Gastro odNOWA – jaka będzie przyszłość gastronomii?

Karolina Kowalska
Agencja Public Relations KEY PR
ul. Mickiewicza 35
05-074 Halinów
karolina|keypr.pl| |karolina|keypr.pl
500466188
keypr.pl
Trwający (z przerwami) od marca 2020 roku lockdown nie oszczędza nikogo.
Najtrudniejsza sytuacja jest obecnie w branży eventowej, hotelarskiej
i gastronomicznej. Niemal połowa firm została zlikwidowana lub zawiesiła działalność.
Według Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej szacuje się, że wiosną po zdjęciu
ograniczeń dla pracy restauracji może nie otworzyć się co piąta, a pracę może stracić
nawet 250 tys. osób. Łączne straty branży gastronomicznej szacowane są aż na 2,2 mld
złotych.
Gastro odNOWA
W tej sytuacji branża musi znaleźć nowe rozwiązania, które pozwolą przetrwać ten
trudny czas. Z pewnością jest to moment, w którym należy znaleźć nowy model
biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji w gastronomii. O takich rozwiązaniach
i najnowszych trendach będzie można usłyszeć podczas webinaru „Gastro odNOWA.
Rozmawiamy o przyszłości gastronomii”, którego inicjatorem jest firma Stalgast.
Wydarzenie odbędzie się już 10 maja o godz. 11:00.
Stalgast w tym roku świętuje 30-lecie działalności. Jesteśmy ekspertem w branży
gastronomicznej i chcemy wesprzeć naszych kolegów w tej nowej, trudnej
rzeczywistości. Jesteśmy firmą z tradycjami, ale nie boimy się nowych wyzwań, dlatego
zamiast hucznie obchodzić nasze urodziny, chcemy dać wsparcie tym, którzy potrzebują
wsparcia – mówi Maciej Kotecki, Członek Zarządu firmy Stalgast.
Inspiracja i nowe pomysły
Gośćmi webinaru będą ekspertki Malka Kafka i Ola Lazar. W trakcie spotkania poruszą
takie tematy jak:
Nowe linie biznesowe dla restauracji m.in. dania gotowe i produkty spożywcze
sprzedawane w detalu.
Wejścia na platformy e-grocery.
Cateringi dietetyczne.
Cyfryzacja zarządzania i odejście od pieniądza papierowego dla małych restauracji.
Kuchnia roślinna, jako odpowiedź na zmiany klimatu i pandemię odzwierzęcą.
Malka Kafka jest startuperką, właścicielką i pomysłodawczynią sieci roślinnych
restauracji Tel Aviv Urban Food, a także partnerką w firmie Food Quantum,
specjalizującej się w tworzeniu marek żywności wegańskiej i budowaniu franczyzowych
modeli gastronomicznych (Tel Aviv by Malka, Umamitu Vegan Ramen,
Papuvege). Co więcej, to ekspertka w zakresie planowania strategicznego, analizy
trendów i marketingu w gastronomii, która z pewnością podzieli się z uczestnikami
wieloma pomysłami dotyczącymi „odnowy” gastronomii.
- Branża gastronomiczna powinna dzielić się rozwiązaniami, które zadziałały, pomagać
sobie, wzajemnie wspierać. Szczególnie te firmy, które wypracowały dobre rozwiązania.
Ekonomia dzielenia się to dobry kierunek dla świata. Ten webinar jest bardzo dobrym
pomysłem. Zaproszono do niego osoby, które mają naprawdę dużo do opowiedzenia.
Świetnie, że jest firma, która chce sponsorować takie działania. Uczestniczki
i uczestnicy wyjdą z tego spotkania z głowami pełnymi pomysłów – mówi Malka Kafka.
Z kolei Ola Lazar to doradczyni, analityczka trendów w branży spożywczej
i gastronomicznej. Specjalistka od foodtech’u, czyli działalności na styku technologii
i jedzenia. Ma na koncie kilka książek kucharskich, a także prowadziła program
w Kuchni+.
Spotkanie z ekspertami
Wydarzenie poprowadzi znany i lubiany kucharz, Grzegorz Łapanowski, który
z pewnością również podzieli się swoimi pomysłami na podejście do obecnej sytuacji.
Znamy go przede wszystkim z polskiej edycji programu „Top Chef”. Pracował dla
Polsatu, TVP, TVN i Kuchni +. Jest założycielem Fundacji „Szkoła na widelcu”, autorem
trzech książek kulinarnych i dziesiątków programów telewizyjnych oraz radiowych.
Cieszę się, że zostałem zaproszony do tak zacnej inicjatywy. Wszyscy wiemy, w jak
trudnej sytuacji jest obecnie branża gastronomiczna. Musimy się wzajemnie wspierać i
szukać skutecznych rozwiązań tak, by jak najwięcej firm przetrwało pandemię – mówi
Grzegorz Łapanowski.
Udział w webinarze jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona (obowiązują
zapisy). Zapisać się można poprzez link - http://www.gastroodnowa.pl/
———————————————————————————————————-
Organizatorem webinaru „Gastro OdNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii” jest
firma Stalgast.
Stalgast to rodzinna firma obecna na polskim rynku od 30 lat. Misją przedsiębiorstwa
jest wspieranie rozwoju gastronomii, jednocześnie zapewniając kompleksowe, niedrogie
i dostępne oraz bezpieczne wyposażenie punktów żywienia. Poza ofertą wyposażenia
firma proponuje również Klientom różnego rodzaju szkolenia i poszerzanie wiedzy,
zarówno technicznej jak i kulinarnej.

Spoglądając w przyszłość Unii Europejskiej, czyli o wzmocnieniu bezpieczeństwa i konkurencyjności do 2040 roku

Sukces z przeszkodami: Blisko 1/3 polskich przedsiębiorczyń zmaga się z koniecznością udowadniania swojej wartości w biznesie

Czarna Lista Barier: postulaty deregulacyjne Konfederacji Lewiatan
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Mercosur to tylko wierzchołek góry lodowej. UE ma ponad 40 umów handlowych, które mogą destabilizować rynek rolny
Umowa handlowa między UE a krajami Mercosur może znacząco zaburzyć konkurencję na rynku rolnym i osłabić pozycję unijnych, w tym polskich, producentów – ostrzegają rolnicy i producenci żywności. Umowie sprzeciwia się część krajów unijnych, które domagają się klauzuli ochronnych oraz limitów importowych. – Problemem jest jednak nie tylko ta konkretna umowa. Chodzi o cały system wolnego handlu, który się kumuluje z dziesiątek innych porozumień – podkreśla Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Firma
Dzięki zdalnej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem AI firmy zminimalizowały liczbę oszustw. Rozwiązania wykorzystuje głównie sektor finansowy

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2024 roku 5,9 proc. polskich firm korzystało z rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji. W 2023 roku był to odsetek na poziomie 3,67 proc. Wciąż jednak jest to wynik poniżej średniej unijnej, która wyniosła 13,48 proc. Jednym z obszarów, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców, jest weryfikacja tożsamości przez AI, zwłaszcza w takich branżach jak bankowość, ubezpieczenia czy turystyka. Jej zastosowanie ma na celu głównie przeciwdziałać oszustwom i spełniać wymogi regulacyjne.
Prawo
Daniel Obajtek: Własne wydobycie i operacyjne magazyny to filary bezpieczeństwa. Zgoda na magazyny gazu poza krajem to rezygnacja z suwerenności energetycznej

Były prezes Orlenu ostrzega przed zmianami w ustawie o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego. Jego zdaniem przygotowana przez rząd nowelizacja tzw. ustawy magazynowej i ujednolicanie unijnej polityki energetycznej to zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego Polski. W jego opinii tylko silna spółka narodowa, własne wydobycie, krajowe magazyny i zbilansowany miks energetyczny zapewnią Polsce bezpieczeństwo i konkurencyjność.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.