Komunikaty PR

Indyk w kuchni na wiosnę

2020-04-14  |  01:00
Biuro prasowe

Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka, jest źródłem witamin B3, B6, B12, a także potasu, fosforu i cynku[1]. Poza tym posiada również wiele innych zalet m.in. kulinarną różnorodność.
Z warzywami, zaparzany, z dodatkiem egzotycznych nut smakowych czy jako składnik zup – to tylko wybrane przykłady jego zastosowań. Prezentujemy szczyptę faktów na temat mięsa z indyka oraz trzy kulinarne inspiracje specjalnie na ciepłe wiosenne dni.

Dlaczego mięso z indyka?

Mięso z indyka daje dużo możliwości kulinarnych. Można z niego przyrządzić proste, codzienne potrawy, jak i wyszukane dania na specjalne okazje. Cechuje je różnorodność – wystarczy chociażby porównać jasne, delikatne mięso z piersi indyka z ciemnym mięsem z uda o bardziej wyrazistym smaku.

Pierwsze z nich bardzo dobrze komponuje się ze smakami delikatnymi, pikantnymi, jak i słodkimi.
Z kolei udo cechuje mniejsza kruchość niż pierś. Świetnie nadaje się do pieczenia czy duszenia. Mięso z indyczego udźca można porównać nawet do delikatnej cielęciny.

Podudzia z indyka to dobry wybór dla tych, którzy cenią nie tylko smak, ale i wielkość porcji. Z kolei miłośnicy aromatycznych bulionów szybko docenią skrzydła z indyka, które sprawdzają się również jako mięsna baza do zup. Nietłuste, nadają wywarom delikatnie mięsny smak, nie przytłaczając innych, np. warzywnych nut smakowych[2].

Dania z indyka na wiosnę dla całej rodziny

Szymon Szlendak, kucharz programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, jest przekonany, że wraz z nadejściem wiosny warto postawić na indyka w kuchni. Ten rodzaj mięsa cenię za jego różnorodność. Jest dobrym składnikiem do komponowania smacznych i pożywnych dań. Wyśmienicie smakuje z sezonowymi warzywami, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu – komentuje szef kuchni. Kucharz proponuje również 3 proste pomysły na wiosenne dania z mięsem indyczym – dla amatorów zup, miłośników dań z dodatkiem ziemniaków oraz poszukiwaczy egzotycznych smaków. Zachęca również do włączenia w przygotowanie posiłków całej rodziny.

Przepisy szefa kuchni

Kulinarna inspiracja nr 1

Zupa warzywna z indykiem - pomysł na pierwsze danie, które sprawdzi się również w wersji solo.

 

 

 

Składniki: 

  • filet z indyka 150 g,
  • bulion warzywny
    400 ml,
  • cebula biała 1 szt.,
  • seler 1 szt.,
  • marchew 4 szt.,
  • biała fasola 100 g,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • tymianek,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz,
  • wędzona papryka.

 

  • Gotujemy ok. 400 ml bulionu warzywnego.
  • Pierś z indyka kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
  • Cebulę, seler, marchew kroimy w drobną kostkę. Posiekane warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju. Po ok. 3 minutach dodajemy białą fasolę, czosnek, posypujemy oregano i tymiankiem. Przelewamy do garnka.
  • W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną pierś indyka.
  • Usmażone mięso dodajemy do warzywnego wywaru z bulionem i całość gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. 
  • Pod koniec gotowania do zupy wyciskamy odrobinę soku z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. 

 

 

Kulinarna inspiracja nr 2

Zaparzana pierś z indyka w sosie mango-curry podawana z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem

Propozycja dla miłośników wiosennej egzotyki.
Przepis, który podbił serca uczestników warsztatów kulinarnych „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”.

 

 

Składniki: 

  • pierś z indyka 200 g, 
  • włoszczyzna, 
  • ryż paraboliczny 100 g, 
  • masło 150 g, 
  • cukier brązowy 20 g, 
  • żółta pasta curry 20 g, 
  • mleko kokosowe
    100 ml, 
  • świeże lub mrożone liście limonki 3 szt.,
  • limonka 2 szt., 
  • pulpa mango 50 g, 
  • groszek cukrowy świeży lub mrożony 150 g, 
  • 2 jajka, 
  • olej kokosowy, 
  • świeża kolendra i szczypiorek. 

 

  • Dokładnie myjemy i obieramy warzywa, a następnie przygotowujemy ok. 400 ml wywaru. 
  • Kroimy filet z piersi indyka w grube plastry i przekładamy do gotującego się wywaru, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy źródło ciepła. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Odlewamy szklankę wywaru i gotujemy na niej ryż paraboliczny. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Sos mango-curry: w rondlu przygotowujemy karmel i rozprowadzamy w nim pastę curry. Następnie wlewamy mleko kokosowe oraz pół szklanki wywaru z indyka, dodajemy liście limonki i powoli gotujemy. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy pulpę mango oraz skórkę i sok z limonki. Do gotowego sosu dodajemy groszek cukrowy, gotujemy aż będzie „al dente”.
  • Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z surowym jajkiem, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni.
  • Zaparzony filet indyka łączymy z sosem i zagrzewamy. Podajemy razem z groszkiem i smażonym ryżem. 

 

 

Kulinarna inspiracja nr 3

Indyk w sosie szpinakowym z kalafiorem i ziemniakami w mundurkach

Wiosenne danie  w bardziej tradycyjnym wydaniu, z uwielbianymi przez Polaków ziemniakami.

 

Składniki: 

  • 100  g piersi z indyka,
  • szpinak świeży 2 garści,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • główka kalafiora,
  • 6 ziemniaków średniej wielkości,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • słodka papryka (sypka),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

 

  • Mięso z piersi indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z wcześniej rozgrzanym olejem. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dodajemy też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażymy do momentu aż mięso będzie rumiane.
  • Po tym czasie umyte i osuszone liście szpinaku wrzucamy na patelnię i smażymy przez minutę.
  • Wyłączamy palnik i czekamy ok. 3 minuty aż mięso i szpinak lekko przestygną. Następnie dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i wszystko dokładnie mieszamy.
  • W tym czasie kalafior obieramy z liści i myjemy. W garnku zagotowujemy ok. 3 l wody, do której dosypujemy 3 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Do gotującej się wody wkładamy kalafior. Gotujemy przez ok. 15 minut, następnie odlewamy wodę.
  • Ziemniaki dokładnie myjemy i w całości, ze skórką, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (solimy 1 łyżeczkę na litr wody). Ziemniaki gotujemy ok. 25 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Na koniec układamy na talerzu ziemniaki z kalafiorem i polewamy je sosem szpinakowym z kawałkami indyka.

 

 

Więcej kulinarnych inspiracji i materiałów dotyczących programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” na www.wingsofquality.eu.

Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” jest programem informacyjno-promocyjnym, którego celem jest podkreślenie szczególnych cech metod unijnej produkcji rolnej oraz charakterystyki unijnych produktów rolno-spożywczych na rynku wewnętrznym UE. Kampania edukuje na temat wartości odżywczych mięsa indyczego, produkowanego w Europie oraz jego jakości, które wynikają z rygorystycznych zasad i procedur UE oraz przepisów wewnętrznych państw członkowskich[3].

 

 


[1] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 Z DNIA 16 MAJA 2012 R. USTANAWIAJĄCE WYKAZ DOPUSZCZONYCH OŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH DOTYCZĄCYCH ŻYWNOŚCI, INNYCH NIŻ OŚWIADCZENIA ODNOSZĄCE SIĘ DO ZMNIEJSZENIA RYZYKA CHOROBY ORAZ ROZWOJU I ZDROWIA.

[2] http://www.podajindyka.pl/o-indyku.html (dostęp 16.03.2020 r.).

[3] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2019:214:FULL&from=EN (dostęp 12.02.2020).

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR Manufaktura nagrodzona prestiżowymi Złotymi Spinaczami Manufaktura Manufaktura Biuro prasowe
2024-12-19 | 15:17

Manufaktura nagrodzona prestiżowymi Złotymi Spinaczami Manufaktura Manufaktura

Podczas 22. edycji konkursu Złote Spinacze, organizowanego co roku przez Związek Firm Public Relations, Manufaktura w Łodzi została nagrodzona dwoma statuetkami – Złotym i Srebrnym
Media i PR SLODKIE zaprasza do noworocznej celebracji w szampańskim stylu!
2024-12-16 | 12:00

SLODKIE zaprasza do noworocznej celebracji w szampańskim stylu!

SLODKIE zaprasza do noworocznej celebracji w szampańskim stylu! Marka znana z produkcji wyjątkowych słodyczy reklamowych zapowiada 2025 rok kolekcją, która zachwyca smakiem, formą i
Media i PR Marka Komfort debiutuje z serialem „Na Komfortowej”. W rolach głównych Edyta Her
2024-12-11 | 11:00

Marka Komfort debiutuje z serialem „Na Komfortowej”. W rolach głównych Edyta Her

Komfort - ekspert w zakresie kompleksowej renowacji wnętrz, po raz pierwszy w swojej historii wchodzi na rynek produkcji rozrywkowych. Już 9 grudnia na kanale YouTube marki odbędzie się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Infrastruktura

Prąd z największej prywatnej inwestycji energetycznej w Polsce popłynie w 2027 roku. Polenergia dostała właśnie potężny zastrzyk finansowania

Polenergia S.A. i Bank Gospodarstwa Krajowego podpisały umowę pożyczki ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO) na budowę morskich farm wiatrowych. Finansowanie wyniesie 750 mln zł i zostanie wykorzystane do budowy dwóch farm o łącznej mocy 1440 MW. Największa prywatna grupa energetyczna w Polsce realizuje ten projekt z norweskim Equinorem. Prace związane z budową fundamentów turbin na Bałtyku mają się rozpocząć w 2026 roku. Projekty offshorowe będą jednym z filarów nowej strategii Polenergii, nad którą spółka właśnie pracuje.

Przemysł

Polskie firmy przemysłowe bardziej otwarte na technologie. Sztuczną inteligencję wdrażają z ostrożnością [DEPESZA]

Innowacje cyfrowe w przemyśle, choć wiążą się z kosztami i wyzwaniami, są jednak postrzegane przez firmy jako szansa. To podejście przekłada się na większą otwartość do ich wdrażania i chęć inwestowania. Ponad 90 proc. firm przemysłowych w Polsce, które wprowadziły co najmniej jedno rozwiązanie Przemysłu 4.0, dostrzega wyraźną poprawę efektywności procesów produkcyjnych – wynika z nowego raportu Autodesk. Choć duża jest wśród nich świadomość narzędzi opartych na sztucznej inteligencji, na razie tylko 14 proc. wykorzystuje je w swojej działalności.

Prawo

Przez „wrzutkę legislacyjną” saszetki nikotynowe mogły zniknąć z rynku. Przedsiębiorcy domagają się konsultowania nowych przepisów

Coraz popularniejsze na rynku saszetki z nikotyną do tej pory funkcjonują poza systemem fiskalnym i zdrowotnym. Nie są objęte akcyzą ani zakazem sprzedaży osobom niepełnoletnim. Dlatego też sami producenci od dawna apelują do rządu o objęcie ich regulacjami, w tym podatkiem akcyzowym, żeby uporządkować rosnący rynek i zabezpieczyć wpływy budżetowe państwa. Ministerstwo Zdrowia do projektu ustawy porządkującej rynek e-papierosów bez zapowiedzi dodało regulację dotyczącą saszetek nikotynowych, która jednak w praktyce mogła zlikwidować tę kategorię wyrobów na rynku. Przedsiębiorcy nie kryją rozczarowania sposobem, w jaki wprowadzane są zmiany w przepisach regulujących rynek.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.