Komunikaty PR

​Spożycie mięsa w Polsce generuje ponad tonę CO2 na osobę rocznie

2023-03-20  |  13:00
Biuro prasowe

 

W Międzynarodowym Dniu Bez Mięsa warto przyjrzeć się nie tylko zdrowotnym, ale także środowiskowym aspektom spożywania mięsnych posiłków. Już średnia, roczna wartość jego konsumpcji w naszym kraju pozostawia potężny ślad węglowy.

Analitycy z firmy technologicznej Omni Calculator, korzystając z najnowszych danych odnośnie łącznego spożycia różnych rodzajów mięs z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, obliczyli jak na środowisko wpływa statystyczny polski konsument mięsa.

Liczby dające do myślenia

W Polsce, według najnowszych dostępnych danych dla 2022 roku, konsumuje się 69,5 kg mięsa rocznie na osobę. Wyliczenie Omni Calculator – poza wieprzowiną, wołowiną i drobiem – uwzględnia jeszcze średnie spożycie ryb oraz baraniny, co łącznie daje nieco ponad 82 kg. Przy założeniu, że jedna porcja wynosi 85 gramów, statystyczny Polak konsumuje rocznie 458 porcji wieprzowiny, 324 porcje drobiu, 28 porcji wołowiny, 3,6 porcji baraniny oraz 155 porcji ryb. 

Po wprowadzeniu tych wartości, które można dowolnie personalizować obliczając własny ślad węglowy spożywanego mięsa, opracowane przez krakowską firmę technologiczną narzędzie przedstawi w konkretnych liczbach nasz ślad węglowy. W taki sposób, aby możliwie najlepiej oddziaływały one na wyobraźnię. 

I tak, do wyprodukowania średniej ilości mięsa spożywanej w Polsce rocznie potrzeba ponad 416 tysięcy litrów wody. To roczne zapotrzebowanie na wodę dla 381 osób. Ilość wygenerowanego przez chów zwierząt oraz wszystkie procesy produkcyjne dwutlenku węgla będzie równa 1091,3 kg. Liczba ta sama w sobie nie musi jednak mówić zbyt wiele osobom niezajmującym się na co dzień emisją gazów cieplarnianych, zatem warto wyrazić ją znacznie bardziej czytelnie - By wyemitować nieco ponad tonę dwutlenku węgla musielibyśmy spalić około 460 litrów benzyny, a więc pokonać drogę o długości mniej więcej 4,3 tysiąca kilometrów. Dla osób niezmotoryzowanych lepszym przełożeniem tej wartości może być wskazanie, że to wartość CO2, którą wygenerowalibyśmy po naładowaniu do pełna baterii niemal 140 tysięcy smartfonów. W dobie nasilonej potrzeby dbania o środowisko naturalne, poza zdrowotnym aspektem nadmiernego spożycia mięsa chcieliśmy uświadomić internautom ile wynosi średni ślad węglowy związany z jego spożywaniem. Wszyscy zainteresowani internauci mogą również sprawdzić, ile wynosi ich własny „footprint” na podstawie częstości konsumowania 4 rodzajów mięsa oraz ryb, korzystając z naszego darmowego narzędzia - tłumaczy dr inż. Hanna Pamuła z Omni Calculator. 

Nie tylko CO2

Zużycie wody i emisja CO2 to nie wszystkie uwzględnione w wyliczeniu parametry wpływu na naszą planetę. Celem wyprodukowania wskazanej na początku średniej rocznej ilości mięsa oraz przetworzenia ryb niezbędne jest użycie prawie 2000 metrów kwadratowych ziemi. Tyle wystarczyłoby na wyprodukowanie ok. 700 kg ryżu lub kukurydzy - w porównaniu dla, przypomnijmy, nieco ponad 80 kg pożywienia mięsno-rybnego. Kompletny łańcuch dostaw artykułów spożywczych z mięs oraz ryb w takiej ilości wytworzy także ponad 10 kilogramów dwutlenku siarki, zanieczyszczającego powietrze oraz powodującego tzw. kwaśne deszcze.

Analiza Omni Calculator uwzględniła również dwa parametry wpływu spożycia określonej ilości mięsa na zdrowie. Jak się okazuje, osoba spożywająca je w średniej, określanej przez IERiGŻ ilości, przekracza o 8% dopuszczalne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, a mówimy wyłącznie o produktach mięsnych, stanowiących tylko część ogółu konsumowanych produktów spożywczych. Produkty mięsne w przeciętnej krajowej „dawce” dostarczą także prawie 1/5 zalecanej normy spożycia sodu, o czym także warto pamiętać w sporządzaniu swoich jadłospisów.  

Personalizowany kalkulator śladu węglowego spożycia mięsa dostępny jest poniżej: (przycisk Więcej Informacji)

 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Ochrona środowiska Unijny cel klimatyczny do 2040 roku komentują organizacje pozarządowe Biuro prasowe
2025-07-07 | 06:00

Unijny cel klimatyczny do 2040 roku komentują organizacje pozarządowe

2 lipca Komisja Europejska zaproponowała redukcję emisji gazów cieplarnianych o 90 % do 2040 roku (w stosunku do 1990 r.). Taki cel ma wejść do Prawa Klimatycznego Unii
Ochrona środowiska Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Ochrona środowiska „Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta – polityka środowiskowa, dialog i role interesariuszy” - konferencja Rekopol
2025-05-23 | 13:00

„Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta – polityka środowiskowa, dialog i role interesariuszy” - konferencja Rekopol

Trwa dyskusja nad kwestiami związanymi z gospodarką odpadami opakowaniowymi, w tym nad przyszłym systemem Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta. Cały czas mamy do czynienia

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Polityka

Polska może się stać Doliną Krzemową Europy. Potrzeba jednak wsparcia finansowego start-upów i mocniejszej deregulacji

Polskie start-upy skoncentrowane są głównie na rozwoju nowoczesnych technologii informatycznych i cyfrowych. Wyraźny nacisk na oprogramowanie i aplikacje oraz big data i data science wskazuje na silne zainteresowanie narzędziami analitycznymi i rozwiązaniami wspierającymi transformację cyfrową w różnych branżach – wynika z raportu „Rynek start-upów w Polsce. Trendy technologiczne”, który został opracowany w 2024 roku w MRiT. Zdaniem europarlamentarzystów Polska ma szansę się stać Doliną Krzemową, jednak rozwój start-upów blokowany jest m.in. przez ograniczony dostęp do finansowania oraz niekorzystne i nadmierne regulacje.

Transport

Na półmetku wakacji ceny paliw na stacjach nie powinny się wyraźnie zmienić. Znaczące różnice między regionami i stacjami

W sierpniu ceny benzyny, oleju napędowego i autogazu powinny pozostać na poziomach z lipca – uważa ekspertka rynku z firmy Reflex. Wyższe będą zawsze na stacjach premium, tych, które oferują bogatszą ofertę dodatkową, promocje dla uczestników programu lojalnościowego, oraz w regionach, w których tradycyjnie paliwa są droższe ze względu np. na wyższą siłę nabywczą mieszkańców. Różnice mogą sięgać kilkudziesięciu groszy na litrze. Obszary, wokół których te wartości oscylują, zależą z kolei od sytuacji globalnej. Warto patrzeć na sytuację na Bliskim Wschodzie i w Ukrainie.

Polityka

A. Mularczyk (PiS): Nawiązanie poważnego dialogu z Niemcami jest konieczne nie tylko w kontekście reparacji. Powinien być podpisany traktat polsko-niemiecki

– Nie wystarczy jednorazowy gest czy inicjatywa. To musi być podjęcie dialogu, być może też przygotowanie nowej umowy bilateralnej, nowego traktatu polsko-niemieckiego, który regulowałby wszystkie obszary, które wynikały ze skutków II wojny światowej – mówi Arkadiusz Mularczyk, poseł do Parlamentu Europejskiego z PiS-u. Podkreśla, że proces ten nie będzie łatwy, bo wymaga konsekwencji i stanowczości, ale widzi szansę w prezydenturze Karola Nawrockiego, który już zadeklarował kontynuację starań w tym zakresie. Zdaniem europosła wsparciem w polsko-niemieckim dialogu może być administracja Donalda Trumpa.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.