Komunikaty PR

Gastro odNOWA – jaka będzie przyszłość gastronomii?

2021-05-04  |  13:05
Biuro prasowe
Kontakt

Karolina Kowalska
Agencja Public Relations KEY PR

ul. Mickiewicza 35
05-074 Halinów
karolina|keypr.pl| |karolina|keypr.pl
500466188
keypr.pl

Trwający (z przerwami) od marca 2020 roku lockdown nie oszczędza nikogo.
Najtrudniejsza sytuacja jest obecnie w branży eventowej, hotelarskiej
i gastronomicznej. Niemal połowa firm została zlikwidowana lub zawiesiła działalność.
Według Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej szacuje się, że wiosną po zdjęciu
ograniczeń dla pracy restauracji może nie otworzyć się co piąta, a pracę może stracić
nawet 250 tys. osób. Łączne straty branży gastronomicznej szacowane są aż na 2,2 mld
złotych.

Gastro odNOWA

W tej sytuacji branża musi znaleźć nowe rozwiązania, które pozwolą przetrwać ten
trudny czas. Z pewnością jest to moment, w którym należy znaleźć nowy model
biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji w gastronomii. O takich rozwiązaniach
i najnowszych trendach będzie można usłyszeć podczas webinaru „Gastro odNOWA.
Rozmawiamy o przyszłości gastronomii”, którego inicjatorem jest firma Stalgast.
Wydarzenie odbędzie się już 10 maja o godz. 11:00.
Stalgast w tym roku świętuje 30-lecie działalności. Jesteśmy ekspertem w branży
gastronomicznej i chcemy wesprzeć naszych kolegów w tej nowej, trudnej
rzeczywistości. Jesteśmy firmą z tradycjami, ale nie boimy się nowych wyzwań, dlatego
zamiast hucznie obchodzić nasze urodziny, chcemy dać wsparcie tym, którzy potrzebują
wsparcia – mówi Maciej Kotecki, Członek Zarządu firmy Stalgast.

Inspiracja i nowe pomysły

Gośćmi webinaru będą ekspertki Malka Kafka i Ola Lazar. W trakcie spotkania poruszą
takie tematy jak:
Nowe linie biznesowe dla restauracji m.in. dania gotowe i produkty spożywcze
sprzedawane w detalu.
Wejścia na platformy e-grocery.
Cateringi dietetyczne.
Cyfryzacja zarządzania i odejście od pieniądza papierowego dla małych restauracji.
Kuchnia roślinna, jako odpowiedź na zmiany klimatu i pandemię odzwierzęcą. 

Malka Kafka jest startuperką, właścicielką i pomysłodawczynią sieci roślinnych
restauracji Tel Aviv Urban Food, a także partnerką w firmie Food Quantum,
specjalizującej się w tworzeniu marek żywności wegańskiej i budowaniu franczyzowych
modeli gastronomicznych (Tel Aviv by Malka, Umamitu Vegan Ramen,
Papuvege). Co więcej, to ekspertka w zakresie planowania strategicznego, analizy
trendów i marketingu w gastronomii, która z pewnością podzieli się z uczestnikami
wieloma pomysłami dotyczącymi „odnowy” gastronomii.

- Branża gastronomiczna powinna dzielić się rozwiązaniami, które zadziałały, pomagać
sobie, wzajemnie wspierać. Szczególnie te firmy, które wypracowały dobre rozwiązania.
Ekonomia dzielenia się to dobry kierunek dla świata. Ten webinar jest bardzo dobrym
pomysłem. Zaproszono do niego osoby, które mają naprawdę dużo do opowiedzenia.
Świetnie, że jest firma, która chce sponsorować takie działania. Uczestniczki
i uczestnicy wyjdą z tego spotkania z głowami pełnymi pomysłów – mówi Malka Kafka.
Z kolei Ola Lazar to doradczyni, analityczka trendów w branży spożywczej
i gastronomicznej. Specjalistka od foodtech’u, czyli działalności na styku technologii
i jedzenia. Ma na koncie kilka książek kucharskich, a także prowadziła program
w Kuchni+. 

Spotkanie z ekspertami

Wydarzenie poprowadzi znany i lubiany kucharz, Grzegorz Łapanowski, który
z pewnością również podzieli się swoimi pomysłami na podejście do obecnej sytuacji.
Znamy go przede wszystkim z polskiej edycji programu „Top Chef”. Pracował dla
Polsatu, TVP, TVN i Kuchni +. Jest założycielem Fundacji „Szkoła na widelcu”, autorem
trzech książek kulinarnych i dziesiątków programów telewizyjnych oraz radiowych.
Cieszę się, że zostałem zaproszony do tak zacnej inicjatywy. Wszyscy wiemy, w jak
trudnej sytuacji jest obecnie branża gastronomiczna. Musimy się wzajemnie wspierać i
szukać skutecznych rozwiązań tak, by jak najwięcej firm przetrwało pandemię – mówi
Grzegorz Łapanowski.

Udział w webinarze jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona (obowiązują
zapisy). Zapisać się można poprzez link - http://www.gastroodnowa.pl/

———————————————————————————————————-
Organizatorem webinaru „Gastro OdNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii” jest
firma Stalgast.

Stalgast to rodzinna firma obecna na polskim rynku od 30 lat. Misją przedsiębiorstwa
jest wspieranie rozwoju gastronomii, jednocześnie zapewniając kompleksowe, niedrogie
i dostępne oraz bezpieczne wyposażenie punktów żywienia. Poza ofertą wyposażenia
firma proponuje również Klientom różnego rodzaju szkolenia i poszerzanie wiedzy,
zarówno technicznej jak i kulinarnej.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Public Relations KEY PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Gospodarka BCC: budżet, inwestycje, podatki Biuro prasowe
2024-12-30 | 08:00

BCC: budżet, inwestycje, podatki

Polska gospodarka w ostatnich latach rozwija się w sposób dynamiczny, jednak nie bez wyzwań. Tempo wzrostu, chociaż nieco słabsze od oczekiwań z początku roku 2024 było solidne, a w
Gospodarka Cyfrowe Priorytety Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej
2024-12-28 | 13:00

Cyfrowe Priorytety Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej

W grudniu odbyła się prezentacja polskich priorytetów cyfrowych na czas prezydencji z udziałem wicepremiera i ministra cyfryzacji Krzysztofa Gawkowskiego, wiceministra cyfryzacji
Gospodarka Rok 2024 jest rekordowym pod względem niewypłacalności na świecie
2024-12-20 | 11:00

Rok 2024 jest rekordowym pod względem niewypłacalności na świecie

Jest to niestety rekord, z którego nikt się nie cieszy, zwłaszcza w kluczowej dla polskiej gospodarki Europie Zachodniej – mającej największy wkład w globalną liczbę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Przemysł

Konkurencyjność przemysłu priorytetem dla Europy. Konieczne jest zwiększenie poziomu inwestycji firm w innowacje

Dobrze prosperująca i konkurencyjna Europa – to jedno z haseł przewodnich obecnego tzw. tria prezydencji w Radzie UE, czyli Polski, Danii i Cypru. To oznacza, że przez kolejne 1,5 roku wysiłki państw członkowskich i instytucji unijnych będą się koncentrować oprócz szeroko rozumianego bezpieczeństwa m.in. na wzmacnianiu konkurencyjności europejskiego przemysłu. W tym kontekście na znaczeniu zyskują inwestycje firm w cyfryzację i automatyzację.

Bankowość

Ponad 1,2 tys. projektów związanych z zieloną transformacją miast. BGK podpisał już umowy na 6,4 mld zł

Już ponad 1,2 tys. wniosków wpłynęło do BGK na pożyczkę wspierającą zieloną transformację miast. Ich łączna wartość przekracza 6,4 mld zł. W ramach całego programu polskie samorządy i spółki komunalne mogą zyskać 40 mld zł w ramach preferencyjnych pożyczek. W marcu BGK podpisało osiem umów na zielone transformacje z czterema samorządami. W Szczytnie środki umożliwią rekultywację ścisłego centrum miasta z uwzględnieniem zabytkowej wieży ciśnień.

Edukacja

Jerzy Owsiak: Polskie firmy potrzebują, aby państwo im nie przeszkadzało w prowadzeniu biznesu. Ważne jest też zaufanie i ograniczenie biurokracji

– To jest najbardziej dzielny kraj na świecie – mówi o polskim podejściu do przedsiębiorczości Jerzy Owsiak, założyciel i prezes Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Przy okazji gali wręczenia statuetek Lidera Polskiego Biznesu nawiązał do lat 90., które pokazały siłę pomysłowości i kreatywności polskich przedsiębiorców. Jerzy Owsiak został jednym z tegorocznych laureatów Nagrody Specjalnej Business Centre Club.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.