Starbucks świętuje Dzień Ziemi niemarnowaniem zasobów przez cały rok!
W Dzień Ziemi Starbucks zachęca swoich gości, aby dołączyli do społeczności dbającej o środowisko! Do tej pory dzięki współpracy z Too good to go marce udało się uratować przed wyrzuceniem ponad 337 tys. produktów. Co więcej, od początku tego roku marka wspiera startup EcoBean w zbieraniu
i ponownym wykorzystywaniu kawowych fusów np. w słomkach. Sprawdźcie, jak jeszcze Starbucks świętuje kolejny dzień na drodze do bycia firmą oszczędzającą zasoby (“resource-positive company”), do którego to celu zobowiązał się już ponad rok temu.
W liście otwartym do partnerów (pracowników), gości i interesariuszy w styczniu 2020 dyrektor generalny Starbucks Kevin Johnson przedstawił zobowiązanie, zgodnie z którym do 2030 roku Starbucks zamierza stać się "resource-positive", czyli firmą oszczędzającą zasoby. Oznacza to m.in. rozsądne zarządzanie zasobami oraz dalsze redukowanie ilości odpadów, dlatego stale podejmowane są nowe, rewolucyjne działania, które mają doprowadzić firmę do celu. Chcąc zmniejszyć emisję dwutlenku węgla, zużycie wody oraz wytwarzanie odpadów, Starbucks odchodzi od jednorazowych opakowań, eliminuje marnowanie pożywienia i rozwija kawiarnie przyjazne dla środowiska. W ubiegłym roku sieć na stałe zrezygnowała z plastikowych słomek, wprowadzając ich papierową alternatywę oraz innowacyjne bezsłomkowe pokrywki na zimne napoje. Już wkrótce w kawiarniach pojawią się również drewniane sztućce, wykonane z brzozowego drewna i naturalnego wosku, pozyskanych ze zrównoważonych gospodarstw leśnych.
Współpraca dobra dla środowiska
Do tej pory firma zrealizowała dwa rewolucyjne działania, które w dużym stopniu zbliżyły Starbucks do realizacji celu. W 2019 roku jako pierwsza duża firma w Polsce z branży HoReCa, sieć dołączyła do partnerów aplikacji Too good to go. Razem z nią ratuje swoje niesprzedane kanapki i desery przed wyrzuceniem, poprzez obniżanie ceny niesprzedanych danego dnia posiłków o min. 70 proc. Dzięki inicjatywie od początku współpracy udało się uratować ponad 337 tysięcy produktów. Starbucks wspiera także EcoBean, polski startup z Politechniki Warszawskiej, który rozpoczął testy nad rewolucyjnym projektem ekologicznych słomek wykonanych częściowo ze zużytych fusów kawowych. Nowe słomki mają spełniać wymagania dyrektywy „plastikowej” zakazującej od lipca tego roku wykorzystywania wielu biodegradowalnych polimerów w produkcji słomek do napojów.
Niemarnowanie ze Starbucks dla każdego
Do walki o dobro naszej planety może przyłączyć się każdy z nas, do czego od zawsze zachęca swoich gości Starbucks. We wszystkich kawiarniach można znaleźć kosze z poporcjowanymi fusami kawowymi, które goście mogą odbierać całkowicie za darmo, aby wykorzystać je w domu jako np. peeling kawowy, nawóz dla roślin albo ekologiczny środek do czyszczenia przypalonych garnków i patelni. Każdy może też poprosić o darmowe napełnienie swojej wielorazowej butelki wodą filtrowaną, którą oferują wszystkie kawiarnie Starbucks. Dodatkowo od początku działalności w Polsce, czyli od ponad 10 lat obowiązuje zniżka 1 zł za zakup dowolnego napoju we własnym kubku. Jest to część globalnej inicjatywy pod hasłem „Bring Your Own Tumbler”, w ramach której marka ogranicza liczbę jednorazowych kubków i stara się kształtować proekologiczne nawyki swoich gości. W trakcie pandemii wypracowano specjalne bezdotykowe procedury, dzięki którym realizacja takiej praktyki jest nadal możliwa, a Starbucks może w ten sposób stale zwiększać swój pozytywny wpływ na środowisko.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta – polityka środowiskowa, dialog i role interesariuszy” - konferencja Rekopol

Polski System Kaucyjny i Canpack Recycling podpisują list intencyjny – razem dla efektywnego systemu kaucyjnego w Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Komisja Europejska chce wprowadzić ujednolicone przepisy dotyczące wyrobów tytoniowych. Europosłowie mówią o kolejnej nadregulacji
Ministerstwo Zdrowia opracowało nowy projekt przepisów wprowadzających kolejne zakazy dotyczące wyrobów tytoniowych – całkowitą eliminację e-papierosów oraz zakaz aromatów w woreczkach nikotynowych. Najprawdopodobniej w ciągu kolejnych dwóch–trzech lat Polska będzie musiała implementować nową dyrektywę dotyczącą wszystkich produktów tytoniowych, nad którym niebawem ma rozpocząć prace Komisja Europejska. Europosłowie mówią o ryzyku chaosu legislacyjnego, nadregulacji i wskazują na zagrożenia związane z proponowaną podwyżką akcyzy.
Konsument
Za trzy miesiące ruszy w Polsce system kaucyjny. Wątpliwości budzą kwestie rozliczeń i podatków

Zaledwie trzy miesiące zostały do startu systemu kaucyjnego w Polsce. Kaucje obejmą szklane i plastikowe butelki oraz puszki z napojami. To duża zmiana dla producentów napojów, sklepów i konsumentów oraz pośredniczących w zbiórce operatorów systemów kaucyjnego. Na razie przepisy są na tyle niedoprecyzowane, że budzą wiele wątpliwości w kwestii rozliczania podatków czy rozliczeń z operatorami. Producenci będą musieli płacić podatek od niezwróconych butelek, co zwiększy ich koszty.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.