Sokołów zaprasza na wielkiego grilla!
Grillowanie to dla wielu z nas symbol wiosenno-letniego sezonu. I trudno się dziwić, bo ma ono naprawdę wiele zalet. Z jednej strony to prosty i szybki sposób, by przyrządzić wyśmienite dania o niepowtarzalnym aromacie i smaku. Takich kulinarnych wrażeń nie zapewni podniebieniu żaden piekarnik czy patelnia! Z drugiej strony to doskonały pretekst do spotkania z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu – wspólne przyrządzanie potraw to fantastyczna forma spędzania wolnego czasu. A po trzecie – grillowanie jest naprawdę proste! Dania z rusztu nie wymagają pracochłonnych przygotowań, nie trzeba także mieć specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wybrać wysokiej jakości produkty, by szybko i łatwo przygotować wyśmienity posiłek.
Grillowa klasyka gatunku
Co Polacy najczęściej kładą na ruszcie? Oczywiście klasyczne kiełbasy, jak sokołowska Brocka i Śląska. Unikalny smak kiełbasy Brockiej uwydatnia specjalna kompozycja przypraw na czele z gorczycą, pieprzem i nutą czosnku. Natomiast smak Śląskiej niezmiennie zaskakuje wyczuwalnym wędzeniem. Niezależnie od grillowych preferencji stopnia wypieczenia tych kiełbas, każda forma podania pozwoli docenić ich walory smakowe. A przyjemnie chrupiącą po przypieczeniu skórkę docenią i dorośli, i młodsi fani BBQ. Dla tych, dla których nie ma grilla bez karkówki, Sokołów ma wyśmienitą Karkówkę grillową, czyli soczyste wieprzowe mięso, aromatycznie przyprawione i zamarynowane, kruche i o lekko pikantnym smaku, podbitym nutami czosnku i papryki. Natomiast nawinięta na patyczek bambusowy Karkówka rolowana Sokołów sprawdzi się jako smaczna i aromatyczna grillowa przekąska, ponieważ jest niezwykle wygodna i poręczna. Na ruszt warto wrzucić także Boczek grillowy Sokołów, czyli plastry boczku wieprzowego zamarynowane w starannie dobranych przyprawach, z wiodącym akcentem pieprzu, papryki i cebuli. Po upieczeniu na chrupiąco zmienią się w naprawdę wyśmienity przysmak! Boczek ma również swoją wersję „na patyczku” – to Boczek rolowany Sokołów, przyprawiony czosnkiem, papryką i pieprzem. Idealnie wpisuje się w klimat barbecue, a jego smakiem można delektować się bez użycia sztućców. Na liście ulubionych grillowych klasyków nie może też zabraknąć kaszanki. Kaszanka grillowa Sokołów ma dodatek chrupiącego boczku, który podkreśla jej oryginalny smak. Doskonale się sprawdzi podczas biesiadowania „pod chmurką”.
Nowości 2024, czyli tego warto spróbować!
Tego lata warto też sięgnąć po ciekawe nowości z asortymentu Sokołów Grill House, które urozmaicą grillowe menu. Bekon w stylu angielskim to połączenie części schabu z boczkiem w aromatycznej marynacie pieprzowej. Sokołów przygotował także różne warianty Boczku w marynatach: słodko-pikantnej, czosnkowo-imbirowej oraz śliwkowej. To soczyste i kruche mięso w wygodnych plastrach, które wystarczy po prostu wrzucić na ruszt.
Wyjątkową propozycją Sokołowa na ten sezon są Tomahawki wieprzowe, czyli najwyższej jakości steki wieprzowe, przygotowane ze schabu z kością wieprzową. Ich smak podbijają marynaty: prowansalska, pełna aromatycznych ziół i baskijska, z nutą papryki i pieprzu.
W linii Sokołów Grill House można znaleźć też bałkański przysmak, czyli cevapcici. Cevapcici jalapeno to doskonałe, aromatyczne mięso wieprzowo-wołowe. Wiodącymi przyprawami w tej propozycji są papryczki, dobrze wyczuwalna jest także nuta czosnku. Dla fanów burgerów Sokołów przygotował zaś Burgera wołowego z warzywami i czarnuszką. To doskonały i zaskakujący burger wołowy, który łączy mięso i warzywa w proporcji 80/20. Naturalne przyprawy i wysoka zawartość białka – ten burger to ma!
Posypane, faszerowane, nadziane… - to nowe kiełbaski!
Warto sięgnąć również po nowe, oryginalne kiełbaski Sokołowa. I nie są to „zwykłe” kiełbaski! Pierwszą propozycją są Kiełbaski posypane – czyli wieprzowe kiełbaski w kruchej osłonce, do szybkiego opieczenia na grillu, posypane przyprawami, które znajdują się pod osłonką, dzięki czemu nie spadają z produktu. Do wyboru są dwa warianty – Kiełbaski posypane paprykowe, z aromatyczną przyprawą na bazie papryki oraz Kiełbaski posypane przyprawą winzer steak, na bazie intensywnego czosnku i cebuli. Kolejnym nowym grillowym pomysłem Sokołowa są Kiełbaski faszerowane – czyli kiełbaski wieprzowe nacinane i wypełnione smakowitym farszem, w dwóch wariantach: ser cheddar i papryka jalapeno (przyjemnie pikantne, z idealnie zestawionym bukietem przypraw) oraz szarpana wołowina i ser cheddar (z kruchą, soczystą, gotowaną wołowiną i wyrazistym serem). Natomiast Kiełbaski z nadzieniem 1000 wysp to kiełbaski wieprzowo-drobiowe, nadziane sosem „tysiąca wysp”. Świetnie sprawdzą się także zaserwowane w bułce jako nowy pomysł na hot-doga.
Kabanosy na grilla? Jak najbardziej!
Kolejna zaskakująca nowość Sokołowa to Kabanosy grillowe, czyli wyśmienite wieprzowo-wołowe kabanosy z grilla, w delikatnych i kruchych osłonkach, z wyczuwalnymi nutami czosnku i pieprzu. Bardzo szybko się grillują, więc mogą stanowić formę przystawki przed głównym menu. Są dostępne w dwóch wariantach: łagodne oraz z boczkiem.
Tegoroczne grillowanie z Sokołowem zapowiada się wyjątkowo pysznie!

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Polska może się stać Doliną Krzemową Europy. Potrzeba jednak wsparcia finansowego start-upów i mocniejszej deregulacji
Polskie start-upy skoncentrowane są głównie na rozwoju nowoczesnych technologii informatycznych i cyfrowych. Wyraźny nacisk na oprogramowanie i aplikacje oraz big data i data science wskazuje na silne zainteresowanie narzędziami analitycznymi i rozwiązaniami wspierającymi transformację cyfrową w różnych branżach – wynika z raportu „Rynek start-upów w Polsce. Trendy technologiczne”, który został opracowany w 2024 roku w MRiT. Zdaniem europarlamentarzystów Polska ma szansę się stać Doliną Krzemową, jednak rozwój start-upów blokowany jest m.in. przez ograniczony dostęp do finansowania oraz niekorzystne i nadmierne regulacje.
Transport
Na półmetku wakacji ceny paliw na stacjach nie powinny się wyraźnie zmienić. Znaczące różnice między regionami i stacjami

W sierpniu ceny benzyny, oleju napędowego i autogazu powinny pozostać na poziomach z lipca – uważa ekspertka rynku z firmy Reflex. Wyższe będą zawsze na stacjach premium, tych, które oferują bogatszą ofertę dodatkową, promocje dla uczestników programu lojalnościowego, oraz w regionach, w których tradycyjnie paliwa są droższe ze względu np. na wyższą siłę nabywczą mieszkańców. Różnice mogą sięgać kilkudziesięciu groszy na litrze. Obszary, wokół których te wartości oscylują, zależą z kolei od sytuacji globalnej. Warto patrzeć na sytuację na Bliskim Wschodzie i w Ukrainie.
Polityka
A. Mularczyk (PiS): Nawiązanie poważnego dialogu z Niemcami jest konieczne nie tylko w kontekście reparacji. Powinien być podpisany traktat polsko-niemiecki

– Nie wystarczy jednorazowy gest czy inicjatywa. To musi być podjęcie dialogu, być może też przygotowanie nowej umowy bilateralnej, nowego traktatu polsko-niemieckiego, który regulowałby wszystkie obszary, które wynikały ze skutków II wojny światowej – mówi Arkadiusz Mularczyk, poseł do Parlamentu Europejskiego z PiS-u. Podkreśla, że proces ten nie będzie łatwy, bo wymaga konsekwencji i stanowczości, ale widzi szansę w prezydenturze Karola Nawrockiego, który już zadeklarował kontynuację starań w tym zakresie. Zdaniem europosła wsparciem w polsko-niemieckim dialogu może być administracja Donalda Trumpa.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.