Domowe treningi podczas pandemii a picie kawy i potencjalne korzyści
Decyzja o zamknięciu profesjonalnych obiektów sportowych nie spowodowała zabicia pasji do aktywnego trybu życia! Wiele osób, które do tej pory ćwiczyło w klubach fitness i siłowniach postanowiło zadbać o siebie i rozpocząć domowe treningi. Zwłaszcza, że ruch stanowi niezwykle istotny aspekt dla zdrowia każdego człowieka.
Pandemia i związane z nią obostrzenia powodują realne ograniczenie ruchu, co świetnie obrazują wyniki badania[1] przeprowadzonego na grupie 2524 osób z Włoch. Autorzy pracy wykazali, że liczba uczestników badania o niskim poziomie aktywności fizycznej (23,06%) uległa wyraźnemu zwiększeniu (39,62%) podczas trwającej pandemii COVID-19. Ponadto rezultat wykonanej analizy udowadnia korelację pomiędzy ograniczeniem ogólnego poziomu aktywności fizycznej a pogorszeniem kondycji psychicznej. Co więcej, tegoroczna praca naukowa[2] opublikowana na łamach czasopisma Frontiers in Public Health wykazuje niezwykle silny związek między dobrostanem psychicznym a zmianami stylu życia (m.in. w zakresie aktywności ruchowej) uwarunkowanymi przymusowym siedzeniem w domu.
Społeczeństwo stara się jednak zadbać o własne zdrowie, a treningi z profesjonalnych placówek sportowych przeniosły się do domowego zacisza. Za dowód mogą posłużyć wyniki ubiegłorocznego raportu[3] przeprowadzonego przez firmę Freeletics. Aż 60% ankietowanych mężczyzn wykonuje ćwiczenia w trakcie pandemii w trosce o własne zdrowie fizyczne oraz psychiczne. Z kolei w badaniu ankietowym[4] zrealizowanym przez firmę RunRepeat zaobserwowano wzrost aktywności fizycznej o 88% u osób, które dotychczas ćwiczyły maksymalnie 2 razy w tygodniu.
Kawa jako wsparcie dla domowych treningów?
W środowisku sportowców często wspomina się o tzw. kuloodpornej kawie. To nic innego jak kawa wzbogacona w średnio nasycone kwasy tłuszczowe, który potocznie są nazywane olejem MCT. Napój ten od długiego czasu jest rekomendowany m.in. biegaczom jako forma wysokoenergetycznego napoju przed planowanymi jednostkami treningowymi. Kofeina w połączeniu z tłuszczami zapewnia zarówno dawkę pobudzenia, jak i solidny zapas energii do nadchodzącego wysiłku. W jaki sposób ją przygotować? Przepisy można z łatwością znaleźć w serwisach sportowych, portalach treningowych, ale i nie tylko. Również blogi przeznaczone dla kawoszy, takie jak www.przyjacielekawy.pl/blog prezentują wiele ciekawych propozycji na przygotowanie porannej bulletproof coffee. Tym bardziej, że praca naukowa[5] autorstwa Fritchena pokazuje wartościowy wpływ kuloodpornej kawy na współczynnik REE (spoczynkowego poboru energii) i utlenianie (spalanie) wolnych kwasów tłuszczowych, co może sprzyjać odchudzaniu.
Nie od dziś wiadomo, że kofeina ma zastosowanie w sporcie i stanowi popularny składnik napojów energetycznych czy odżywek przedtreningowych. Co jednak z klasyczną kawą? Wyniki badania[6] przeprowadzonego w 2013 roku wydają się potwierdzać, że jednakowo kawa i czysta kofeina przejawiają korzystny wpływ na wydolność w trakcie treningu wytrzymałościowego. Z kolei w pracy[7] z roku 2016 zaobserwowano pozytywne aspekty ze spożycia kawy i kofeiny podczas ćwiczeń oporowych. Można więc przypuszczać, że „mała czarna” odegra dużą rolę także podczas domowych treningów.
Rodzaj kawy a ćwiczenia w domu
Kawa kawie nierówna. Z pozoru może się wydawać, że jej głównymi wyznacznikami są smak i aromat. W rzeczywistości zawartość kofeiny, a co za tym idzie i jej pobudzające właściwości, jest ściśle uzależniona od rodzaju kawy. W artykule naukowym[8] opublikowanym w 2016 roku na łamach czasopisma Practical Neurology autor wskazuje, że najwięcej kofeiny znajdziemy w czarnej ziarnistej kawie (od 65 do 135 mg/125 ml). Warto jednak wiedzieć, że wiele innych istotnych kwestii ma znaczenie dla jej zawartości.
- Jednym z głównych aspektów jest sposób parzenia kawy. Rodzaj palenia kawy, poziom mielenia ziaren oraz czas parzenia realnie wpływają na ilość kofeiny, która znajdzie się w przygotowanym napoju kawowym – wspomina Aurimas Vainauskas, CEO Przyjaciele Kawy.
Kawa to nie tylko kofeina!
Nie można zapominać, że regularne spożycie kawy stanowi świetne źródło wielu wartościowych składników aktywnych dla codziennej diety. Autorzy wielu prac naukowych 11 podają, że w kawie można znaleźć:
-
niacynę (witaminę B3) wspierającą prawidłową pracę systemu nerwowego i metabolizm energetyczny
-
liczne pierwiastki, w tym magnez i potas utrzymujące równowagę elektrolitową
-
kwas chlorogenowy o cennych właściwościach przeciwutleniających
Warto na koniec dodać, że 100 ml kawy zawiera tylko 2 kalorie! Postawmy więc sprawę jasno – filiżanka czarnej kawy jest idealnym kompanem dla domowych treningów i wszystkich wielbicieli aktywnego trybu życia.
Bibliografia:
-
Maugeri, Grazia, et al. "The impact of physicalactivity on psychologicalhealthduring Covid-19 pandemic in Italy." Heliyon 6.6 (2020): e04315.
-
Cindrich, Sydney L., et al. "Associationsbetweenchange in outsidetimepre-and post-COVID-19 public healthrestrictions and mentalhealth: briefresearch report." Frontiers in public health 9 (2021): 8.
-
RunRepeatSurvey 2.03.2021 https://runrepeat.com/exercise-covid-19-study
-
FreelecticsSurvey 16.07.2020 https://www.freeletics.com/en/press/news/freeletics-surveys-americans-to-understand-what-is-in-store-for-the-fitness-industry-post-covid-19/
-
Fritchen, Joshua. Acutemetaboliceffects of BulletproofCoffee. Diss. 2016.
-
Hodgson, Adrian B., Rebecca K. Randell, and Asker E. Jeukendrup. "The metabolic and performance effects of caffeinecompared to coffeeduringenduranceexercise." PloS one 8.4 (2013): e59561.
-
Richardson, Darren L., and Neil D. Clarke. "Effect of coffee and caffeineingestion on resistanceexercise performance." Journal of strength and conditioningresearch 30.10 (2016): 2892-2900.
-
Nehlig, Astrid. "Effects of coffee/caffeine on brainhealth and disease: Whatshould I tell my patients?." Practicalneurology 16.2 (2016): 89-95.
-
O'Keefe, James H., James J. DiNicolantonio, and Carl J. Lavie. "Coffee for cardioprotection and longevity." Progress in cardiovasculardiseases 61.1 (2018): 38-42.
-
Zukiewicz-Sobczak, W., et al. "Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka." Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 18.1 (2012).
-
Nieber, Karen. "The impact of coffee on health." Plantamedica 83.16 (2017): 1256-1263.

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Tylko 35 proc. Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ możliwe do osiągnięcia przed 2030 r. Potrzebna ściślejsza współpraca międzynarodowa
Jak wynika z raportu ONZ, choć w ciągu ostatniej dekady dzięki dążeniu do realizacji przyjętych celów udało się poprawić życie milionów ludzi na całym świecie, to jednak tempo zmian pozostaje zbyt wolne, by dało się je osiągnąć do 2030 roku. Postęp hamują przede wszystkim eskalacja konfliktów, zmiana klimatu, rosnące nierówności i niewystarczające finansowanie. Jak wynika ze sprawozdania Parlamentu Europejskiego, problemem jest także brak ścisłej współpracy międzynarodowej i sceptyczne podejście niektórych państw ONZ.
Przemysł spożywczy
UNICEF: Wszystkie dzieci poniżej piątego roku życia w Gazie cierpią z powodu niedożywienia. Sytuacja jest katastrofalna

Ataki Izraela na Strefę Gazy i jej izolacja doprowadziły do całkowitego załamania podstawowych usług i ograniczenia możliwości dostaw i dystrybucji pomocy humanitarnej – wskazuje UNICEF. W efekcie setki tysięcy Palestyńczyków są w sytuacji ciągłego zagrożenia życia i cierpią z powodu niedożywienia i głodu. Ta klęska dotyczy praktycznie wszystkich dzieci poniżej piątego roku życia. Konflikty są jednym z głównych przyczyn braku bezpieczeństwa żywnościowego, głodu i niedożywienia na świecie. Szczególnie dotyczy to Afryki i Azji Zachodniej.
Prawo
Branża ciepłownictwa czeka na unijną i krajową strategię transformacji. Liczy na większe fundusze i korzystne regulacje

Komisja Europejska zapowiedziała rozpoczęcie w I kwartale 2026 roku prac nad strategią dla ciepłownictwa i chłodnictwa. Nad tym strategicznym dokumentem w zakresie ciepłownictwa pracuje także polski rząd. Branża podkreśla, że obie te strategie będą miały kluczowe znaczenie dla trwającej transformacji w ciepłownictwie, czyli przyszłości ogromnych inwestycji, które czekają sektor do 2050 roku. Jednocześnie apeluje o większe wsparcie tego procesu ze środków publicznych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.