Nawet 7 na 10 warzyw i owoców może zawierać pestycydy
ZOOM BSC
Angorska 25/2
02-920 Warszawa
luiza.roslon|zoom-bsc.pl| |luiza.roslon|zoom-bsc.pl
500 140 254
zoom-bsc.pl
Konwencjonalne warzywa i owoce mogą zawierać pozostałości pestycydów, których nie mają produkty uprawiane w sposób ekologiczny. Według amerykańskiej organizacji Environmental Working Group, która specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych, resztki środków ochrony roślin można znaleźć nawet w 7 na 10 owocach i warzywach. Szczególnie m.in. w jarmużu, szpinaku i jabłkach. Eksperci Farmy Świętokrzyskiej tłumaczą, jaki wpływ pozostałości pestycydów mogą mieć na nasz organizm i środowisko.
- Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie konwencjonalnym. Działają selektywnie i używane zgodnie z przepisami nie powinny być szkodliwe dla człowieka, ale zdarza się, że utrzymują się w produktach rolnych w większym stopniu niż dopuszczalny. Badania pokazują, że ich pozostałości może zawierać nawet 70 proc. wszystkich owoców i warzyw. Gdy spożywamy ich za dużo, mogą negatywnie wpływać na zdrowie, ze względu na swoją toksyczność. Szczególnie uważać na nie powinny dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Pestycydów nie stosuje się natomiast w rolnictwie ekologicznym, gdzie zarówno gleba jak i uprawy są regularnie badane pod kątem ich zawartości. Tylko nie stosując pestycydów można uzyskać unijny symbol zielonego listka, potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktu - mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Jarmuż tylko bio
Warto znać warzywa i owoce, które mają największą skłonność do kumulacji pestycydów, by wybierać tylko te ekologiczne, nie narażając swojego zdrowia. Wg organizacji Environmental Working Group, która przebadała dziesiątki świeżych produktów, w pierwszej trójce pod względem zawartości pestycydów znalazły się truskawki, szpinak i jarmuż. Zielone liście, takie jak szpinak i jarmuż, są bardzo wartościowe, popularne wśród osób dbających o zdrowie. Dlatego zwłaszcza je warto wybierać wyłącznie ekologiczne, by mieć pewność, że faktycznie będą miały pozytywny wpływ na organizm.
Na kolejnych miejscach znalazły się głównie owoce. Do kumulowania pestycydów wysoką skłonność mają nektarynki, jabłka i winogrona. Ekologiczne warto kupować także brzoskwinie, gruszki, wiśnie i pomidory. Wśród warzyw trzeba szczególnie uważać na paprykę i zielony seler.
Mango i awokado to mniejsze ryzyko
Wśród owoców, które mają znacznie mniejszą skłonność do kumulacji pestycydów są arbuzy, mango, awokado, papaje i melony. Z kolei warzywa, które kupowane z konwencjonalnego rolnictwa niosą ze sobą mniejsze ryzyko, to słodkie ziemniaki, zielony groszek i szparagi. Przy czym warto pamiętać, że także w przypadku tych produktów tylko zakup ekologicznych daje nam gwarancję braku pozostałości potencjalnie szkodliwych środków ochrony roślin.
- Pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach to nie tylko zagrożenie dla zdrowia człowieka. Niosą one ze sobą również negatywne skutki dla środowiska, bo potrafią przenikać do wody i gleby. Na szczęście świadomość tego problemu jest coraz większa. Dlatego cel unijny zawarty w projekcie Parlamentu Europejskiego zakłada redukcję stosowania pestycydów w rolnictwie o 50 proc. do 2030 roku - dodaje Łukasz Gębka.

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Rozszerzenie UE wśród priorytetów duńskiej prezydencji. Akcesja nowych państw może mieć znaczenie dla bezpieczeństwa i gospodarki
Z badania Eurobarometru wynika, że nieco ponad połowa Europejczyków (53 proc.) popiera dalsze rozszerzenie UE o nowe kraje. Dania, która 1 lipca obejmuje po Polsce przewodnictwo w Radzie UE, zapowiada, że będzie to jeden z jej priorytetów na najbliższe półrocze, nazywając rozszerzenie „geopolityczną koniecznością” kluczową dla stabilizacji Europy.
Transport
Kończą się konsultacje Planu Społeczno-Klimatycznego. 2,4 mld euro trafi na sektor transportu po 2026 roku

Dobiegają końca konsultacje społeczne Planu Społeczno-Klimatycznego, tzw. KPO2, który ma być podstawą do wypłaty środków z nowego instrumentu finansowego Unii Europejskiej – Społecznego Funduszu Klimatycznego. Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej zapowiada, że mają one trafić m.in. na walkę z tzw. ubóstwem transportowym, łagodzenie skutków wprowadzenia ETS2 i unowocześnienie kolei, które stanowi ogromne wyzwanie.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.