Komunikaty PR

Październikowa lista warzyw + 4 smaczne przepisy?

2023-10-26  |  01:00
Biuro prasowe

Jesienią często zaszywamy się tam, gdzie jest nam najlepiej – we własnym domu. Natura również zwalnia tempo i po okresie wydania plonów, sama zbiera siły na kolejne miesiące intensywnej pracy. W zamian oferuje nam bogactwo różnego rodzaju warzyw korzeniowych i kapustnych, z których możemy przygotować wiele odżywczych, regeneracyjnych i sycących posiłków. My również nie bójmy się zwolnić tempa i dzięki kilku naszym wskazówkom spokojnie oddaj się codziennemu rytuałowi uważnego gotowania z wykorzystaniem październikowych darów natury.

 

Gdy październik u dwora, wykop ziemniaki z pola

Jesień to niewątpliwie czas wykopków. Ziemniaki, marchew, buraki, cebula, korzenie pietruszki i selera, a także mniej popularne bataty czy topinambur – jesienią mamy do dyspozycji całą masę niezwykle wdzięcznych warzyw korzeniowych. Co ciekawe, tego typu warzywa po upieczeniu zyskują dodatkowe walory smakowe, niewyczuwalne w ich surowej lub gotowanej wersji. Ponadto, dodatek przypraw, suszonych ziół i odrobiny tartego żółtego sera wzmacnia ich aromat sprawiając, że zapach jesiennych potraw otula nas niczym ciepły, miękki koc.

Jesienią dużą popularnością w rodzinnym menu cieszą się różnego typu zapiekanki, bazujące na pokrojonych w cienkie plastry warzywach korzeniowych. Kilka prostych składników oraz dodatek najwyższej jakości żółtego sera zaspokaja nawet najbardziej wyszukane kubki smakowe. – Sekretem sukcesu jest ser, który powinien odznaczać się zwartą, ale sprężystą konsystencją. W zapiekankach sprawdzi się zarówno ser typu Gouda, jak i ser Edamski, czy Ementaler. Doskonałym pomysłem jest także łączenie różnych gatunków sera oraz dodawanie do nich ulubionych ziół i przypraw. – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

 

Dynia w roli głównej

Październik stoi dynią i to nie tylko za sprawą Halloween – święta, które z roku na rok zyskuje grono fanów także w Polsce. Dynia jest niezwykle uniwersalnym warzywem, które właśnie jesienią nabiera odpowiedniej wielkości i soczystej, pomarańczowej barwy. Jedną z najbardziej popularnych form serwowania dyni jest zupa-krem. Do przepisu możemy podejść klasycznie lub eksperymentować z różnego rodzaju wariacjami. Innym ciekawym pomysłem na podanie dyni jest wykorzystanie jej jako składnika warzywnej zapiekanki – przepis zamieszczamy na końcu artykułu.

Jedną z odmian dyni jest patison. Występuje w różnych wielkościach i kolorach, a swoim kształtem przypomina dysk. Patisony – podobnie, jak cukinie i kabaczki – idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Ze względu na swój delikatny smak, doskonale komponują się z wyrazistym serem morskim. Wskazówki, jak przyrządzić to danie, podajemy pod artykułem.

 

Czy warzywa kapustne mogą nas jeszcze zaskoczyć?

 

Warzywa kapustne kojarzą się głównie z chrupaniem. Nic dziwnego, królują w naszych sałatkach przez cały rok. Jednak jesienią ich smak zyskuje, jeśli serwujemy je w formie duszonej lub zapiekanej. Obróbka termiczna sprawia, że nabierają dodatkowej słodyczy i karmelowego posmaku.

Warzywem kapustnym, które wzbudza chyba największe kontrowersje wśród smakoszy, jest brukselka. Nic dziwnego, w wielu domach kojarzy się z szaroburą, rozgotowaną kulką o dziwnej konsystencji i gorzkim smaku. Tymczasem, by odkryć drzemiący w niej potencjał, wystarczy zacząć przygotowywać ją w zupełnie inny sposób. Brukselka prosto z pieca, posypana tartym żółtym serem jest nie tylko pełna smaku, ale też zachowuje swoją jędrność i atrakcyjny kolor. Sekretem jest wcześniejsze kilkuminutowe blanszowanie brukselek w osolonym wrzątku.

Innym warzywem, które w polskiej kuchni bywa niedoceniane, jest por. Z reguły spożywamy go na surowo w sałatkach i rzadko gra pierwsze skrzypce w daniach serwowanych na ciepło. Tymczasem z dodatkiem sera i śmietany, może stanowić pożywne i interesującą w smaku zupę. Przepis znajdziecie pod artykułem.

 

Prawdziwe skarby jesieni kryją się w lesie!

Wyprawa do lasu w poszukiwaniu grzybów należy do jednych z popularnych atrakcji rodzinnych w sezonie jesiennym. A jeżeli dodatkowo uda się faktycznie znaleźć kilka borowików, podgrzybków, kurek lub rydzy, nasz poziom zadowolenia z leśnego spaceru sięga koron najwyższych drzew. Jak je przyrządzać?

- Grzyby to prawdziwe leśne skarby, dlatego ważne, by ich smak podbijały wyłącznie składniki najwyższej jakości, jak np. żółte sery. Najlepsze są te, które charakteryzują się tzw. czystą etykietą – podkreśla Ewa Polińska, MSM Mońki. - Takie sery żółte powstają wyłącznie z naturalnych składników: mleka, soli, bakterii fermentacji mlekowej i podpuszczki mikrobiologicznej. Dzięki temu każdy plasterek jest gwarancją najwyższej jakości.

Grzyby są naprawdę wdzięcznym składnikiem wytrawnych, jesiennych posiłków. Chętnie służą jako dodatek, ale warto czasami oddać im należny szacunek i uczynić z nich głównego bohatera kulinarnej bajki. Ciekawym pomysłem na rozgrzewające danie serwowane podczas spotkań w rodzinnym gronie jest podanie kurek pod pierzynką z ciasta francuskiego i sera żółtego – skorzystajcie z poniższego przepisu i smacznego!

 

Zapiekanka z dynią i serem

 

Składniki:

- brokuł

- bakłażan

- 30-40 g miąższu dyni

- 3-4 pomidory

- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- świeży tymianek

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana i dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć bakłażana. Jak zmięknie przełożyć na talerz. Oczyścić brokuł, podzielić na różyczki, opłukać i gotować 5 min. aż lekko zmięknie. Pomidory pokroić w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypać obficie startym serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 190°C i piec przez 10 min. aż ser się roztopi. Gotową zapiekankę lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem.

 

Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim

 

Składniki:

- 4 średnie sztuki patisonów (ok. 12-14 cm średnicy)

- 300 g pomidorów Lima (lub innych mięsistych)

- 300 g sera żółtego – Morski MSM Mońki

- 2 ząbki czosnku

- ¼ łyżeczki chilli

- 2 gałązki świeżego rozmarynu

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól do smaku

 

Wykonanie:

Patisonom odciąć tak zwane „czapki”, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem patisonów, płatkami chili i oliwą. Patisony posolić w środku i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty i igiełki rozmarynu (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane patisony przykryć „czapkami” i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.

 

Duńska zupa porowa z serkiem topionym

 

Składniki:

- 1 l bulionu warzywnego

- 3-4 pory

- 1 cebula

- 4 łyżki masła MSM Mońki

- 200 g (2 opakowania) serka topionego

- gruby plaster szynki

- pół szklanki gęstej śmietany

- sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać. Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym.

 

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Składniki:

- 200 g świeżych kurek

- 1 łyżka masła MSM Mońki

- 200 g serka topionego

- 100 ml słodkiej śmietanki

- 1 mały pęczek świeżego tymianku

- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

- 100 g gotowego ciasta francuskiego

- pieprz czarny i sól do smaku

 

Wykonanie:

Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.

 

Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Handel

Komisja Europejska chce wprowadzić ujednolicone przepisy dotyczące wyrobów tytoniowych. Europosłowie mówią o kolejnej nadregulacji

Ministerstwo Zdrowia opracowało nowy projekt przepisów wprowadzających kolejne zakazy dotyczące wyrobów tytoniowych – całkowitą eliminację e-papierosów oraz zakaz aromatów w woreczkach nikotynowych. Najprawdopodobniej w ciągu kolejnych dwóch–trzech lat Polska będzie musiała implementować nową dyrektywę dotyczącą wszystkich produktów tytoniowych, nad którym niebawem ma rozpocząć prace Komisja Europejska. Europosłowie mówią o ryzyku chaosu legislacyjnego, nadregulacji i wskazują na zagrożenia związane z proponowaną podwyżką akcyzy.

Konsument

Za trzy miesiące ruszy w Polsce system kaucyjny. Wątpliwości budzą kwestie rozliczeń i podatków

Zaledwie trzy miesiące zostały do startu systemu kaucyjnego w Polsce. Kaucje obejmą szklane i plastikowe butelki oraz puszki z napojami. To duża zmiana dla producentów napojów, sklepów i konsumentów oraz pośredniczących w zbiórce operatorów systemów kaucyjnego. Na razie przepisy są na tyle niedoprecyzowane, że budzą wiele wątpliwości w kwestii rozliczania podatków czy rozliczeń z operatorami. Producenci będą musieli płacić podatek od niezwróconych butelek, co zwiększy ich koszty.

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.