Nowa inwestycja Podlaskich Zakładów Zbożowych. Spedycja mąk już działa
Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku mogą pochwalić się kolejną już w tym roku zrealizowaną inwestycją. Po profesjonalnym laboratorium i piekarni wypiekowej przyszedł czas na nowoczesną spedycję mąk. To znacznie ułatwia załadunek towarów, które trafiają do Klientów w całej Polsce i za granicą.
Podlaskie Zakłady Zbożowe to jeden z największych producentów mąk pszennych i żytnich w Polsce, który istnieje na rynku od 72 lat. To stąd do sprzedaży trafia najbardziej popularna Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką.
- Mimo lat stale się rozwijamy. Aktualnie uruchomiliśmy nową spedycję, która znacznie usprawni załadunek mąk luzem. Te dostarczane są do licznych piekarni, cukierni, sieci handlowych i zakładów przemysłowych. Naszymi klientami są zarówno lokalni przedsiębiorcy jak i duże piekarnie w kraju i za granicą – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. W Białymstoku.
Jeszcze więcej mąki
Nowoczesna spedycja ułatwia pracownikom PZZ sprawną dystrybucję mąki oraz precyzyjne wydawanie zaplanowanej ilości mąki. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii oraz osprzętom, odbywa się to z zachowaniem bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa żywności. Dodatkowo pokaźne zbiorniki na spedycji pozwalają zmagazynować jeszcze większe ilości mąki.
Uruchomienie nowej spedycji znacznie poprawiło komfort pracy. Wprowadzenie automatycznego sterowania z poziomu komputera na sterowni sprawiło, że praca jest wygodna i zdecydowanie łatwiejsza.
- Dzięki tej inwestycji mamy możliwość ładowania dwóch aut jednocześnie. To znacznie zwiększa nasze możliwości i sprawia, że z zakładów w przyszłości będzie mogło wyjeżdżać dwa razy więcej mąki niż wcześniej – mówi Sylwia Majewicz.
Podlaskie Zakłady Zbożowe systematycznie zakupują specjalistyczne mąkowozy – cysterny przystosowane do transportu mąki luzem. Flota aut ciągle się powiększa. To i nowoczesna spedycja sprawia, że są w stanie zaopatrywać jeszcze więcej Klientów.
- Dzięki nowej spedycji specjalistyczne mąkowozy można szybciej załadować. Dotrzymujemy terminowości dostaw, jesteśmy bardzo elastyczni w podejściu do Klienta i jego potrzeb – dodaje Sylwia Majewicz.
PZZ nieustannie inwestują
Przypomnijmy, że jedną z najważniejszych inwestycji, jaką przeprowadziły Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku, była generalna modernizacja młyna. W nienaruszonym stanie pozostała jedynie konstrukcja budynku, wymieniono zaś całe wnętrze młyna. Firma zakupiła nowoczesne maszyny do przemiału, znacznie zwiększające wydajność zakładu oraz standardy bezpieczeństwa i jakości produktu. Umożliwiło to uzyskanie międzynarodowego certyfikatu kontroli bezpieczeństwa żywności, tj. BRC 8.
Przedsiębiorstwo może też pochwalić się nowym i profesjonalnym laboratorium, wyposażonym w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. To tu z jeszcze większą precyzją wykwalifikowani laboranci dokonują badań jakościowych produkowanej mąki, aby mieć pewność, że nawet najbardziej wymagający Klient otrzyma produkt w pełni spełniający jego wymagania. W laboratorium sprawdzane są podstawowe parametry mąk, tj. zawartość glutenu, popiołu czy liczba opadania. Niezwykle istotne jest sprawdzenie parametrów reologicznych mąki, mających bezpośredni wpływ na jej przydatność do wypieków.
W ostatnim czasie do użytku została oddana również piekarnia laboratoryjna. Dzięki niej laboranci PZZ wiedzą, jak mąka sprawdzi się w praktyce u piekarzy. Ocenie podlegają walory smakowo – zapachowe, wygląd oraz objętość wypieków.
Finał III edycji akcji „Dom z Serca”
Dynamiczny rozwój i inwestycja w przyszłość: podsumowanie roku 2024 w sieci fran
DDW podsumowuje rok 2024 branży wodorowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Infrastruktura
Prąd z największej prywatnej inwestycji energetycznej w Polsce popłynie w 2027 roku. Polenergia dostała właśnie potężny zastrzyk finansowania
Polenergia S.A. i Bank Gospodarstwa Krajowego podpisały umowę pożyczki ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO) na budowę morskich farm wiatrowych. Finansowanie wyniesie 750 mln zł i zostanie wykorzystane do budowy dwóch farm o łącznej mocy 1440 MW. Największa prywatna grupa energetyczna w Polsce realizuje ten projekt z norweskim Equinorem. Prace związane z budową fundamentów turbin na Bałtyku mają się rozpocząć w 2026 roku. Projekty offshorowe będą jednym z filarów nowej strategii Polenergii, nad którą spółka właśnie pracuje.
Przemysł
Polskie firmy przemysłowe bardziej otwarte na technologie. Sztuczną inteligencję wdrażają z ostrożnością [DEPESZA]
Innowacje cyfrowe w przemyśle, choć wiążą się z kosztami i wyzwaniami, są jednak postrzegane przez firmy jako szansa. To podejście przekłada się na większą otwartość do ich wdrażania i chęć inwestowania. Ponad 90 proc. firm przemysłowych w Polsce, które wprowadziły co najmniej jedno rozwiązanie Przemysłu 4.0, dostrzega wyraźną poprawę efektywności procesów produkcyjnych – wynika z nowego raportu Autodesk. Choć duża jest wśród nich świadomość narzędzi opartych na sztucznej inteligencji, na razie tylko 14 proc. wykorzystuje je w swojej działalności.
Prawo
Przez „wrzutkę legislacyjną” saszetki nikotynowe mogły zniknąć z rynku. Przedsiębiorcy domagają się konsultowania nowych przepisów
Coraz popularniejsze na rynku saszetki z nikotyną do tej pory funkcjonują poza systemem fiskalnym i zdrowotnym. Nie są objęte akcyzą ani zakazem sprzedaży osobom niepełnoletnim. Dlatego też sami producenci od dawna apelują do rządu o objęcie ich regulacjami, w tym podatkiem akcyzowym, żeby uporządkować rosnący rynek i zabezpieczyć wpływy budżetowe państwa. Ministerstwo Zdrowia do projektu ustawy porządkującej rynek e-papierosów bez zapowiedzi dodało regulację dotyczącą saszetek nikotynowych, która jednak w praktyce mogła zlikwidować tę kategorię wyrobów na rynku. Przedsiębiorcy nie kryją rozczarowania sposobem, w jaki wprowadzane są zmiany w przepisach regulujących rynek.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.