Garnki i zapasy do kąta! Nie zmarnuj miejsca w szafce narożnej

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Niewygodna i trudna do utrzymania porządku? Nic podobnego. Dzisiaj zorganizowanie wnętrza szafki narożnej, aby uzyskać pełen dostęp i poprawić komfort użytkowania, jest bardzo proste. Przede wszystkim zrezygnujmy z tradycyjnych półek, ponieważ lepsze będą systemy wysuwane przed front szafki. Jakie mamy możliwości?
Sięganie po najdalej umieszczone w głębi szafki narożnej przedmioty może być męczące. Jeżeli od początku nie pomyślimy o wygodzie codziennej pracy w kuchni, zmarnujemy potencjał tego miejsca. Szafka narożna będzie wówczas służyła nam jedynie za słabo zorganizowany schowek na rzadko używane akcesoria kuchenne, zapasową patelnię czy wyjmowany okazjonalnie wazon. Możemy jednak w pełni wykorzystać jej powierzchnię użytkową. Funkcjonalność narożnika poprawią nowoczesne systemy, dzięki którym optymalnie zagospodarujemy i uporządkujemy całe wnętrze. Zamiast sięgać w głąb szafki, poręczniej będzie wysunąć jej zawartość.
Szuflada dobra na wszystko
Duża pojemność to atut szafki narożnej, ale i większy problem w uporządkowaniu wnętrza. Znacznie lepiej zagospodarujemy tę powierzchnię montując w narożniku bardziej praktyczne szuflady. Po ich wysunięciu każdy z przechowywanych produktów jest dostępny na wyciągnięcie ręki. Od razu możemy również przejrzeć całą zawartość, co nie byłoby możliwe w przypadku tradycyjnych półek. Z wysuniętej szuflady dużo łatwiej wyjąć ciężki garnek albo butelkę oleju, jeżeli zdecydujemy się w szafce narożnej przechowywać zapasy żywnościowe.
- Możemy lepiej zagospodarować przestrzeń szafki narożnej umieszczając w niej system szuflad o różnych wysokościach, optymalnie dopasowanych do przechowywanych w każdej z nich produktów. Odpowiednie moduły zapewnią efektywniejsze wykorzystanie powierzchni i zwiększą pakowność szafki narożnej – przekonuje Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka mebli kuchennych w Spółce Meblowej KAM. – Dzięki dostosowaniu wysokości każdej szuflady do ich rzeczywistego przeznaczenia, wszystko poukładamy w przejrzysty sposób. W strefie przechowywania nie ma wówczas przypadkowości, co znacznie skraca czas poszukiwania i dotarcia do potrzebnego artykułu. W tak zorganizowanym narożniku łatwiej o utrzymanie porządku.
Dzięki pełnemu wysuwowi, dużej wytrzymałości na obciążenia, lekkiej pracy i delikatnemu domykowi szuflady stały się najbardziej komfortowym sposobem przechowywania w kuchni. Dzięki nim perfekcyjnie zorganizujemy zaplanowaną w narożniku zabudowy meblowej strefę przechowywania. Niczego nie będziemy odkładali na przypadkowe miejsce, tylko do razu pogrupujemy i umieścimy w odpowiedniej szufladzie.
Zapominamy o niewygodach
Jeżeli lubimy mieć zapas cukru, mąki lub dodatkowe opakowanie makaronu, szafka narożna idealnie sprawdzi się w roli podręcznej „spiżarni”. Będzie praktyczna, pod warunkiem, że każdy z produktów możemy szybko odnaleźć, wyjąć bez wysiłku a po użyciu odłożyć na właściwe miejsce bez konieczności przestawiania całej zawartości mebla. Taki komfort zapewnimy sobie dzięki odpowiednim systemom cargo z wysuwanymi półkami i koszami, które poprawiają organizację tego miejsca. Z jednej strony pozwalają optymalnie zagospodarować całe wnętrze narożnika, z drugiej – maksymalnie ułatwiają dostęp do przechowywanych produktów. Wystarczy wysunąć półkę, aby bez problemu odnaleźć to, czego akurat potrzebujemy. Bez trudu dosięgniemy do wszystkich zapasów - nie musimy wyjmować artykułów umieszczonych z przodu, aby dostać się do tych w głębi. Nie tracimy czasu i nerwów na uciążliwe przeszukiwanie, ponieważ wszystko mamy w zasięgu wzroku i z wygodnym dostępem, poukładane w koszach lub na półkach – drucianych albo z dnem z płyty, o odpowiednio dobranej ładowności.
Zamiast tradycyjnych - „ruchome”
Zabudowa meblowa w kształcie litery L to bardzo popularny układ w naszych kuchniach, dzięki któremu zyskujemy szafkę narożną. Zazwyczaj jest bardzo pojemna, dlatego to dobre miejsce do przechowywania dużych garnków, patelni i brytfanny, które z uwagi na swoje rozmiary zajmują znaczną powierzchnię. Warto jednak zawczasu pomyśleć nie tylko o przeznaczeniu tej szafki, ale i własnej wygodzie. Zwłaszcza w przypadku tzw. „ślepego” narożnika. Wyjmowanie naczyń ustawionych w głębi będzie mocno utrudnione jeżeli zdecydujemy się na tradycyjne półki. Znacznie lepiej zastąpić je półkami „ruchomymi”.
- W codziennym użytkowaniu mebli bardzo ważna jest wygoda, o którą możemy zadbać nawet w przypadku najbardziej niedostępnych miejsc w zabudowie meblowej. System wysuwanych półek to jeden ze sposobów na funkcjonalne zagospodarowanie przestrzeni narożnej, która nie będzie sprawiała problemów podczas pracy w kuchni. Zyskamy szybki i wygodny dostęp do całej zawartości szafki – mówi projektantka.
Kosze narożne z półkami typu nerka jednym płynnym ruchem dłoni wysuniemy przed szafkę, dzięki wytrzymałym systemom jezdnym. Półki wysuwają się niezależnie od siebie, zapewniając łatwy dostęp do każdego z naczyń. Odpowiednio wyprofilowany kształt pozwala maksymalnie wykorzystać miejsce w szafce, a duży udźwig zapewnia bezpieczne miejsce do przechowywania nawet cięższych przedmiotów. Niskie relingi zabezpieczają zawartość półek przed wypadnięciem, jednocześnie nie utrudniając wyjmowania naczyń.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.