Komunikaty PR

IKEA i Wola Park wspólnie dla planety

2020-02-05  |  14:30
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.37 MB )

Naczynia należy myć po ich ostygnięciu, sól do gotowanej żywności powinno się wsypać dopiero, gdy zawartość naczynia będzie gorąca, a noże trzeba regularnie ostrzyć – to tylko kilka rad jak dbać o domowe przedmioty, by służyły jak najdłużej. IKEA i Wola Park łączą siły, aby wspólnie popularyzować życie w stylu less waste. Chcą przekonać klientów, że istnieje wiele prostych sposobów, dzięki którym unikną marnotrawstwa i wyrzucania przedmiotów. W ramach współpracy IKEA i Wola Park zapraszają na wystawę „Na dłużej” oraz cykl warsztatów „MaMY zielone pojęcie”.

Zasoby Ziemi kurczą się, a wysypiska śmieci zapełniają się w zastraszającym tempie. Zużywamy i wyrzucamy coraz więcej. Powodów, dla których pozbywamy się przedmiotów codziennego użytku, jest wiele. Jednym z nich jest nieprawidłowe użytkowanie i niewłaściwe dbanie o posiadane rzeczy. W badaniu IKEA „Climate Action Research 2019” 21 proc. badanych zadeklarowało, że zawsze, zanim kupią nowy produkt, starają się naprawić ten dotychczasowy. Dlatego tak istotne jest dzielenie się dobrymi praktykami, które mogą realnie ograniczyć wyrzucanie kolejnych produktów, a tym samym wpłynąć na popularyzację przyjaznego planecie stylu życia. IKEA podkreśla, że małe zmiany mają ogromne znaczenie i zaprasza do dbania o meble oraz akcesoria, które mamy w swoich domach.

Z jednej strony z badań, które prowadzi IKEA wynika, że ludzie na całym świecie coraz gorzej czują się, kiedy marnotrawią czy wyrzucają przedmioty. Z drugiej, wnioski z serii wywiadów przeprowadzonych w Warszawie są jednoznaczne – przechowujemy w swoich domach mnóstwo rzeczy, których już nie używamy. Często nie korzystamy z nich, ponieważ nie wyglądają już tak atrakcyjne lub nie funkcjonują, jak na początku. Jest na to kilka recept. Podstawowa to zapobieganie, czyli użytkowanie z odpowiednią dbałością, dzięki czemu rzeczy posłużą nam dłużej. W IKEA zdajemy sobie sprawę, że nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo zadbać o różne przedmioty i potrzebują jasnych wskazówek. Wspólnie z Wola Parkiem postanowiliśmy pomóc klientom i podzielić się z nimi naszymi sprawdzonymi sposobamimówi Agata Czachórska, kierowniczka projektu Circular IKEA, IKEA Retail w Polsce.

Garść rad jak dbać o domowy sprzęt

W odpowiedzi na te badania, specjaliści IKEA proponują szereg praktycznych i nieskomplikowanych rozwiązań, dzięki którym produkty dłużej pozostaną w dobrej kondycji. Jedną ze wskazówek jest obracanie materaca co sześć miesięcy w poziomie o 180° (głowa-stopy). Zapewnia to bardziej równomierne zużycie oraz pomaga przedłużyć jego żywotność. Warto również stosować ochraniacz, który zabezpieczy materac przed brudem, kurzem i rozlanymi płynami. Istotne jest także regularne wietrzenie poduszek i kołder, aby uniknąć wilgoci i zachować świeżość na dłużej, bez konieczności prania.

Z pozoru drobne czynności mają największe znaczenie. Dobrym zwyczajem jest regularne dokręcanie zawiasów w szafach i szafkach, a także połączeń montażowych w meblach. Dzięki temu będą służyły dłużej. Pozwoli to także uniknąć niedomykania się lub odstawania drzwiczek. Ponadto dzięki przymocowaniu szafy czy regału do ściany zabezpiecza się ich obudowy.

Równie sprawnie można przedłużyć trwałość naczyń i akcesoriów kuchennych. Aby zapobiec plamom z soli we wnętrzu naczyń, należy zaczekać z dodaniem soli do zawartości metalowego garnka czy rondla aż zawartość naczynia zacznie się gotować. W przypadku garnków i patelni warto pamiętać, aby przed myciem naczynie wystygło. Pozwoli to podstawie odzyskać jej pierwotny kształt i zapobiegnie odkształceniom. Ważne jest także aby nie podgrzewać pustego naczynia żaroodpornego ani nie dolewać wówczas do niego zimnych płynów. Układając patelnie jedna na drugiej w kuchennej szafce, warto pomiędzy nie włożyć tekstylne przekładki, które chronią przed zarysowaniami podczas przechowywania.

Kolejne porady dotyczą bambusowych i drewnianych desek. Przed pierwszym użyciem powinny zostać zabezpieczone olejem roślinnym, woskiem lub innym olejem nadającym się do kontaktu z żywnością. Po jednokrotnym naolejeniu należy odczekać 24 godziny i powtórzyć czynność. Następnie warto regularnie od czasu do czasu zabezpieczać deski w ten sposób. Zapobiegnie to wchłanianiu wilgoci i zabrudzeń w głąb drewna. Deski drewniane i bambusowe należy myć ręcznie oraz nie zostawiać ich długo zanurzonych w wodzie, gdyż powoduje to wypaczenie drewna. Powierzchnię deski można odświeżyć, szlifując ją papierem ściernym i zabezpieczając ponownie olejem.

O noże także należy dbać regularnie poprzez ostrzenie ich średnio raz w tygodniu. Warto również pamiętać o tym, by używać ostrzałki, która jest wykonana z materiału twardszego niż stal ostrza. Może to być np. ostrzałka ceramiczna lub kamienna. Po długotrwałym używaniu bez regularnego ostrzenia, konieczne może okazać się ostrzenie w punkcie profesjonalnego ostrzenia noży, aby przywrócić im pierwotną ostrość.

Warsztaty „MaMY zielone pojęcie” na rzecz promowania idei zero waste

W duchu eko Wola Park zaprasza na kontynuację warsztatów z cyklu „MaMY zielone pojęcie”. Wydarzenia dotyczące tematyki zero waste będą organizowane na terenie galerii. Pierwsze spotkanie odbędzie się w sobotę, 8 lutego, a do grona partnerów tegorocznej edycji spotkań dołączyła IKEA.

– Podstawą strategii działania Wola Parku jest poszanowanie klimatu oraz zdrowe i zrównoważone życie. Są to dla nas szczególnie ważne wartości, które regularnie wplatamy w nasze działania. Właśnie dlatego w ubiegłym roku zdecydowaliśmy się na organizację warsztatów „MaMY zielone pojęcie”. Spotkania z tej serii są szansą na pozyskanie i poszerzenie swojej wiedzy z zakresu ekologii. Wierzymy, że zajęcia pomogą uczestnikom wypracować zdrowe nawyki i będą źródłem dalszych inspiracji mówi Kamila Popławska-Bernatowicz, Customer Experience Leader Wola Parku.

„Na dłużej” – obrazy podpowiedzą jak dbać o meble i wyposażenie domu

Kolejną inicjatywą IKEA i Wola Parku jest współorganizacja wystawy zatytułowanej „Na dłużej”. Polska artystka Ewelina Sośniak przygotowała 7 obrazów i jeden obiekt, które przedstawiają wybrane sposoby dbania o meble i akcesoria domowe. Wernisaż wystawy odbył się na przełomie listopada i grudnia 2019 roku w Kuchni Spotkań IKEA, a od środy, 5 lutego do soboty, 29 lutego kolekcję dzieł będzie można obejrzeć w Wola Parku. Obrazy, przekazane Polskiemu Stowarzyszeniu Zero Waste, będą przedmiotem aukcji charytatywnej, która ruszy już 6 lutego na platformie Charytatywni Allegro. Zebrane środki Stowarzyszenie przeznaczy na organizację kawiarenek naprawczych, z których pierwsza odbędzie się 7 marca w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie.

Jako jeden z partnerów projektu “Na dłużej” chcemy zwrócić uwagę, jak ważne jest dbanie o produkty, które już mamy w swoich domach. Wierzymy, że dzięki temu przyczynimy się do zmiany świadomości społecznej dotyczącej zasobów naturalnych i promocji bezodpadowego stylu życiakomentuje Agnieszka Sadowska-Konczal, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste i dodaje Podpowiadamy, jak w łatwy sposób zadbać o meble i akcesoria, a tym samym jak zrobić mały krok w trosce o nasz największy dom – planetę.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Handel DPD Polska otwiera nowoczesną sortownię - Hub Drobnicowy (HDR) w Swędowie pod Łodzią Biuro prasowe
2025-04-14 | 06:00

DPD Polska otwiera nowoczesną sortownię - Hub Drobnicowy (HDR) w Swędowie pod Łodzią

Nowa, piąta już w Polsce sortownia DPD Polska to strategiczna inwestycja firmy, której celem jest dalsza optymalizacja procesów logistycznych oraz zwiększenie
Handel Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Handel Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl
2025-03-25 | 06:00

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

Wystartowały Dni Wiosennych Okazji w sklepie Amazon.pl, które potrwają do 31 marca 2025 r., oferując siedem dni wyjątkowych promocji na dziesiątki tysięcy produktów we

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.