Nawet 7 na 10 warzyw i owoców może zawierać pestycydy
ZOOM BSC
Angorska 25/2
02-920 Warszawa
luiza.roslon|zoom-bsc.pl| |luiza.roslon|zoom-bsc.pl
500 140 254
zoom-bsc.pl
Konwencjonalne warzywa i owoce mogą zawierać pozostałości pestycydów, których nie mają produkty uprawiane w sposób ekologiczny. Według amerykańskiej organizacji Environmental Working Group, która specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych, resztki środków ochrony roślin można znaleźć nawet w 7 na 10 owocach i warzywach. Szczególnie m.in. w jarmużu, szpinaku i jabłkach. Eksperci Farmy Świętokrzyskiej tłumaczą, jaki wpływ pozostałości pestycydów mogą mieć na nasz organizm i środowisko.
- Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie konwencjonalnym. Działają selektywnie i używane zgodnie z przepisami nie powinny być szkodliwe dla człowieka, ale zdarza się, że utrzymują się w produktach rolnych w większym stopniu niż dopuszczalny. Badania pokazują, że ich pozostałości może zawierać nawet 70 proc. wszystkich owoców i warzyw. Gdy spożywamy ich za dużo, mogą negatywnie wpływać na zdrowie, ze względu na swoją toksyczność. Szczególnie uważać na nie powinny dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Pestycydów nie stosuje się natomiast w rolnictwie ekologicznym, gdzie zarówno gleba jak i uprawy są regularnie badane pod kątem ich zawartości. Tylko nie stosując pestycydów można uzyskać unijny symbol zielonego listka, potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktu - mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Jarmuż tylko bio
Warto znać warzywa i owoce, które mają największą skłonność do kumulacji pestycydów, by wybierać tylko te ekologiczne, nie narażając swojego zdrowia. Wg organizacji Environmental Working Group, która przebadała dziesiątki świeżych produktów, w pierwszej trójce pod względem zawartości pestycydów znalazły się truskawki, szpinak i jarmuż. Zielone liście, takie jak szpinak i jarmuż, są bardzo wartościowe, popularne wśród osób dbających o zdrowie. Dlatego zwłaszcza je warto wybierać wyłącznie ekologiczne, by mieć pewność, że faktycznie będą miały pozytywny wpływ na organizm.
Na kolejnych miejscach znalazły się głównie owoce. Do kumulowania pestycydów wysoką skłonność mają nektarynki, jabłka i winogrona. Ekologiczne warto kupować także brzoskwinie, gruszki, wiśnie i pomidory. Wśród warzyw trzeba szczególnie uważać na paprykę i zielony seler.
Mango i awokado to mniejsze ryzyko
Wśród owoców, które mają znacznie mniejszą skłonność do kumulacji pestycydów są arbuzy, mango, awokado, papaje i melony. Z kolei warzywa, które kupowane z konwencjonalnego rolnictwa niosą ze sobą mniejsze ryzyko, to słodkie ziemniaki, zielony groszek i szparagi. Przy czym warto pamiętać, że także w przypadku tych produktów tylko zakup ekologicznych daje nam gwarancję braku pozostałości potencjalnie szkodliwych środków ochrony roślin.
- Pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach to nie tylko zagrożenie dla zdrowia człowieka. Niosą one ze sobą również negatywne skutki dla środowiska, bo potrafią przenikać do wody i gleby. Na szczęście świadomość tego problemu jest coraz większa. Dlatego cel unijny zawarty w projekcie Parlamentu Europejskiego zakłada redukcję stosowania pestycydów w rolnictwie o 50 proc. do 2030 roku - dodaje Łukasz Gębka.

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

A. Bryłka (Konfederacja): Ograniczenie emisyjności nie musi się odbywać za pomocą celów klimatycznych. Są absurdalne, nierealne i niszczące europejską gospodarkę
W lipcu br. Komisja Europejska ogłosiła propozycję nowego celu klimatycznego, który zakłada ograniczenie emisji gazów cieplarnianych o 90 proc. do 2040 roku w porównaniu do stanu z 1990 roku. Został on zaproponowany bez zgody państw członkowskich, w przeciwieństwie do poprzednich celów na 2030 i 2050 rok. Polscy europarlamentarzyści uważają ochronę środowiska i zmiany w jej zakresie za potrzebne, jednak nie powinny się odbywać za pomocą nieosiągalnych celów klimatycznych.
Polityka
Dramatyczna sytuacja ludności w Strefie Gazy. Pilnie potrzebna dobrze zorganizowana pomoc humanitarna

Według danych organizacji Nutrition Cluster w Strefie Gazy w lipcu br. u prawie 12 tys. dzieci poniżej piątego roku życia stwierdzono ostre niedożywienie. To najwyższa miesięczna liczba odnotowana do tej pory. Mimo zniesienia całkowitej blokady Strefy Gazy sytuacja w dalszym ciągu jest dramatyczna, a z każdym dniem się pogarsza. Przedstawiciele Polskiej Akcji Humanitarnej uważają, że potrzebna jest natychmiastowa pomoc, która musi być dostosowana do aktualnych potrzeb poszkodowanych i wsparta przez stronę izraelską.
Polityka
Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.