OFF NA ZIELONO. ŚWIĘTY PATRYK I DNI IRLANDII W SAMYM SERCU ŁODZI
OFF NA ZIELONO. ŚWIĘTY PATRYK I DNI IRLANDII W SAMYM SERCU ŁODZI
Fotograficzna wyprawa do urokliwego Galway, smakowite sery z małych irlandzkich farm, tradycyjne celtyckie pierścienie Claddagh czy spotkanie z uznanym mistrzem kuchni i restauratorem, JP McMahonem – nadchodzące Dni Irlandii w OFFie to okazja, by na chwilę przenieść się na zieloną wyspę.
Przypadający w tę niedzielę Dzień Świętego Patryka, jak co roku rozświetli OFF Piotrkowska Center na zielono, a świętowany będzie w OFFie już od piątku.
– Czerpiąc z naszych irlandzkich korzeni i kontaktów chcemy nie tylko obchodzić dzień Świętego Patryka, stymulować wymianę kulturalną czy przypominać to, co wspólne, ale też tworzyć polsko-irlandzkie mosty biznesowe – podkreśla Michał Styś, pomysłodawca OFFa, Prezes OPG Property Professionals.
W organizację Dni Irlandii włączyli się partnerzy z Galway, położonego w zachodniej Irlandii. Historię i współczesność miasta będzie można poznać, dzięki wystawie fotograficznej złożonej ze zdjęć z dwóch, kontrastujących ze sobą kolekcji. Na pierwszą część złożą się zdjęcia ze zbiorów Irlandzkiej Biblioteki Narodowej, pochodzące z „Lawrence Collection”, stworzonej przez Williama Mervina Lawrence’a – kolekcjonera i marszanda, który swoje studio fotograficzne otworzył w Dublinie w 1865 roku.
– Choć wszystkie fotografie w jego kolekcji nosiły jego nazwisko, Lawrence nie był fotografem, ale raczej biznesmenem, który zatrudniał fotografów i pracowników ciemni czy kolorystów. W latach 1880–1910 jego firma zdominowała branżę fotograficzną i pocztówek w Irlandii. Znaczącą rolę w powstaniu kolekcji odegrał Robert French znakomity fotograf, który przez trzydzieści pięć lat zapewniał Lawrence'owi stały dopływ nowych widoków urokliwych krajobrazów, miejskich ulic, odległych miast i wiosek, zabytków i budynków użyteczności publicznej, kurortów nadmorskich i atrakcji turystycznych. Niejako przy okazji powstał wyjątkowy zapis dokumentalny – opowiada Iwona Kwiek, przygotowująca wystawę we współpracy merytorycznej z Galway City Museum, a której prace zobaczyć będzie można w drugiej części, prezentującej współczesne, tętniące życiem i kolorami Galway. Ekspozycja „This is Galway” zagości na 5 piętrze budynku Teal (wejście od ul. Roosevelta). Będzie ją można oglądać w sobotę i niedzielę w godzinach 12.00-19.00.
Już w piątek natomiast, showroom przy wejściu od strony ulicy Piotrkowskiej wypełni się organicznymi i tradycyjnymi produktami irlandzkimi, wśród których królować będą wyspiarskie sery. Co sprawia, że są wyjątkowe? Do ich produkcji, wykorzystywane jest mleko od jednego stada z jednej farmy, bardzo często wyrabiane są ręcznie, mają certyfikaty autentyczności i łatwo sprawdzić skąd pochodzą. A co najważniejsze, niewielkie stada krów są wypasane na wolnym wybiegu, dlatego smak mlecznych produktów jest niezapomniany. Produkty będą pochodziły z lokalnej firmy Sheridans Cheesemongers i będą to, m.in. sery z farm Coolea, Cooleeney czy Durrus.
W showroomie znaleźć będzie można również irlandzkie upominki i świetnie znane miłośnikom tradycji celtyckiej pierścienie Claddagh. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z 1600 roku i uważa się, że pochodzą z wioski Claddagh w Galway. Tradycję ich wytwarzania kultywuje mieszczący się w Galway zakład jubilerski – Claddagh and Celtic Jewellery i to jego wyroby pojawią się w OFFie.
W irlandzkim sklepie, który otwarty będzie od piątku do niedzieli w godzinach 12.00 do 20.00, znajdą się też książki „The Irish Cookbook” oraz „An Alphabet of Aniar” autorstwa JP McMahona, uznanego szefa kuchni. Jego droga do gwiazdki Michelin zaczęła się od małej restauracji na zachodzie Irlandii. Dziś JP Mc Mahon jest dyrektorem kulinarnym Grupy Restauracyjnej EatGalway oraz organizatorem spotkań najlepszych szefów kuchni z całego świata. Mistrz kuchni i restaurator odwiedzi OFF, by w niedzielę o godzinie 14.00, w czasie otwartego wykładu w siedzibie Teatru Komedii Impro w Łodzi, opowiedzieć o swojej filozofii kuchni opartej na lokalnych produktach, współpracy z lokalnymi rolnikami i dostawcami oraz o wpływach tego trendu na transformacje współczesnej kuchni irlandzkiej.
Do organizacji Dni Irlandii tradycyjnie włączają się restauratorzy z OFF Piotrkowska Center. Restauracja DOKI przygotuje tradycyjny gulasz irlandzki z baraniny tzw. IRISH STEW. Zielone dania i desery zagoszczą w menu Len & Bawełna, a Spółdzielnia serwować będzie schab irlandzki, podawany z puree szczypiorkowym, pieczonym porem i krokietem z kaszanki. Dania kuchni irlandzkiej znajdziemy też w Drukarni.
Swoje propozycje przygotowali także projektanci z OFFa. W butiku Patrycji Plesiak pojawi się jej nowa, inspirowana Irlandią kolekcja, a także stworzone przez markę ANNAplotła bransoletki z zielonego kamienia z koniczyną.
Wydarzenie zostało objęte Patronatem Honorowym Prezydent Miasta Łodzi i Patronatem Ambasady Irlandii.

Co 7. Polak na pewno kupi książkę pod choinkę

Świąteczny eko-prezent dla mieszkańców Szczecina

Startuje konkurs "Pulsu Biznesu" na Biznesową Książkę Roku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Prawo

S. Cichanouska: Białorusini żyją jak w gułagach z czasów stalinowskich. Jednak nie poddają się mimo represji i brutalności reżimu
Przedstawiciele białoruskiej opozycji podkreślają, sytuacja w kraju jest bardzo poważna. Z jednej strony od niemal pięciu lat ludzie na Białorusi żyją jak w gułagach z czasów stalinowskich, doświadczają represji, są codzienne zatrzymania. – Co najmniej pół miliona ludzi musiało uciec z kraju – mówi agencji informacyjnej Newseria Swiatłana Cichanouska, liderka białoruskiej opozycji, która w 2020 roku kandydowała na stanowisko prezydenta Białorusi.
Handel
Automatyzacja pomaga firmom budować przewagę nad konkurencją. Zwłaszcza wykorzystanie narzędzi sztucznej inteligencji

Firmy coraz chętniej inwestują w cyfryzację i automatyzację procesów, w tym z wykorzystaniem sztucznej inteligencji (AI), co pozwala im oszczędzać czas, redukować koszty operacyjne i poprawiać jakość obsługi klienta. Nowoczesne narzędzia takie jak platforma FlowDog pozwalają relatywnie szybko i efektywnie kosztowo usprawniać procesy obsługi reklamacji, zleceń serwisowych czy analizę danych sprzedażowych. Eksperci podkreślają, że dobrze wdrożona automatyzacja może przynieść zwrot z inwestycji już w ciągu kilku miesięcy, zwiększając konkurencyjność firm na dynamicznie zmieniającym się rynku.
Handel
Odwetowe cła z UE na amerykańskie towary mogą być kolejnym etapem wojny handlowej. Następne decyzje spowodują dalszy wzrost cen

Komisja Europejska zapowiedziała nałożenie ceł na amerykańskie produkty w reakcji na wejście w życie ceł USA na stal i aluminium. Unijne cła o wartości 26 mld zł wejdą w życie 1 kwietnia, a w pełni zostaną wdrożone od 13 kwietnia. Donald Trump już zapowiada, że na to odpowie. – Wchodzimy w etap wojny handlowej między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi i na pewno będziemy świadkami wielu takich odwetów z każdej strony – ocenia europosłanka Anna Bryłka.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.