Komunikaty PR

Dobry wybór to sztuka - 5 wskazówek żywieniowych

2023-10-17  |  16:09
Biuro prasowe

Niektórzy z nas najchętniej wskoczyliby pod gruby koc i zostali pod nim do wiosny. Jednak to nie jedyny sposób na lepsze samopoczucie w kapryśne dni. Dietetyk Maczfit podpowiada, jak zadbać o dobry nastrój i na jakie rozwiązania się zdecydować, by dostarczyć ciału potrzebną energię.

Jesień dla wielu z nas oznacza spadek formy i obniżoną odporność. Co zrobić, aby nie wpaść w sezonową chandrę? Nie mamy wpływu na pogodę za oknem, ale mamy wpływ na to, jak o siebie zadbamy. Moją tajną bronią jest smaczna i bogata w witaminy dieta. O czym jeszcze warto pamiętać w tym sezonie? Na czym się skupić, by poczuć się lepiej fizycznie i psychicznie, wyjaśnia Paula Frończuk – dietetyk Maczfit.

1. Suplementacja witaminą D

Okres jesienno-zimowy w Polsce to czas, gdy liczba słonecznych dni zdecydowanie maleje, dlatego warto zadbać o suplementację witaminą D. Odpowiednia dawka tej witaminy nie tylko wzmocni nasze kości, ale wesprze budowanie układu odpornościowego i zmniejszy podatność na infekcje. Jak to zrobić? Można wybrać się do apteki lub… do sklepu rybnego, ponieważ ryby są również świetnym jej źródłem.

2. Produkty wspierające odporność

Warzywa oraz owoce bogate w witaminę C, A oraz beta-karoten to klucz do zdrowia w tym okresie. Dlatego starajmy się zwracać uwagę na to, co jemy i dodajmy do naszego jadłospisu paprykę, natkę pietruszki, brokuły, kalafiory, a także jabłka, porzeczki i kiwi. Teraz zaczyna się sezon na cytrusy! Pomarańcze, mandarynki i cytryny będą również świetnym źródłem witaminy C.

3. Produkty sezonowe w jadłospisie

Idzie jesień, plony niesie… I owszem, ta pora roku również przynosi nam smaczne i zdrowe dary w postaci owoców i warzyw. Sezonowość w kuchni jest bardzo ważna, ponieważ mamy pewność, że spożywane produkty są smaczniejsze i bogatsze w wartościowe witaminy i mikroelementy. Dlatego warto włączyć do swojego jadłospisu jabłka, gruszki, śliwki, żurawinę, a na obiad przygotować must have sezonu – zupę krem z dyni, kalafiora albo buraka, które często możesz znaleźć w menu Maczfit.

4. Posiłki comfort food

Za oknem zimno i plucha, dlatego sięgamy coraz chętniej po posiłki comfort food. Poprawiają samopoczucie, są pełne witamin i składników mineralnych, rozgrzewają, kuszą aromatem, są po prostu pyszne! Spróbuj jesiennej tarty z jabłkiem i gruszką pod cynamonową kruszonką, rozgrzewającego curry z warzywami korzeniowymi, dahlu z soczewicą i mleczkiem kokosowym czy aromatycznych naparów i gorących herbatek z dodatkiem imbiru, cynamonu, suszonych jabłek.

5. Postaw na kakao i czekoladę

Jesień to czas, który wielu z nas kojarzy się z „jesienną chandrą”. Dlatego warto wesprzeć swoje zdrowie psychiczne i zadbać o poziom endorfin. Produkty, które poprawią samopoczucie, a także mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji to np. kakao i czekolada.

Jeżeli chcesz zadbać o swoją odporność i dobry nastrój podczas jesiennych dni, możesz też skorzystać z wygodnego rozwiązania i zdecydować się na posiłki od Maczfit. To 10 Gotowych diet i 3 diety z Wyborem Menu. Do tego odejmujesz i dodajesz dania wedle swojego uznania oraz elastycznie zmieniasz datę i miejsce dostaw.

***

O firmie Maczfit: Założony w 2015 roku Maczfit jest liderem cateringu dietetycznego w Polsce. Dostarcza pełnowartościowe i zbilansowane posiłki konsumentom do blisko 3000 lokalizacji na terenie całego kraju. Firma oferuje 10 gotowych diet, ale także 3 warianty Diet z Wyborem Menu, w ramach których klienci decydują się na 5 z nawet 40 dostępnych dziennie posiłków. Wśród profesjonalnych jadłospisów znajdziemy m.in. diety dla osób z chorobą Hashimoto, wegetarian, wegan, diabetyków oraz klientów nietolerujących laktozy. O oferowanej jakości marki świadczą liczne certyfikaty i nagrody m.in.: Zdrowa Marka Roku 2023, Super Marka 2023 czy Konsumencki Lider Jakości 2023. Więcej o działaniach marki na stronie www.maczfit.pl/ oraz blogu Maczfit https://www.maczfit.pl/blog/.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu

W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.

Bankowość

Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.

Transport

Nowe opłaty za emisję CO2 mogą spowodować wzrost kosztów wielu małych i średnich firm. Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia [DEPESZA]

System ETS2, który zacznie obowiązywać od 2027 roku, nałoży podatek na paliwa kopalne wykorzystywane do ogrzewania budynków czy w transporcie. Koszty w dużej mierze poniosą dostawcy, w tym małe i średnie firmy. – Potencjalny wpływ systemu ETS2 na sektor MŚP w Polsce będzie znacznie mniej drastyczny, niż mogłoby się wydawać. Konieczne jest jednak przygotowanie odpowiednich instrumentów, które wesprą przedsiębiorców w przemianie w kierunku niskoemisyjnym, ale jednocześnie będą unikały podwójnej kompensacji – wskazuje raport WiseEuropa pt. „Wędka czy ryba? Wsparcie dla polskich MŚP w związku z wprowadzeniem ETS2”.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.