Biznes winiarski troszczy się o środowisko naturalne. Proekologiczne działania t
Jak wynika z raportu niefinansowego firmy AMBRA zajmującej się produkcją win, zmiany środowiskowe zachodzące w wyniku globalnego ocieplenia klimatu mogą wpłynąć na brak możliwości uprawy winorośli w tradycyjnych regionach winiarskich. To niewątpliwie przyniesie skutki w postaci zmniejszenia dostępności produktów i wzrostu ich cen. Dlatego też firma odpowiada na największe problemy środowiska naturalnego, jakimi według badania wykonanego na zlecenie Ministerstwa Klimatu i Środowiska są zanieczyszczenie powietrza (59%), problem odpadów (50%) i problemy z wodą (34%).
Spółki Grupy AMBRA w zakresie proekologicznej odpowiedzialności biznesu dążą do systematycznego zmniejszania negatywnego wpływu ich działalności na środowisko.
- Oszczędzamy zasoby, głównie wodę i energię. Zauważyliśmy, że do wyprodukowania jednej butelki produktu, czyli wina zużywamy 3,2 litra wody. Postanowiliśmy sobie ambitny cel, by zmniejszyć poziom zużycia wody o 40% do roku 2024/2025. W roku finansowym 2021/2022 obniżyliśmy go o 7,1%, co daje efekt w postaci zużycia jedynie 2,6 litra wody na jednostkę wyrobu. Osiągnęliśmy to głównie dzięki instalacji CIP („cleaning-in-place” - centralna stacja mycia), która została wdrożona w zakładzie produkcyjnym w Woli Dużej” – komentuje Robert Ogór, prezes Zarządu Grupy AMBRA – „Naszym celem jest ograniczenie emisji gazów cieplarnianych o 40% do 2025 roku. W tym zakresie mamy znaczące sukcesy dzięki inwestycjom pozwalającym na ograniczenie zużycia energii i zwiększenie ilości energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych” – dodaje.
W 2022 roku spółka zmniejszyła emisję CO2e w zakresach („scope”) 1 i 2 o 20,3% w porównaniu z poprzednim rokiem obrotowym. Ponadto zwiększyła udziału energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych z 7,3% do 16,2% w roku 2021/2022. Udało się to dzięki nabyciu energii elektrycznej pochodzącej w całości z odnawialnych źródeł energii (woda, wiatr, słońce). Znaczenie dla osiągnięcia sukcesu w zakresie działań ekologicznych ma również budowa farmy fotowoltaicznej o mocy 1 MW, która zaspokoi ok. 30% zapotrzebowania Winiarni w Woli Dużej oraz elektryfikacja floty samochodowej i transportu wewnątrz zakładowego poprzez zastąpienie 34 samochodami elektrycznymi i 11 wózkami widłowymi dotychczas używanych pojazdów spalinowych.
- „Ważnym proekologicznym celem jest dla nas zmniejszenie do 2024/2025 r. ilości wytwarzanych odpadów na jedną butelkę o 20%. W tym celu szkolimy naszych pracowników odpowiedzialnych za wdrażanie nowych produktów z zasad ekoprojektowania i zasad związanych z gospodarką obiegu zamkniętego. W ciągu dwóch lat wprowadzimy 100% odpowiednio oznaczonych opakowań nadających się do recyklingu, ponownego użycia lub kompostowania” – komentuje prezes Ogór.
Działanie na rzecz środowiska to przejaw odpowiedzialności za wspólne dobro. Proekologiczne inicjatywy grupy AMBRA nie ograniczają się jedynie do zmian w zakładach produkcyjnych. Kolejny projekt wdrożony w celu skompensowania pozostałych emisji gazów cieplarnianych nie pokrytych zakupem zielonej energii i elektryfikacją floty, przyniósł efekt w postaci zaabsorbowania z atmosfery 500 ton CO2e (ekwiwalentu dwutlenku węgla). AMBRA zaangażowała się w przywracanie 1 500 hektarów pierwotnego lasu w rumuńskich Karpatach w paśmie górskim Retezat-Godeanu-Tarcu, w którym znajduje się jeden z ostatnich dziewiczych lasów w Europie. Projekt ten wpływa również pozytywnie na bioróżnorodność Karpat i umożliwia rozwój 90 endemicznych gatunków roślin, 55 gatunków ssaków i 185 gatunków ptaków.
Proekologiczne działania biznesu są przejawem odpowiedzialności, gdy noszą znamiona długofalowej polityki firmy. W Grupie AMBRA decyzje biznesowe są podejmowane z uwzględnieniem skutków wpływu na środowisko i w oparciu o systematyczny pomiar obciążenia środowiska. Dodatkowo AMBRA do końca 2023 roku planuje przystąpienie do International Wineries for Climate Action („IWCA”) – inicjatywy powołanej przez międzynarodowych liderów produkcji winiarskiej – Torres i Jackson Family Wines, której misją jest prowadzenie wspólnych działań na rzecz dekarbonizacji sektora wina na poziomie globalnym. Członkowie organizacji zadeklarowali zeroemisyjność do 2050 r. Dbanie o środowisko i przeciwdziałanie efektowi cieplarnianemu to dbanie o nasz wspólny interes, jakim jest jakość życia na Ziemi.

Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej

Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu "Go Green with Taiwan"

Klątwa jednorazowego plastiku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.