Komunikaty PR

Kuchnia modna czy wygodna?

2022-03-24  |  15:00
Biuro prasowe
Do pobrania kuchnia ( 0.22 MB )

Kuchnia idealna to kuchnia dobrze zaplanowana. To miejsce gdzie wszystko czego potrzebujesz masz zawsze w zasięgu ręki. Ergonomia i funkcjonalność potrafią w znacznym stopniu ułatwić pracę związaną z codziennym przygotowywaniem posiłków. W końcu nikt nie lubi biegać po kuchni w poszukiwaniu potrzebnych akcesoriów. Zabudowa meblowa i rozmieszczenie urządzeń to połowa sukcesu, drugą stanowi dobry sprzęt AGD.

 

Jak się urządzić w kuchni?

Odświeżenie czy generalny remont? A może właśnie wprowadzasz się do nowego mieszkania i już w myślach projektujesz kuchnię marzeń. Styl nowoczesny, retro, boho, a może futurystyczny? Wyspa kuchenna, kuchnia otwarta na salon, a może jako osobne pomieszczenie. Płytki w wyrazistym kolorze czy sterylna biel. Projektanci wnętrz i architekci prześcigają się w coraz to nowych pomysłach na aranżację pomieszczeń. Tymczasem coraz częściej nie trendy, ale ergonomia i funkcjonalność to słowa klucze przy urządzaniu przestrzeni kuchennej. A projekt taki winien opierać się na 5 strefach: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania.

Strefa gotowania

Najważniejsza podczas naszych kulinarnych wyczynów. Tu umieszczone są bowiem sprzęty wieńczące cały ich proces, czyli: płyta kuchenna i piekarnik, a często również pochłaniający zapachy okap. Praktycznym rozwiązaniem w tej sekcji, do którego przekonuje się coraz więcej osób jest odejście od wolnostojącego sprzętu AGD na rzecz zabudowy. Jest to nie tylko kwestią estetyki, ale również swego rodzaju aranżacyjnej harmonii. Zabudowa daje również optyczne wrażenie przestronności, a także pozwala na łatwiejsze utrzymanie porządku, bez zamartwiania się o brud czy resztki jedzenia, które w innych przypadkach mogą utknąć w szczelinach między szafką a piekarnikiem. Niebagatelne znaczenie ma też kwestia bezpieczeństwa, strefa gotowania to „gorące” miejsce. A zaletą zabudowy jest możliwość zamontowania np. piekarnika z dala od wszędobylskich rączek małych kulinarnych odkrywców. Do takich rozwiązań dedykowana jest Linia Simplified marki Gorenje z indukcyjną płytą kuchenną i piekarnikiem do zabudowy.  Płyty indukcyjne zyskują na popularności głównie z powodu szybkości z jaką podgrzewają przygotowywane potrawy, a opcja PowerBoost odpowiadająca za intensyfikację ciepła w krótkim czasie zapewnia również znikome ryzyko oparzenia, poprzez szybkie wytracanie ciepła zaraz po zdjęciu naczynia z gotującym się daniem. Wyposażona w funkcję AutoDetect wykrywa pozycję naczynia po włączeniu, uruchamiając wybraną strefę grzewczą, a TimeAssist zapewnia pełną kontrolę nad czasem gotowania, poprzez jego rejestrację oraz możliwości ustawienia opcji minutnika. Funkcja IQcook znajdująca się w płytach Gorenje, to inteligentny i elastyczny system, w którym mamy możliwość wyboru różnych programów gotowania. IQ Boil doprowadza zawartość naczynia do wrzenia i utrzymuje jego stałą temperaturę. IQ Grill nazywany najzdrowszym grillem w historii oferuje cztery poziomy pieczenia z użyciem bardzo małej ilości oleju, a IO Simmer to opcja stworzona dla potraw, które wymagają długiego i wolnego gotowania. Zaletą piekarnika do zabudowy jest możliwość zamontowania go w dowolnym miejscu, niekoniecznie pod płytą. Umieszczenie go np. na wysokości blatu kuchennego pozwoli nam zadbać nie tylko o bezpieczeństwo naszego ciekawskiego potomstwa, ale także kręgosłupa oszczędzając mu wielokrotnego schylania się w celu skontrolowania postępu procesu pieczenia. Sam piekarnik wyposażony jest w funkcje, które pozwalają m.in. na bardzo szybkie podgrzewanie (osiąga temperaturę 200 stopni już w 5 minut), pieczenie delikatne zapewniające efekt soczystości i kruchości,  uzyskanie idealnie złocistobrązowej skórki na zapiekance czy upieczenie idealnej domowej pizzy (w 300 stopniach). Automatyczna regulacja temperatury (DC+ System) zewnętrznej powierzchni piekarnika obniża temperaturę do 60 stopni, by zapobiec jego uszkodzeniom. Znane ze swojej innowacyjnej zaokrąglonej wnęki (HomeMade) zainspirowanej tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem zapewniają lepszą cyrkulację powietrza i stabilną temperaturę w całym piekarniku dla efektu równomiernego pieczenia. Chleb jak z piekarni? Nic prostszego, wystarczy włączyć program ExtraSteam by cieszyć się chrupiącą skórką. A to dzięki pieczeniu z użyciem pary. Całości dopełniają zdejmowane szklane drzwiczki, teraz ich wyczyszczenie będzie nie tylko łatwe, ale i dokładne.     

Kuchnia powinna być praktyczna, funkcjonalna i innowacyjna. Planując jej wygląd i aranżując wnętrze powinniśmy skupić się na trzech kwestiach: ergonomii, bezpieczeństwie i  odpowiednim wyposażeniu w  innowacyjny sprzęt AGD mający za zadanie ułatwić nam pracę i sprawić by czas spędzony w kuchni przestał być codziennym obowiązkiem, a stał się prawdziwą przyjemnością w odkrywaniu kulinarnych sekretów.

Sprzęt do zabudowy w postaci:

płyty kuchennej IS645BSC

 piekarnika BOS6737E20FBG

Znajdziesz na stronie:  www.gorenje.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Konsument Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie? Biuro prasowe
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden
Konsument Złodzieje nie mają Świąt
2024-12-20 | 11:00

Złodzieje nie mają Świąt

Przerwa świąteczna i noworoczna zbliża się wielkimi krokami. Jak informuje policja, to właśnie m.in. w tym okresie częściej dochodzi do kradzieży z włamaniem w domach
Konsument Święta jakby luksusowe – co 4. Polak zadłuża się na Boże Narodzenie
2024-12-17 | 08:00

Święta jakby luksusowe – co 4. Polak zadłuża się na Boże Narodzenie

Aż 1/4 Polaków zadłuża się na organizację świąt Bożego Narodzenia, aby były wystawne, z czego 6 proc. zrobiło to wielokrotnie. Najczęściej konsumenci sięgają po pomoc rodziny,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.