Komunikaty PR

Portokalopita – ciasto, które przywołuje słońce!

2024-02-28  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Do wiosny jeszcze kilka tygodni, które dla większości z nas są trudne i ciągną się w nieskończoność. Tęsknimy za słońcem, ciepłem i długimi dniami. Dlatego warto ten czas przeczekać i przenieść się na pogodną Kretę. Wcale nie musimy brać w tym celu urlopu czy kupować biletów lotniczych. Wystarczy, że udamy się do własnej kuchni i wyczarujemy grecką portokalopitę. To przepyszne, pomarańczowe ciasto wprowadzi nas w wiosenny nastrój.

Aromatyczna, rozpływająca się w ustach i obłędnie pomarańczowa - taka jest portokalopita, czyli tradycyjne ciasto pochodzące z Krety. Soczystość owoców idealnie komponuje się ze słodkim syropem, tworząc połączenie, które automatycznie przywołuje ciepłe, słoneczne dni. Jeśli chcemy zaprosić znajomych i zaplanować wspólne, greckie wakacje to portokalopita doskonale nada się na takie spotkanie.

Ciasto nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Ważnym elementem tego wypieku są odpowiednie składniki – soczyste pomarańcze oraz doskonałej jakości Cukier Diamant.

SKŁADNIKI:

SYROP:

  • 2 szklanki Cukru Drobnego Diamant
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 laska cynamonu lub łyżeczka imbiru

CIASTO:

  • 450 g mrożonego ciasta filo
  • 5 jaj
  • 1 pomarańcza
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 180 g oliwy z oliwek
  • 150 g Cukru Białego Diamant
  • 1 ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto filo należy rozmrozić, a jego płaty porozkładać do całkowitego wyschnięcia. Żeby przygotować syrop, do garnka trzeba wsypać Cukier Drobny Diamant i zalać go sokiem pomarańczowym, wodą, dodać skórkę z pomarańczy oraz imbir lub cynamon. Następnie należy to zagotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a później odstawić do ostudzenia.

W czasie gdy syrop stygnie przygotowujemy ciasto oraz rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Na okrągłą blachę trzeba dość drobno pokruszyć połowę ciasta filo, a drugą przełożyć do suchej miski. Następnie zblendować na gładką masę: pokrojoną pomarańczę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia, skórkę z dwóch pomarańczy oraz Cukier Biały Diamant i oliwę.  Połowę masy przełożyć na blachę z pokruszonym ciastem filo i dobrze wymieszać, a potem wyrównać i posypać resztą ciasta. Następnie wlać resztę masy i znów wymieszać, aż się połączą. Ciasto wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 50 min.

Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć widelcem i polać połową syropu, a po 5 minutach pozostałą jego częścią. Żeby syrop odpowiednio wsiąknął w ciepłe ciasto musi być zimny.

Ciasto należy zostawić na noc do zastygnięcia, a kolejnego dnia możemy się cieszyć słonecznym, pomarańczowym smakiem.

Po więcej inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje:

https://www.diamant.pl/przepisy

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Ochrona środowiska

UE zmienia podejście do transformacji energetycznej i łączy ją z konkurencyjnością. To zasługa polskiej prezydencji

Transformacja w kierunku gospodarki neutralnej klimatycznie może być silnikiem wzrostu gospodarczego. Dzięki rozmowom prowadzonym podczas polskiej prezydencji, żeby nie traktować transformacji energetycznej w oderwaniu od kwestii konkurencyjności, Komisja Europejska przedstawiła Kompas Konkurencyjności czy inicjatywę Clean Industrial Deal. Oba te dokumenty proponują konkretne rozwiązania, jak łączyć te dwa procesy. Kluczowe, co szczególnie podkreśla biznes, jest obniżenie cen energii.

Polityka

Wciąż dużo do poprawy w zakresie zwalczania nadużyć finansowych w UE. Chodzi m.in. o korupcję urzędników

Skala nadużyć finansowych w UE rośnie. Pojęcie to obejmuje zarówno nielegalne wykorzystanie funduszy unijnych, defraudacje, jak i korupcję, która może dotyczyć nawet wysoko postawionych urzędników, co pokazały afery finansowe z ostatnich lat. Prokuratura Europejska, Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych czy inne instytucje budujące unijną strukturę zwalczania nadużyć finansowych, choć poprawiają efektywność, nie są w stanie wyłapać wszystkich takich przypadków. Zdaniem ekspertów to podważa zaufanie obywateli do UE.

Ochrona środowiska

Nowy parapodatek zamiast proekologicznego systemu ROP. Branża krytykuje sygnały płynące z resortu środowiska

Firmy wprowadzające na rynek produkty w opakowaniach będą z tego tytułu wnosić opłaty na rzecz państwa, nie mając realnego wpływu na gospodarowanie odpadami, które z tych opakowań powstaną – tak w skrócie branża określa propozycję resortu klimatu i środowiska dotyczącą systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta. Zdaniem przedstawicieli producentów i organizacji odzysku w zasadzie oznacza to nowy parapodatek dla przedsiębiorców i w żaden sposób nie przełoży się na efektywność zbiórki odpadów i recyklingu, a jedynie na wzrost kosztów.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.