Komunikaty PR

Grilluj jak mistrz!

2023-08-04  |  14:05
Biuro prasowe

O ile przyrządzenie na ruszcie kiełbasy czy kaszanki wydaje się proste nawet dla kulinarnego laika, to więcej pytań pojawia się w przypadku mięs – niezwykle popularnej karkówki czy steków, po które coraz częściej sięgamy w sezonie grillowym. Z pomocą przychodzi marka Sokołów, która nie tylko oferuje najwyższej jakości mięso idealne na ruszt, ale też dostarcza praktycznych porad i inspiruje, by wyruszyć tego lata w kulinarną podróż pełną zaskakujących smaków.

Perfekcyjny stek wołowy z grilla

Pierwszym ważnym krokiem jest wybór wysokiej jakości mięsa – tu należy zwrócić uwagę, czy jest ono sezonowane, przez co staje się odpowiednio kruche oraz czy w jego strukturze jest widoczna charakterystyczna „marmurkowatość”. Doskonale sprawdzą się steki z linii Uczta Qulinarna Sokołów – np. stek z rostbefu czy z antrykotu. Szlachetność wołowiny sprawia, że nie trzeba jej marynować, gdyż przyprawy zniwelowałyby jej charakterystyczny smak. Stosujemy zatem tylko sól i pieprz – tuż przed włożeniem steka na ruszt. Warto pamiętać, że zbyt wczesne zastosowanie soli sprawi, że zgrillowane mięso będzie twarde.

Stek należy umieścić w tym miejscu grilla, gdzie jest wysoka temperatura. Czas grillowania zależy właśnie od niej, od grubości steka, a także od naszych kulinarnych upodobań. W odpowiednim jego ustaleniu pomoże stworzona przez Sokołów bezpłatna aplikacja Stek Timer, dzięki której łatwo przyrządzić mięso w określonym stopniu wysmażenia: rare (krwiste), medium (średnio wysmażone), czy well done (dobrze wysmażone). Warto pamiętać, że stek bezpośrednio po grillowaniu powinien „odpocząć” kilka minut - dzięki czemu znajdujące się w nim soki rozejdą się równomiernie, co zdecydowanie poprawi jego walory smakowe i strukturę.

Soczysta karkówka z rusztu

Karkówka to bez wątpienia grillowy klasyk, cieszący się ogromną popularnością. Tu podstawą wybornego smaku dania przyrządzonego na ruszcie jest zarówno wysoka jakość mięsa, jak i odpowiednie jego zamarynowanie. W asortymencie Sokołowa dostępna jest Karkówka grillowa, czyli plastry mięsa ze specjalnie skomponowanym zestawem przypraw, które zapewniają intensywny, lekko pikantny smak oraz znakomity aromat. Dobrym rozwiązaniem jest też samodzielne zamarynowanie mięsa – wtedy możemy stworzyć taką kompozycję przypraw, która idealnie trafi w nasze gusta kulinarne. Mięso w marynacie warto przyrządzić dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na noc. Bazą marynaty może być sos sojowy, musztarda, miód czy keczup, a jako przyprawy doskonale sprawdzą się m.in. papryka ostra bądź słodka wędzona, oregano, tymianek, pieprz w ziarnach, kmin rzymski, gorczyca i oczywiście czosnek. Możliwości jest wiele, gdyż wieprzowina dobrze komponuje się z wieloma przyprawami i ziołami. Doskonały efekt dają lekko słone i ostre marynaty ze słodkim akcentem. Zamarynowane mięso powinniśmy wyjąć wcześniej z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Kładziemy je na dobrze rozgrzany ruszt i nie grillujemy zbyt długo, by zachować jego soczystość.

Tak przygotowane mięso, zarówno steki wołowe, jak i karkówkę, można podać w zestawie z sałatkami i dipami, bądź wykorzystać je do przygotowania wyśmienitych dań, także tych inspirowanych kuchniami świata.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Ochrona środowiska

Polityka

Dramatyczna sytuacja ludności w Strefie Gazy. Pilnie potrzebna dobrze zorganizowana pomoc humanitarna

Według danych organizacji Nutrition Cluster w Strefie Gazy w lipcu br. u prawie 12 tys. dzieci poniżej piątego roku życia stwierdzono ostre niedożywienie. To najwyższa miesięczna liczba odnotowana do tej pory. Mimo zniesienia całkowitej blokady Strefy Gazy sytuacja w dalszym ciągu jest dramatyczna, a z każdym dniem się pogarsza. Przedstawiciele Polskiej Akcji Humanitarnej uważają, że potrzebna jest natychmiastowa pomoc, która musi być dostosowana do aktualnych potrzeb poszkodowanych i wsparta przez stronę izraelską.

Polityka

Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.