Świątecznie, choć bez mąki i cukru
Fit Cake już dawno udowodniło, że nie jest zwykłą kawiarnią. Idzie własną „bezukrową” drogą i co raz zaskakuje ofertą dla osób, które mają specjalne dietetyczne wymagania. W tym roku na święta przygotował nie tylko ciasta bez cukru i fikuśne fit desery, ale też bezglutenowe kluseczki, pierogi i paszteciki.
Szacuje się, że w Polsce około 20 proc. osób unika produktów z glutenem. Dla chorych np. na celiakię to dieta obowiązkowa, dla wielu ludzi to wybór zdrowszego stylu życia.
- Ponad miesiąc temu wprowadziliśmy do oferty mieszanki mąk dla osób na diecie bezglutenowej, keto i low fodmap. Przy obecnych cenach bezglutenowego pieczywa był to po prostu produkt bardzo pożądany. Z takiej mąki można mieć własne, zawsze świeże i tańsze bułki i chleb – mówi Rafał Kościuk, właściciel franczyzy Fit Cake. – Potem klienci zaczęli pytać, czy możemy coś w podobnym stylu przygotować na Boże Narodzenie. Jako to MY nie możemy??!! Voilà.
W tym roku w świątecznej ofercie sieci franczyzowej znajdują się więc także mączne dania wytrawne. Ci, którzy ufają Fit Cake (a wielu jest przekonanych tylko do tej marki) mogą na wigilijnym stole postawić wyprodukowane przez sieć: pierogi z kapustą i grzybami oraz paszteciki z kapustą i grzybami. Obydwa dania są dostępne w wersji vege, keto, bez cukru, laktozy, glutenu i orzechów.
Ze świątecznych słodkości Fit Cake proponuje wigilijną nowość: proteinowe kluseczki z makiem (też dostępne w opcji bezglutenowej i keto). W bożonarodzeniowym menu nie może też zabraknąć tradycyjnych, rozpoznawalnych smaków, ale jak to w Fit Cake, będą one przygotowane specjalnie z myślą o cukrzykach, alergikach, osobach na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej czy dbających o wagę. Z świątecznych klasyków, ale kategorycznie bezcukrowych, hitami sieci są: kutia (także w wersji keto), korzenny Marcinek czy makosernik. Lubiących nowinki na pewno zaintryguje zweganizowany piernik.
Już w 2018 roku dr hab. Piotr Dziechciarz z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego powiedział dla portalu „Nauka w Polsce”, że od 13 do 25 proc. osób w Polsce przestrzega diety bezglutenowej. Przez ostatnie cztery lata grupa ta na pewno urosła.
- Obserwujemy, że coraz więcej ludzi, dbając o własne zdrowie, przechodzi na różne diety. Ich nie odstręczają nawet wyższe, tegoroczne ceny. Choć obiektywnie ceny w tradycyjnych kawiarniach i specjalistycznych, jak nasza bardzo się w ostatnim roku wyrównały – dodaje Rafał Kościuk. - Fit Cake ma wielu naśladowców, ale ludzie chorzy muszą mieć 100-procentową pewność, że to co zaserwują na stole jest bezpieczne. Ostatnia kontrola UOKiK wykazała jak często nadużywa się etykietki „gluten free”. Fit Cake daje gwarancję jakości. Nie mogliśmy więc nie zaproponować na święta czegoś ekstra, bo ludzie tego od nas oczekiwali.
Fit Cake przyjmuje zamówienia na świąteczne dania w swoich 55 punktach w całym kraju (można je złożyć także telefonicznie czy internetowo) do 22 grudnia.

Pułapki unijnych dotacji – jak uniknąć błędów i skutecznie rozliczać projekty?

Nowe nabory na dofinansowania z UE. Eksperci wyjaśnią, jak złożyć wniosek

Jak zmieniła się polska przedsiębiorczość przez 20 lat w Unii Europejskiej
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Mercosur to tylko wierzchołek góry lodowej. UE ma ponad 40 umów handlowych, które mogą destabilizować rynek rolny
Umowa handlowa między UE a krajami Mercosur może znacząco zaburzyć konkurencję na rynku rolnym i osłabić pozycję unijnych, w tym polskich, producentów – ostrzegają rolnicy i producenci żywności. Umowie sprzeciwia się część krajów unijnych, które domagają się klauzuli ochronnych oraz limitów importowych. – Problemem jest jednak nie tylko ta konkretna umowa. Chodzi o cały system wolnego handlu, który się kumuluje z dziesiątek innych porozumień – podkreśla Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Firma
Dzięki zdalnej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem AI firmy zminimalizowały liczbę oszustw. Rozwiązania wykorzystuje głównie sektor finansowy

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2024 roku 5,9 proc. polskich firm korzystało z rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji. W 2023 roku był to odsetek na poziomie 3,67 proc. Wciąż jednak jest to wynik poniżej średniej unijnej, która wyniosła 13,48 proc. Jednym z obszarów, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców, jest weryfikacja tożsamości przez AI, zwłaszcza w takich branżach jak bankowość, ubezpieczenia czy turystyka. Jej zastosowanie ma na celu głównie przeciwdziałać oszustwom i spełniać wymogi regulacyjne.
Prawo
Daniel Obajtek: Własne wydobycie i operacyjne magazyny to filary bezpieczeństwa. Zgoda na magazyny gazu poza krajem to rezygnacja z suwerenności energetycznej

Były prezes Orlenu ostrzega przed zmianami w ustawie o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego. Jego zdaniem przygotowana przez rząd nowelizacja tzw. ustawy magazynowej i ujednolicanie unijnej polityki energetycznej to zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego Polski. W jego opinii tylko silna spółka narodowa, własne wydobycie, krajowe magazyny i zbilansowany miks energetyczny zapewnią Polsce bezpieczeństwo i konkurencyjność.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.