Komunikaty PR

„Lubella inspiruje i edukuje” w woj. mazowieckim. Nagrody za zdrowe gotowanie!

2016-11-29  |  18:30
Biuro prasowe
Kontakt
Aneta Sierocińska
Komunikacja Plus

ul. Wiejska 17/8
00-480 Warszawa
asierocinska|komunikacjaplus.pl| |asierocinska|komunikacjaplus.pl
722 248 806
www.komunikacjaplus.pl

Program „Lubella inspiruje i edukuje” to nie tylko okazja dla gimnazjalistów w całej Polsce, aby poznać zasady zdrowej diety opartej o produkty zbożowe. To również szansa, aby wygrać atrakcyjne nagrody. Do programu zgłosiło się już prawie 22 tysiące uczniów z całej Polski, w tym ponad 3 tysiące uczniów z województwa mazowieckiego m.in. z Gimnazjum w Zespole Szkół  nr 1 w Brwinowie, Gimnazjum Specjalnego w Pionkach, Gimnazjum w Byszewie czy Społecznego Gimnazjum Startowa w Warszawie. Wciąż można dołączyć do ich grona!

Wystarczy, że nauczyciel zarejestruje swoje klasy na stronie www.lubella.edu.pl, a otrzyma na swój adres e-mail materiały edukacyjne przygotowane we współpracy ze specjalistami ds. żywienia. Są one dostosowane do oczekiwań i zainteresowań nastolatków. Jednym ze scenariuszy jest unikalna gra szkolna, podczas której uczestnicy wcielają się w role kulinarnych mistrzów i w grupach rozwiązują zadania, np. rozpoznają typ mąki czy rodzaj makaronu, poznają ciekawostki na temat produktów zbożowych czy przygotowują własny jadłospis.

Szef kuchni zdradzi tajniki gotowania

Po przeprowadzeniu wszystkich zajęć szkoły mogą wziąć udział w konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Wystarczy, że najpóźniej do 5 grudnia stworzą autorski przepis, według którego przygotują danie, uwiecznią je na zdjęciu i sfotografują radość ze wspólnego gotowania. Zgłoszenia należy wysyłać za pomocą formularza dostępnego na www.lubella.edu.pl w zakładce „Zgłoś się do konkursu”.

Zwycięzców czeka dzień pełen atrakcji. W szkole odwiedzi ich Piotr Ceranowicz, profesjonalny szef kuchni, uczestnik programu „Top Chef”. Zademonstruje gimnazjalistom jak w prosty sposób przygotować pożywny, smaczny i pełnowartościowy posiłek.

- To szansa na nauczenie młodego pokolenia zdrowego żywienia, jak również pokazanie, że gotowanie to dobra zabawa – wyjaśnia Ceranowicz. - Powoli świadomość zarówno dzieci jak i rodziców rośnie,  ale nawyki żywieniowe młodzieży nadal wymagają pracy. Częste pomijane śniadań to nadal nawyk, z którym często można się spotkać.

Szef kuchni dodaje, że praktyczne zajęcia z gotowania organizowane dla uczniów to świetny sposób, aby przekonać ich do właściwego odżywiania, na co dowodem jest poprzednia edycja programu. - Warsztaty z zeszłego roku to bardzo miłe wspomnienie. Zaangażowanie dzieci i rodziców oraz kadry nauczycielskiej było ogromne – ocenia Ceranowicz.

Fotograf podpowie jak zrobić wyjątkowe zdjęcie

Gimnazjaliści przejdą też kurs profesjonalnej fotografii pod okiem Macieja Zaczka, który specjalizuje się w tematyce kulinarnej. Zdradzi zwycięzcom jak uwiecznić danie, aby przyciągało uwagę i zachęcało innych do spróbowania. - Nie trzeba mieć profesjonalnego sprzętu fotograficznego ani najnowszego modelu telefonu komórkowego. Większość smartfonów ma naprawdę świetnej jakości aparat – zapewnia. – Znakomity efekt pomogą uzyskać dodatki kompozycyjne, takie jak np. świeże zioła zwilżone kroplami wody, które wyglądają jeszcze bardziej soczyście.

Fotograf najpierw przybliży gimnazjalistom zasady teoretyczne prawidłowego uwieczniania potraw, a następnie uczniowie będą mogli sprawdzić swoje umiejętności w praktyce. Będą robić zdjęcia dań przygotowanych podczas warsztatów.

Zwycięskie szkoły otrzymają także bony finansowe o wartości 1500 zł. Nauczyciele razem z uczniami sami będą mogli zadecydować, na co je przeznaczą. Mogą sfinansować np. wycieczkę, szkolny piknik czy wspólne spotkanie warsztatowe. Pedagodzy i uczniowie otrzymają też upominki. Więcej informacji o programie jest dostępnych na stronie www.lubella.edu.pl.

 

Więcej informacji:

Biuro prasowe programu „Lubella inspiruje i edukuje”:

Marta Bełza

e-mail: m.belza@synertime.pl

tel.  668 132 421

Lubella:

Dorota Liszka

Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej

e-mail: d.liszka@maspex.com

tel.: 33 870 82 04

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Edukacja Jak zostać hydrosommelierem, muzykiem lub dziennikarzem ekonomicznym? Biuro prasowe
2021-05-05 | 13:45

Jak zostać hydrosommelierem, muzykiem lub dziennikarzem ekonomicznym?

Czym zajmuje się hydrosommelier i gdzie można nauczyć się tego zawodu? Jak zostać muzykiem i jak powstał zespół Stach Bukowski? Jak zaczęła się kariera dziennikarska obecnego
Edukacja Wymalują swoje marzenia… na sneakersach
2021-05-04 | 02:00

Wymalują swoje marzenia… na sneakersach

Dzieli je tysiące kilometrów, jednak jest coś, co bez względu na różnice wiekowe, kulturowe czy geograficzne, łączy: marzenia. 14-letnia Gertruda chciałaby zostać lekarką,
Edukacja TAK! dla edukacji klimatycznej. Start kampanii społecznej
2021-04-22 | 16:00

TAK! dla edukacji klimatycznej. Start kampanii społecznej

Celem kampanii „TAK! dla edukacji klimatycznej” jest zwrócenie uwagi na rolę i potrzebę prowadzenia w szkołach rzetelnej edukacji klimatycznej – opartej na danych

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

ZBP: Niekorzystne dla banków rozstrzygnięcia ws. kredytów frankowych oznaczałyby upadek części sektora bankowego. Banki nie byłyby w stanie finansować bieżących potrzeb gospodarki

Dziś Izba Cywilna Sądu Najwyższego w składzie siedmiu sędziów ma się zająć kwestią rozliczeń po ewentualnym unieważnieniu przez sąd umowy kredytu frankowego. Pytania w tym temacie wysłał do SN Rzecznik Finansowy. Z kolei w przyszłym tygodniu izba w pełnym składzie ma wydać uchwałę w sprawie sześciu pytań pierwszej prezes SN również dotyczących frankowiczów. Zarówno kredytobiorcy, jak i banki czekają na rozstrzygnięcie palącego problemu. Według Związku Banków Polskich, choć nie sposób przewidzieć, w którym kierunku ono pójdzie, to jeśli sądzić po wyroku TSUE, stanowisko SN powinno być wyważone i uwzględniać interesy obu stron. To z kolei może przyspieszyć zawieranie ugód.

Transport

Sztuczna inteligencja pomoże zapobiegać wypadkom kolejowym i zwiększy punktualność pociągów. Nad takimi rozwiązaniami pracują polscy inżynierowie

Do wprowadzenia całkowicie autonomicznych pociągów szykują się już zarówno koleje pasażerskie, jak i towarowe. W tej chwili pociągi bez maszynisty funkcjonują tylko na wyodrębnionych liniach, a systemy autonomicznego kierowania są wykorzystywane w metrze m.in. w Paryżu, Sydney czy Szanghaju. Rozwiązania te są rozwijane dzięki sztucznej inteligencji, która dziś wykorzystywana jest na świecie w kolejach dużych prędkości. Chociaż w Polsce są one dopiero na etapie planowania, technologie z zakresu SI są już rozwijane i wdrażane przez polskich przewoźników oraz inżynierów. Wśród korzyści inteligentnych rozwiązań są m.in. większe bezpieczeństwo i zapobieganie awariom, ograniczenie kosztów, większa punktualność pociągów i komfort podróżnych.

Prawo

W 2022 roku zmienią się zasady urlopu rodzicielskiego. Unijne przepisy wymuszą przebudowę Kodeksu pracy

Polska ma czas do sierpnia przyszłego roku, aby wdrożyć zapisy unijnej dyrektywy work–​life balance. Regulacja, która dotyczy równowagi między życiem zawodowym a prywatnym, wprowadzi ważne zmiany dla rodziców i wymusi przebudowę Kodeksu pracy. Jedną z najważniejszych będzie modyfikacja uprawnień ojców w zakresie korzystania z urlopów rodzicielskich. Ma ona pozwolić kobietom na łatwiejszy powrót do obowiązków zawodowych po urodzeniu dziecka. Wdrożenia unijnego prawa w Polsce będzie pilnować powołana w styczniu przez Fundację Share The Care Rada Programowa, w skład której wchodzą ekonomiści, prawnicy, psycholodzy i socjolodzy, politycy, przedstawiciele biznesu oraz organizacji pozarządowych.

Konsument

Dzieła sztuki ponownie dostępne dla publiczności. Zwiedzający tłumnie wracają do muzeów i galerii [DEPESZA]

Od 4 maja działają już takie instytucje kultury jak muzea i galerie sztuki. Teatry na odmrożenie muszą jeszcze poczekać do końca miesiąca. – Miesiące zamknięcia przekonały nas, że muzeum żyje i wypełnia swoją rolę, gdy odwiedza je publiczność. Bez niej jest tylko pięknym magazynem – mówi Jolanta Hercog z Muzeum Narodowego. Instytucja jest w pełni przygotowana na powrót zwiedzających. W najbliższych tygodniach otworzy dla nich trzy nowe wystawy czasowe, w tym m.in. malarstwa holenderskiego i flamandzkiego. To korporacyjna Kolekcja ERGO Hestii, która z okazji 30-lecia firmy po raz pierwszy zostanie pokazana szerokiej publiczności.