Komunikaty PR

Jajko po turecku

2023-05-26  |  15:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Jaja to klasyk na polskich stołach. Nie zawsze jednak muszą znaleźć się tam ugotowane na twardo. Ciekawym pomysłem jest podanie ich po turecku – w ostatnim czasie potrawa ta szturmem zdobywa swoich fanów.

 

Wersja po turecku to dla wielu nieco egzotyczny sposób przyrządzenia jajka. Nie ma jednak wątpliwości, że pozwoli wprowadzić na stół nieco świeżości, a domownicy z pewnością docenią kulinarną pomysłowość. Çilbir, bo tak po turecku brzmi nazwa tego dania, w czasach osmańskich był określeniem jajek sadzonych przygotowywanych na różne sposoby. Dzisiejsza forma potrawy powstała podobno na początku XX wieku, na dworze sułtana Abdülhamida II. Jest to jajko w koszulce zanurzone w jogurcie doprawionym czosnkiem. Często posypuje się je płatkami czerwonej papryki lub mieloną papryką, a podaje z tureckim chlebem pide.

- Jajko to produkt, który jak żaden inny nadaje się do kulinarnych eksperymentów – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - To samo danie może mieć różne formy, na przykład dodając do jogurtowego dipu zielonego ogórka, otrzymujemy wiosenną wersję jajka po turecku.

 

Jajko po turecku z zielonym ogórkiem

Czas przygotowania jednej porcji: około 20 min.

Składniki:

- 2 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel

- 150 ml jogurtu greckiego

-  2 łyżki soku z cytryny

- 2 ząbki czosnku (najlepiej polskiego)

- 50 g masła

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 1/3 łyżeczki chili w proszku

- 1 łyżka octu jabłkowego

- 1  świeży ogórek

 

- mix sałat

- bagietka lub chleb

- sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ogórka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i odstawiamy na kilka minut. Odsączamy sok i tak przygotowane warzywo dodajemy do jogurtu, mieszamy.

Aby przygotować jajko w koszulce, nalewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy łyżkę octu, robimy wir za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Po około 3 minutach wyciągamy jajko cedzakiem i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Jajko powinno mieć w środku płynne żółtko.

Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy trochę się rozgrzeje, dodajemy wędzoną paprykę i chili. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Na talerz przekładamy jogurt, na nim kładziemy jajka w koszulce, polewamy masłem z papryką.

Sałaty myjemy i układamy na talerzu.

Bagietkę lub chleb kroimy na kromki. Robimy grzanki, grillując pokrojone kawałki lub podpiekając na patelni do zarumienienia. Nacieramy ząbkiem czosnku. Kładziemy na talerzu. Jemy, nabierając jajko i jogurtowy dip przygotowanym pieczywem.

Smacznego!


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Handel

Mercosur to tylko wierzchołek góry lodowej. UE ma ponad 40 umów handlowych, które mogą destabilizować rynek rolny

Umowa handlowa między UE a krajami Mercosur może znacząco zaburzyć konkurencję na rynku rolnym i osłabić pozycję unijnych, w tym polskich, producentów – ostrzegają rolnicy i producenci żywności. Umowie sprzeciwia się część krajów unijnych, które domagają się klauzuli ochronnych oraz limitów importowych. – Problemem jest jednak nie tylko ta konkretna umowa. Chodzi o cały system wolnego handlu, który się kumuluje z dziesiątek innych porozumień – podkreśla Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Firma

Dzięki zdalnej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem AI firmy zminimalizowały liczbę oszustw. Rozwiązania wykorzystuje głównie sektor finansowy

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2024 roku 5,9 proc. polskich firm korzystało z rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji. W 2023 roku był to odsetek na poziomie 3,67 proc. Wciąż jednak jest to wynik poniżej średniej unijnej, która wyniosła 13,48 proc. Jednym z obszarów, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców, jest weryfikacja tożsamości przez AI, zwłaszcza w takich branżach jak bankowość, ubezpieczenia czy turystyka. Jej zastosowanie ma na celu głównie przeciwdziałać oszustwom i spełniać wymogi regulacyjne.

Prawo

Daniel Obajtek: Własne wydobycie i operacyjne magazyny to filary bezpieczeństwa. Zgoda na magazyny gazu poza krajem to rezygnacja z suwerenności energetycznej

Były prezes Orlenu ostrzega przed zmianami w ustawie o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego. Jego zdaniem przygotowana przez rząd nowelizacja tzw. ustawy magazynowej i ujednolicanie unijnej polityki energetycznej to zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego Polski. W jego opinii tylko silna spółka narodowa, własne wydobycie, krajowe magazyny i zbilansowany miks energetyczny zapewnią Polsce bezpieczeństwo i konkurencyjność.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.