Zmieniaj Dietę, Nie Klimat

Barbara Rożyńska
ProVeg
ul. Dygata 2/3
01-748 Warszawa
barbara.rozynska|proveg.com| |barbara.rozynska|proveg.com
668448566
https://proveg.com/pl/
Konsensus naukowy wskazuje, że przemysłowy chów zwierząt odpowiada za co najmniej 14,5% światowej emisji gazów cieplarnianych i powoduje poważną degradację środowiska, od utraty różnorodności biologicznej po wylesianie. Zbliża się szczyt klimatyczny COP 26, podczas którego światowi przywódcy będą dyskutować na temat tego, jak kraje rozwinięte mogą ograniczyć swoje emisje. Jednym z najlepszych sposobów na łagodzenie zmian klimatycznych jest przejście w kierunku bardziej roślinnych diet. Czy zostanie to uwzględnione?
Stale rosnący apetyt na produkty pochodzenia zwierzęcego jest jedną z głównych przyczyn kryzysu klimatycznego. Nauka wielokrotnie wykazała, że walka z kryzysem klimatycznym za pomocą naszych widelców jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na uratowanie planety. Związek ten jest rozumiany i akceptowany przez społeczność naukową od dziesięcioleci, ale opinia publiczna dalej go nie dostrzega - a istniejąca polityka klimatyczna nie odzwierciedla pilnej potrzeby przejścia w kierunku systemów żywnościowych w większym stopniu opartych na roślinach.
Specjalny raport IPCC z 2019 roku, dotyczący zmian klimatu, opisał diety oparte na roślinach jako szansę na złagodzenie zmian klimatu i dostosowanie się do nich, a także zawarł rekomendacje dotyczące polityki ograniczenia spożycia mięsa. Przejście na dietę roślinną może zmniejszyć indywidualne emisje związane z żywnością nawet o 50%.
W sierpniu tego roku IPCC opublikował swój najbardziej potępiający raport, pokazujący, jak działalność człowieka zmienia klimat Ziemi w sposób, który jest "bezprecedensowy", a niektóre zmiany są obecnie nieuniknione i nieodwracalne.
Ograniczenie spożycia mięsa i nabiału i przejście w kierunku bardziej roślinnych diet jest niezbędne dla ochrony przyszłości naszej planety. - mówi Patricia Homa, prezeska ProVeg Polska
Fakty:
Mięso: Każdego roku ludzie spożywają 346,14 milionów ton mięsa. Do 2030 roku liczba ta wyniesie 453 miliony, co oznacza wzrost o 44%.
Nabiał: Największe firmy mleczarskie na świecie emitują taką samą łączną ilość gazów cieplarnianych jak Wielka Brytania, szósta co do wielkości gospodarka na świecie. Według OECD-FAO do 2028 r. globalna konsumpcja świeżych i przetworzonych produktów mlecznych ma wzrosnąć odpowiednio o 2,1% i 1,5% rocznie.
Wylesianie: 80% wylesiania na świecie jest związane z naszym obecnym systemem żywnościowym, a prawie 70% wykarczowanych terenów w Amazonii jest wykorzystywanych do wypasu bydła.
Przemysłowy chów zwierząt: W skali globalnej około 75% soi wykorzystuje się do karmienia zwierząt gospodarskich. Ogromne obszary lasów i naturalnych siedlisk zostały zniszczone i zastąpione polami soi. Przekształcanie lasów i łąk w pola uprawne pod uprawę soi uwalnia dwutlenek węgla i inne gazy cieplarniane. Drzewa pochłaniają i magazynują dwutlenek węgla. Mniej drzew oznacza więcej węgla w atmosferze.
Polityka:
Porozumienie paryskie: Jeśli światowi przywódcy nie uznają wpływu przemysłowej hodowli zwierząt na nasz klimat, porozumienie paryskie, którego celem jest utrzymanie globalnego wzrostu temperatury poniżej 1,5 stopnia Celsjusza, prawdopodobnie się nie powiedzie, co doprowadzi do drastycznych konsekwencji dla całej ludzkości.
Porozumienie paryskie jest ważnym porozumieniem międzynarodowym, które zobowiązuje kraje do osiągnięcia celów klimatycznych. Jednak dieta w większym stopniu oparta na roślinach nie została jeszcze oficjalnie uznana przez społeczność międzynarodową za strategię, która może powstrzymać kryzys klimatyczny przed wymknięciem się spod kontroli. Jak dotąd, Porozumienie Paryskie nie wspomina nawet o zmniejszeniu konsumpcji mięsa lub przejściu w kierunku bardziej roślinnej diety w ramach strategii łagodzenia klimatu. - wyjaśnia Marcin Tischner, Sustainability Specialist w ProVeg Polska
COP26: Konferencja Narodów Zjednoczonych w sprawie Zmian Klimatu (COP26) w 2021 r. jest najważniejszym spotkaniem światowych przywódców, jakie kiedykolwiek miało miejsce. Świat musi zjednoczyć się w celu rozwiązania kryzysu klimatycznego. Konferencja odbywa się w listopadzie w Glasgow i gromadzi strony w celu przyspieszenia konkretnych działań na rzecz realizacji celów porozumienia paryskiego i Ramowej konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu.
Apelujemy do światowych przywódców aby podczas COP26 formalnie uznali negatywny wpływ przemysłowego rolnictwa zwierzęcego na nasz klimat i zobowiązali się do opracowania i inwestowania w strategie łagodzące, aby wspierać i prowadzić sprawiedliwe przejście w kierunku systemów żywnościowych opartych na roślinach. - mówi Marcin Tischner
Co rządy mogą zrobić natychmiast:
-
Wprowadzić opcje roślinnych posiłków w instytucjach publicznych i szkołach.
-
Przestać wspierać finansowo przemysłowy chów zwierząt.
-
Wspierać finansowo przyjazne dla klimatu innowacje oparte na roślinach.
-
Opracować krajowe wytyczne dietetyczne w których jasno podkreśla się zalety diet bogatych w rośliny.
-
Zadbać o sprawiedliwie opodatkowanie produktów pochodzenia zwierzęcego w porównaniu ze zdrową i przyjazną dla klimatu żywnością roślinną.
-
Zadbać o odpowiednie etykietowanie: zapewnienie, że wpływ produktów pochodzenia zwierzęcego na zdrowie, środowisko i dobrostan zwierząt jest komunikowany konsumentom w przejrzysty sposób.
Co Ty możesz zrobić:
Wejdź na Diet Change Not Climate Change
Podejmij zobowiązanie
Podpisz petycję
Udostępnij szeroko informacje na ten temat!

„Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta – polityka środowiskowa, dialog i role interesariuszy” - konferencja Rekopol

Polski System Kaucyjny i Canpack Recycling podpisują list intencyjny – razem dla efektywnego systemu kaucyjnego w Polsce

Jak uczyć o ekologii? Ogólnopolski Klub EkoEdukatora zaprasza na nieodpłatne szkolenia dla nauczycieli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.