Najnowsze inwestycje Podlaskich Zakładów Zbożowych – profesjonalne laboratorium
Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że smak i aromat potraw w największym stopniu zależy od jakości wykorzystywanych składników. Jednym słowem – bez dobrej mąki nie będzie chleba… Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku w sposób szczególny dbają o jakość swoich produktów inwestując w profesjonalny sprzęt. Dwie najnowsze inwestycje, które są gwarancją mąk najwyższej jakości, to nowoczesne laboratorium i piekarnia wypiekowa.
Podlaskie Zakłady Zbożowe to jeden z największych producentów mąk pszennych i żytnich w Polsce, który istnieje na rynku od 72 lat. To stąd do sprzedaży trafia najbardziej popularna Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką. Jest doskonale znana w każdym podlaskim domu. I nie tylko. Tradycja kupowania tej mąki przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Z racji doskonałej jakości kupowały ją nasze babcie, mamy, kupujemy ją także i my.
Nowoczesne laboratorium – niezbędne narzędzie do wyprodukowania mąki odpowiedniej jakości
Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A. od niedawna mogą pochwalić się nowym i profesjonalnym laboratorium, wyposażonym w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. To tu z jeszcze większą precyzją wykwalifikowani laboranci dokonują badań jakościowych produkowanej mąki, aby mieć pewność, że nawet najbardziej wymagający Klient otrzyma produkt w pełni spełniający jego wymagania.
- Bardzo ważna jest dokładna analiza produkowanej i sprzedawanej mąki. Nasi pracownicy wiedzą, jak ważne jest zadowolenie Klientów, dlatego dokładnie dbają o każdy szczegół. Zainwestowaliśmy w bardzo nowoczesne laboratorium zakładowe wyposażone w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny – mówi Sylwia Majewicz, prezes PZZ.
W laboratorium sprawdzane są podstawowe parametry mąk, tj. zawartość glutenu, popiołu czy liczba opadania. Niezwykle istotne jest sprawdzenie parametrów reologicznych mąki, mających bezpośredni wpływ na jej przydatność do wypieków.
- Odbywa się to na takich urządzeniach jak alweograf, na którym można ocenić m.in. siłę wypiekową mąki i rozciągliwość powstałego z niej ciasta. Farinograf natomiast pozwala na ocenę wodochłonności mąki, czasu rozwoju ciasta oraz jego stabilności. Na amylografie z kolei jesteśmy w stanie określić maksymalną lepkość kleiku skrobiowego – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji w PZZ Białystok.
Piekarnia laboratoryjna na dobre zakończenie
Aby mieć absolutną pewność, że mąka jest odpowiedniej jakości, cały proces kontroli kończy się próbnym wypiekiem w nowej piekarni laboratoryjnej Podlaskich Zakładów Zbożowych. To tu z pieca wychodzi pieczywo pszenne, mieszane, żytnie oraz specjalistyczne, np. pizza czy ciastka.
- Piekarnia laboratoryjna to taka mała piekarnia, w pełni wyposażona w odpowiednie sprzęty do wypieku pieczywa. Dzięki temu wiemy, jak wyprodukowana przez nas mąka sprawdzi się w praktyce u piekarzy. Ocenie podlegają wówczas walory smakowo – zapachowe, wygląd oraz objętość wypieków. Po końcowej akceptacji gotowego produktu jesteśmy pewni, że mąka z czystym sumieniem może trafić do Odbiorców – kończy Sylwia Majewicz.
Pobierz jako
Foxy stawia na czystą energię jako klucz do zrównoważonej przyszłości
„Puls Biznesu” rusza z porannym podcastem PB BRIEF
E.Leclerc w Bydgoszczy i fundacja DKMS organizują akcję krwiodawstwa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Finanse
Polska unijnym liderem w pracach nad Społecznym Planem Klimatycznym. Ma pomóc w walce z ubóstwem energetycznym
Polska jest najbardziej zaawansowana spośród państw członkowskich w pracach nad stworzeniem Społecznego Planu Klimatycznego, który ma zostać przedstawiony w ciągu kilku tygodni. W ramach planu 50 mld zł ze Społecznego Funduszu Klimatycznego trafi na wsparcie transformacji energetycznej w Polsce, z czego jedna trzecia – na inwestycje w obszarze budownictwa. Z założenia środki te mają uchronić najbiedniejszych przed ubóstwem energetycznym w czasie przejściowym transformacji energetycznej.
IT i technologie
Nowe technologie zmieniają pracę statystyków. Mogą poddawać szybkiej analizie duże zasoby informacji
Rozwój nowoczesnych technologii, w tym zwłaszcza uczenia maszynowego czy generatywnej sztucznej inteligencji, zwiększa możliwości statystyków. Mogą oni korzystać z nowych źródeł danych i poddawać szybkiej analizie duże zasoby informacji. Wraz z rozwojem narzędzi informatycznych zmienia się też sposób, w jaki odbiorcy poszukują danych statystycznych. Opracowania przygotowywane przez jednostki takie jak Główny Urząd Statystyczny czy Eurostat będą musiały konkurować z tymi, które przygotowują podmioty niewyspecjalizowane lub nawet modele językowe, bazujące często na niepewnych źródłach.
Infrastruktura
Firmy energetyczne cierpią na niedostatek kadr. Niepewność w branży zniechęca do edukacji w tym kierunku
Branżę energetyczną w całej Europie, także w Polsce, czeka szeroko zakrojona zielona transformacja. Tymczasem w ciągu ostatnich 30 lat dokonywano bardzo mało inwestycji w tym sektorze, a wykonawcy zajmujący się budową infrastruktury borykają się z niedostatkiem odpowiednio wykwalifikowanej kadry. Przyciąganie pracowników i szkolenie ich jest utrudnione przez niepewność zamówień w kolejnych latach.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.