Komunikaty PR

Mocktail – wakacyjny drink bez alkoholu. 4 proste przepisy na lato

2022-07-18  |  13:00
Biuro prasowe

Gorące lato zachęca do częstszego sięgania po orzeźwiające napoje, które skutecznie gaszą pragnienie. Beztroski, wakacyjny czas to także idealny moment na testowanie nowych, smakowitych drinków. Nie każdy jednak może lub chce spożywać alkohol. W takiej sytuacji warto sięgnąć po mocktaile, bezalkoholowe drinki, idealne na upalne dni. Poznaj przepisy na kultowe koktajle w wersji virgin oraz niecodzienne drink z azjatyckim twistem!

Czym jest mocktail? To bezalkoholowa wersja klasycznego drinka, której popularność rozpoczęła się w Ameryce. Jego nazwa pochodzi z języka angielskiego i tłumaczy się ją jako „udawany koktajl”. Mocktaile powstają zazwyczaj na bazie soków, napojów gazowanych, toniku czy espresso. Dziś bezalkoholowe drinki to nie tylko domowa alternatywa na wieczór ze znajomymi, ale także stała pozycja w kartach wielu restauracji czy barów. Dziś prawie każda wersja popularnego drinka posiada swoją bezalkoholową alternatywę. Mojito, Aperol, Cuba Libre, Pina Colada – to tylko niektóre z koktajli, które występują również w wersji bez bąbelków. Dostępne są w wielu lokalach w Polsce, ale bez problemu można wykonać je także w domowym zaciszu. 

Orzeźwiające Mojito Virgin 

Składniki (na 2 porcje): 

  • kilka listków mięty,

  • 1 limonka,

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,

  • 300 ml wody gazowanej,

  • kilka kostek lodu. 

Wykonanie: Do wysokiej szklanki dodaj kilka listków mięty. Limonkę pokrój na ćwiartki i z jednej wyciśnij sok. Dodaj cukier. Za pomocą widelca bądź łyżki uciskaj przez chwilę całość. Następnie dodaj lód i całość zalej wodą gazowaną. Do środka dołóż ćwiartkę limonki.

Król wakacji – Aperol Virgin 

Składniki (na 2 porcje): 

  • 1 pomarańcza, 

  • kilka kostek lodu,

  • 40 ml syropu pomarańczowego, 

  • 300 ml toniku,

  • gazowana woda mineralna. 

Wykonanie: Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plastry. Do szklanki wrzuć kawałek pomarańczy, dodaj kilka kostek lodu. Wlej 20 ml syropu pomarańczowego oraz trochę wody gazowanej. Wrzuć kilka kostek lodu i kilka kawałków pomarańczy.

Słodka Pina Colada Virgin

Składniki (na 2 porcje): 

  • 100 ml mleka kokosowego,

  • 200 ml soku ananasowego,

  • kruszony lód,

  • kawałki świeżego ananasa.

Wykonanie: W blenderze umieścić mleko kokosowe, sok ananasowy oraz kruszony lód. Zblendować i przelać do wysokich szklanek. Świeżego ananasa pokroić i dodać do szklanki. 

 

Klasyk – Cuba Libre Virgin 

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 ml toniku,

  • 200 ml Coca-Coli,

  • 20 ml soku z limonki,

  • 1 limonka,

  • kilka kostek lodu.

Wykonanie: Do wysokiej szklanki wlej tonik, colę oraz sok z limonki. Całość wymieszaj i dodaj kilka kostek lodu. Limonkę umyj i pokrój na plastry. Do szklanki dodaj 2 kawałki owocu i całość delikatnie wymieszaj.

Mocktaile z azjatyckim twistem

Poza tradycyjnymi smakami mocktaili wielu bartenderów opracowuje swoje autorskie przepisy, które wyróżnia oryginalny smak. Fanom kuchni azjatyckiej z pewnością do gustu przypadną wietnamsko-tajskie wariacje na temat bezalkoholowych drinków. Jedną z restauracji, która w swojej karcie posiada takie pozycje, jest warszawska restauracja Wi-Taj. W restauracyjnym menu znajdziemy takie propozycje jak PHU QUOC, czyli orzeźwiający mocktail na bazie trawy cytrynowej, syropu imbir-chilli, soku z limonki i sody imbirowej. Fanom nieco słodszych propozycji do gustu z pewnością przypadnie mocktail HANOI NIGHT, składający się z różowej guawy, soku z limonki oraz soku z żurawiny. Restauracja przygotowała także propozycję dla wielbicieli nieoczywistych smaków – KYOTO to połączenie syropu matcha, soku z cytryny, tajskiej bazylii oraz sody imbirowej. Jeśli mieszkacie w Warszawie lub macie w planach wakacyjną wycieczkę do stolicy, warto odwiedzić to miejsce i spróbować orzeźwiających propozycji z karty Wi-Taj. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Niepewna sytuacja zwracanych do Skarbu Państwa gruntów dzierżawnych. To może się wiązać z likwidacją infrastruktury rolniczej i miejsc pracy

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wciąż nie przedstawił spójnego planu zagospodarowania gruntów zwracanych do Zasobów Skarbu Państwa. W efekcie setki hektarów gruntów leżą odłogiem, a strategiczna infrastruktura rolnicza jest demontowana. Spółka Top Farms od dawna wnioskowała do KOWR-u o utworzenie ośrodków produkcji rolniczej (OPR) lub podjęcie jakichkolwiek decyzji, które umożliwiłyby dalsze funkcjonowanie wielu takich obiektów rolniczych. Brak decyzji skutkuje trwałą utratą potencjału produkcyjnego, a tym samym może osłabić pozycję konkurencyjną polskiego rolnictwa.

Transport

Europejskie miasta planują wzrost inwestycji w infrastrukturę społeczną. Wydatki na niskoemisyjny transport wciąż są niewystarczające [DEPESZA]

W ciągu najbliższych trzech lat 56 proc. gmin miejskich w UE planuje zwiększyć nakłady na redukcję emisji gazów cieplarnianych, a 53 proc. – na infrastrukturę społeczną – wynika z badania EBI. Dotacje krajowe i unijne pozostają głównym źródłem finansowania inwestycji, choć samorządy szukają także innych form finansowania. O potrzebach w tym obszarze eksperci i samorządowcy rozmawiali w trakcie panelu „Fundusze unijne w rozwoju miast i regionów”, który odbył się w ramach EKG w Katowicach.

Farmacja

Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.