Jaki wystrój kuchni jest obecnie w modzie?
Nie bez kozery mówi się, że kuchnia to serce każdego domu. To właśnie tam zaczynamy oraz kończymy nasz dzień. Ważne jest, więc aby była zaprojektowana w przemyślany sposób - piękna, funkcjonalna oraz odpowiadająca naszym potrzebom. W tym celu warto zaufać specjalistycznym poradom architekta lub projektanta wnętrz oraz powierzyć realizację projektu zaufanej firmie stolarskiej.
Wymarzona kuchnia, czyli jaka?
Przede wszystkim atrakcyjna estetycznie, funkcjonalna, ergonomiczna oraz dopasowana do potrzeb i przyzwyczajeń domowników. Podstawą bezpiecznej i wygodnej pracy w kuchni jest jej organizacja. Układ kuchni musi być dopasowany do wielkości pomieszczenia i jego oświetlenia naturalnego, ilości szafek i sprzętów AGD z zachowaniem odpowiedniej kolejności i odległości pomiędzy nimi - te wszystkie czynniki istotnie wpływają na późniejsze użytkowanie. Kuchnia powinna być dobrze oświetlona, a źródła światła muszą być przede wszystkim przyjazne dla człowieka - barwa światła zbliżona do naturalnego, nie męcząca oczu, niski pobór energii przy długiej eksploatacji, wysoka wydajność świetlna. Nawet w małych kuchniach nie sprawdzi się jedna centralna lampa, podstawą jest światło kierunkowe zapewniające odpowiednie oświetlenie stref, w których są wykonywane czynności – mówi Artur Sieńkowski – kierownik produkcji SNK INVESTMENTS.
Jaki styl kuchni jest obecnie w modzie?
W ostatnich latach kuchnie przeszły ogromną metamorfozę. Nie tyle ze względu na coraz to nowe pojawiające się style, ale głównie na zaaranżowaną dla nich przestrzeń. Zamknięte kuchnie zamieniliśmy na te otwarte, połączone z salonem, dzięki czemu zyskujemy swobodny kontakt między wszystkimi domownikami bez względu na wykonywane czynności.
Do tej pory w naszych kuchniach dominowały jasne, stonowane kolory. Trendy pokazują, że coraz częściej od nich odchodzimy, stawiając na bardziej śmiałe i wyraziste akcenty, dzięki którym kuchnia nabiera nowego, unikatowego wyrazu. Zamiast bieli i czerni wybieramy kolory inspirowane kolorami ziemi jak zieleń, granat czy antracyt. Jeżeli chodzi o faktury, to dalej pozostajemy przy drewnie czy marmurze. Większy nacisk kładziemy na wysoką jakość, na praktyczne oraz łatwe w utrzymaniu czystości powierzchnie. Idealnie do tego sprawdzą się, więc satynowe, matowe oraz gładkie faktury dodaje Artur Sieńkowski.
Zaskakujące jest to, że wraca moda na łączenie kontrastujących ze sobą kolorów. Przestajemy się ich bać i coraz śmielej wprowadzamy je do kuchni. Często nawet w formie dodatków, które przełamują dominujący do tej pory biały kolor.
Jeżeli chodzi o sam styl kuchni, to warto dodać, że jednym z najlepszych trendów, który nigdzie nie wyjdzie z mody jest udekorowanie oraz stworzenie kuchni w stylu pasującym do pozostałych pomieszczeń, czy stylistyki, w jakiej został zbudowany nasz dom. Jeżeli mamy zakupiony nowy apartament, to idealnie się tam sprawdzi np. nowoczesna albo industrialna kuchnia, w przypadku wiekowego domu pamiętajmy, że współgrać z nim będzie bardziej styl rustykalny.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.