Komunikaty PR

S.Pellegrino Young Chef 2022-23: Rozstrzygnięcie półfinału dla naszego regionu!

2022-11-18  |  14:15
Biuro prasowe

Najznamienitsi młodzi szefowie kuchni z różnych zakątków świata już od 2 miesięcy rywalizują w regionalnych finałach konkursu S.Pellegrino Young Chef. W trakcie półfinałów kucharze z danego regionu dają popis swojej kulinarnej kreatywności 
i walczą o prestiżowe nagrody. W środę 8.11.2022 zakończyła się część dla Europy Południowo-Wschodniej oraz basenu Morza Śródziemnego, w której udział brał reprezentant Polski – Paweł Szulżycki.

 

Z inicjatywy S.Pellegrino, marki naturalnej wody mineralnej, od 10.09.2022 r. do 31.01.2023 r. na całym świecie trwają regionalne finały, których celem jest wyłonienie międzynarodowych talentów kulinarnych. To oni, 15 najlepszych, wezmą udział w odbywającym się w przyszłym roku Grand Finale w Mediolanie. Ich kulinarne zdolności zostaną sprawdzone przez Grand Jury – najbardziej znanych i cenionych szefów kuchni na świecie. Mistrzowie ocenią popisowe dania finalistów i wydadzą ostateczny werdykt na podstawie 3 Złotych Zasad, które z kolei punktowane są w dziesięciostopniowej skali. Suma punktów pozwoli wyłonić osobę, która otrzyma tytuł S.Pellegrino Young Chef Academy Award 2022-23.

 

W półfinale regionalnym Polskę reprezentował Paweł Szulżycki, młody szef kuchni z Gorzowa Wielkopolskiego. Nazwę i koncept swojego popisowego dania zaczerpnął od obrazu, wyrażając tym samym przekonanie, iż kulinaria to nie tylko pasja, lecz również sztuka, choć zamiast w galeriach i muzeach – prezentowana jest na stołach i w restauracjach. Wszyscy jesteśmy artystami! – podkreślił. Naszego kucharza wspierał jego mentor – Bartosz Szymczak. Na miejscu był również lokalny ambasador marki San Pellegrino – Matteo Brunetti, rzymianin, który po udanym występie w finale programu kulinarnego na dłużej zadomowił się w Polsce i tworzy treści w Internecie, promujące włoską kuchnię, kulturę i styl życia. To dzięki niemu mogliśmy poznać kulisy całego konkursu, podziwiać z bliska dania oraz uczestniczyć wirtualnie w relacji z gali finałowej.  

 

Finał Regionalny w Zagrzebiu

 

Do tej pory półfinały odbyły się już w 10 regionach na świecie, w tym m.in. w Europie Zachodniej, Europie Środkowej, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, USA czy Chinach. 8.11.2022 r. w Zagrzebiu nastąpił oficjalny półfinał dla kolejnej grupy – tym razem Europy Południowo-Wschodniej i państw basenu Morza Śródziemnego.

 

S.Pellegrino Young Chef to niepowtarzalna szansa na zyskanie rozpoznawalności oraz zawalczenie o tytuł najlepszego młodego szefa kuchni na świecie. Sam udział w konkursie jest wyjątkowym wyróżnieniem. Zawody sprawdzają zarówno techniczne umiejętności, jak i kreatywność młodych kucharzy. Podobnie jak podczas nadchodzącego Grand Finale, w finałach regionalnych kulinarne kreacje zostały ocenione w dziesięciostopniowej skali, w trzech kryteriach obejmujących umiejętności techniczne, kreatywność i wizję. Przedstawicielem Polski był wybitny szef – Paweł Szulżycki. Jesteśmy niesamowicie dumni z jego bardzo dobrego występu – zaznaczyła Marta Foryś, Brand Manager marek San Pellegrino, Acqua Panna oraz Perrier. 

 

Decyzją jury regionalny etap konkursu 8.11 wygrał Gregory Kikis z Grecji i to właśnie on będzie reprezentował nasz region na finale w Mediolanie. Otrzymał również jedną z Nagród Specjalnych. Finalista zdobył uznanie jury swoim popisowym daniem „The Story of Cod”.

 

Podczas konkursu przyznano 3 Nagrody Specjalne:

 

  • Fine Dining Lovers Food For Thought Award, przyznawaną przez czytelników magazynu “Fine Dining Lovers” – którą otrzymał Gregory Kikis z Grecji za danie „The Story of Cod”
  • S.Pellegrino Award For Social Responsibility za odpowiedzialność społeczną – której laureatem został Ziga Koprivic ze Słowacji za danie “Just the two of us” 
  • Acqua Panna Award For Connection in Gastronomy – przyznaną przez mentorów konkursu Iwanowi Tartaro z Chorwacji za danie „Grounded Roots”

 

Polska reprezentacja w Grand Jury

 

W trakcie półfinałów dla naszego regionu, nie zabrakło również polskiej reprezentacji 
w składzie jury. Przedstawicielką Polski wśród zespołu sędziów została Iwona Niemczewska, która z pasji do gotowania porzuciła zawód prawniczki. Jako kuchenna wirtuozka i właścicielka szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”, specjalizuje się ona w komponowaniu dań w stylu fine dining oraz slow food – z użyciem starannie wyselekcjonowanych i naturalnych składników. Do mistrzostwa Iwona Niemczewska, nagrodzona tytułem Kobiety Szefa 2018 Gault & Milau Polska, doszła zarówno dzięki stażom w cenionych i mogących pochwalić się gwiazdkami Michelin restauracjach (Hibiscus, Murano, Club Gascogne), jak i dzięki podróżom po gastronomicznym szlaku. Podczas swoich wyjazdów często odwiedza gwiazdkowe restauracje, gdzie na bieżąco śledzi trendy i nowoczesne techniki fine dining. Te doświadczenia pozwoliły jej ukształtować swoją własną wizję kulinarną, którą dzieli się z innymi również jako trener i sędzia kulinarny.

 

 

Więcej informacji na temat konkursu S.Pellegrino Young Chef 2022-23 na: https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR VOICE IMPACT AWARD – ogólnopolski konkurs grantowy dla dziennikarzy i studentów Biuro prasowe
2025-04-10 | 17:00

VOICE IMPACT AWARD – ogólnopolski konkurs grantowy dla dziennikarzy i studentów

Aż 87% Polaków jest zmęczonych polaryzacją społeczną i polityczną widoczną zarówno w przestrzeni publicznej, jak i prywatnej. Z kolei prawie 80% polskich
Media i PR Komunikacja w czasach kryzysów i zmian geopolitycznych. Jubileuszowy Kongres Public Relations
2025-04-10 | 10:20

Komunikacja w czasach kryzysów i zmian geopolitycznych. Jubileuszowy Kongres Public Relations

W świecie fake newsów, dezinformacji oraz globalnych problemów profesjonalne zarządzanie komunikacją przestało być wyborem – stało się koniecznością. O tym, jak
Media i PR Jak skutecznie wykorzystać komunikację mobilną w biznesie?
2025-03-27 | 09:30

Jak skutecznie wykorzystać komunikację mobilną w biznesie?

Współczesne przedsiębiorstwa nie mogą pozwolić sobie na ignorowanie nowoczesnych narzędzi komunikacyjnych. Rozwój technologii mobilnych sprawił, że firmy mają dostęp do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Z UE na pomoc Ukrainie trafiło 148 mld euro. Potrzebne jest dalsze wsparcie, także w kontekście wypracowania sprawiedliwego pokoju

Prezydent Rosji Władimir Putin ogłosił gotowość do podjęcia bezpośrednich rozmów pokojowych z Ukrainą, które mają się rozpocząć 15 maja w Stambule. USA i UE liczą, że Rosja zgodzi się na 30-dniowe zawieszenie broni i wstrzyma ataki na infrastrukturę krytyczną. Unia już zapowiedziała, że w przypadku odmowy zaostrzy sankcje. Europoseł PiS Arkadiusz Mularczyk apeluje o większą determinację UE w wykorzystaniu zamrożonych rosyjskich aktywów i wsparcie w odbudowie Ukrainy.

Polityka

Prof. L. Balcerowicz: Polska obok Turcji ma największy udział własności państwowej. Potrzebujemy odpolitycznienia gospodarki

Nacjonalizacja i repolonizacja polskiej gospodarki zapowiedziana przez Donalda Tuska wzbudziła mieszane komentarze i reakcje, głównie z powodu niedoprecyzowania, jakie działania miałaby oznaczać. Zdaniem prof. Leszka Balcerowicza to „mętny slogan”, za którym może się kryć wiele znaczeń, takich jak ograniczenie wpływu kapitału zagranicznego albo nacjonalizacja. Tymczasem tym, co naprawdę potrzebne jest gospodarce, jest wycofanie się z niej polityków i prywatyzacja spółek, których wciąż zbyt wiele znajduje się w gestii rządzących – ocenia ekonomista.

Przemysł

Trwa operacja zmiany wyposażenia indywidualnego żołnierzy. Potrzebny modułowy system „od stóp do głów”

Według zapowiedzi MON ten rok ma być przełomowy pod względem zmiany wyposażenia indywidualnego polskich żołnierzy. To efekt trwającej od 1,5 roku operacji Szpej, której celem jest modernizacja umundurowania oraz uzbrojenia i której rząd nadał wysoki priorytet. Podczas ubiegłotygodniowego forum Defence24 Days dwie polskie firmy przedstawiły swoją propozycję systemu wyposażenia „od stóp do głów” dla żołnierzy, którego zaletą ma być nie tylko kompleksowość, ale także modułowość i możliwość dostosowania do konkretnych potrzeb danego operatora.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.