Komunikaty PR

„Lubella inspiruje i edukuje” w woj. mazowieckim. Nagrody za zdrowe gotowanie!

2016-11-29  |  18:30
Biuro prasowe
Kontakt
Aneta Sierocińska
Komunikacja Plus

ul. Wiejska 17/8
00-480 Warszawa
asierocinska|komunikacjaplus.pl| |asierocinska|komunikacjaplus.pl
722 248 806
www.komunikacjaplus.pl

Program „Lubella inspiruje i edukuje” to nie tylko okazja dla gimnazjalistów w całej Polsce, aby poznać zasady zdrowej diety opartej o produkty zbożowe. To również szansa, aby wygrać atrakcyjne nagrody. Do programu zgłosiło się już prawie 22 tysiące uczniów z całej Polski, w tym ponad 3 tysiące uczniów z województwa mazowieckiego m.in. z Gimnazjum w Zespole Szkół  nr 1 w Brwinowie, Gimnazjum Specjalnego w Pionkach, Gimnazjum w Byszewie czy Społecznego Gimnazjum Startowa w Warszawie. Wciąż można dołączyć do ich grona!

Wystarczy, że nauczyciel zarejestruje swoje klasy na stronie www.lubella.edu.pl, a otrzyma na swój adres e-mail materiały edukacyjne przygotowane we współpracy ze specjalistami ds. żywienia. Są one dostosowane do oczekiwań i zainteresowań nastolatków. Jednym ze scenariuszy jest unikalna gra szkolna, podczas której uczestnicy wcielają się w role kulinarnych mistrzów i w grupach rozwiązują zadania, np. rozpoznają typ mąki czy rodzaj makaronu, poznają ciekawostki na temat produktów zbożowych czy przygotowują własny jadłospis.

Szef kuchni zdradzi tajniki gotowania

Po przeprowadzeniu wszystkich zajęć szkoły mogą wziąć udział w konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Wystarczy, że najpóźniej do 5 grudnia stworzą autorski przepis, według którego przygotują danie, uwiecznią je na zdjęciu i sfotografują radość ze wspólnego gotowania. Zgłoszenia należy wysyłać za pomocą formularza dostępnego na www.lubella.edu.pl w zakładce „Zgłoś się do konkursu”.

Zwycięzców czeka dzień pełen atrakcji. W szkole odwiedzi ich Piotr Ceranowicz, profesjonalny szef kuchni, uczestnik programu „Top Chef”. Zademonstruje gimnazjalistom jak w prosty sposób przygotować pożywny, smaczny i pełnowartościowy posiłek.

- To szansa na nauczenie młodego pokolenia zdrowego żywienia, jak również pokazanie, że gotowanie to dobra zabawa – wyjaśnia Ceranowicz. - Powoli świadomość zarówno dzieci jak i rodziców rośnie,  ale nawyki żywieniowe młodzieży nadal wymagają pracy. Częste pomijane śniadań to nadal nawyk, z którym często można się spotkać.

Szef kuchni dodaje, że praktyczne zajęcia z gotowania organizowane dla uczniów to świetny sposób, aby przekonać ich do właściwego odżywiania, na co dowodem jest poprzednia edycja programu. - Warsztaty z zeszłego roku to bardzo miłe wspomnienie. Zaangażowanie dzieci i rodziców oraz kadry nauczycielskiej było ogromne – ocenia Ceranowicz.

Fotograf podpowie jak zrobić wyjątkowe zdjęcie

Gimnazjaliści przejdą też kurs profesjonalnej fotografii pod okiem Macieja Zaczka, który specjalizuje się w tematyce kulinarnej. Zdradzi zwycięzcom jak uwiecznić danie, aby przyciągało uwagę i zachęcało innych do spróbowania. - Nie trzeba mieć profesjonalnego sprzętu fotograficznego ani najnowszego modelu telefonu komórkowego. Większość smartfonów ma naprawdę świetnej jakości aparat – zapewnia. – Znakomity efekt pomogą uzyskać dodatki kompozycyjne, takie jak np. świeże zioła zwilżone kroplami wody, które wyglądają jeszcze bardziej soczyście.

Fotograf najpierw przybliży gimnazjalistom zasady teoretyczne prawidłowego uwieczniania potraw, a następnie uczniowie będą mogli sprawdzić swoje umiejętności w praktyce. Będą robić zdjęcia dań przygotowanych podczas warsztatów.

Zwycięskie szkoły otrzymają także bony finansowe o wartości 1500 zł. Nauczyciele razem z uczniami sami będą mogli zadecydować, na co je przeznaczą. Mogą sfinansować np. wycieczkę, szkolny piknik czy wspólne spotkanie warsztatowe. Pedagodzy i uczniowie otrzymają też upominki. Więcej informacji o programie jest dostępnych na stronie www.lubella.edu.pl.

 

Więcej informacji:

Biuro prasowe programu „Lubella inspiruje i edukuje”:

Marta Bełza

e-mail: m.belza@synertime.pl

tel.  668 132 421

Lubella:

Dorota Liszka

Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej

e-mail: d.liszka@maspex.com

tel.: 33 870 82 04

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Edukacja Nowy – rewolucyjny – wymiar szkoleń pracowników Biuro prasowe
2018-12-14 | 09:25

Nowy – rewolucyjny – wymiar szkoleń pracowników

Rynek szkoleniowy musi być czujny – zmienia się świat, biznes i zmieniają się ludzie, a szczególnie ich sposób przyswajania wiedzy. Rozwój nowoczesnych technologii,
Edukacja 5 lat programu Start do Kariery
2018-12-13 | 11:00

5 lat programu Start do Kariery

5 raportów, 12 tysięcy uczniów przeszkolonych z zakresu efektywnego wchodzenia na rynek pracy w ramach 350 warsztatów i wizyt studyjnych – to rezultaty programu Start
Edukacja Lafarge wspiera szkolnictwo zawodowe
2018-12-11 | 14:30

Lafarge wspiera szkolnictwo zawodowe

Kształcenie zawodowe na najwyższym poziomie to zadanie dla szkół. Jednak, aby było ono pełne i oferowało szereg zajęć praktycznych potrzebują one wsparcia firm z branży. Dlatego

Kalendarium

Patronaty medialne

Obsługa konferencji prasowych i innych wydarzeń

Agencja informacyjna Newseria realizując zleconą obsługę wydarzenia przygotowuje pełny zapis konferencji, a także realizuje wywiady z gośćmi i uczestnikami wydarzenia.

> Zobacz pełne informacje o naszej ofercie.

Rolnictwo

Rośnie liczba katastrof naturalnych. Powodują o 20 proc. wyższe straty niż kilka lat temu

Każda katastrofa naturalna kosztuje dziś gospodarkę znacznie więcej, niż miało to miejsce w przeszłości. Gdyby wielka powódź z 2010 roku miała miejsce w tym roku, straty przekroczyłyby 16 mld zł, czyli byłyby wyższe o ponad 20 proc. Takie zdarzenia przekładają się szczególnie na rynek ubezpieczeniowy. Eksperci zaznaczają, że Polacy muszą mieć świadomość ubezpieczenia zanim powstanie ryzyko. Ze względu na to, że ryzyko klimatyczne rośnie, trzeba szybko podjąć działania prewencyjne – podkreśla Jan Grzegorz Prądzyński, prezes Polskiej Izby Ubezpieczeń.

Transport

Problem na lotnisku w Gdańsku rozwiązany. System może już nawigować w trudnych warunkach pogodowych

Problem na gdańskim lotnisku im. Lecha Wałęsy został rozwiązany. Od listopada nie działał tam system radionawigacyjny ILS, który umożliwia samolotom lądowanie w trudnych warunkach. Powodem było pominięcie przez firmę instalującą system specjalnych osłon, przez co anteny obsiadały ptaki, zakłócając jego działanie. Lotnisku groziły opóźnienia, konieczność odwoływania lotów i odsyłania pasażerów do innych portów. Polska Agencja Żeglugi Powietrznej kontaktowała się w tej sprawie bezpośrednio z  producentem systemu, który sprowadził niezbędne elementy ze Stanów Zjednoczonych. Montaż nowych osłon i testy bezpieczeństwa zostały już przeprowadzone, a system radionawigacyjny ILS II kategorii na gdańskim lotnisku działa już sprawnie.

Patronat Newserii

Ochrona środowiska

Trudne negocjacje w końcówce COP24 w Katowicach. Pozostało wiele kwestii spornych

Dziś powinny się zakończyć negocjacje w ramach szczytu klimatycznego COP24 w Katowicach. Nie wiadomo jednak, czy negocjatorom reprezentującym 195 państw, które w 2015 roku przyjęły Porozumienie Paryskie, uda się ustalić kształt, w jakim będzie wdrażana ta międzynarodowa umowa. Wciąż są kwestie sporne do rozwiązania. Niewątpliwie najważniejsze jest ograniczenie efektu cieplarnianego – mówił minister Jerzy Kwieciński.

Konsument

Konsumenci coraz częściej szukają mięs o zdrowszym składzie. Choć spożycie wołowiny rośnie, ciągle stanowi ułamek rynku

Wieprzowina i drób to wciąż dominujące gatunki mięsa na polskim rynku. Ich spożycie jest stabilne. Eksperci zaznaczają, że dwucyfrowo wzrasta rynek wołowiny, ale to wciąż niszowy produkt. Konsumenci zaczynają natomiast szukać wyrobów tradycyjnych, ekologicznych czy prozdrowotnych.