Roślinna przyszłość sektora spożywczego

Barbara Rożyńska
ProVeg
ul. Dygata 2/3
01-748 Warszawa
barbara.rozynska|proveg.com| |barbara.rozynska|proveg.com
668448566
https://proveg.com/pl/
Rewolucyjne technologie roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych i rynek zrównoważonych rozwiązań żywnościowych rozwijają się w niesamowitym tempie. Szacuje się, że do 2029 roku światowy rynek roślinnych alternatyw mięsa może osiągnąć wartości 140 mld USD, zdobywając 10% światowego przemysłu mięsnego. Już 7 września, w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, kluczowi interesariusze będą dyskutować o roślinnej przyszłości sektora spożywczego.
New Food Forum to unikatowe wydarzenie biznesowe, organizowane przez ProVeg, które ma na celu inspirować dalszy rozwój innowacyjnych technologii spożywczych poprzez zgromadzenie kluczowych interesariuszy. Łączy sieci handlowe, producentów żywności i startupy, aby zwiększać ilość, dostępność i jakość produktów roślinnych. New Food Forum jest polską edycją międzynarodowego wydarzenia New Food Conference, które jest pierwszą i największą w Europie konferencją poświęconą alternatywnym źródłom białka.
Żywność roślinna to więcej niż chwilowy trend. W przyszłości alternatywne białka będą odgrywać znaczącą rolę w naszym odżywianiu, zwłaszcza że musimy walczyć ze zmianami klimatycznymi. Aby dalej promować żywność pochodzenia roślinnego, wszyscy – naukowcy, firmy spożywcze, rolnicy, rząd – musimy współpracować. A do tego celu właśnie konferencja New Food Forum oferuje świetną platformę spotkań i wymiany. - mówi Patricia Homa, prezeska ProVeg Polska
New Food Forum rzuca światło na innowacje, które mogą wstrząsnąć i zmienić zarówno rynek alternatywnych białek, jak i całą branżę spożywczą. Te innowacyjne rozwiązania mogą znacznie pomóc w sprostaniu pilnym wyzwaniom globalnych systemów żywnościowych pod względem niszczenia środowiska, zmiany klimatu, antybiotykoodporności i zdrowia. Białka roślinne są przyszłością, więc niezwykle ważne jest, abyśmy przybliżyli wiedzę o nich szerszej publiczności i uważnie się im przyjrzeli - dodaje Marcin Tischner, Corporate Engagement Specialist z ProVeg Polska
W tegorocznej edycji wydarzenia może wziąć udział nawet 200 przedstawicieli branży! Wydarzenie kierowane jest do kadry zarządzającej producentów i dystrybutorów żywności, świata nauki, mediów oraz organizacji branżowych. Przedstawione zostaną nowe trendy i innowacyjne rozwiązania technologiczne, a swoje prezentacje wygłoszą przedstawiciele wiodących firm i instytucji m.in.: Jeronimo Martins, Danone, Centrum Prawa Żywnościowego czy Ambasada Holandii.
Merytorycznym prezentacjom i networkingowi towarzyszyć będzie degustacja interesujących, roślinnych nowości.
Aby ubiegać się o WEJŚCIÓWKĘ PRASOWĄ wyślij e-mail na adres barbara.rozynska@proveg.com.
Jesteśmy dostępni na WYWIADY krótkim czasie.
Aby KUPIĆ BILETY, wejdź na https://app.evenea.pl/event/new-food-forum-2021/
W celu uzyskania dodatkowych informacji lub umówienia wywiadu, prosimy kontaktować się z:
Barbara Rożyńska
Communications Manager ProVeg Polska
+48 668 448 566

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

KE proponuje nowy Fundusz Konkurencyjności. Ma pobudzić inwestycje w strategiczne dla Europy technologie
W środę 16 lipca Komisja Europejska przedstawiła projekt budżetu na lata 2028–2034. Jedna z propozycji zakłada utworzenie Europejskiego Funduszu Konkurencyjności o wartości ponad 400 mld euro, który ma pobudzić inwestycje w technologie strategiczne dla jednolitego rynku. Wśród wspieranych obszarów znalazła się obronność i przestrzeń kosmiczna. Na ten cel ma trafić ponad 130 mld euro, pięciokrotnie więcej niż do tej pory.
Firma
Były prezes PGE: OZE potrzebuje wsparcia magazynów energii. To temat traktowany po macoszemu

Choć udział odnawialnych źródeł energii w miksie energetycznym Polski jest stosunkowo wysoki i rośnie, to ten przyrost jest chaotyczny i nierównomiernie rozłożony miedzy technologiami – wskazuje Forum Energii. Dodatkowo OZE potrzebują wsparcia magazynów energii, a zdaniem Wojciecha Dąbrowskiego, prezesa Fundacji SET, ten temat jest traktowany po macoszemu. Brak magazynów powoduje, że produkcja energii z OZE jest tymczasowo wyłączana, co oznacza marnowanie potencjału tych źródeł.
Infrastruktura
Wzrost wynagrodzeń ekip budowlanych najmocniej wpływa na koszty budowy domu. Zainteresowanie inwestorów mimo to nieznacznie wzrasta

Budowa metra kwadratowego domu w Polsce kosztuje od 5,55 do 6 tys. zł w zależności od województwa – wynika z najnowszych analiz firmy Sekocenbud. Najdrożej jest w Warszawie, gdzie cena za metr kwadratowy domu przekroczyła już 6,2 tys. zł. Na przyrosty kosztów budowy domu wpływają zarówno drożejące materiały budowlane, jak i wyższe wynagrodzenia pracowników. Inwestorzy nie rezygnują jednak z budowy domów jednorodzinnych, co ma związek m.in. z wciąż wysokimi cenami mieszkań czy też obniżką stóp procentowych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.