Komunikaty PR

POSTANOWIENIA NOWOROCZNE: ZACZNIJ JEŚĆ ZDROWO

2021-01-12  |  11:00
Biuro prasowe

Początek Nowego Roku to dla wielu osób okazja do wyznaczenia sobie nowych celów, by zmienić swoje życie na lepsze. Postanawiamy rzucić palenie, rozpocząć ćwiczenia na siłowni, zacząć dietę, która pomoże schudnąć, czytać jedną książkę miesięcznie czy zacząć zdrowo jeść. Wielokrotnie jednak po kilku tygodniach nie udaje nam się wytrwać w postanowieniach noworocznych i wracamy do starych nawyków. Rzucenie niezdrowego jedzenia i zastąpienie go codzienną porcją witamin powinno pozostać z nami na stałe i wejść nam w nawyk. Dzięki temu będziemy zdrowsi, pełni energii, a nasza skóra będzie bardziej promienna.

Każdy z nas zna przysłowie „w zdrowym ciele zdrowy duch”. Jednak dlaczego tak trudno wcielić je w życie? Nie od dziś wiadomo, że witaminy pozytywnie wpływają na nasz organizm. Warto zamienić słodką przekąskę w postaci batonika czy czekolady na wybrany owoc lub warzywo. Owoce zawierają błonnik i witaminy, jednak nie wolno jeść ich zbyt dużo jednego dnia, ponieważ są źródłem cukrów prostych. Do obiadu warto przygotowywać sobie surówkę ze świeżych warzyw. Warzywa powinny stanowić podstawę każdej zdrowej diety. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Świetnym, szybkim i bardzo smacznym pomysłem jest robienie świeżo wyciskanych soków, które możemy wypić o każdej porze dnia. Są one źródłem antyoksydantów, które m.in. wstrzymują proces starzenia oraz pełnią rolę w profilaktyce antynowotworowej. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, wzrost flory bakteryjnej, detoksykację oraz wydalanie z ustroju związków rakotwórczych. Soki świeżo wyciskane są idealne dla dzieci, ponieważ duża zawartość folianów wspomaga rozwój układu nerwowego. Ich spożywanie zapobiega cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy i wielu innym schorzeniom.

Jest wiele powodów, dla których warto pić świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw. Są pełne witamin, minerałów oraz fitoskładników, czyli dobroczynnych substancji odżywczych występujących wyłącznie w roślinach. Chlorofil, karoten, luteina, czy sulforafan to tylko te bardziej znane nazwy spośród setek skarbów ukrytych w warzywach – wystarczy je wycisnąć!  Dzięki temu mamy silniejszy układ odpornościowy i jesteśmy zdrowsi. Taki sok w prosty sposób możemy przygotować sami w domu. Wystarczy kilka wybranych warzyw i owoców oraz dobry sprzęt, który poradzi sobie nawet z tymi twardymi składnikami i będzie nam służył przez kilka zdrowych lat. Naszym klientom zawsze polecamy wyciskarki Kuvings, w których zastosowano wolnoobrotową technologię, dzięki której wyciskane owoce i warzywa nie są miażdżone i napowietrzone. Dzięki temu zachowujemy cenne wartości odżywcze i właściwości, a soki smakują znakomicie. Dodatkowo napoje dłużej zachowują oryginalny kolor, smak i świeżość. Taka wyciskarka jest idealna dla osób (w tym również dzieci), które nie lubią w wyciskanych sokach miąższu. Dużym ułatwieniem jest to, że nie musimy kroić owoców, ponieważ jabłka czy pomarańcze mieszczą się całe, a czyszczenie jest bardzo proste i szybkie – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium oraz dystrybutor Kuvings w Polsce.

3 szybkie przepisy na wyciskane soki:

Świeżo wyciskane soki mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrze przyswajalne. Podczas przygotowywania soku warto dołączyć świeże warzywa i zielone liście, np. szpinaku czy natki pietruszki. Poniżej przedstawiamy najciekawsze przepisy:

1. Pomarańcza, szpinak i mięta

Sok z pomarańczy jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Owoc ten jest bogaty w witaminę C i beta-karotenu. Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mięty dostarczymy organizmowi luteinę, która wspiera prawidłowe funkcje narządu wzroku.

2. Seler, marchew, jabłko, imbir

Dla osób lubiących ostrzejsze smaki polecamy ten napój. Marchew posiada silne właściwości antyoksydacyjne, które chronią komórki przed starzeniem i mutacjami. Imbir działa przeciwzapalnie, a seler wspomaga usuwanie nadmiaru toksyn z organizmu.

3. Marchew, burak, pomarańcza, świeży imbir

Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa. Burak jest bogaty w betainy. Marchew ma właściwości antyoksydacyjne, a pomarańcza witaminę C. Taki sok dostarczy dużo energii na cały dzień.

Z Nowym Rokiem warto zastanowić się nad postanowieniami, w których wytrwamy jak najdłużej, a nowe nawyki zostaną z nami na stałe. Jednym z nich jest zdrowe odżywianie i picie świeżo wyciskanych soków. Oprócz dostarczanych witamin i innych składników mineralnych są one sposobem na zaspokojenie pragnienia i łaknienia. W dodatku są pyszne i proste w przygotowaniu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy Biuro prasowe
2025-03-26 | 19:00

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Strach, bóle i skurcze mięśni nie dawały Monice spać. Zaczęła długą wędrówkę po lekarzach w poszukiwaniu diagnozy. – Nie zliczę, ile było tych wizyt,
Zdrowie Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego
2025-03-12 | 06:00

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Z apelem o jak najszybsze uchwalenie przepisów, zgodnie z którymi Zakład Ubezpieczeń Społecznych przejąłby wypłatę zasiłku chorobowego już od pierwszego dnia
Zdrowie Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
2025-03-11 | 06:00

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie

Z badania opinii przeprowadzonego przez SW Research dla marki Domowe Laboratorium wynika, że wielu Polaków postrzega raka jelita grubego jako chorobę nieuleczalną

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Zielona transformacja wiąże się z dodatkowymi kosztami. Mimo to firmy traktują ją jako szansę dla siebie i Europy

Bez zaangażowania największych firm, które ograniczają własny ślad węglowy, będzie trudno o transformację energetyczną. Jak wynika z danych Europejskiego Banku Inwestycyjnego, w ubiegłym roku 61 proc. przedsiębiorstw z UE zainwestowało w walkę ze zmianą klimatu. Choć z tymi inwestycjami wiążą się zwykle ogromne koszty, część firm traktuje je jako szansę na podniesienie swojej konkurencyjności. Wśród znaczących korzyści podnoszą też kwestię zmniejszania zależności od dostaw surowców energetycznych z innych krajów.

Prawo

Rolnicy z Wielkopolski i Opolszczyzny protestują przeciwko likwidacji ich miejsc pracy. Minister rolnictwa deklaruje szukanie rozwiązań

W czwartek 24 kwietnia pracownicy towarowych gospodarstw rolnych z województw wielkopolskiego i opolskiego protestowali przed Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. To już kolejny – po poznańskim – protest, który ma zwrócić uwagę na opieszałość urzędników w związku z zagospodarowaniem zwracanych do Zasobu Skarbu Państwa dzierżawionych gruntów, na których dziś prowadzona jest działalność rolnicza. Minister Czesław Siekierski przyjął delegację pracowników, która przekazała petycję z postulatami wymagającymi pilnych działań urzędniczych.

Prawo

W połowie maja pierwszym pakietem deregulacyjnym zajmie się Senat. Trwają prace nad drugim pakietem

Zgodnie z zaplanowanym porządkiem obrad na posiedzeniu 14–15 maja Senat zajmie się pierwszym pakietem deregulacyjnym, przygotowanym przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii. Przyjęty w ubiegłym tygodniu przez Sejm dokument zawiera około 40 rozwiązań, które mają ułatwić prowadzenie biznesu. W ciągu kilku miesięcy efekty mają być odczuwalne dla przedsiębiorców. Jednocześnie trwają już prace nad kolejnymi propozycjami deregulacyjnymi.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.