Komunikaty PR

Ocet Kielecki od pokoleń w polskiej kuchni

2022-08-18  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Trudno byłoby znaleźć w Polsce osobę, która nigdy nie słyszała o Majonezie Kieleckim. Ten legendarny produkt już od ponad 60 lat podbija serca konsumentów zarówno w kraju, jak i poza jego granicami. Nie każdy jednak wie, że jego producent – Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” - rozpoczął swoją działalność przeszło 100 lat temu, tuż po I Wojnie Światowej. Jednym z pierwszych wytwarzanych tam wyrobów był ocet spirytusowy, którego historia sięga 1932 roku. I to właśnie ten ocet, powstający cały czas w tradycyjny sposób w wielkich dębowych kadziach, znajdziemy w Majonezie Kieleckim.

Ocet spirytusowy jest raczej niedocenianym produktem, tymczasem wykorzystuje się go w bardzo wielu popularnych potrawach, sosach czy przekąskach. Oprócz wspomnianego powyżej majonezu znajdziemy go także w musztardach, ketchupach oraz innych znanych i cenionych wyrobach, którym dodaje delikatnej kwasowości i głębi smaku. Co więcej, to właśnie z jego użyciem przygotowuje się rozmaite przetwory, które tak wielu z nas uwielbia. Wytwarzany przez firmę WSP „Społem” Ocet Kielecki może się poszczycić wyjątkowo długą historią produkcji. A od czego to wszystko się zaczęło?

90 lat Octu Kieleckiego

W 1932 roku w kieleckiej spółdzielni uruchomiono niezwykle nowoczesny generator do produkcji octu – jeden z pierwszych tego typu urządzeń w Polsce. To właśnie wtedy rozpoczęła się historia tej zasłużonej marki. Niedługo później na bazie octu powstały również musztardy, te zaś stanowiły podstawę dla Majonezu Kieleckiego. Nie byłoby to jednak możliwe bez olbrzymiej determinacji i chęci dalszego rozwoju pracowników firmy. Stale dążyli oni do innowacji i poprawienia wydajności produkcji, dlatego w 1961 r. sfinalizowano zakup przełomowego w tamtych czasach acetatora marki FRINGS, pierwszego i przez wiele następnych lat jedynego tego rodzaju urządzenia w Polsce. Pięć lat później w zakładzie uruchomiono kolejne, jeszcze bardziej nowoczesne rozwiązanie, tym razem skonstruowane przez własnych inżynierów i mechaników. Warto podkreślić, że nowatorska metoda wgłębnej fermentacji octowej była przez pewien czas stosowana jedynie w WSP „Społem”, a dopiero później trafiła do innych przedsiębiorstw. Stwierdzenie, że pochodząca z Kielc firma to prawdziwy pionier w temacie produkcji octu, nie będzie więc przesadzone.

Ocet w kuchni – najlepsze przetwory

Ocet to niezwykle uniwersalny składnik. Jest bardzo przydatny np. przy gotowaniu jajek w koszulce czy podczas przygotowywania barszczu czerwonego. To właśnie dzięki niemu zupa nie straci swojego głębokiego, patetycznego koloru. Niezastąpiony okazuje się również wtedy, gdy chcemy zająć się przygotowaniem własnych przetworów. Latem możemy zamknąć w słoikach z zalewą octową np. wiśnie, cukinię, ogórki lub paprykę, a jesienią – śliwki, dynię i grzyby. Możliwości jest bardzo wiele. Ciekawe przepisy na przetwory z wykorzystaniem Octu Kieleckiego znaleźć można na kanale na YouTube WSP „Społem”. Owocnych (i to dosłownie) kulinarnych eksperymentów!

Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: ok. 2,3 zł brutto / 500 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Ochrona środowiska

Z powodu braku przejrzystego prawa branża recyklingu odkłada inwestycje. Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów

Branża recyklingu stoi przed wyzwaniami związanymi z wdrożeniem systemu kaucyjnego, systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta i rozporządzenia PPWR. Brakuje jednak odpowiednich przepisów dostosowujących polskie prawo i realia do unijnych regulacji. W efekcie utrzymującej się niepewności prawnej między 2018 a 2023 rokiem co trzeci zakład recyklingu zamknął działalność. Wiele firm odkłada inwestycje, czekając na uregulowanie rynku. Podobna niepewność dotyczy też producentów opakowań. 

Transport

Testowanie pojazdów zautomatyzowanych wkrótce będzie możliwe. To odpowiedź na postulaty przedsiębiorców

Kończą się prace nad przepisami, które mają usprawnić prace badawcze nad pojazdami zautomatyzowanymi. Ma to być odpowiedź na postulaty przedsiębiorców, którzy wskazywali na potrzebę pilnej zmiany przepisów w zakresie testowania pojazdów autonomicznych. Obecne regulacje nie sprzyjają postępowi technologicznemu i rozwoju autonomiczności pojazdów, o czym świadczy bardzo niewielka liczba wydanych uprawnień do ich prowadzenia.

Firma

Przedsiębiorcom coraz bardziej doskwiera niestabilność i skomplikowanie przepisów podatkowych. Problemem są też niejasne ich interpretacje

Polscy przedsiębiorcy często negatywnie oceniają jakość przepisów podatkowych – wynika z raportu „Przedsiębiorcy pod lupą fiskusa 2025” przygotowanego przez firmę doradztwa podatkowego MDDP we współpracy z Konfederacją Lewiatan. Ich niepokój budzą niejednolite interpretacje przepisów i niepewność prawa podatkowego, które cały czas jest modyfikowane. Wśród kluczowych zmian w obszarze podatków, które będą dotyczyć praktycznie wszystkich przedsiębiorców, są m.in. wprowadzenie Krajowego Systemu e-Faktur czy zmiany w podatku od nieruchomości.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.