Światowy Dzień Jakości Woda butelkowana gwarantem wysokich standardów
Światowy Dzień Jakości, obchodzony jest co roku w drugi czwartek listopada. Ma on na celu promowanie wiedzy na temat jakości na całym świecie, podkreślenie jej znaczenia oraz konieczności nieustannej kontroli. Ten dzień stanowi także przypomnienie, że podejście do jakości systemów i procesów produkcyjnych może mieć spektakularny wpływ na życie człowieka. Tegoroczne hasło święta – „Quality conscience: Doing the right thing” – zwraca uwagę na znaczenie świadomych i jakościowych wyborów. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów, które spożywamy na co dzień, jak woda. Jej jakość i bezpieczeństwo są nieodłącznym elementem zdrowego życia.
Jak pokazują opracowania – m.in. raport KPMG[1] - w Polsce rośnie spożycie wody butelkowanej. Dodatkowo, to ten rodzaj wody wskazywany jest przez konsumentów jako najbezpieczniejsze i najbardziej jakościowe źródło nawodnienia – blisko 55 proc. respondentów decyduje się na jej zakup właśnie z tego powodu[2].
Normy dotyczące wód butelkowanych są bardzo restrykcyjne, określone m.in. w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych. Wody te muszą także spełniać standardy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Przepisy te są znacznie bardziej rygorystyczne niż przepisy, którym podlega woda wodociągowa, określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Co to oznacza w praktyce?
„Przede wszystkim należy podkreślić, że woda butelkowana, jako produkt spożywczy, podlega bardziej restrykcyjnym regulacjom prawnym niż woda kranowa. Dotyczy to m.in. wymogu braku obecności bakterii chorobotwórczych czy substancji potencjalnie niebezpiecznych. Każdy etap butelkowania naturalnej wody podlega ścisłej kontroli – zarówno producenta, jak i organów zewnętrznych” – podkreśla dr Roksana Kruć-Fijałkowska, hydrogeolożka, wykładowczyni Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Przepisy wyraźnie wskazują na standardy jakości wód butelkowanych – naturalne wody mineralne i wody źródlane muszą być wodami pierwotnie czystymi i pochodzić ze złoży podziemnych o udokumentowanych zasobach. W przeciwieństwie do wody kranowej, wody butelkowane nie mogą być poddawane żadnym procesom, które zmieniłyby ich naturalne właściwości fizykochemiczne czy mikrobiologiczne – a jedynie nielicznym, ściśle określonym prawnie, procesom przygotowania, takim jak np. napowietrzanie i filtracja.
„To właśnie wybór wody w butelce gwarantuje nam najwyższą jakość i standard – wody pierwotnie czystej, stworzonej przez naturę” – dodaje Roksana Kruć-Fijałkowska.
Światowy Dzień Jakości został ustanowiony w 1989 roku przez trzy główne międzynarodowe organizacje do spraw jakości: Amerykańskie Stowarzyszenie do spraw Jakości, Europejską Organizację Jakości oraz Unię Japońskich Naukowców i Inżynierów.
„Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie WODA!” zostało powołane w celu promowania bogactwa polskich wód naturalnych oraz popularyzowania wiedzy o ich zdrowotnym wpływie na organizm człowieka. Misją „Stowarzyszenia WODA!” jest edukacja na temat wód naturalnych oraz ich znaczenia dla prawidłowego nawodnienia w dyskusji o zdrowiu publicznym i indywidualnym, a także promowanie jej spożycia.
[1] Badanie KMPG przeprowadzone w grudniu 2016 roku
[2] Badanie SW RESEARCH we współpracy ze „Stowarzyszeniem Wody Mineralne i Źródlane – Stowarzyszenie Woda!” przeprowadzone w marcu tego roku

Spoglądając w przyszłość Unii Europejskiej, czyli o wzmocnieniu bezpieczeństwa i konkurencyjności do 2040 roku

Sukces z przeszkodami: Blisko 1/3 polskich przedsiębiorczyń zmaga się z koniecznością udowadniania swojej wartości w biznesie

Czarna Lista Barier: postulaty deregulacyjne Konfederacji Lewiatan
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Mercosur to tylko wierzchołek góry lodowej. UE ma ponad 40 umów handlowych, które mogą destabilizować rynek rolny
Umowa handlowa między UE a krajami Mercosur może znacząco zaburzyć konkurencję na rynku rolnym i osłabić pozycję unijnych, w tym polskich, producentów – ostrzegają rolnicy i producenci żywności. Umowie sprzeciwia się część krajów unijnych, które domagają się klauzuli ochronnych oraz limitów importowych. – Problemem jest jednak nie tylko ta konkretna umowa. Chodzi o cały system wolnego handlu, który się kumuluje z dziesiątek innych porozumień – podkreśla Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Firma
Dzięki zdalnej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem AI firmy zminimalizowały liczbę oszustw. Rozwiązania wykorzystuje głównie sektor finansowy

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2024 roku 5,9 proc. polskich firm korzystało z rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji. W 2023 roku był to odsetek na poziomie 3,67 proc. Wciąż jednak jest to wynik poniżej średniej unijnej, która wyniosła 13,48 proc. Jednym z obszarów, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców, jest weryfikacja tożsamości przez AI, zwłaszcza w takich branżach jak bankowość, ubezpieczenia czy turystyka. Jej zastosowanie ma na celu głównie przeciwdziałać oszustwom i spełniać wymogi regulacyjne.
Prawo
Daniel Obajtek: Własne wydobycie i operacyjne magazyny to filary bezpieczeństwa. Zgoda na magazyny gazu poza krajem to rezygnacja z suwerenności energetycznej

Były prezes Orlenu ostrzega przed zmianami w ustawie o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego. Jego zdaniem przygotowana przez rząd nowelizacja tzw. ustawy magazynowej i ujednolicanie unijnej polityki energetycznej to zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego Polski. W jego opinii tylko silna spółka narodowa, własne wydobycie, krajowe magazyny i zbilansowany miks energetyczny zapewnią Polsce bezpieczeństwo i konkurencyjność.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.