Komunikaty PR

​Spożycie mięsa w Polsce generuje ponad tonę CO2 na osobę rocznie

2023-03-20  |  13:00
Biuro prasowe

 

W Międzynarodowym Dniu Bez Mięsa warto przyjrzeć się nie tylko zdrowotnym, ale także środowiskowym aspektom spożywania mięsnych posiłków. Już średnia, roczna wartość jego konsumpcji w naszym kraju pozostawia potężny ślad węglowy.

Analitycy z firmy technologicznej Omni Calculator, korzystając z najnowszych danych odnośnie łącznego spożycia różnych rodzajów mięs z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, obliczyli jak na środowisko wpływa statystyczny polski konsument mięsa.

Liczby dające do myślenia

W Polsce, według najnowszych dostępnych danych dla 2022 roku, konsumuje się 69,5 kg mięsa rocznie na osobę. Wyliczenie Omni Calculator – poza wieprzowiną, wołowiną i drobiem – uwzględnia jeszcze średnie spożycie ryb oraz baraniny, co łącznie daje nieco ponad 82 kg. Przy założeniu, że jedna porcja wynosi 85 gramów, statystyczny Polak konsumuje rocznie 458 porcji wieprzowiny, 324 porcje drobiu, 28 porcji wołowiny, 3,6 porcji baraniny oraz 155 porcji ryb. 

Po wprowadzeniu tych wartości, które można dowolnie personalizować obliczając własny ślad węglowy spożywanego mięsa, opracowane przez krakowską firmę technologiczną narzędzie przedstawi w konkretnych liczbach nasz ślad węglowy. W taki sposób, aby możliwie najlepiej oddziaływały one na wyobraźnię. 

I tak, do wyprodukowania średniej ilości mięsa spożywanej w Polsce rocznie potrzeba ponad 416 tysięcy litrów wody. To roczne zapotrzebowanie na wodę dla 381 osób. Ilość wygenerowanego przez chów zwierząt oraz wszystkie procesy produkcyjne dwutlenku węgla będzie równa 1091,3 kg. Liczba ta sama w sobie nie musi jednak mówić zbyt wiele osobom niezajmującym się na co dzień emisją gazów cieplarnianych, zatem warto wyrazić ją znacznie bardziej czytelnie - By wyemitować nieco ponad tonę dwutlenku węgla musielibyśmy spalić około 460 litrów benzyny, a więc pokonać drogę o długości mniej więcej 4,3 tysiąca kilometrów. Dla osób niezmotoryzowanych lepszym przełożeniem tej wartości może być wskazanie, że to wartość CO2, którą wygenerowalibyśmy po naładowaniu do pełna baterii niemal 140 tysięcy smartfonów. W dobie nasilonej potrzeby dbania o środowisko naturalne, poza zdrowotnym aspektem nadmiernego spożycia mięsa chcieliśmy uświadomić internautom ile wynosi średni ślad węglowy związany z jego spożywaniem. Wszyscy zainteresowani internauci mogą również sprawdzić, ile wynosi ich własny „footprint” na podstawie częstości konsumowania 4 rodzajów mięsa oraz ryb, korzystając z naszego darmowego narzędzia - tłumaczy dr inż. Hanna Pamuła z Omni Calculator. 

Nie tylko CO2

Zużycie wody i emisja CO2 to nie wszystkie uwzględnione w wyliczeniu parametry wpływu na naszą planetę. Celem wyprodukowania wskazanej na początku średniej rocznej ilości mięsa oraz przetworzenia ryb niezbędne jest użycie prawie 2000 metrów kwadratowych ziemi. Tyle wystarczyłoby na wyprodukowanie ok. 700 kg ryżu lub kukurydzy - w porównaniu dla, przypomnijmy, nieco ponad 80 kg pożywienia mięsno-rybnego. Kompletny łańcuch dostaw artykułów spożywczych z mięs oraz ryb w takiej ilości wytworzy także ponad 10 kilogramów dwutlenku siarki, zanieczyszczającego powietrze oraz powodującego tzw. kwaśne deszcze.

Analiza Omni Calculator uwzględniła również dwa parametry wpływu spożycia określonej ilości mięsa na zdrowie. Jak się okazuje, osoba spożywająca je w średniej, określanej przez IERiGŻ ilości, przekracza o 8% dopuszczalne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, a mówimy wyłącznie o produktach mięsnych, stanowiących tylko część ogółu konsumowanych produktów spożywczych. Produkty mięsne w przeciętnej krajowej „dawce” dostarczą także prawie 1/5 zalecanej normy spożycia sodu, o czym także warto pamiętać w sporządzaniu swoich jadłospisów.  

Personalizowany kalkulator śladu węglowego spożycia mięsa dostępny jest poniżej: (przycisk Więcej Informacji)

 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Ochrona środowiska Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu Go Green with Taiwan Biuro prasowe
2024-12-19 | 15:00

Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu "Go Green with Taiwan"

Trzy zespoły z Wielkiej Brytanii, Węgier i Filipin zdobyły główne nagrody o wartości 20 000 dolarów za swoje innowacyjne i zrównoważone projekty. W konkursie wzięło
Ochrona środowiska Klątwa jednorazowego plastiku
2024-12-19 | 10:00

Klątwa jednorazowego plastiku

Mimo, że przepisy dyrektywy SUP funkcjonują w Polsce już ponad półtora roku, większość Polaków nie dostrzegła żadnej istotnej zmiany w kwestii opakowań, redukcji plastiku
Ochrona środowiska Polacy coraz mniej zainteresowani zmianą klimatu
2024-12-18 | 01:00

Polacy coraz mniej zainteresowani zmianą klimatu

Zaledwie 29% Polaków deklaruje wysoką świadomość ekologiczną, co oznacza spadek o 15 p.p. w porównaniu do 2021 r. Jednocześnie 49% respondentów wskazuje, że produkcja

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Przemysł spożywczy

Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa

Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.

Ochrona środowiska

Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania

Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.

Regionalne – Mazowieckie

Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku

Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.