Komunikaty PR

Jak przechowywać sery? Porady eksperta

2024-09-24  |  01:00
Biuro prasowe

W lodówce, zamrażarce, a może w spiżarni - gdzie najlepiej przechowywać dojrzewające sery żółte, aby nie traciły swojego wyjątkowego smaku, aromatu i konsystencji? Prezentujemy krótki przewodnik po tradycyjnych i alternatywnych metodach przechowywania serów typu szwajcarskiego i holenderskiego, które od wieków przekazywane są przez smakoszy z pokolenia na pokolenie.

 

Jak przechowywać ser żółty w lodówce?

Właściwe przechowywanie dojrzewających serów żółtych znacząco wpływa na jakość produktu oraz trwałość utrzymywania się charakterystycznych walorów smakowych i zapachowych. Sery żółte przechowywane w niskiej temperaturze na dłużej zachowują nie tylko swoją strukturę i konsystencję, ale także naturalny aromat.

 

Warto pamiętać, by przed włożeniem sera żółtego do lodówki, zawinąć plasterki lub kawałki w papier, który umożliwi swobodny przepływ powietrza, a jednocześnie zabezpieczy produkt przed wysychaniem. Można także umieścić sery żółte w specjalnych pojemnikach z dziurkami, dzięki którym nie tylko utrzymamy odpowiednią wilgotność, ale także ochronimy przed bezpośrednim kontaktem z innymi produktami spożywczymi. Przechowywanie serów żółtych w zamkniętych pojemnikach będzie także skutecznie zapobiegać roznoszeniu się intensywnych i charakterystycznych aromatów po całej lodówce.

 

Do przechowywania serów żółtych idealnie sprawdza się temperatura między 4°C a 8°C. Sery dojrzewające, wyróżniające się twardszą skórką i mniejszą wilgotnością możemy także mrozić. Umieszczając ser żółty w lodówce, warto pamiętać, by trzymać go w przestrzeni o najniższym poziomie temperatury, z daleka od drzwiczek, gdzie temperatura bywa mało stabilna. Odpowiednio zabezpieczony ser żółty może leżeć w lodówce nawet kilka tygodni, pod warunkiem, że nie będziemy go nieustannie wkładać i wyciągać, a więc narażać na częste zmiany temperatury.

 

– Sery żółte w plasterkach najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu typu „otwórz – zamknij” lub w oddzielnym pojemniku ze specjalnymi otworami, które zapobiegnie utlenianiu się substancji odżywczych i ochroni nasz ulubiony przysmak przed bezpośrednim kontaktem z innymi produktami spożywczymi - radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. - Kawałki żółtego sera można oczywiście mrozić, jednak warto przy tym pamiętać, że ten sposób przechowywania może powodować utratę cennych walorów smakowych i zapachowych. Nie powinniśmy mrozić także serów miękkich i elastycznych, ponieważ po rozmrożeniu istnieje spore ryzyko, że stracą one swoją zwartą, sprężystą i kremową konsystencję.

 

Przechowując ser żółty w lodówce warto pamiętać, by przed degustacją wyciągnąć go odpowiednio wcześniej, by nabrał temperatury pokojowej, która wydobędzie pełnię jego naturalnego smaku i aromatu. Pamiętajmy również, by raz ochłodzony ser nie pozostawał poza lodówką dłużej niż kilka godzin.

 

Jak przechowywać ser żółty poza lodówką?

Zbyt wysoka temperatura oraz wilgotność powietrza powyżej 95% sprzyjają rozwojowi bakterii i pleśni, co przyspiesza proces psucia się dojrzewających serów żółtych. Choć domowe lodówki wydają się być idealną przestrzenią do przechowywania serów żółtych, okazuje się, że niektóre rodzaje tego przysmaku znacznie lepiej będą czuć się w wyższej temperaturze. Poza lodówką mogą spokojnie leżakować np. sery wędzone. Warto pamiętać, by trzymając sery poza lodówką umieścić je np. pod szklaną kopułą, która ochroni ser przed czynnikami zewnętrznymi.

 

Jednym z najciekawszych alternatywnych sposobów na przechowywania serów żółtych są tzw. piwniczki serowe, które gwarantują idealne zacienienie temperaturę i wilgotność powietrza. Dawniej takie piwniczki stanowiły stały element aranżacji domowej przestrzeni, dziś to raczej luksus dla prawdziwych smakoszy.

 

– Piwniczki ogrodowe cieszą się obecnie coraz większą popularnością. Oprócz najlepszej jakości serów żółtych, możemy w nich trzymać także butelki ulubionego wina, własnoręcznie wędzone wędliny oraz słoiczki z domowymi przetworami - podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

 

Murowana piwniczka pełna smakowitych skarbów może stać się także oazą spokoju i ochłody, którą docenimy zwłaszcza podczas letnich upałów.

 

Jak przechowywać ser żółty podczas podróży?

Przechowywanie sera żółtego podczas podróży samochodem lub innym środkiem transportu jest nie lada wyzwaniem. Podczas podróży należy obserwować barwę transportowanego sera żółtego i zwracać baczną uwagę, gdy zacznie zmieniać kolor na bardziej żółty lub bardziej brązowy. Warto także regularnie sprawdzać zapach sera. Jeżeli jego aromat zacznie być nieprzyjemny lub amoniakowy, lepiej wyrzucić go niż ryzykować zatruciem.

 

Skutecznym rozwiązaniem wszelkich problemów z przechowywaniem żywności podczas podróży są niewielkiej wielkości torby termiczne z wkładami chłodzącymi, a także wybór serów żółtych plasterkowanych, sprzedawanych w specjalnych, jednorazowych opakowaniach typu „otwórz – zamknij”.

 

Szybkim i smacznym przepisem na wykorzystanie różnych gatunków serów dojrzewających, których czas przydatności do spożycia zbliża się ku końcowi, jest pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską. Przepis podajemy poniżej – smacznego!

 

Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską

 

Składniki:

- 500 g chleba razowego żytniego

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- 2 łyżki masła

- 2 średnie cebule

- 4 ząbki czosnku

- 2 l rosołu lub bulionu

- ½ łyżeczki kminku

- 250 g wędzonej kiełbasy

- 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

- bagietka pszenna lub żytnia

- sól, pieprz i majeranek do smaku

 

Wykonanie:

Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem.

Podawać z grzankami zapieczonymi na złoty kolor.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Światowy Dzień Żywności. Sprawdź, jak przeciwdziałać marnowaniu jedzenia Biuro prasowe
2024-10-15 | 12:55

Światowy Dzień Żywności. Sprawdź, jak przeciwdziałać marnowaniu jedzenia

W Polsce co roku marnuje się 4,8 miliona ton żywności, z czego aż 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych. Z najnowszego raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2023”, przygotowanego przez
Żywienie Makaron – szybki sposób na pyszny obiad z Czosnkiem białym konserwowym OLE!
2024-10-15 | 09:00

Makaron – szybki sposób na pyszny obiad z Czosnkiem białym konserwowym OLE!

Jesteś w ciągłym biegu i nie masz czasu na przygotowanie posiłku? Postaw na makaron i kilka sprawdzonych składników, a w kilka minut przygotujesz pyszne, sycące danie. Czosnek biały
Żywienie BRAK ZDJĘCIA
2024-10-11 | 01:00

Nowości - słodkości w KFC! KFC Pumpkin Spice Latte & Shake, Churros i Deluxe Ice

Długo wyczekiwane, najbardziej jesienne napoje zawitały do KFC! W menu pojawiły się KFC Pumpkin Spice Latte i KFC Pumpkin Spice Shake. Dla tych, którzy nie czują jeszcze tego klimatu, KFC przygotowało dwie ekstra pyszności na

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Green Industry Summit 2024

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Finanse

Polska unijnym liderem w pracach nad Społecznym Planem Klimatycznym. Ma pomóc w walce z ubóstwem energetycznym

Polska jest najbardziej zaawansowana spośród państw członkowskich w pracach nad stworzeniem Społecznego Planu Klimatycznego, który ma zostać przedstawiony w ciągu kilku tygodni. W ramach planu 50 mld zł ze Społecznego Funduszu Klimatycznego trafi na wsparcie transformacji energetycznej w Polsce, z czego jedna trzecia – na inwestycje w obszarze budownictwa. Z założenia środki te mają uchronić najbiedniejszych przed ubóstwem energetycznym w czasie przejściowym transformacji energetycznej.

IT i technologie

Nowe technologie zmieniają pracę statystyków. Mogą poddawać szybkiej analizie duże zasoby informacji

Rozwój nowoczesnych technologii, w tym zwłaszcza uczenia maszynowego czy generatywnej sztucznej inteligencji, zwiększa możliwości statystyków. Mogą oni korzystać z nowych źródeł danych i poddawać szybkiej analizie duże zasoby informacji. Wraz z rozwojem narzędzi informatycznych zmienia się też sposób, w jaki odbiorcy poszukują danych statystycznych. Opracowania przygotowywane przez jednostki takie jak Główny Urząd Statystyczny czy Eurostat będą musiały konkurować z tymi, które przygotowują podmioty niewyspecjalizowane lub nawet modele językowe, bazujące często na niepewnych źródłach.

DlaWas.info

Infrastruktura

Firmy energetyczne cierpią na niedostatek kadr. Niepewność w branży zniechęca do edukacji w tym kierunku

Branżę energetyczną w całej Europie, także w Polsce, czeka szeroko zakrojona zielona transformacja. Tymczasem w ciągu ostatnich 30 lat dokonywano bardzo mało inwestycji w tym sektorze, a wykonawcy zajmujący się budową infrastruktury borykają się z niedostatkiem odpowiednio wykwalifikowanej kadry. Przyciąganie pracowników i szkolenie ich jest utrudnione przez niepewność zamówień w kolejnych latach.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.