Przerwy w dostawach energii zatrzęsą produkcją mąki nie tylko
Rosnące ceny energii, wywołane kryzysem energetycznym, uderzają w przedsiębiorców i w gospodarstwa domowe. Pojawiają się jednak spore obawy nie tylko o dalszy wzrost cen, lecz także o samą dostępność nośników energii. Wprowadzenie ograniczeń w poborze energii elektrycznej, gazu ziemnego i ciepła – to dla branż spożywczych ogromne zagrożenie.
Branża młynarska, która w ostatnim czasie niejednokrotnie była wywoływana do tablicy i odpytywana z tematu wzrostu cent chleba, dziś staje w obliczu jeszcze większego zagrożenia w postaci przerw w dostawie energii. Młynarze obawiają się zaburzenia ciągłości łańcucha produkcyjnego, którego pierwszym ogniwem jest przemiał pszenicy czy żyta we młynie i produkcja mąki. Dalej następuje dostawa do piekarni, wypiek pieczywa i innych produktów, dostawa ich do sieci i sklepów, a na końcu zakup przez indywidualnego konsumenta.
– Jest to jedno naszych największych wyzwań w nadchodzącym jesienno-zimowym okresie. Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że współczesny młyn to nie wiatrak , którego skrzydła napędza siła wiatru. Obecnie produkcja odbywa się przy wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii i na każdym etapie niezbędne jest energia czyli prąd – mówi Krzysztof Gwiazda, Prezes Zarządu Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego.
Dziś mąka produkowana jest w Polsce przez duże i wysokowydajne młyny, ale również przez mniejsze zakłady zbożowe. Jednak wszystkie one muszą sukcesywnie unowocześniać swój park maszynowy, a ten jest całkiem rozbudowany. Współczesne młyny wyposażone są w: czyszczarnie zbóż, linie przemiałowe składające się z wielu sekcji mlewników, systemy nawilżania ziarna, odsiewacze, wialnie, mieszalnie, systemy transportu ziarna i mąki wewnątrz młyna, roboty paczkujące czy workujące oraz zautomatyzowane spedycje mąk luzem. I w zasadzie nie ma możliwości wyłączenia któregoś z tych urządzeń, bowiem są integralną częścią całości ciągłego procesu produkcyjnego.
– Linie technologiczne działają 24 godziny na dobę i nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy wystąpią przerwy w dostawie energii lub konieczność ograniczania jej poboru z powodu ogłoszenia odpowiednich stopni zasilania. Takie sytuacje całkowicie zaburzą produkcję mąki ze wszelkimi konsekwencjami tego faktu. Młyny nie będą w stanie wykonać zobowiązań dostaw mąki do piekarni, zakładów produkcyjnych czy ciastkarni. Jakiekolwiek zakłócenia w dostawach mąki odbiją się na produkcji pieczywa. Nie możemy się też do tego przygotować wcześniej, na przykład magazynując mąkę. Powierzchnie magazynowe umożliwiają zgromadzenie zapasów w ilościach mogących zabezpieczyć dostawy zaledwie na kilka dni. Większych możliwości magazynowania mąki nie mają też piekarze ani cukiernicy – ocenia Krzysztof Gwiazda.
Młyny pracują po 6 – 7 dni w tygodniu, a więc możliwość nadrobienia produkcji spowodowanej przerwami jest bardzo ograniczone.
– Ostatnio apelowaliśmy do rządzących, by wyłączono sektor młynarski i inne kluczowe branże spożywcze z planów ograniczenia poboru energii elektrycznej oraz gazu sieciowego (w sytuacji ogłoszenia określonych stopni zasilania) w celu zapewnienia możliwości ciągłości produkcji i tym samym zaopatrzenia konsumentów. Na razie nie otrzymaliśmy odpowiedzi – mówi prezes Związku Młynarskiego. – Sytuacja jest poważana i musimy zdawać sobie sprawę, że oprócz wyższych cen mąki spowodowanych podwyżkami energii mogą nas czekać zaburzenia dostaw mąki, chleba i innych wypieków dla konsumentów.

Sukces z przeszkodami: Blisko 1/3 polskich przedsiębiorczyń zmaga się z koniecznością udowadniania swojej wartości w biznesie

Czarna Lista Barier: postulaty deregulacyjne Konfederacji Lewiatan

BCC: budżet, inwestycje, podatki
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają prace nad szczegółowymi wytycznymi dla schronów. Prowadzona jest też inwentaryzacja i ocena stanu istniejących obiektów
W MSWiA trwają prace nad rozporządzeniem, które określi m.in., jakie warunki powinny spełniać miejsca schronienia, oraz wprowadzi spójne standardy dotyczące ich organizacji i wyposażenia. Ich opracowanie wymagane jest przez ustawę o ochronie ludności i obronie cywilnej, która weszła w życie 1 stycznia br. Trwa także inwentaryzacja istniejących obiektów zbiorowej ochrony, w tym schronów. Jak podkreślają eksperci, mamy w tym obszarze wiele zaległości do nadrobienia. Problemem jest niedobór specjalistów od budowli schronowych, którzy mogliby ten proces wesprzeć i przyspieszyć.
Handel
Nowy rozdział we współpracy Wielka Brytania – Unia Europejska. Bezpieczeństwo jedną z kluczowych kwestii

19 maja odbędzie się w Londynie pierwszy od brexitu na tak wysokim szczeblu szczyt brytyjskich i unijnych przywódców. Zdaniem polskich europosłów obydwie strony dojrzały do ponownego zacieśnienia stosunków i są dla siebie kluczowymi partnerami. Rozmowy dotyczyć mają przede wszystkim zagadnień związanych z obronnością, ale także możliwości swobodnego przemieszczania się młodych ludzi. Wyzwaniem we wzajemnych relacjach wciąż są kwestie handlowe.
Transport
W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.