Czarnomorka i Sartoria wprowadzają się do Fuzji

Aleksandra Kaczorowska
Beyond Public Relations
ul. Franciszka Klimczaka 1
02-797 Warszawa
a.kaczorowska|bepr.pl| |a.kaczorowska|bepr.pl
504 907 388
www.bepr.pl
Dwie restauracje – Czarnomorka i Sartoria Ristorante & Pizzeria to nowi najemcy gastronomiczni łódzkiej Fuzji, rewitalizowanego przez Echo Investment kompleksu po dawnych zakładach włókienniczych Karola Scheiblera. Nowe koncepty zajmą w Fuzji łącznie 625 mkw. Otwarcie lokali planowane jest na początek czerwca tego roku.
Do jednego z historycznych budynków zlokalizowanych w Ogrodach Anny, w pobliżu zabytkowej Elektrowni Karola Scheiblera wprowadzi się włoska restauracja Sartoria Ristorante & Pizzeria, która zajmie blisko 415 mkw. Lokal zaoferuje gościom prawdziwe przysmaki kuchni włoskiej, jak różnego rodzaju makarony, pizze, a także ryby i owoce morza. W menu restauracji znajdą się ponadto klasyczne włoskie desery oraz specjalnie wyselekcjonowane wina.
- Włoska gościnność, muzyka oraz wyśmienite dania przygotowywane ze składników pochodzących prosto ze słonecznej Italii – taka właśnie będzie Sartoria, wyjątkowa restauracja w iście włoskim klimacie, którą otwieramy w Łodzi w zabytkowym kompleksie Fuzja – mówi Bartosz Serdakowski-Goldstein, jeden z właścicieli restauracji. – Chcemy stworzyć unikalne miejsce na gastronomicznej mapie Łodzi z pyszną kuchnią, którego wyjątkowość podkreśli też otocznie. Nasz wybór padł zatem na historyczne przestrzenie dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera z oryginalną czerwoną cegłą. Do tradycji tego miejsca nawiązuje nazwa naszej restauracji – Sartoria, która po włosku oznacza krawiectwo. Takie też będą nasze dania – przygotowywane z precyzją i szyte na miarę potrzeb naszych gości – dodaje drugi właściciel konceptu Karol Szafraniec.
W północnej części kompleksu, od strony ulicy Tymienieckiego pojawi się restauracja Czarnomorka, która zajmie ponad 210 mkw. powierzchni. Czarnomorka - restauracja ukraińska wywodząca się z Kijowa - zaserwuje gościom Fuzji przede wszystkim przygotowywane w różnych odsłonach dania z ryb oraz rozmaite owoce morza. W karcie Czarnomorki znajdzie się także m.in. żurek, risotto, czy burger z fileta z dorsza.
- Restauracja Czarnomorka powstała z miłości do smaków i aromatów znanych nam znad Morza Czarnego. Naszą specjalnością są przygotowywane na bieżąco i wedle życzenia gości ryby i szeroka oferta owoców morza. Przygotowujemy dania z najwyższej jakości składników, z dbałością o każdy szczegół. Czarnomorka posiada dwie restauracje w Warszawie, zaś w Fuzji będzie to nasz pierwszy lokal w Łodzi. Mamy nadzieję, że nasze kulinarne propozycje spotkają się z uznaniem łodzian, tym bardziej, że klientów naszej nowej restauracji gościć będziemy w wyjątkowej historycznej przestrzeni pofabrycznych zakładów. Już teraz serdecznie zapraszamy na morską ucztę – mówi Karina Synevych- Kierownik Działu Europejskiego Czarnomorka.
- Fuzja to wyjątkowa inwestycja na mapie Łodzi, gdzie na każdym kroku, w każdym budynku wykonanym z tradycyjnej czerwonej cegły spotykamy się z pofabryczną historią tego miejsca. Taka spuścizna zobowiązuje. Dlatego najemców, którzy zagoszczą w naszym kompleksie wybieramy w sposób bardzo przemyślany, tak by wspólnie z nami budowali nową tradycję tego miejsca z poszanowaniem jego historii. Chcemy ponadto wprowadzić powiew świeżości na kulinarną mapę miasta stąd poza lokalnymi konceptami, w Fuzji pojawią się też zupełnie nowe lokale gastronomiczne, które swoją premierę w Łodzi będą miały właśnie w naszym kompleksie. Przypomnijmy, że poza Czarnomorką oraz Sartoria Ristorante & Pizzeria w Fuzji pojawią się również m. in. takie marki, jak restauracja Sakana Sushi, czy cukiernia Deseo – mówi Karolina Prędota - Krystek, Head Of Food And Beverage w Echo Investemnt.
Fuzja to flagowa inwestycja Echo Investment prowadzona w centrum Łodzi na terenie dawnych zakładów fabrycznych Karola Scheiblera. Wielofunkcyjny projekt powstaje na obszarze 8 ha w otoczeniu historycznej zabudowy, która zyska nowe funkcje. Inwestycja po wielu latach od upadku zakładów Uniontex powraca do Łodzi jako pełnoprawna część miasta z ofertą kulturalną, rozrywkową, gastronomiczną, usługowo – handlową, a także budynkami mieszkalnymi, nowoczesną powierzchnią biurową, miejskim placem (Ogrody Anny) i otwartymi, zielonymi terenami wspólnymi. Łącznie na 8 ha zlokalizowane będą 22 budynki, z czego 15 to obiekty historyczne. Za część mieszkaniową inwestycji odpowiedzialny jest Archicom, należący do Grupy Echo Investment.

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Polskie przedsiębiorstwa otwarte na transformację w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego. Nowa mapa drogowa mogłaby w tym pomóc
Do 2030 roku z gospodarki o obiegu zamkniętym ma pochodzić co czwarty surowiec. Aby przyspieszyć ten proces, w Polsce potrzeba nowej, międzysektorowej Mapy Drogowej dla Gospodarki o Obiegu Zamkniętym – wskazywali eksperci w trakcie Polish Circular Forum. Obecny dokument nie spełnia już swojej roli i wymaga aktualizacji. Na braku jasnych przepisów i systemu wsparcia najbardziej cierpią przede wszystkim małe i średnie przedsiębiorstwa. – Z naszych badań wynika, że tylko 3–3,5 proc. firm z sektora MŚP jest świadomych i przygotowanych do transformacji – ocenia Agnieszka Zdanowicz, wiceprezes Klastra Gospodarki Cyrkularnej i Recyklingu.
Prawo
Wspólna polityka rolna do deregulacji. Trwają prace nad uproszczeniami dla rolników

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po uproszczeniu wspólnej polityki rolnej. Zaproponowany w maju przez Komisję Europejską pakiet zmian zakłada redukcję części obowiązków administracyjnych, które dziś spoczywają na rolnikach ubiegających się o unijne wsparcie. Szczególnie dotyczy to płatności dla drobnych rolników. Jak podkreślają eksperci, wszelkie zmiany, które będą działać na rzecz konkurencyjności unijnego rolnictwa, są wskazane, ale przy uwzględnieniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności.
Polityka
W rosyjskiej niewoli może przebywać kilkadziesiąt tysięcy Ukraińców. Napięta sytuacja geopolityczna sprzyja Rosji

W rosyjskiej niewoli przebywa około 10 tys. obywateli Ukrainy, z czego ponad 8 tys. to żołnierze. Łącznie jednak może ich być nawet kilkukrotnie więcej. ONZ podaje, że ponad 95 proc. ukraińskich jeńców wojennych jest poddawanych torturom. – Pogarszająca się sytuacja międzynarodowego bezpieczeństwa i wzrost wpływów do budżetu Federacji Rosyjskiej ze względu na wzrost cen ropy mogą się negatywnie odbić na planowanych wymianach jeńców – ocenia Michał Dworczyk, wiceprzewodniczący Komisji Bezpieczeństwa i Obrony w Parlamencie Europejskim.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.