Przerwy w dostawach energii zatrzęsą produkcją mąki nie tylko
Rosnące ceny energii, wywołane kryzysem energetycznym, uderzają w przedsiębiorców i w gospodarstwa domowe. Pojawiają się jednak spore obawy nie tylko o dalszy wzrost cen, lecz także o samą dostępność nośników energii. Wprowadzenie ograniczeń w poborze energii elektrycznej, gazu ziemnego i ciepła – to dla branż spożywczych ogromne zagrożenie.
Branża młynarska, która w ostatnim czasie niejednokrotnie była wywoływana do tablicy i odpytywana z tematu wzrostu cent chleba, dziś staje w obliczu jeszcze większego zagrożenia w postaci przerw w dostawie energii. Młynarze obawiają się zaburzenia ciągłości łańcucha produkcyjnego, którego pierwszym ogniwem jest przemiał pszenicy czy żyta we młynie i produkcja mąki. Dalej następuje dostawa do piekarni, wypiek pieczywa i innych produktów, dostawa ich do sieci i sklepów, a na końcu zakup przez indywidualnego konsumenta.
– Jest to jedno naszych największych wyzwań w nadchodzącym jesienno-zimowym okresie. Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że współczesny młyn to nie wiatrak , którego skrzydła napędza siła wiatru. Obecnie produkcja odbywa się przy wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii i na każdym etapie niezbędne jest energia czyli prąd – mówi Krzysztof Gwiazda, Prezes Zarządu Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego.
Dziś mąka produkowana jest w Polsce przez duże i wysokowydajne młyny, ale również przez mniejsze zakłady zbożowe. Jednak wszystkie one muszą sukcesywnie unowocześniać swój park maszynowy, a ten jest całkiem rozbudowany. Współczesne młyny wyposażone są w: czyszczarnie zbóż, linie przemiałowe składające się z wielu sekcji mlewników, systemy nawilżania ziarna, odsiewacze, wialnie, mieszalnie, systemy transportu ziarna i mąki wewnątrz młyna, roboty paczkujące czy workujące oraz zautomatyzowane spedycje mąk luzem. I w zasadzie nie ma możliwości wyłączenia któregoś z tych urządzeń, bowiem są integralną częścią całości ciągłego procesu produkcyjnego.
– Linie technologiczne działają 24 godziny na dobę i nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy wystąpią przerwy w dostawie energii lub konieczność ograniczania jej poboru z powodu ogłoszenia odpowiednich stopni zasilania. Takie sytuacje całkowicie zaburzą produkcję mąki ze wszelkimi konsekwencjami tego faktu. Młyny nie będą w stanie wykonać zobowiązań dostaw mąki do piekarni, zakładów produkcyjnych czy ciastkarni. Jakiekolwiek zakłócenia w dostawach mąki odbiją się na produkcji pieczywa. Nie możemy się też do tego przygotować wcześniej, na przykład magazynując mąkę. Powierzchnie magazynowe umożliwiają zgromadzenie zapasów w ilościach mogących zabezpieczyć dostawy zaledwie na kilka dni. Większych możliwości magazynowania mąki nie mają też piekarze ani cukiernicy – ocenia Krzysztof Gwiazda.
Młyny pracują po 6 – 7 dni w tygodniu, a więc możliwość nadrobienia produkcji spowodowanej przerwami jest bardzo ograniczone.
– Ostatnio apelowaliśmy do rządzących, by wyłączono sektor młynarski i inne kluczowe branże spożywcze z planów ograniczenia poboru energii elektrycznej oraz gazu sieciowego (w sytuacji ogłoszenia określonych stopni zasilania) w celu zapewnienia możliwości ciągłości produkcji i tym samym zaopatrzenia konsumentów. Na razie nie otrzymaliśmy odpowiedzi – mówi prezes Związku Młynarskiego. – Sytuacja jest poważana i musimy zdawać sobie sprawę, że oprócz wyższych cen mąki spowodowanych podwyżkami energii mogą nas czekać zaburzenia dostaw mąki, chleba i innych wypieków dla konsumentów.

BCC: budżet, inwestycje, podatki

Cyfrowe Priorytety Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej

Rok 2024 jest rekordowym pod względem niewypłacalności na świecie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Praca

Dostęp do wysoko wykwalifikowanej kadry przyciąga do Polski inwestorów. Kluczowymi partnerami stają się firmy z Wielkiej Brytanii
Polska zajmuje szóste miejsce w Europie pod względem atrakcyjności inwestycyjnej. Jako największa gospodarka w regionie, ze strategicznym położeniem, odgrywa istotną rolę w budowaniu odpornych, zrównoważonych i konkurencyjnych łańcuchów dostaw w szybko zmieniającym się globalnym środowisku. Tym samym jej potencjał inwestycyjny wciąż rośnie. Wielka Brytania już jest strategicznym partnerem dla Polski, potencjał jest jednak znacznie większy.
Sport
Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską

Ponad połowa Polaków deklaruje aktywność fizyczną co najmniej raz w tygodniu. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor, w 2025 roku 14 proc. osób planuje zwiększyć wydatki na siłownię, dietę oraz wizyty u specjalistów. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie sieci fitness dynamicznie rozwijają swoją działalność i dostosowują liczbę placówek do popytu. Xtreme Fitness Gyms zamierza do 2027 roku uruchomić 227 lokalizacji, w tym roku ma też powstać około 10 placówek Xtreme KiDS przeznaczonych dla dzieci. W planach jest również ekspansja zagraniczna.
Polityka
Przyspiesza proces wstąpienia Mołdawii do UE. Unia przeznaczy dla tego kraju ponad 1,8 mld euro wsparcia

– Wspieranie procesu integracji europejskiej Republiki Mołdawii jest kluczowe dla Polski – przekonuje Michał Szczerba, europoseł z Platformy Obywatelskiej. Mołdawia uzyskała oficjalny status kandydata do UE w 2022 roku. W opinii Komisji Europejskiej robi systematyczne postępy pomimo bezprecedensowych wyzwań, wynikających z intensyfikacji przez Moskwę działań hybrydowych obliczonych na wewnętrzną destabilizację tego państwa. Przyznany pakiet pomocy ma wesprzeć Mołdawię w implementacji reform związanych z akcesją do UE.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.