Kalendarium

24 września
Konferencja: 10:00
Instytucja: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
Organizator:
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
Miejsce: DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Centre w Warszawie, ul. Skalnicowa 21
Kontakt:
Imię i nazwisko: Milena Zacharzewska
Telefon: 516 685 229
E-mail: info|agencjamediastar.pl| |info|agencjamediastar.pl

I Forum Sektora Wołowiny

Polska wołowina - wołowina z przyszłością.
Jednym z celów przedsięwzięcia jest analiza aktualnej sytuacji sektora wołowiny w Polsce oraz dyskusja nt. jego przyszłości. Jest to doskonała okazja do wypracowania scenariuszy rozwoju branży, szczególnie w okresie programowania 2014-2020.

Informacje ogólne

Jednym z celów przedsięwzięcia jest analiza aktualnej sytuacji sektora wołowiny w Polsce oraz dyskusja nt. jego przyszłości. Jest to doskonała okazja do wypracowania scenariuszy rozwoju branży, szczególnie w okresie programowania 2014-2020.

Wezmą udział

10:00 – 11:00

Rejestracja Uczestników, kawa powitalna

11:00 – 11:15

Powitanie i wprowadzenie do Konferencji [Jerzy Wierzbicki, Prezes PZPBM]

11:45 – 13:00

Sesja plenarna - Sektor wołowy w czasie zmian

11:15 – 11:30

Wsparcie dla sektora wołowiny w okresie Programowania 2014-2020.

11:30 - 12:00

Sesja panelowa - Co Państwo może zrobić dla sektora wołowiny, a czego nie może?

 

Zaproszeni paneliści:

Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jerzy Chróścikowski – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Jurgiel - Przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stanisław Kowalczyk – GIJHARS, prof. dr hab. Andrzej Kowalski Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Ryszard Smolarek - Przewodniczący Federacji Branży Mięsnej, Witold Choiński - Prezes Związku Polskie Mięso, Janusz Rodziewicz - Prezes SRW, Wiesław Różański - Prezes UPEMI, Bogumił Stec - PZHiPBM, Leszek Hądzlik Prezydent PFHBiPM, Andrzej Gantner – Dyrektor Generalny PFPŻ,

12:00 – 12:15

Innowacyjność polskiego sektora wołowiny  - prof. dr hab. Andrzej Kowalski Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

12:15 – 12:30

Co jest potrzebne do osiągnięcia sukcesu w światowym eksporcie – osobista perspektywa 40 lat zmian [ Mr John Rose, QA Manager, JBS Dinmore – największym zakładzie uboju i rozbioru na południu Australii]

12:00 - 12:45 

Spojrzenie na Polski sektor wołowiny z australijskiej perspektywy – Projekt benchmarking ubojni [Rod Polkinghorne]

12:30 – 13:00  (13:15)

Sesja Panelowa – Jakie są najważniejsze potrzeby sektora wołowiny, jakie główne problemy do rozwiązania?

 

Zaproszeni paneliści:

Bogusław Miszczuk – Prezes Sokołów SA, Grażyna Prokopiuk - ZM Łuków, Tomasz Kubik - ZM Biernacki, Jacek Zaczyk - ZM Zaczyk, Małgorzata Podniesińska - ZM Mokobody, Krzysztof Borkowski - ZM Mościbrody, Grzegorz Pieńkosz Ecobeef, Dariusz Zakrzewski - ZM Zakrzewscy, Marek Domin - ZM Warmia, Bogumił Stec – hodowca, Tomasz Rasiński – hodowca, Józef Wojewódzki – hodowca, Jan Grzegorczyk – Grupa Producentów Mazurska Łąka, Andrzej Maria Faliński – Dyrektor Generalny POHID

13:00 (13:15)  - 14:00

Obiad

14:00 - 14:45

 Badanie Kluczowych Czynników Sukcesu w rozwoju sektora wołowego w Polsce w trzech grupach moderowanych

14:45 – 15:00

CoffeeNet

15:15 – 17:45 

Sesja plenarna

15:15 – 15:30

Wyniki badania w postaci listy kluczowych czynników sukcesu

15:30 – 16:00

Best of the Best Practice

 

MSA (Meat Standard Austalia) – jako najbardziej dynamicznie rozwijający się system klasyfikacji jakości mięsa wołowego na świecie. Sprawozdanie z audytu prowadzonego w zakładach w ramach projektu ProOptiBeef [Rod Polkinghorne - Ekspert ds. jakości z Australii]

16:00 – 16:15

Dyskusja

DZIAŁANIA NA RZECZ WZMOCNIENIA BRANŻY

16:15 - 16:35

Potrzeba wzmocnienia współpracy nauki z przemysłem prof. Agnieszka Wierzbicka

16:35 - 16:55

Zmiany w łańcuchu dostaw – potrzeba obiektywnej klasyfikacji EUROP

[Tomasz Przysucha/Marcin Gołębiewski]

16:55 - 17:15

Zmiany w systemie standaryzacji elementów wołowych [prof. Stanisław Tyszkiewicz]

17:15 - 17:30

Prace nad rozwojem i wdrożeniem systemu zapewnienia jakości inspirowane MSA

[Jerzy Wierzbicki]

17:30 - 18:00

PANEL PODSUMOWUJĄCY – Sektor wołowiny polską inteligentną specjalizacją

 

Zaproszeni paneliści:

Agnieszka Wierzbicka – SGGW, Krystyna Gutkowska SGGW, Prof. Tyszkiewicz, Jerzy Wierzbicki, Rod Polkinghorne, Grażyna Prokopiuk ZM Łuków, Andrzej Kowalski, Andrzej Faliński POHID, Zygmunt Smolarek Prezes PFBM,

Warunki akredytacji

info@agencjamediastar.pl, 516 685 229