Komunikaty PR

ODŻYWCZA MOC PESTEK – DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ JE DO NASZEJ DIETY

2021-02-16  |  10:35
Biuro prasowe

Pestki oraz nasiona zyskują coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój smak i łatwość dorzucenia, np. do jogurtu, koktajlu czy dania. Są one niezwykle cennym źródłem witamin oraz minerałów i kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie korzyści przyniesie nam ich regularne spożywanie? Lepiej spożywać je w całości czy w wersji zblendowanej?

Choć na rynku znajdziemy wiele suplementów i innych tabletek, które mają dostarczyć nam odpowiednich składników mineralnych, to jednak nic tak dobrze nie zastąpi naturalnych witamin, które są zawarte w pestkach z dyni, słonecznika, awokado czy siemienia lnianego. Dostarczają  organizmowi naturalnych substancji odżywczych i są świetnym zamiennikiem chrupiących przekąsek, które również możemy z łatwością zblendować i dodać do posiłku.

Walory prozdrowotne pestek i nasion

Pestki z dyni są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, E oraz minerały: magnez, cynk, fosfor, żelazo czy miedź. Dodatkowo pestki te posiadają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas foliowy. Są dość kaloryczne, dlatego nie należy jeść ich w nadmiarze, wystarczy ok 30g dziennie. Chronią przed kamicami nerkowymi, osteoporozą oraz miażdżycą, a także korzystnie wpływają na  kości i zęby. Można jeść je zarówno jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań i wypieków. Pestki dyni z łatwością można rozdrobnić w blenderze o odpowiednio silnej mocy. Idealnym do tego będzie blender marki Blendtec, który zmieli pestki na jednolitą masę, dzięki czemu będzie można dodać je z łatwością do przygotowywanego dania.

Kolejną pestką, która z pozoru wydaje się nie do zjedzenia, a przynosi wiele korzyści jest pestka z awokado. Nie tylko sam owoc posiada dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości, ale również jego pestka. Dzięki regularnemu spożywaniu awokado opóźniamy procesy starzenia skóry, ale również mózgu, serca oraz komórek i tkanek. Dodatkowo pestka zawiera fitoskładniki, np. flawonoidy i polifenole, a także dużą ilość przeciwutleniaczy, których jest aż o 70%, więcej niż w samym miąższu owocu.

- Pestkę z awokado, choć jest duża oraz twarda i wydaje się być niejadalna, z łatwością możemy zblendować za pomocą blendera marki Blendtec. To jedyny taki sprzęt, który sobie z nią poradzi. Amerykańska marka z 45-letnią tradycją szczyci się wysoką mocą silnika, który zblenduje nawet najtwardsze warzywa i produkty. W przypadku pestki z awokado nie musimy się bać o to, że zepsujemy blender, ponieważ urządzenie posiada grube śmigło zamiast skrzyżowanych ostrzy i rozbija składniki oraz zasyca je do środka. Dzięki prostokątnemu kielichowi zapewnia dokładne blendowanie. Dodatkowo ma aż 8 lat gwarancji. Blendowanie nasion i pestek jest dobrym zamiennikiem, jeśli nie przepadamy za jedzeniem ich w całości. Nie tracą swoich wartości odżywczych, a są łatwiej przyswajalne – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium oraz dystrybutor Blendtec w Polsce.

Ogromną porcję witamin mają również pestki granatu. Nie tylko sam owoc dostarcza witamin, ale również jego środek. Pestki zawierają witaminy B, C i E, a także potas, selen, miedź, cynk, magnez oraz krzem. Dodatkowo przeciwdziałają procesom starzenia się i zapalnym, działają korzystnie na skórę trądzikową, odwodnioną i podrażnioną. Zawierają również kwas tłuszczowy Omega-5, który ma właściwości odmładzające. Poprawiają również metabolizm oraz łagodzą skutki stresu i regulują poziom cukru we krwi. Warto dodać je w wersji zmielonej za pomocą blendera do jogurtów, deserów czy jako przyprawa.

Niezwykle ważnym dla naszego organizmu nasionem jest siemię lniane, które najlepiej spożywać w wersji zblendowanej jako napar. Pomaga przezwyciężyć kaszel oraz łagodzi podrażnienia jamy ustnej. Dodatkowo nasiona zawierają witaminy B6, C i E, kwas foliowy oraz Omega-3 i Omega-6, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, fosfor oraz błonnik. Siemię reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także wzmacnia włosy i paznokcie oraz przyspiesza metabolizm.

Dla osób będących na diecie bezglutenowej istotnym produktem jest mąka ryżowa, którą bez problemu można zrobić własnoręcznie w domu przy pomocy blendera. Blendtec idealnie zblenduje ryż do uzyskania konsystencji mąki. Taka mąka jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza i cynku. Dodatkowo pomaga łagodzić zaparcia, dzięki obecności błonnika i skrobi opornej. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia stężenie cukru, a także ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości lektyny.

Warto do naszej diety wprowadzić codzienną porcję nasion oraz pestek, które korzystnie wpłyną na nasz organizm oraz dostarczą w naturalny sposób witamin i niezbędnych składników. To idealny zamiennik chipsów, słonych paluszków oraz innych przekąsek, który jest zdrowy.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Zmiany formalno-prawne w Grupie Sanofi w Polsce Biuro prasowe
2024-04-17 | 12:30

Zmiany formalno-prawne w Grupie Sanofi w Polsce

Zmiany formalno-prawne w Grupie Sanofi w Polsce Grupa Sanofi w Polsce łączy dwie spółki, upraszcza nazwę prawną oraz przenosi się do nowego biura. Te inicjatywy są kolejnym
Zdrowie Ruszają poszukiwania beneficjentów Poland Business Run 2024
2024-04-17 | 08:00

Ruszają poszukiwania beneficjentów Poland Business Run 2024

Rozpoczął się nabór wniosków na beneficjentów tegorocznej charytatywnej sztafety biznesowej Poland Business Run. Każdy, kto potrzebuje dofinansowania do zakupu protezy
Zdrowie Z jakich powodów Polacy sięgają po catering?
2024-04-05 | 10:40

Z jakich powodów Polacy sięgają po catering?

Jak wynika z danych Maczfit, aż 69,9% osób decyduje się na wybór cateringu ze względu na chęć zrzucenia kilogramów[1]. Na górze tej listy znajduje się też m.in.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Ponad 70 proc. budynków w Polsce wymaga gruntownej modernizacji. 1 mln zł trafi na granty na innowacje w tym obszarze

Ograniczenie zużycia energii w budynkach to jeden z najbardziej efektywnych ekonomicznie sposobów redukcji emisji dwutlenku węgla. Tymczasem w Unii Europejskiej zdecydowana większość budynków mieszkalnych wymaga poprawy efektywności energetycznej. Innowacji, które mają w tym pomóc, poszukuje ING Bank Śląski w piątej edycji swojego Programu Grantowego dla start-upów i młodych naukowców. Najlepsi mogą liczyć na zastrzyk finansowania z przeznaczeniem na rozwój i komercjalizację swojego pomysłu. Budżet Programu Grantowego ING to 1 mln zł w każdej edycji.

Infrastruktura

Branża infrastrukturalna szykuje się na inwestycyjny boom. Projektanci i inżynierowie wskazują na szereg wyzwań w kolejnych latach

W kolejnych latach w polskiej gospodarce ma być odczuwalne przyspieszenie realizacji inwestycji infrastrukturalnych. Ma to związek z finansową perspektywą unijną na lata 2021–2027 i odblokowaniem środków z KPO. To inwestycje planowane na dziesiątki albo nawet na setki lat, a w dyskusji dotyczącej takich projektów często pomijana jest rola projektantów i inżynierów. Przedstawiciele tych zawodów wskazują na szereg wyzwań, które będą rzutować na planowanie i realizowanie wielkich projektów infrastrukturalnych. Do najważniejszych zaliczają się m.in. relacje z zamawiającymi, coraz mniejsza dostępność kadr, konieczność inwestowania w nowe, cyfrowe technologie oraz unijne regulacje dotyczące zrównoważonego rozwoju w branży budowlanej.

Konsument

Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi

Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.