S.Pellegrino Young Chef 2022-23: Rozstrzygnięcie półfinału dla naszego regionu!
Najznamienitsi młodzi szefowie kuchni z różnych zakątków świata już od 2 miesięcy rywalizują w regionalnych finałach konkursu S.Pellegrino Young Chef. W trakcie półfinałów kucharze z danego regionu dają popis swojej kulinarnej kreatywności
i walczą o prestiżowe nagrody. W środę 8.11.2022 zakończyła się część dla Europy Południowo-Wschodniej oraz basenu Morza Śródziemnego, w której udział brał reprezentant Polski – Paweł Szulżycki.
Z inicjatywy S.Pellegrino, marki naturalnej wody mineralnej, od 10.09.2022 r. do 31.01.2023 r. na całym świecie trwają regionalne finały, których celem jest wyłonienie międzynarodowych talentów kulinarnych. To oni, 15 najlepszych, wezmą udział w odbywającym się w przyszłym roku Grand Finale w Mediolanie. Ich kulinarne zdolności zostaną sprawdzone przez Grand Jury – najbardziej znanych i cenionych szefów kuchni na świecie. Mistrzowie ocenią popisowe dania finalistów i wydadzą ostateczny werdykt na podstawie 3 Złotych Zasad, które z kolei punktowane są w dziesięciostopniowej skali. Suma punktów pozwoli wyłonić osobę, która otrzyma tytuł S.Pellegrino Young Chef Academy Award 2022-23.
W półfinale regionalnym Polskę reprezentował Paweł Szulżycki, młody szef kuchni z Gorzowa Wielkopolskiego. Nazwę i koncept swojego popisowego dania zaczerpnął od obrazu, wyrażając tym samym przekonanie, iż kulinaria to nie tylko pasja, lecz również sztuka, choć zamiast w galeriach i muzeach – prezentowana jest na stołach i w restauracjach. Wszyscy jesteśmy artystami! – podkreślił. Naszego kucharza wspierał jego mentor – Bartosz Szymczak. Na miejscu był również lokalny ambasador marki San Pellegrino – Matteo Brunetti, rzymianin, który po udanym występie w finale programu kulinarnego na dłużej zadomowił się w Polsce i tworzy treści w Internecie, promujące włoską kuchnię, kulturę i styl życia. To dzięki niemu mogliśmy poznać kulisy całego konkursu, podziwiać z bliska dania oraz uczestniczyć wirtualnie w relacji z gali finałowej.
Finał Regionalny w Zagrzebiu
Do tej pory półfinały odbyły się już w 10 regionach na świecie, w tym m.in. w Europie Zachodniej, Europie Środkowej, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, USA czy Chinach. 8.11.2022 r. w Zagrzebiu nastąpił oficjalny półfinał dla kolejnej grupy – tym razem Europy Południowo-Wschodniej i państw basenu Morza Śródziemnego.
S.Pellegrino Young Chef to niepowtarzalna szansa na zyskanie rozpoznawalności oraz zawalczenie o tytuł najlepszego młodego szefa kuchni na świecie. Sam udział w konkursie jest wyjątkowym wyróżnieniem. Zawody sprawdzają zarówno techniczne umiejętności, jak i kreatywność młodych kucharzy. Podobnie jak podczas nadchodzącego Grand Finale, w finałach regionalnych kulinarne kreacje zostały ocenione w dziesięciostopniowej skali, w trzech kryteriach obejmujących umiejętności techniczne, kreatywność i wizję. Przedstawicielem Polski był wybitny szef – Paweł Szulżycki. Jesteśmy niesamowicie dumni z jego bardzo dobrego występu – zaznaczyła Marta Foryś, Brand Manager marek San Pellegrino, Acqua Panna oraz Perrier.
Decyzją jury regionalny etap konkursu 8.11 wygrał Gregory Kikis z Grecji i to właśnie on będzie reprezentował nasz region na finale w Mediolanie. Otrzymał również jedną z Nagród Specjalnych. Finalista zdobył uznanie jury swoim popisowym daniem „The Story of Cod”.
Podczas konkursu przyznano 3 Nagrody Specjalne:
- Fine Dining Lovers Food For Thought Award, przyznawaną przez czytelników magazynu “Fine Dining Lovers” – którą otrzymał Gregory Kikis z Grecji za danie „The Story of Cod”
- S.Pellegrino Award For Social Responsibility za odpowiedzialność społeczną – której laureatem został Ziga Koprivic ze Słowacji za danie “Just the two of us”
- Acqua Panna Award For Connection in Gastronomy – przyznaną przez mentorów konkursu Iwanowi Tartaro z Chorwacji za danie „Grounded Roots”
Polska reprezentacja w Grand Jury
W trakcie półfinałów dla naszego regionu, nie zabrakło również polskiej reprezentacji
w składzie jury. Przedstawicielką Polski wśród zespołu sędziów została Iwona Niemczewska, która z pasji do gotowania porzuciła zawód prawniczki. Jako kuchenna wirtuozka i właścicielka szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”, specjalizuje się ona w komponowaniu dań w stylu fine dining oraz slow food – z użyciem starannie wyselekcjonowanych i naturalnych składników. Do mistrzostwa Iwona Niemczewska, nagrodzona tytułem Kobiety Szefa 2018 Gault & Milau Polska, doszła zarówno dzięki stażom w cenionych i mogących pochwalić się gwiazdkami Michelin restauracjach (Hibiscus, Murano, Club Gascogne), jak i dzięki podróżom po gastronomicznym szlaku. Podczas swoich wyjazdów często odwiedza gwiazdkowe restauracje, gdzie na bieżąco śledzi trendy i nowoczesne techniki fine dining. Te doświadczenia pozwoliły jej ukształtować swoją własną wizję kulinarną, którą dzieli się z innymi również jako trener i sędzia kulinarny.
Więcej informacji na temat konkursu S.Pellegrino Young Chef 2022-23 na: https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/.

VOICE IMPACT AWARD – ogólnopolski konkurs grantowy dla dziennikarzy i studentów

Komunikacja w czasach kryzysów i zmian geopolitycznych. Jubileuszowy Kongres Public Relations

Jak skutecznie wykorzystać komunikację mobilną w biznesie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Norwegia i Islandia mocniej rozważają dołączenie do UE. To byłyby ważne decyzje dla Polski
W Norwegii i na Islandii coraz częściej wspomina się o potencjalnej akcesji do Unii Europejskiej. Możliwe, że w obu tych krajach odbędą się referenda, które zbadają poparcie dla tej idei w społeczeństwach. Zdaniem europosła KO akcesja obu północnych państw byłaby znaczącym wzmocnieniem dla UE, ale także ważną decyzją dla Polski.
Infrastruktura
Senat zajmie się ustawą o jawności cen lokali na sprzedaż. W praktyce ustawa obejmie tylko 12 proc. rynku

Ustawa o jawności cen miała na celu ułatwić klientowi szybkie sprawdzenie aktualnych cen mieszkań i lepsze zrozumienie oferty dewelopera. Przedstawiciele branży mówią wprost: idea ustawy jest słuszna, jednak kształt, jaki przybrała w praktyce, podobnie jak tryb jej uchwalenia, budzi już niepokój. Błyskawiczny tryb procedowania sprawił, że powstała ustawa, która obejmie 12,4 proc. rynku. Zdaniem Polskiego Związku Firm Deweloperskich ostatnią deską ratunku, by poprawić ten akt, jest Senat, który zajmie się nim już podczas wtorkowego posiedzenia komisji infrastruktury.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.