Komunikaty PR

Whirlpool uczy odpowiedzialnej konsumpcji - projekt „Nie marnujmy chwil”

2021-10-14  |  15:00
Biuro prasowe

Już po raz piąty autorski, międzynarodowy projekt edukacyjny „Nie marnujmy chwil” zawitał do szkół podstawowych i cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród nauczycieli. Whirlpool ponownie zaangażował dzieci i ich rodziny w działania przeciwko marnowaniu żywności. Z pomocy edukacyjnych skorzystały tysiące polskich uczniów. Materiały pokazywały łańcuch dostaw żywności z pól na nasz stół, podkreślając niektóre wady systemu, tym samym zwracając uwagę na dobre praktyki przeciwdziałające stratom na każdym etapie tego procesu.

W Polsce, jak szacują Banki Żywności, marnuje się rocznie prawie 5 mln ton żywności. Za znaczną większość wyrzucanego jedzenia, odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych. Co zrobić, by dane te uległy zmianie? Niestety nie stanie się to z dnia na dzień, a zmiana zachowań musi wynikać z ewolucji sposobu myślenia, pogłębienia wrażliwości i przede wszystkim edukacji. Sposób na poprawę rzeczywistości znalazła firma Whirlpool, która postanowiła propagować niezbędną wiedzę wśród najmłodszych tak, by młode pokolenie stało się w tych kwestiach nauczycielami dorosłych.

Nauka poprzez zabawę

- Whirlpool Corporation zawsze mocno angażowało się w działania popularyzujące wiedzę o niemarnowaniu pożywienia. Nasza kampania edukacyjna „Nie marnujmy chwil” od samego początku jest skierowana do dzieci, ich rodzin i nauczycieli. Bliskie nam jest podejście, które kładzie nacisk na zabawę jako metodę nauki, dlatego wszystkie szkoły biorące udział w programie otrzymały edukacyjne zestawy i materiały pobudzające kreatywność i skłaniające do myślenia o problemach związanych z odpadami, takie jak przewodniki, gry, porady czy ciekawostki. Atrakcyjność tych pakietów sprawia, że nauczyciele mogą łatwiej zainteresować uczniów tematem poprzez zabawę. Wiele pomocnych treści dydaktycznych znajduje się na internetowej stronie projektu www.niemarnujmychwil.com. Bardzo cieszy nas fakt, że witryna ta zyskała dużą popularność wśród pedagogów — mówi Zygmunt Łopalewski, Dyrektor ds. Komunikacji Korporacyjnej Whirlpool.

Ważne chwile spędzamy w kuchni

Głównym elementem projektu edukacyjnego jest kuchnia – miejsce, gdzie nawet najmłodsi mają okazję stać się pierwszoplanowymi bohaterami, tworząc posiłki. Dlatego zwieńczeniem tegorocznych działań był konkurs skierowany do szkół podstawowych Talent Kitchen - Kuchenne opowieści o tym, jak nie marnować żywności.

Dzieci w oryginalny, kreatywny i zabawny sposób opowiedziały o przeciwdziałaniu marnotrawstwu, stając się gawędziarzami, reżyserami, producentami, rysownikami, projektantami, malarzami i szefami kuchni. Wszystko po to, by podkreślić znaczenie codziennych chwil związanych z przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, a co za tym idzie naszej społecznej odpowiedzialności w tym zakresie.

- W projekcie wzięło udział 500 las z całej Polski. Prace konkursowe przesłało 35 klas z 28 szkół, uczniowie przygotowali 54 kreatywne pomysły. Duże zaangażowanie wykazały placówki z regionów, w których Whirlpool ma swoje oddziały, czyli z województwa łódzkiego i dolnośląskiego. Zadanie jury było bardzo trudne, ponieważ nadesłane materiały odznaczały się niezwykle wysoką jakością wykonania oraz kreatywnością. We wszystkich widać było pracę twórczą, aby jak najlepiej zilustrować wolną od odpadów kuchnię. Z tego powodu prócz głównych nagród, postanowiliśmy także wyłonić dodatkowych laureatów mówi Zygmunt Łopalewski, Dyrektor ds. Komunikacji Korporacyjnej Whirlpool.

Zwycięskie placówki otrzymają wybrane przez siebie nagrody rzeczowe w wysokości od 2 000 zł do 4 000 zł.

  1. Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Rogach (wyróżnione dwie klasy: 4 i 6)
  2. Szkoła Podstawowa im. Melchiora Wańkowicza w Łodzi (klasa 3)
  3. Szkoła Podstawowa nr 1 im. K. Makuszyńskiego w Jaworze (klasa 1)

Dodatkowo wyróżnione zostały:

  • Szkoła Podstawowa w Boćwincach (klasa 2)
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 27 w Radomiu (klasa 2)

Razem możemy więcej

Tegoroczny projekt „Nie marnujmy chwil” dobiega końca. Jednak piąta, jubileuszowa edycja na pewno nie będzie ostatnią. W najbliższym okresie szkoły będą mogły zgłosić się do kolejnej odsłony działań. 

- Whirlpool, jako producent sprzętu wydajnych technologii do przygotowywania, przechowywania i spożycia jedzenia, zwraca szczególną uwagę na problem nieracjonalnej dystrybucji żywności. Zachęcamy wszystkie szkoły i nauczycieli, by razem z nami ponownie zechcieli włączyć się w walkę z marnowaniem pożywienia. Jest to znakomity sposób na łączenie istotnej idei z zabawą i edukacją. Mamy nadzieję, że kolejna, szósta już edycja, znowu przyciągnie ogrom szkół z całej Polski – dodaje Zygmunt Łopalewski.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Ochrona środowiska Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej Biuro prasowe
2025-01-21 | 06:00

Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej

Zgodnie z danymi Bloomberg NEF, Amazon jest 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej, Globalny lider e-commerce i jedna
Ochrona środowiska Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu Go Green with Taiwan
2024-12-19 | 15:00

Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu "Go Green with Taiwan"

Trzy zespoły z Wielkiej Brytanii, Węgier i Filipin zdobyły główne nagrody o wartości 20 000 dolarów za swoje innowacyjne i zrównoważone projekty. W konkursie wzięło
Ochrona środowiska Klątwa jednorazowego plastiku
2024-12-19 | 10:00

Klątwa jednorazowego plastiku

Mimo, że przepisy dyrektywy SUP funkcjonują w Polsce już ponad półtora roku, większość Polaków nie dostrzegła żadnej istotnej zmiany w kwestii opakowań, redukcji plastiku

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.