Komunikaty PR

Dla prawdziwych koneSERów – wyjątkowy Senator Emmentaler od SM Mlekpol

2022-07-01  |  12:00
Biuro prasowe

Wyjątkowy smak oraz aromat, z charakterystyczną orzechową nutą i dużą liczbą oczek. Taki właśnie jest ser Senator Emmentaler od SM Mlekpol. To nowość na półce serów premium i produkt, który ma wszelkie szanse, by zaspokoić podniebienia oraz podbić serca najbardziej wytrawnych koneserów.

Twórczo rozwijając dokonania szwajcarskich mistrzów serowarstwa, Mlekpol wprowadza na rynek nowy produkt – Senator Emmentaler. To twardy ser podpuszczkowy, powstający w długotrwałym procesie dojrzewania. Ze względu na unikatowe właściwości smakowe oraz aromatyczne, a także najwyższą jakość użytych do jego produkcji surowców, wyrób ten lokuje się w segmencie serów premium. Jego charakterystyczny, wyróżniający się smak i aromat doceniane są zwłaszcza przez wymagających znawców i miłośników sera.

Senator Emmentaler jest wytwarzany z najwyższą starannością, wedle najlepszych receptur, wzbogaconych o wiedzę, doświadczenie i technologie wiodącego polskiego producenta. Efekt? Wyśmienity. Ser ma elastyczny, złocisty miąższ i naturalnie powstałą suchą skórkę. Pachnie intensywnie. W smaku jest delikatny, lekko słodkawy, o wyraźnie wyczuwalnym smaku orzechowym. W jego przekroju widoczne są duże, regularne oczka, stanowiące o wyjątkowości tego typu serów twardych.

Senator Emmentaler powstaje z polskiego mleka, pochodzącego od krów wypasanych w najczystszych regionach naszego kraju. Jak przystało na produkt z najwyższej półki, nie zawiera konserwantów. Charakteryzuje się natomiast dużą zawartością wapnia oraz wartościowego białka, a także innych cennych składników.

Ser dostępny jest w dwóch gramaturach oraz rodzajach:

  • Senator Emmentaler w plastrach 150 g – dostępny w wygodnych opakowaniach typu „otwórz-zamknij”, które ułatwiają przechowywanie bez utraty właściwości smakowych i zapachowych,
  • Senator Emmentaler – płaska porcja 250 g.

Mlekpol zadbał też o to, by oba produkty przyciągały wzrok na sklepowych półkach, stąd wyróżniają się one wyszukanym wzornictwem i kolorystyką, potwierdzającymi przynależność do segmentu premium.

Senator Emmentaler wybornie prezentuje się na desce serów, jako pyszna i wyszukana przekąska do wina w czasie przyjęcia czy romantycznej kolacji. Ale ma też inne, znacznie szersze zastosowania kulinarne. Może być używany do kanapek i sałatek, a po starciu stanowi wspaniałą posypkę do dań mięsnych, ryżu czy makaronu. Dobrze toleruje obróbkę termiczną, dlatego sprawdzi się też na pizzy oraz różnego typu zapiekankach. Świetnie komponuje się z oliwkami, winogronami, jajkami, łososiem.

Historia sera emmentaler (ementaler) liczy przeszło 700 lat. Pierwsze wzmianki na temat tego przysmaku pochodzą z roku 1293, a więc czasów późnego średniowiecza. Jego nazwa pochodzi od rzeki Emme w szwajcarskim kantonie berneńskim. To właśnie w jej dolinie zaczęto przed wiekami wyrabiać ten jedyny w swoim rodzaju ser. Do najbardziej charakterystycznych jego cech, oprócz wyszukanego smaku, należą imponujących rozmiarów dziury, powstające w procesie dojrzewania. Emmentaler jest symbolem Szwajcarii, obecnie jednak, pod różnymi nazwami, wytwarzany jest w wielu zakątkach Europy.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.