Poznaj pięć powodów, dla których warto jeść produkty zbożowe!
Dziecko, by dobrze się rozwijać, potrzebuje zdrowej i zbilansowanej diety, która wspiera jego organizm, pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną, a także zapewnia energię każdego dnia. Ważną rolę w codziennym jadłospisie malucha pełnią produkty i przetwory zbożowe. O tym, jak istotne są zboża w diecie najmłodszych mówią dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – ekspertki kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.
- Wraz z pokarmem dostarczamy organizmowi paliwo do życia oraz składniki odżywcze, wpływające m.in. na wydajność fizyczną, umysłową, a nawet nastrój. Ważną pozycję w odpowiednio zbilansowanej diecie zajmują zboża i produkty zbożowe, które zawierają wszystkie ważne mikro- i makroelementy. W zależności od obróbki technologicznej produkty zbożowe dzielimy na pełnoziarniste oraz te z ziarna oczyszczonego. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, codziennie dla zdrowia powinno się spożyć przynajmniej 3 porcje (90 g) produktów zbożowych z przemiału całego ziarna, takich jak między innymi kasze, np. gryczana, pieczywo razowe czy razowy makaron – wyjaśnia Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Energia przez cały dzień!
Produkty zbożowe to przede wszystkim główne źródło węglowodanów złożonych. Dostarczają energii, która jest niezbędna dla młodego, rozwijającego się organizmu, stanowiąc siłę napędową do zabawy, aktywności sportowych, nauki oraz realizacji dziecięcych pasji. Warto wybierać produkty zbożowe pełnoziarniste, gdyż uzyskiwana z nich energia jest przyswajana stopniowo, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej.
Paliwo dla mózgu
- Węglowodany pochodzące z produktów zbożowych są również źródłem glukozy, która jest potrzebna do pracy mózgu, szczególnie podczas nauki i zadań wymagających koncentracji. Dlatego tak ważne jest spożywanie przez dzieci pierwszego i drugiego śniadania. Na pierwszy posiłek można zaproponować płatki owsiane lub gryczane wraz z owocami i mlekiem lub jogurtem. Na drugie śniadanie najlepsza będzie kanapka z pieczywa razowego lub grahamki – proponuje Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste, korzystnie wpływają także na rozwój poznawczy dziecka oraz wzmacniają liczne funkcje umysłowe, takie jak: pamięć, skupienie, zdolność logicznego myślenia. Za procesy te odpowiadają zawarte w nich witaminy (szczególnie z grupy B) i składniki mineralne (magnez, żelazo czy potas).
Lepsze trawienie i zdrowy brzuch
Ze względu na duże pokłady błonnika pokarmowego, zbożom przypisuje się istotną rolę we wspieraniu pracy układu pokarmowego, w tym prawidłowego trawienia. Błonnik działa jak „miotełka”, która pomaga usunąć wszelkie niestrawione resztki pokarmowe zalegające w jelitach. Dodatkowo dieta bogata w błonnik daje uczucie sytości. Stanowi także pożywkę dla pożytecznych bakterii w jelitach. Ponadto produkty z pełnego przemiału sprzyjają prewencji chorób dietozależnych, m.in. otyłości.
- Zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe (np. otręby pszenne, owsiane, razowe pieczywo, grube kasze), a do tego surowe i gotowane warzywa są dobrą podstawą dla prawidłowo rozwijającego się i funkcjonującego układu pokarmowego – podkreślają ekspertki kampanii.
Większa odporność
Produkty zbożowe zawierają składniki mineralne istotne dla odporności - cynk i żelazo. Cynk wywiera korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego oraz zmniejsza ryzyko zachorowania. Co ważne, stabilizuje błony komórkowe, przez co zapobiega wnikaniu tą drogą patogenów. Z kolei żelazo wchodzi w skład enzymów niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (przy braku żelaza w organizmie dziecka wzrasta ryzyko infekcji i zakażeń). Korzystnie na system immunologiczny działa także witamina E zawarta w zbożach, chroniąca komórki ciała przed uszkodzeniem (jest ona silnym przeciwutleniaczem). Poza tym wzmacnia działanie witaminy C, która odgrywa znaczącą rolę w budowaniu odporności.
Na dobre samopoczucie
Produkty i przetwory ze zbóż to także bogactwo przeciwutleniaczy, w tym wspomnianej witaminy E, kwercytyny, rutyny, luteiny oraz selenu. Pomagają one w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. W walce ze stresem pomocny jest również magnez.
- Nie wszyscy zdają sobie sprawę ze znaczenia produktów zbożowych oraz ich dobroczynnego wpływu na zdrowie. Celem naszego projektu edukacyjnego jest przybliżenie zalet i właściwości poszczególnych zbóż oraz pochodzących z nich produktów. W ramach kampanii będziemy dostarczać kulinarnych inspiracji na smaczne i szybkie dania ze zbożami, zachęcając tym samym do włączania ich do codziennej diety najmłodszych i całej rodziny – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.
Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:
http://www.produktyzbozowe.pl/
https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/

Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Polskie MŚP otrzymają większe wsparcie w ekspansji międzynarodowej. To cel nowej inicjatywy sześciu instytucji
Firmy z sektora małych i średnich przedsiębiorstw otrzymają kompleksowe wsparcie na potrzeby zwiększania konkurencyjności na arenie międzynarodowej. Taki jest cel wspólnej inicjatywy instytucji zrzeszonych w Grupie PFR pod szyldem Team Poland. Obejmuje ona zarówno wsparcie kapitałowe, w postaci gwarancji, pożyczek czy ubezpieczenia, jak i doradztwo oraz wsparcie promocyjne i informacyjne, dzięki czemu mikro-, małym i średnim firmom łatwiej będzie podjąć decyzję o ekspansji zagranicznej. Pierwszy projekt dotyczy wsparcia dla firm zainteresowanych uczestnictwem w odbudowie Ukrainy.
Bankowość
RPP zgodna co do potrzeby obniżania stóp procentowych. Trwają dyskusje dotyczące tempa tych decyzji

W lipcu Rada Polityki Pieniężnej po raz drugi w tym roku obniżyła stopy procentowe, określając swój ruch mianem dostosowania. W kolejnych miesiącach można oczekiwać kolejnych obniżek, ale ich tempo i termin będą zależeć od efektów dotychczasowych decyzji i wzrostu płac. Docelowo główna stopa procentowa ma wynosić 3,5 proc. Te okoliczności sprzyjają kredytobiorcom.
Handel
Umowa z krajami Mercosur coraz bliżej. W. Buda: Polska nie wykorzystała swojej prezydencji do jej zablokowania

– Polska podczas prezydencji w Radzie UE nie wykorzystała szansy na obronę swoich interesów w sprawie umowy z krajami Mercosur – ocenia europoseł PiS Waldemar Buda. W jego ocenie polski rząd, mimo sprzeciwu wobec zapisów umowy, nie zbudował w UE sojuszy niezbędnych do jej odrzucenia. Porozumienie o wolnym handlu spotyka się przede wszystkim z protestami europejskich rolników, którzy obawiają się zalania wspólnego rynku tańszą żywnością z krajów Ameryki Południowej. Według europosła wszystko może się rozegrać w najbliższych tygodniach.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.