W Szczyrku otwarto najwyżej położoną restaurację w Beskidzie Śląskim
Marcin Balana
Marketinguje.pl
ul. Graniczna 505
32-095 Narama
kontakt|marketinguje.pl| |kontakt|marketinguje.pl
512188666
www.marketinguje.pl
Po takich obiektach jak Browar Dziedzice, Chacharnia, uruchomienie The Legendary Żywiec Pub & Restaurant przy Muzeum Browarnictwa w Żywcu, czy transformacja Centrum Kongresów i Rekreacji Orle Gniazdo w Szczyrku i współpraca przy uruchomieniu budowy Mercure Szczyrk Resort, dla Beaty Rakszawski przyszło wyzwanie uruchomienia obiektu na szczycie góry Skrzyczne. I tak oto, po półtora rocznej współpracy z inwestorem, 20. grudnia 2023 r. restauracja Start Skrzyczne otworzyła swoje drzwi dla Gości.
Start Skrzyczne to wyjątkowe miejsce na turystycznej mapie miasta. Obiekt znajduje się na wysokości 1257 m n.p.m., na samym szczycie Skrzycznego - najwyżej położonego punktu w paśmie Beskidu Śląskiego - skąd rozciąga się imponujący widok na panoramę Beskidów, Tatr i Śląska. Budynek usytuowany jest tuż przy górnej stacji kolei linowej COS, którą można wygodnie dojechać niemal przez cały rok (z wyjątkiem kwietnia i listopada). Do restauracji można dostać się też pieszo jednym z wielu malowniczych szlaków turystycznych prosto z miasta lub okolicznych miejscowości lub rowerem, a zimą również na skitourach.
Nowo otwarta restauracja Start Skrzyczne przypadła do gustu turystom i mieszkańcom Szczyrku. Już od pierwszego dnia notuje najwyższe, 5-gwiazdkowe oceny na wizytówce Google. Goście szczególnie cenią sobie ofertę restauracji, poziom obsługi oraz wystrój obiektu.
Jakie będzie kolejne wyzwanie dla znanej i cenionej specjalistki w środowisku gastronomiczno-hotelarskim Beaty Rakszawski? - Jestem gotowa na realizację kolejnych trudnych i zarazem ciekawych projektów. Na horyzoncie klarują się kolejne perełki na mapie Beskidu Śląskiego, o których wkrótce będzie głośno. Tymczasem bardzo dziękuję wszystkim razem i każdemu z osobna za pomoc i wsparcie przy uruchomieniu magicznego miejsca jakim jest Start Skrzyczne, a właścicielom determinacji i powodzenia w jego prowadzeniu i rozwijaniu. - podsumowuje.
Czarny Potok Resort SPA & Conference z tytułem Najlepszego Hotelu SPA dla Rodzin
Majówka w stylu eko. Sprawdź, jak wypoczywać aktywnie i w zgodzie z naturą!
Polacy na majówkę zaciskają pasa – w domu zostanie 60% z nas
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok
Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.
Problemy społeczne
Duża część ukraińskich uchodźców w Polsce wciąż potrzebuje wsparcia. Szczególnie osoby starsze i z niepełnosprawnościami
Do Polski cały czas napływają kolejni uchodźcy z Ukrainy, a ci, którzy są u nas już ponad dwa lata, nadal potrzebują wsparcia – oceniają eksperci IOM Poland i UNHCR. Szacuje się, że ok. 200 tys. osób nadal mieszka w miejscach zakwaterowania zbiorowego. To często osoby starsze i z niepełnosprawnościami, którym trudno się usamodzielnić. Uchodźcy nadal potrzebują wsparcia związanego ze znalezieniem zatrudnienia, dostępu dzieci do edukacji czy nauki języka polskiego. Eksperci podkreślają, że integracja ekonomiczna Ukraińców to duża korzyść dla polskiej gospodarki. Tylko w 2023 roku udział pracowników z Ukrainy przełożył się na ok. 1 proc. krajowego PKB.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.