Komunikaty PR

Zostań domowym cukiernikiem! Sprawdź przepis na pyszną tartę chałwową!

2022-03-14  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Komunikat prasowy
38 pr & content communication

Łódź
91-035 Łódź
38|pr.pl| |38|pr.pl
000000000
www.38pr.pl

Już we wtorek będziemy obchodzić święto wszystkich Piekarzy i Cukierników. Nawet jeżeli zawodowo nie zajmujesz się przygotowywaniem słodkich pyszności, nic nie stoi na przeszkodzie, aby właśnie dziś poczuć się jak mistrz cukiernictwa. Zaskocz swoich najbliższych wyjątkową tartą chałwową ze spodem wykonanym z sezamków!

 

Chociaż w naszych domach pośród słodkich wypieków zdecydowanie królują serniki, szarlotki oraz tradycyjne drożdżowce, w ostatnim czasie serca i podniebienia Polaków zdobywają także wykwintne tarty. Należą one do jednych z najpopularniejszych ciast kuchni francuskiej, a dzięki temu, że można właściwie dowolnie dobierać dodatki, każdy miłośnik słodkości znajdzie swoją ulubioną wersję.

Podstawą jest klasyczne ciasto kruche lub francuskie (można wykorzystać gotowe), ale warto też eksperymentować z innymi rodzajami ciasta. Masa, którą wylewa się na podpieczony spód, to najczęściej krem z dodatkiem nabiału i jaj lub – w wersji bez dodatkowego pieczenia – śmietana kremówka z dodatkami. Na wielu tartach pojawiają się także owoce i sosy czekoladowe. 

 

Jednym z wariantów wartych spróbowania, zwłaszcza z okazji święta Piekarzy
i Cukierników, jest tarta z wiśniami, do której wykonania wykorzystamy sezamowe przekąski – ręcznie wyrabianą chałwę i  sezamki. Sprawdź już dziś przepis przygotowany przez Asię Banad – autorkę popularnego bloga „Posypane”.

Spód sezamkowy: 

  • 150 g masła, miękkiego + do wysmarowania formy 
  • 140 g cukru 
  • Szczypta soli 
  • 3 żółtka   
  • 200 g mąki 
  • 1 opakowanie sezamków  
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem chałwowy: 

  • 300 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej 
  • 200 g chałwy np. chałwy waniliowej 
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego 

Dodatki:

  • Wiśnie z syropu lub konfitura wiśniowa (lub świeże/rozmrożone wiśnie) 
  • Kakao do oprószenia 
  • Pokruszone sezamki

Przygotowanie:  

Foremkę na tartę smarujemy dokładnie masłem. Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera aż do powstania jasnożółtej, puszystej masy. Dodajemy żółtka (jedno po drugim) i miksujemy (masa może się zwarzyć, ale nie należy się martwić, to normalne). Sezamki rozdrabniamy na pył (za pomocą blendera lub umieszczając sezamki w torebce strunowej i uderzając w nie wałkiem). Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i sezamkowym pyłem. Suche składniki dodajemy do masy jajeczno-maślaneji miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza (włączamy termoobieg). Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia
i przenosimy do foremki na tartę. Schładzamy w formie kolejne 15 minut. Pieczemy przez 25-30 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika, całkowicie studzimy.

W celu wykonania kremu chałwowego śmietankę ubijamy z mascarpone na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy pokruszoną chałwę. Krem wykładamy na upieczony i wystudzony spód, układamy wiśnie, sezamki i posypujemy kakao.

Ręcznie wyrabianą chałwę oraz sezamki możesz wygodnie zamówić w sklepie online Unitop: https://tiny.pl/9pnfv.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 38 pr & content communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR SEO Vibes Summit ‘25 – konferencja all-inclusive o międzynarodowym zasięgu Biuro prasowe
2025-03-04 | 13:00

SEO Vibes Summit ‘25 – konferencja all-inclusive o międzynarodowym zasięgu

Wiedza, networking, relaks – to hasła przewodnie eventu w Zakopanem, czyli jednej z najważniejszych konferencji SEO w Europie, która zrzesza specjalistów
Media i PR BRAK ZDJĘCIA
2025-02-25 | 10:50

Reklama offline w erze cyfryzacji – dlaczego wciąż działa?

W czasach, gdy marketing cyfrowy zdominował strategie promocyjne wielu firm, łatwo zapomnieć o sile reklamy offline. Media społecznościowe, kampanie Google Ads czy reklamy wideo stały się nieodłącznym elementem codziennych działań
Media i PR IMM - Medialna siła marki
2025-02-04 | 11:30

Medialna siła marki – praktyczny poradnik dla PR i marketingu

Wydana przez IMM publikacja Medialna siła marki. Sprawdź, jak i dlaczego medialność wpływa na sprzedaż autorstwa Anny Sanowskiej i Roberta Sadowskiego to praktyczny przewodnik

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

KE pracuje nad planem działań dla przemysłu motoryzacyjnego. Eksperci widzą dla niego przyszłość w technologiach bezemisyjnych

5 marca Komisja Europejska przedstawi plan działań dla przemysłu motoryzacyjnego, który ma zapewnić wsparcie dla sektora pozostającego pod dużą presją. Dyskusje na forum UE dotyczą m.in. możliwości rewizji zakazu sprzedaży aut spalinowych od 2035 roku, o co wnioskują europosłowie z Europejskiej Partii Ludowej, podkreślając, że cel ten wydaje się trudny do osiągnięcia. Marcin Korolec, prezes zarządu Fundacji Promocji Pojazdów Elektrycznych, ocenia, że będzie to jednak decyzja szkodliwa dla przyszłości sektora motoryzacyjnego.

IT i technologie

Sztuczna inteligencja usprawni załatwianie spraw urzędowych. Polski model językowy PLLuM zadebiutuje w mObywatelu

Ministerstwo Cyfryzacji zaprezentowało w ubiegłym tygodniu polski model językowy PLLuM. Polish Large Language Model to rodzina modeli sztucznej inteligencji, która pozwala przetwarzać i generować teksty w języku polskim. Ma to być przełomowy krok w cyfryzacji kraju, który może zmienić sposób funkcjonowania administracji publicznej. PLLuM jako wirtualny asystent w mObywatelu przeprowadzi przez aplikację, a jako inteligentny asystent urzędniczy zautomatyzuje przetwarzanie dokumentów.

Problemy społeczne

Biznes coraz chętniej angażuje się w działania społeczne. To ważny partner dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy w ciągu 32 lat działalności zebrała blisko 2,3 mld zł i kupiła ponad 74,5 tys. urządzeń. Fundacja realizuje ogólnonarodowe programy medyczne, uczy pierwszej pomocy i krzewi ideę wolontariatu. W działania organizacji chętnie angażuje się też biznes. Jerzy Owsiak, współzałożyciel i prezes fundacji, otrzymał nagrodę specjalną Business Centre Club, m.in. za wkład w budowanie empatycznego i solidarnego społeczeństwa.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.