Komunikaty PR

„Lubella inspiruje i edukuje” w woj. mazowieckim. Nagrody za zdrowe gotowanie!

2016-11-29  |  18:30
Biuro prasowe
Kontakt
Aneta Sierocińska
Komunikacja Plus

ul. Wiejska 17/8
00-480 Warszawa
asierocinska|komunikacjaplus.pl| |asierocinska|komunikacjaplus.pl
722 248 806
www.komunikacjaplus.pl

Program „Lubella inspiruje i edukuje” to nie tylko okazja dla gimnazjalistów w całej Polsce, aby poznać zasady zdrowej diety opartej o produkty zbożowe. To również szansa, aby wygrać atrakcyjne nagrody. Do programu zgłosiło się już prawie 22 tysiące uczniów z całej Polski, w tym ponad 3 tysiące uczniów z województwa mazowieckiego m.in. z Gimnazjum w Zespole Szkół  nr 1 w Brwinowie, Gimnazjum Specjalnego w Pionkach, Gimnazjum w Byszewie czy Społecznego Gimnazjum Startowa w Warszawie. Wciąż można dołączyć do ich grona!

Wystarczy, że nauczyciel zarejestruje swoje klasy na stronie www.lubella.edu.pl, a otrzyma na swój adres e-mail materiały edukacyjne przygotowane we współpracy ze specjalistami ds. żywienia. Są one dostosowane do oczekiwań i zainteresowań nastolatków. Jednym ze scenariuszy jest unikalna gra szkolna, podczas której uczestnicy wcielają się w role kulinarnych mistrzów i w grupach rozwiązują zadania, np. rozpoznają typ mąki czy rodzaj makaronu, poznają ciekawostki na temat produktów zbożowych czy przygotowują własny jadłospis.

Szef kuchni zdradzi tajniki gotowania

Po przeprowadzeniu wszystkich zajęć szkoły mogą wziąć udział w konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Wystarczy, że najpóźniej do 5 grudnia stworzą autorski przepis, według którego przygotują danie, uwiecznią je na zdjęciu i sfotografują radość ze wspólnego gotowania. Zgłoszenia należy wysyłać za pomocą formularza dostępnego na www.lubella.edu.pl w zakładce „Zgłoś się do konkursu”.

Zwycięzców czeka dzień pełen atrakcji. W szkole odwiedzi ich Piotr Ceranowicz, profesjonalny szef kuchni, uczestnik programu „Top Chef”. Zademonstruje gimnazjalistom jak w prosty sposób przygotować pożywny, smaczny i pełnowartościowy posiłek.

- To szansa na nauczenie młodego pokolenia zdrowego żywienia, jak również pokazanie, że gotowanie to dobra zabawa – wyjaśnia Ceranowicz. - Powoli świadomość zarówno dzieci jak i rodziców rośnie,  ale nawyki żywieniowe młodzieży nadal wymagają pracy. Częste pomijane śniadań to nadal nawyk, z którym często można się spotkać.

Szef kuchni dodaje, że praktyczne zajęcia z gotowania organizowane dla uczniów to świetny sposób, aby przekonać ich do właściwego odżywiania, na co dowodem jest poprzednia edycja programu. - Warsztaty z zeszłego roku to bardzo miłe wspomnienie. Zaangażowanie dzieci i rodziców oraz kadry nauczycielskiej było ogromne – ocenia Ceranowicz.

Fotograf podpowie jak zrobić wyjątkowe zdjęcie

Gimnazjaliści przejdą też kurs profesjonalnej fotografii pod okiem Macieja Zaczka, który specjalizuje się w tematyce kulinarnej. Zdradzi zwycięzcom jak uwiecznić danie, aby przyciągało uwagę i zachęcało innych do spróbowania. - Nie trzeba mieć profesjonalnego sprzętu fotograficznego ani najnowszego modelu telefonu komórkowego. Większość smartfonów ma naprawdę świetnej jakości aparat – zapewnia. – Znakomity efekt pomogą uzyskać dodatki kompozycyjne, takie jak np. świeże zioła zwilżone kroplami wody, które wyglądają jeszcze bardziej soczyście.

Fotograf najpierw przybliży gimnazjalistom zasady teoretyczne prawidłowego uwieczniania potraw, a następnie uczniowie będą mogli sprawdzić swoje umiejętności w praktyce. Będą robić zdjęcia dań przygotowanych podczas warsztatów.

Zwycięskie szkoły otrzymają także bony finansowe o wartości 1500 zł. Nauczyciele razem z uczniami sami będą mogli zadecydować, na co je przeznaczą. Mogą sfinansować np. wycieczkę, szkolny piknik czy wspólne spotkanie warsztatowe. Pedagodzy i uczniowie otrzymają też upominki. Więcej informacji o programie jest dostępnych na stronie www.lubella.edu.pl.

 

Więcej informacji:

Biuro prasowe programu „Lubella inspiruje i edukuje”:

Marta Bełza

e-mail: [email protected]

tel.  668 132 421

Lubella:

Dorota Liszka

Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej

e-mail: [email protected]

tel.: 33 870 82 04

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Edukacja Szef kuchni odczarowuje szkolnictwo zawodowe Biuro prasowe
2019-10-16 | 13:30

Szef kuchni odczarowuje szkolnictwo zawodowe

Paweł Salamon, wielokrotnie nagradzany Szef Kuchni został polskim Ambasadorem Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2019, który odbędzie się w dniach 14-18 października br.
Edukacja Szef kuchni odczarowuje szkolnictwo zawodowe
2019-10-14 | 11:00

Szef kuchni odczarowuje szkolnictwo zawodowe

Paweł Salamon, wielokrotnie nagradzany Szef Kuchni został polskim Ambasadorem Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2019, który odbędzie się w dniach 14-18 października br.
Edukacja Za dużo decybeli w szkołach
2019-10-11 | 01:00

Za dużo decybeli w szkołach

Pomiary hałasu wykonywane w ramach różnych testów i badań potwierdzają - hałas w szkołach wynosi 75 – 90 dB, a na korytarzach podczas przerw lekcyjnych dochodzi nawet do

Kalendarium

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Bezpłatne materiały wideo, audio, zdjęcia oraz artykuły

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Handel

Obniżka podatku PIT nie obciąża budżetu państwa tak bardzo jak program Rodzina 500 plus. Może być jednak kłopotem dla dużych miast

Obniżony od października o punkt procentowy podatek od osób fizycznych objął osoby pracujące na etatach, umowach-zleceniach, umowach o dzieło, prowadzących działalność gospodarczą oraz emerytów i rencistów. Zdaniem ekspertów, o ile państwo ma możliwości zrekompensowania ubytku poprzez emisję długu czy nowelizację budżetu, o tyle duże miasta odczują mniejsze wpływy z podatków bardziej dotkliwie. Choć w przypadku nisko zarabiających różnice będą symboliczne, to w skali kraju obniżka będzie napędzać konsumpcję.

Problemy społeczne

Ponad połowa Polaków uważa, że sztuczna inteligencja wpływa na ich życie codzienne. Wielu obawia się, że odbierze im prywatność i miejsca pracy

Prawie 90 proc. Polaków zna pojęcie sztucznej inteligencji, jednak nie zawsze wiedzą, co naprawdę oznacza. Wprawdzie dostrzegają korzyści związane np. z poprawą komfortu życia czy bezpieczeństwa w miejscu pracy, ale też mają wiele obaw, np. o to, że technologia odbierze im miejsca pracy. Tylko co szósta osoba skorzystałaby z pomocy urządzenia opartego na SI zamiast lekarza – wynika z raportu NASK „Sztuczna Inteligencja w społeczeństwie i gospodarce”. Tymczasem to właśnie odpowiednie nastawienie społeczeństwa jest niezbędne, by polska gospodarka mogła faktycznie rozwijać działania oparte o tę technologię.

Infrastruktura

Budowa farm wiatrowych na Bałtyku może pobudzić przemysł stoczniowy i całą gospodarkę. Przy wielomiliardowych inwestycjach kluczowe jest stabilne otoczenie prawne

PGE Baltica, PKN Orlen i Polenergia są obecnie na najbardziej zaawansowanym etapie projektów budowy farm wiatrowych na Bałtyku. – To właśnie te trzy podmioty ukształtują rynek morskiej energetyki wiatrowej w Polsce do 2030 roku – ocenia Mariusz Witoński, prezes Polskiego Towarzystwa Morskiej Energetyki Wiatrowej. W nadchodzących latach na Bałtyku ma nastąpić boom inwestycyjny, który może dać impuls do rozwoju portów, pobudzić przemysł stoczniowy i całą gospodarkę. Dla inwestorów kluczowe są jednak stabilne warunki legislacyjne do budowy farm wiatrowych na Bałtyku, ponieważ są to projekty liczone w miliardach złotych. Sektor morskiej energetyki wiatrowej chce, żeby zostały one zagwarantowane specjalną ustawą.

Finanse

6 proc. PKB na służbę zdrowia to minimum. Starzenie się społeczeństwa i coraz droższe świadczenia wymuszą dalszy wzrost nakładów

Polska zajmuje jedno z ostatnich miejsc w Unii Europejskiej pod względem nakładów na ochronę zdrowia. Te zgodnie z przyjętą w ubiegłym roku ustawą mają stopniowo wzrosnąć do poziomu 6 proc. PKB do 2025 roku. Eksperci oceniają, że to minimum, które powinno być stopniowo podnoszone. Wzrost wydatków wymusza m.in. niekorzystna demografia i nowe, droższe technologie, które pojawiają się w ochronie zdrowia. – Najważniejszym kierunkiem jest wzrost efektywności, żebyśmy z zasobów, z których w tej chwili korzystamy, byli w stanie wycisnąć jak najwięcej – podkreśla były wiceminister zdrowia Marcin Czech.