Back to school – co polscy rodzice zapakują dzieciom do lunchboxów?
38 pr & content communication
Łódź
91-035 Łódź
38|pr.pl| |38|pr.pl
000000000
www.38pr.pl
Już wkrótce dzieci powrócą do szkół, a rodzice staną przed koniecznością przygotowania im pełnowartościowych posiłków do spożycia podczas przerw lekcyjnych. Coraz więcej rodziców rezygnuje z tradycyjnych kanapek na rzecz urozmaiconych posiłków lunchboxach. Wyzwaniem z pewnością są słodkości – uwielbiane przez dzieci, ale dozowane z umiarem przez dorosłych. Jedną z alternatywnych propozycji wobec tradycyjnych słodyczy, które idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły, są sezamki, których zakup przynajmniej „raz na jakiś czas” deklaruje 64% proc. rodziców według badan Omnibus z czerwca 2021.
Zakup sezamków dla najmłodszych to jeden z ważnych powodów sięgania przez rodziców po asortyment z tej kategorii produktowej. Polacy lubią kupować sezamki dla członków swojej rodziny i bliskich, a także dla swoich dzieci, co potwierdza 88% respondentów. Chętnie kupują je również na wycieczki i wyjazdy, z czym zgadza się 87% badanych. Ponadto, często sięgają po sezamki „w biegu/w pracy” jako produkt impulsowy, który często od razu spożywają – taką odpowiedź wskazało 79% badanych.
- Dzieci uwielbiają słodycze, a dodatkowo sezamki są chrupkie i poręczne. Dla rodziców bardzo ważnym argumentem jest fakt, że sezamki są zdrowszą alternatywą tradycyjnych słodyczy. Amki TO GO od Unitop doskonale sprawdzą się jako zdrowsza przekąska lub uzupełnienie drugiego śniadanie uczniów podczas szkolnej przerwy. Amki TO GO mają bardzo prosty skład, mają wysoką zawartość „dobrych tłuszczów” NNKT niezbędnych dla rozwoju dziecka, są źródłem błonnika, nie zawierają glutenu – komentuje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.
Najważniejszym składnikiem przekąski AMKI TO GO jest sezam, który stanowi doskonałe źródło wielu witamin i mikroelementów – m.in. białka, magnezu, wapnia, selenu, fosforu, miedzi czy żelaza. Z punktu widzenia edukacji najmłodszych i powrotu do szkoły warto podkreślić, że ziarna sezamu zawierają również lecytynę, która poprawia pamięć, koncentrację i skupienie.
To jednak nie wszystkie korzyści, które rodzice mogą znaleźć w sezamkach, w kontekście przygotowywania szkolnego śniadania dla swoich dzieci.
Produkty obecne w diecie najmłodszych powinny cechować się prostotą i tzw. czystą etykietą. Oznacza to, że zostały one wytworzone na bazie naturalnych składników, bez dodatku sztucznych dodatków. Ponadto sezamki AMKI TO GO są niezwykle poręczne, zajmują niewiele miejsca, nie obciążają dodatkowo plecaków dzieci, dlatego bez problemu uczniowie mogą zabrać je ze sobą do szkoły – Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.
Nowości od Unitop, czyli większy wybór dla rodziców
W ostatnim czasie Unitop rozszerzył swoją ofertę w kategorii sezamków. Wśród nowych wariantów smakowych znalazły się Amki TO GO – w polewie jogurtowej, w czekoladzie, z kokosem oraz bez dodatku cukru. Dzięki temu rodzice otrzymują możliwość jeszcze większego wyboru zdrowszej alternatywy przekąsek wobec tradycyjnych słodyczy dla swojej dzieci. Z kolei najmłodsi nie muszą ograniczać się wyłącznie do klasycznych form sezamków, mogą odnaleźć swój ulubiony smak Amków TO GO, które doskonale sprawdzą się w czasie szkolnych przerw.

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Tylko 35 proc. Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ możliwe do osiągnięcia przed 2030 r. Potrzebna ściślejsza współpraca międzynarodowa
Jak wynika z raportu ONZ, choć w ciągu ostatniej dekady dzięki dążeniu do realizacji przyjętych celów udało się poprawić życie milionów ludzi na całym świecie, to jednak tempo zmian pozostaje zbyt wolne, by dało się je osiągnąć do 2030 roku. Postęp hamują przede wszystkim eskalacja konfliktów, zmiana klimatu, rosnące nierówności i niewystarczające finansowanie. Jak wynika ze sprawozdania Parlamentu Europejskiego, problemem jest także brak ścisłej współpracy międzynarodowej i sceptyczne podejście niektórych państw ONZ.
Przemysł spożywczy
UNICEF: Wszystkie dzieci poniżej piątego roku życia w Gazie cierpią z powodu niedożywienia. Sytuacja jest katastrofalna

Ataki Izraela na Strefę Gazy i jej izolacja doprowadziły do całkowitego załamania podstawowych usług i ograniczenia możliwości dostaw i dystrybucji pomocy humanitarnej – wskazuje UNICEF. W efekcie setki tysięcy Palestyńczyków są w sytuacji ciągłego zagrożenia życia i cierpią z powodu niedożywienia i głodu. Ta klęska dotyczy praktycznie wszystkich dzieci poniżej piątego roku życia. Konflikty są jednym z głównych przyczyn braku bezpieczeństwa żywnościowego, głodu i niedożywienia na świecie. Szczególnie dotyczy to Afryki i Azji Zachodniej.
Prawo
Branża ciepłownictwa czeka na unijną i krajową strategię transformacji. Liczy na większe fundusze i korzystne regulacje

Komisja Europejska zapowiedziała rozpoczęcie w I kwartale 2026 roku prac nad strategią dla ciepłownictwa i chłodnictwa. Nad tym strategicznym dokumentem w zakresie ciepłownictwa pracuje także polski rząd. Branża podkreśla, że obie te strategie będą miały kluczowe znaczenie dla trwającej transformacji w ciepłownictwie, czyli przyszłości ogromnych inwestycji, które czekają sektor do 2050 roku. Jednocześnie apeluje o większe wsparcie tego procesu ze środków publicznych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.