęciu i sfotografują radość ze wspólnego gotowania. Zgłoszenia należy wysyłać za pomocą formularza dostępnego na www.lubella.edu.pl w zakładce „Zgłoś się do konkursu”.

Zwycięzców czeka dzień pełen atrakcji. W szkole odwiedzi ich Piotr Ceranowicz, profesjonalny szef kuchni, uczestnik programu „Top Chef”. Zademonstruje gimnazjalistom jak w prosty sposób przygotować pożywny, smaczny i pełnowartościowy posiłek.

- To szansa na nauczenie młodego pokolenia zdrowego żywienia, jak również pokazanie, że gotowanie to dobra zabawa – wyjaśnia Ceranowicz. - Powoli świadomość zarówno dzieci jak i rodziców rośnie,  ale nawyki żywieniowe młodzieży nadal wymagają pracy. Częste pomijane śniadań to nadal nawyk, z którym często można się spotkać.

Szef kuchni dodaje, że praktyczne zajęcia z gotowania organizowane dla uczniów to świetny sposób, aby przekonać ich do właściwego odżywiania, na co dowodem jest poprzednia edycja programu. - Warsztaty z zeszłego roku to bardzo miłe wspomnienie. Zaangażowanie dzieci i rodziców oraz kadry nauczycielskiej było ogromne – ocenia Ceranowicz.

Fotograf podpowie jak zrobić wyjątkowe zdjęcie

Gimnazjaliści przejdą też kurs profesjonalnej fotografii pod okiem Macieja Zaczka, który specjalizuje się w tematyce kulinarnej. Zdradzi zwycięzcom jak uwiecznić danie, aby przyciągało uwagę i zachęcało innych do spróbowania. - Nie trzeba mieć profesjonalnego sprzętu fotograficznego ani najnowszego modelu telefonu komórkowego. Większość smartfonów ma naprawdę świetnej jakości aparat – zapewnia. – Znakomity efekt pomogą uzyskać dodatki kompozycyjne, takie jak np. świeże zioła zwilżone kroplami wody, które wyglądają jeszcze bardziej soczyście.

Fotograf najpierw przybliży gimnazjalistom zasady teoretyczne prawidłowego uwieczniania potraw, a następnie uczniowie będą mogli sprawdzić swoje umiejętności w praktyce. Będą robić zdjęcia dań przygotowanych podczas warsztatów.

Zwycięskie szkoły otrzymają także bony finansowe o wartości 1500 zł. Nauczyciele razem z uczniami sami będą mogli zadecydować, na co je przeznaczą. Mogą sfinansować np. wycieczkę, szkolny piknik czy wspólne spotkanie warsztatowe. Pedagodzy i uczniowie otrzymają też upominki. Więcej informacji o programie jest dostępnych na stronie www.lubella.edu.pl.

 

Więcej informacji:

Biuro prasowe programu „Lubella inspiruje i edukuje”:

Marta Bełza

e-mail: m.belza@synertime.pl

tel.  668 132 421

Lubella:

Dorota Liszka

Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej

e-mail: d.liszka@maspex.com

tel.: 33 870 82 04

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Edukacja Nowy algorytm e-learningu dla social mediów! Biuro prasowe
2018-08-16 | 10:00

Nowy algorytm e-learningu dla social mediów!

Media społecznościowe (SM) stanowią ogromny potencjał promocyjny dla sektora MŚP oraz marek osobistych. W rękach specjalistów, stanowią potężną siłę marketingową. Można
Edukacja Zmieniają światowy rynek edukacji i właśnie pozyskali 4,5 miliona złotych
2018-08-09 | 16:20

Zmieniają światowy rynek edukacji i właśnie pozyskali 4,5 miliona złotych

Komputery oraz urządzenia przenośne wyposażone w dostęp do internetu zrewolucjonizowały nasze postrzeganie świata. Zrewolucjonizowały także sposób, w jaki możemy się uczyć i
Edukacja Szkoły z kontenerów – tymczasowe, ale nie prowizoryczne!
2018-08-09 | 10:00

Szkoły z kontenerów – tymczasowe, ale nie prowizoryczne!

Szkoły z kontenerów – tymczasowe, ale nie prowizoryczne!   Półmetek wakacji za nami. W sklepach pojawił się już szkolny asortyment. To znak nieuchronnie

Kalendarium

31 sierpnia
4 września

Patronat Newserii

Patronaty medialne

Obsługa konferencji prasowych i innych wydarzeń

Agencja informacyjna Newseria realizując zleconą obsługę wydarzenia przygotowuje pełny zapis konferencji, a także realizuje wywiady z gośćmi i uczestnikami wydarzenia.

> Zobacz pełne informacje o naszej ofercie.

Transport

Protekcjonizm hamuje rozwój m.in. firm transportowych i producentów żywności. To zagrożenie dla globalnej gospodarki

W ocenie OECD i Europejskiego Banku Centralnego narastający protekcjonizm to obecnie największe zagrożenie dla światowej gospodarki. Z tegorocznego raportu Euler Hermes wynika, że tylko w 2017 roku na całym świecie wdrożono 467 nowych środków protekcjonistycznych. Z problemem mierzą się już m.in. polskie firmy transportowe i producenci żywności. Rosnąca skala protekcjonizmu w światowym handlu i gospodarce oraz przyczyny tego zjawiska będą jednym z zagadnień szeroko omawianych podczas tegorocznego 28. Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju. Największa konferencja w Europie Środkowo-Wschodniej odbędzie się w dniach 4–6 września.

Handel

Konsumenci oczekują już nie tylko dobrej jakości za odpowiednią cenę. Głównym motorem decyzji zakupowych staje się wygoda

Konsumenci są dziś bardziej zabiegani niż kiedykolwiek wcześniej, a z drugiej strony dzięki dostępowi do technologii coraz bardziej świadomi. Dlatego oczekują rozwiązań wygodnych, użytecznych, które ułatwiają im życie i oszczędzają czas, a przy tym zdrowych i ekologicznych. Te oczekiwania to wyzwanie dla branży FMCG i handlu detalicznego. Obok dobrej jakości za odpowiednią cenę, to właśnie wygoda staje się dziś głównym motorem decyzji zakupowych – wynika z globalnego raportu Nielsena „The Quest for Convenience”.

 

Firma

Wzrost cen materiałów budowlanych i brak pracowników przekładają się na rosnącą popularność budownictwa modułowego. Ta metoda jest znacznie szybsza w porównaniu z tradycyjną

Z modułów powstaje szereg obiektów, przy czym prym na świecie wiodą hotele, szkoły czy budynki o funkcji akademików. Jednym z ciekawych trendów opartych na tej technologii jest dogęszczanie tkanki miejskiej poprzez lokalizowanie modułów mieszkalnych na dachach centrów handlowych czy wielokondygnacyjnych parkingów. – Mówimy o budownictwie, które niczym nie odstaje od technologii tradycyjnej, a wręcz ją przewyższa w zakresie jakościowym – mówi Ewelina Woźniak-Szpakiewicz, prezes spółki DMDmodular.

Problemy społeczne

Freelancerzy i menadżerowie wyższego szczebla szczególnie narażeni na pracoholizm. To grozi wypaleniem zawodowym i problemami zdrowotnymi

Pracoholizm to coraz poważniejszy problem społeczny. Może prowadzić do szybkiego wypalenia zawodowego oraz kłopotów ze zdrowiem, m.in. zawału serca i udaru mózgu. Podatność wynika z indywidualnych cech osobowości, np. skłonności do perfekcjonizmu, i przynależności do określonych grup zawodowych. Na uzależnienie od pracy narażeni są przede wszystkim freelancerzy oraz menadżerowie wyższego szczebla, mający elastyczny czas pracy i zmuszani do stałego wykazywania osiągnięć. Pracoholizm jest groźny nie tylko dla pracownika, lecz także dla pracodawcy.